Hoe de beste koffiebonen voor espresso te vinden

Er gaat niets boven een perfect getrokken espressoshot. De crema, de intense smaak en de cafeïnekick.

Pure koffie gelukzaligheid…

Maar hoewel het eenvoudig lijkt, zijn er eigenlijk nogal wat dingen die je moet weten bij het winkelen voor de best denkbare espressobonen.

In dit artikel neem ik je hand en leid ik je door alles wat je moet weten om een legitieme thuisbarista te worden.

Wat is er uniek aan espressobonen?

De eerste vraag die je kunt stellen is: ‘waarom niet gewoon gewone koffiebonen gebruiken?’

Er zijn verschillende redenen waarom de meeste cafés een speciale blend gebruiken voor espresso en niet alleen gewone filterkoffie. Er kan veel over het onderwerp worden gezegd, maar hier zijn de belangrijkste redenen:

  • Traditie: Espresso is altijd donkerder gebrand dan andere soorten koffie. Mensen zijn een bepaalde ‘espressosmaak’ gaan verwachten die niet kan worden bereikt met gewone bonen.
  • Beter met melk: Als je de espresso wilt gebruiken in een drankje op basis van melk, zoals een latte of cappuccino, heb je een vrij donker gebraad nodig om door de romigheid van de melk te “snijden”.
  • Het is goedkoper: Single-origin koffie is duur. Om die reden is het logisch om een espressomelange te gebruiken in een druk café. Meestal wordt een basis van goedkopere bonen uit landen als Brazilië en Indonesië gebruikt in een blend. Misschien is er zelfs 20% robusta gemengd.

[elementor-template id=”11627″]

Moet espressokoffie donker gebrand zijn?

We hebben het al aangestipt, maar ja, espresso zou op zijn minst een beetje donkerder moeten zijn dan gewone bonen. Dat is de traditie, en het is ook wat de meeste mensen verkiezen.

Dat gezegd hebbende, er zijn er veel Tinten van donker.

Ik weet dat het misschien vaag klinkt, maar mijn suggestie is om te gaan voor iets dat zich ergens in het midden van het donkere spectrum bevindt. Op deze manier krijg je goede resultaten bij het drinken van zowel lattes als flat whites, evenals single shot espresso. Bonen kunnen ook ook donker en smaak bitter en ashy.

Hoe weet je of een bepaalde koffie een donkere branding is? Als de olie naar de buitenkant van de boon migreert, betekent dit dat het vrij donker is. Als de bonen een bijna glanzend oppervlak hebben, wordt het beschouwd als een Franse of Italiaanse stijl roast (ook bekend als echt, echt donker).

Als de boon nog donker maar droog van uiterlijk is, zouden we het een ‘full city’ roast noemen. Dat is iets donkerder dan medium, maar nog steeds heel geschikt voor espresso.

Houd de gebraden datum in de gaten: Zoals alle soorten koffie is espresso beter als het vers is. 1 tot 4 weken na het branden is meestal de beste periode voor espresso. Bij het winkelen voor koffie op Amazon, is het altijd een goed idee om de brander als de ‘verkoper’ te kiezen – ook al kost dat misschien meer aan verzending. Op die manier weet je zeker dat je vers gebrande bonen krijgt

Arabica vs. Robusta

Het arabica vs robusta debat kan behoorlijk verhit en ingewikkeld zijn.

Door de slechte publiciteit dacht ik altijd dat robusta hoe dan ook inferieur was aan arabica, maar de laatste jaren ben ik van mening veranderd. Het is mogelijk om een lekkere robusta te vinden, is het echter nog steeds een zeldzaamheid.

Tenzij je toevallig een koper van groene koffie persoonlijk kent, is de kans groot dat je dit soort koffie tegenkomt. Zeker, je zult het nooit vinden in je lokale supermarkt.

espresso koffie shot getrokken met verse bonen
Vers gebrande bonen geven de meest prominente crema in een espresso shot.

