Hoe de beste biologische koffiebonen te vinden

Als je een echte koffieliefhebber bent, geef je ook om Moeder Aarde.

Kijk, ook al is het gemakkelijk om te vergeten, koffie is een vrucht. En net als andere vruchten is koffie altijd superieur wanneer het onder de juiste omstandigheden wordt geteeld.

Dat betekent gebieden met een divers ecosysteem, met veel schaduwbomen en geen (of weinig) gebruik van chemische insecticiden en fungiciden.

Helaas kan het een uitdaging zijn om biologische koffiebonen te vinden wanneer je in je lokale winkel kijkt.

In dit bericht vertel ik je waar je op moet letten als je niet alleen om je koffie geeft, maar ook om de planeet.

Biologisch of niet

Er is een goede reden dat biologische koffie niet zo wijdverspreid is. Allereerst is het een moeilijke taak om arabica koffie te verbouwen, ongeacht hoe je het doet.

De koffieplant is gevoelig voor veel ziekten en plagen, waardoor miljoenen planten worden weggevaagd en soms arme boeren van hun levensonderhoud worden beroofd.

Tegenwoordig staat een van de ergste ziekten bekend als bladroest of la Roya’ in het Spaans.

Er zijn twee redenen waarom ziekten de afgelopen tijd zo vaak voorkomen:

  • Koffie heeft een genetisch knelpunt, in die zin dat het grootste deel ervan afkomstig is van een paar planten die vele honderden jaren geleden uit Ethiopië zijn gehaald.
  • Ziekten gedijen op boerderijen zonder biodiversiteit. En veel boerderijen die goedkope koffie produceren, voldoen aan die beschrijving.

Om die redenen zijn grote commerciële koffieplantages eigenlijk grote broedplaatsen voor ziekten geweest.

Papierwerk is geen prioriteit

Dus waar laat dit alles speciale koffieboeren? Nou, in een moeilijke situatie.

De meeste koffieboeren zijn nogal arme kleine boeren. Hun levensonderhoud hangt af van de oogst van dit jaar en kunnen ze het zich zelden veroorloven om op lange termijn te denken.

In feite kunnen slechts enkele koffieplantages het zich veroorloven om het risico te nemen om 100 procent biologisch te zijn, omdat de opbrengst vrijwel zeker ernstig zal worden gedecimeerd in de jaren na de overgang. In wezen betekent dit dat het runnen van een biologische operatie een luxe is die alleen kan worden geboden door de meest rijke koffieboeren.

Het volgende probleem is dat biologische certificeringen, zoals USDA, niet gemakkelijk te verkrijgen zijn. Als arme boer in bijvoorbeeld Nicaragua of Colombia staat het waarschijnlijk niet hoog op je prioriteitenlijst om een hoop papierwerk door te nemen en geld uit te geven om een stempel te krijgen. Integendeel, je bent waarschijnlijk bezig met het verkrijgen van een inkomen, zodat je voor je gezin kunt zorgen.

Biologische vs. duurzame koffie

Koffieplantage op vulkaan Indonesië
Hoewel koffie in een prachtige omgeving wordt verbouwd, kan een beetje bestrijdingsmiddel nodig zijn om de oogst veilig te stellen.

Met dit alles in het achterhoofd denk ik persoonlijk dat er een betere manier is om naar het debat te kijken.

Het is waar dat de beste koffiebonen ter wereld onder optimale omstandigheden zijn geteeld. Dit houdt in:

  • Grote hoogte
  • Biodiversiteit
  • Schaduw bomen
  • Selectief plukken

Dit alles betekent dat de beste koffie – enigszins – duurzaam zal zijn. Ja, in sommige gevallen zal er waarschijnlijk gebruik van worden gemaakt. Een beetje van kunstmest of fungicide, maar dit kan worden gedaan met behoud van een gezond ecosysteem.

Premium koffie wordt op grote hoogte geteeld onder schaduwbomen – dat is nodig om het rijpingsproces van de kers te vertragen en een dichte en smaakvolle boon te bereiken.

In die zin is het moeilijk om je een echt heerlijke koffie voor te stellen die niet ‘duurzaam’ is en in harmonie met de natuur. Natuurlijk heeft het misschien niet het felbegeerde stempel ‘biologische bonen’, maar gezien de omstandigheden komt het goed.

De meest opvallende uitzondering op deze regel is Keniaans koffie. Hoewel het heerlijk is, is het een bekend geheim binnen de koffiehandel dat de productie in dit Oost-Afrikaanse land afhankelijk is van ruime hoeveelheden chemicaliën.

James Hoffmann over ethische koffie:

“Bij het kopen van koffie is het voor consumenten moeilijk om vast te stellen hoe ethisch verantwoord een bepaalde koffie echt is.

Sommige gespecialiseerde branders hebben nu inkoopprogramma’s ontwikkeld die door derden zijn gecertificeerd, maar de meeste hebben dat niet gedaan. Het is redelijk veilig om aan te nemen dat als de koffie traceerbaar is gehouden, de naam(en) van de producent(en) erop staat, of op zijn minst de naam van de boerderij, coöperatie of fabriek, er een betere prijs is betaald.

Het niveau van transparantie dat u mag verwachten, verschilt per land land […] Als je een brander vindt wiens koffie je lekker vindt, zou je hen om meer informatie moeten kunnen vragen over hoe ze het inkopen. De meesten delen deze informatie graag en zijn vaak enorm trots op het werk dat ze doen.”

Bron: The World Atlas of Coffee

Weinig biologische koffiemerken

Geen enkel koffiemerk is in staat om 100% biologisch gecertificeerd te zijn.

Blue Bottle Coffee is momenteel een van de meest toegewijde merken met 85% van de totale koffieverkoop en alle branderijen in de VS zijn gecertificeerd door CCOF.

Als je er zeker van wilt zijn dat je de schoonst mogelijke koffie krijgt, zijn die jongens je beste gok. Ik zou je willen aanmoedigen om hun abonnementsservice te bekijken, waar je een gratis voorbeeld kunt nemen voordat je je vastlegt.

Blauwe flesdruppel op tafel
Blue Bottle is een van de “meest” biologische merken met 85% van hun omzet die aan de criteria voldoet.

Een van de belangrijkste problemen met koffie vandaag is dat mensen gewend zijn geraakt aan koffie van commerciële kwaliteit die voor centen kan worden gekocht. Dit soort koffie wordt geteeld in deze grote monocultuurboerderijen met een lage biodiversiteit. Dit is wat veel van de ziekten heeft veroorzaakt die koffie op dit moment achtervolgen.

Helaas zal het voor veel van de ‘good guys’ heel moeilijk zijn om biologische koffiemerken te maken voordat deze ontwikkeling stopt.

Om die reden denk ik dat de beste manier om over koffie na te denken niet in termen van ‘biologisch’ of niet is, maar eerder in termen van een eerlijke prijs aan boeren die een premium product leveren.

Als westerse consumenten zijn we gewend om een USDA-stempel op elk product in de hele voedselwinkel te zien, maar je moet je realiseren dat koffie niet je gebruikelijke westerse product is.

Naar mijn bescheiden mening is de manier om de beste biologische koffiebonen te krijgen paradoxaal genoeg om niet naar postzegels te zoeken, maar om op zoek te gaan naar de hoogwaardige single origin koffie.

Dennis Tang – Aanbevolen afbeeldingsbron