Van de kant van de natuur is Robusta minder zoet en minder zuur vergeleken met arabica. Het smaakt anders en op de een of andere manier ruwer (maar het heeft ook meer cafeïne en creëert meer crema, dus dat zal voor sommige mensen positief zijn).

Als het echter gaat om espressobonen, kunt u enkele van de normale koffieregels overtreden. De drank is zo geconcentreerd dat je niet veel zuurgraad nodig hebt. Om die reden kan een goed gekweekte robusta eigenlijk heerlijk smaken als een single-origin espresso.

Sidenote: Ik zou zelfs willen beweren dat deze regel ook van toepassing is op de meeste Braziliaanse koffie.

Ook heeft de soort van nature een hoger gehalte aan cafeïne en produceert meer crema dan arabica, wat voor sommigen aantrekkelijk kan zijn.

De belangrijkste aantrekkingskracht van de robusta die je in commerciële blends zult zien, is echter dat hij goedkoop is.

Sommige Italiaanse espressomelanges bevatten wat Robusta. Het is de moeite waard om te proberen of je de smaak lekker vindt of niet.

De beste koffiebonen voor espresso &cappuccino

1: Stumptown Hairbender Espresso bonen

Stumptown Koffiebranders,...

Deze blend is afkomstig van een van de bekendste Amerikaanse koffiebranders. Stumptown staat bekend om het inkopen van kwaliteitsbonen op de beste boerderijen ter wereld.

Deze specifieke blend bestaat uit een beetje van alles. Je kreeg de Afrikaanse notities, maar ook Indonesisch en Latijns-Amerikaans.

De smaaktonen zijn pure chocolade en citrus.

Volgens Stumptown is dit gebraad goed voor espresso en andere brouwmethoden.

Ik zou het waarschijnlijk alleen gebruiken voor rechte espressoshots en niet voor drankjes op basis van melk.

Meer beoordelingen bekijken

2: Illy – De beste Italiaanse koffie voor espresso

Illy Classico Espresso Gemalen...

Dit is een klassieker in de espressogemeenschap. Illy is een traditioneel Italiaans bedrijf dat jarenlang bijna synoniem was met espresso.

Ondanks dat het een grote en enigszins industriële onderneming is, lijdt het geen twijfel dat Illy veel zorg besteedt aan het selecteren van de juiste bonen voor hun melanges. Dat betekent zoete kersen met slechts een paar gebreken.

Dit is dezelfde soort koffie die de wereldkampioenen barista slechts 16 jaar geleden gebruikten. Ze zijn medium gebraden en passen bij bijna elke brouwstijl.

Illy gaat geen wedstrijden winnen in de zeer snobistische en geavanceerde koffiewereld die we vandaag hebben, maar het zal ook niet teleurstellen in de beker, ongeacht hoe je het brouwt.

Deze is voorgemalen, dus je hebt geen grinder nodig. Als je een goede opstelling hebt met je eigen molen, zorg er dan voor dat je voor de hele bonen-optie gaat.

Meer beoordelingen bekijken

3: Intelligentsia Black Cat Espresso Blend

Intelligentsia Koffie, Medium...

Dit is een ander legendarisch bedrijf in de Amerikaanse specialty coffee scene. Intelligentsia maakt directe handel en heeft relaties met alle boerderijen waar ze van kopen. Ze betalen een redelijke prijs en ontvangen bijgevolg ongelooflijke kwaliteit. Dit is niet alleen het op de markt brengen van BS zoals bij enkele van de grote multinationals.

Deze specifieke koffie is donker, mysterieus en afgerond. Het heeft smaken van chocolade, karamel en melasse.

Deze koffie is ook laag in zuurgraad, wat betekent dat het goed is voor dranken op basis van melk of voor mensen met gevoelige magen.

Meer beoordelingen bekijken

4: Lavazza Espresso Italiano: de beste espressobonen

Lavazza Espresso Italiano...

Dit is een medium gebrande koffie van Lavazza. Het is een subtiele, uitgebalanceerde koffie met tonen van hazelnoot en chocolade.

Dit is echt een allround koffie. Je kunt het gebruiken in melkdranken of ervan genieten als een rechte opname.

Ik weet niet zeker waarom Lavazza het “Espresso Italiano” noemt, omdat dat sommige mensen in verwarring zou kunnen brengen die zouden denken dat Italiaanse espresso super donker en sterk is – dit is helemaal NIET donker. Als je daar naar op zoek bent, ga dan voor de volgende koffie op deze lijst, Qualita Rossa.

Espresso Italiano is een betaalbaarder alternatief voor Illy’s beroemde medium roast en ik denk dat het qua kwaliteit op gelijke voet staat. Meestal is het echter betaalbaarder.

Meer beoordelingen bekijken

5: Lavazza: Beste koffiebonen voor super automatische espressomachines

Lavazza Qualita Rossa Grond...

Dit is een van de klassieke Italiaanse espressomelanges. Lavazza is een beetje de kwaadaardige tweeling van Illy en net zo wijdverspreid in het moederland van espresso.

De Rossa-versie is een van de beroemdste blends van het bedrijf. Er zit hier een heleboel robusta in, dus verwacht een sterke koffie die niet echt veel biedt op het gebied van zuurgraad of subtiele smaken. Deze gaat meer over de crema, textuur en mondgevoel.

Dit is een zeer traditionele espresso!

Maar veel mensen vinden dat eigenlijk nog steeds leuk. Dus als je dit leest, en je bent geen hardcore espresso-snob die diep in het konijnenhol van de extractietheorie zit, dan moet je het eens proberen.

Het is een krachtige shot espresso zonder zuurgraad en subtiele tonen van cacao nibs.

Wat interessant is, is dat het nog steeds een medium-dark roast is. Het is niet zo vettig als Starbucks bijvoorbeeld.

Als u op zoek bent naar wat bonen om die superautomatische espressomachine te vullen, zou dit een uitstekende keuze zijn.

Meer beoordelingen bekijken

6: Ruil koffie-abonnement voor espresso

Ik ben een grote fan van koffieclubs en Trade Coffee is een van de beste die er zijn.

De meeste koffie-abonnementen zijn moeilijk aan te bevelen omdat ze de neiging hebben zich te concentreren op een soortfic stijl van roosteren.

Trade Coffee is uniek omdat ze zijn aangesloten bij een heleboel verschillende eersteklas branders.

Je krijgt speciale koffieaanbevelingen op basis van je zetmethode en koffievoorkeur.

Dus als je het donker en intens vindt, kun je dat krijgen. En als je het fruitig vindt, kun je die optie selecteren.

Het algoritme dat Trade gebruikt om de koffie te selecteren is supernauwkeurig.

Dus als je vers gebrande, geweldige espressobonen wilt ontvangen die speciaal voor jouw behoeften zijn samengesteld, bekijk dan deze club.

Er is zelfs een royale korting wanneer u zich aanmeldt.

MEER INFORMATIE

Ga dieper

In deze sectie zal ik alle geeky dingen uitleggen. Technisch gezien hoef je niet zoveel dingen te weten, maar als je jezelf als een echte espresso-lieverd ziet, waarom zou je je inzicht dan niet meer laten groeien?

Waarom is single-origin belangrijk?

Zoals ik al zei, is single-origin de de facto standaard geworden onder hardcore koffiesnobs. Single-origin betekent dat koffie afkomstig is van een enkel landgoed, of op zijn minst een bepaalde geografische locatie. Dit is het geval in plaatsen zoals Ethiopië, waar de meeste boeren kleine boeren zijn en koffie van verschillende boeren wordt gemengd op het verwerkingsstation.

Single-origin smaakt interessanter omdat het je echt de oorsprong en het terroir van een bepaalde plaats laat tegenkomen. Stel je voor dat je een blend hebt met vier verschillende koffies. Het is een beetje moeilijk om te weten welke bonen bijdragen aan welke smaak, toch?

Juist daarom zijn sommige branders begonnen met het aanbieden van single-origin espresso roasts. Dit betekent dat de koffie NIET is gemengd.

Meestal wordt dit soort koffie donkerder gebrand dan de filterversie van dezelfde boon. Het zou echter meestal niet als een donker gebraad worden beschouwd.

Dat betekent dat je veel zuurgraad en tonen van fruit en bloemen in de beker krijgt. Dit betekent ook dat dit soort espressoboon het beste recht kan worden genoten of verdund met heet water. Vaak werkt dit niet goed met melk.

Wat is een Omni roast?

Omni roast is een andere om op te letten als je koffie koopt. Sommige branders, voornamelijk de meer chique speciale branders, hebben een nieuwe benadering van koffie gekozen, waarbij ze het zullen hebben over ‘Omni’-brandingen.

Omni betekent ‘alles’ in het Latijn en dit is precies wat deze branders proberen te bereiken – een soort van one-size-fits-all roast die gebruikt kan worden voor zowel espresso, pour over als French press.

Hoewel dit het leven voor de brander een stuk gemakkelijker maakt, moet je dit soort gebraad waarschijnlijk vermijden als je van een traditionele espresso-ervaring houdt of lattes en cortados wilt maken.

Onvermijdelijk is dit soort gebraad uiteindelijk vrij licht, omdat het ook moet werken voor overgieten.

Dingen om naar te zoeken in een mix

Als je voor een blend wilt gaan, stel ik voor dat je eerst nadenkt over de vraag of je vooral straight espresso gaat drinken of dat je op melk gebaseerde dranken gaat maken.

Als de blend voor een rechte espressoshot is, zou ik zeker alles met robusta vermijden. Ga voor een merk dat 100% arabica is, bij voorkeur met wat Oost-Afrikaanse of Midden-Amerikaanse koffie op grote hoogte in de mix gegooid. Dit zorgt ervoor dat je een aantal fruitige topnoten zult ervaren. Ik hou van blends die niet te donker geroosterd zijn. De bonen mogen niet glanzend zijn van olie aan de buitenkant.

Als de bonen met melk worden gebruikt, kunt u donkere mengsels of zelfs een mengsel met robusta overwegen. Sommige mensen houden van een meer “geroosterde” noot die door de melk kan worden geproefd.

Maalgrootte voor espressobonen

  • Authentieke espresso (enkelwandige mand): Malen voor espresso is echt een hoofdstuk op zich. Voor jou is het belangrijk om je te realiseren dat je een grinder nodig hebt die in staat is om micrometische aanpassingen te maken terwijl je naar een heel fijn niveau gaat.
    Als u geen zeer fijne (denk bijna poederachtige) maling gebruikt, biedt de puck in het portafilter niet de vereiste weerstand tegen het water en is het resultaat dun en waterig zwak-presso. Daar wil je niet naartoe!
  • Onder druk aka dubbelwandige mand: Als je een portafilter onder druk gebruikt (wat een beetje lijkt op valsspelen als je een echte espresso-snob vraagt), heb je niet de perfecte, fijne espresso-malingsgrootte nodig. In plaats daarvan kun je gaan voor een voorgemalen koffie die is gelabeld als ‘espresso’. Veel merken bieden voorgemalen koffie aan, die geschikt is voor mokapot- en espressomachines met een portafilter onder druk.
espresso van maalformaat
Dit is een geschikte maalmaat voor espresso

Hoe do weet u of uw mand/portafilter onder druk staat? De meeste goedkope espressomachines onder een paar honderd dollar worden geleverd met de drukversie. Soms kan het een beetje moeilijk zijn om meteen te zien, dus je moet de metalen mand in het portafilter eruit knallen. Als de mand is geperforeerd met honderden kleine gaatjes, is het authentiek. Als het slechts één uitgangsgat in het midden van de mand heeft, wordt het onder druk gezet. M

Wat zijn expresso bonen?

Nou, het is hetzelfde als gewone espressobonen. Expresso is gewoon een veelgemaakte spelfout. Met een ‘S’; geen ‘X’.

Het moet gemakkelijk zijn (niet gemakkelijk).

Snelle navigatie

Uitgelichte bovenste afbeelding: Dennis Tang | Bron