Hoe de beste koffiebonen voor French Press te vinden

De Franse pers is een klassieker in de koffiewereld. Als het goed is gedaan, is het heerlijk.

Dat gezegd hebbende, veel mensen worstelen met het maximale uit hun pers halen.

Dit komt neer op een slechte keuze van koffiebonen – evenals een gebrek aan techniek.

Als je het gevoel hebt dat je Franse pers minstens 20 procent beter zou kunnen zijn, lees dan hier mee. Ik zal uitleggen voor welke bonen je moet gaan en hoe je er het meeste uit kunt halen.

Franse pers Bonen 101

De Franse pers is bedrieglijk eenvoudig. Het is eigenlijk gewoon: gieten, steil, pers….

En je bent klaar om te dienen.

Wat de meeste mensen zich niet realiseren, is dat de duivel zit in de details als het gaat om dit supereenvoudige brouwapparaat.

De manier om de beste koffiebonen voor de Franse pers te vinden is deels vallen en opstaan, deels volgens algemene baristakennis.

Typische smaken op basis van regio:

  • Ethiopië: Subtiele bloemige smaken, hoge zuurgraad, limoen, bessen
  • Kenia: Appel, zwarte bes, framboos
  • Brazilië: Chocolade, Hazelnoot, lage zuurgraad
  • Indonesië: Aardse smaken, full body, chocolade
  • Colombia (en Midden-Amerika): Pure chocolade, hints van kruiden en steenfruit, medium body

Ten eerste zou ik kennis nemen van mijn persoonlijke smaakvoorkeur. Als ik van licht geroosterd en fruitig houd, overweeg ik een boon uit Kenia of Ethiopië.

Als mijn smaak meer gericht is op gedurfde smaken, ga ik voor donkerder gebrande Braziliaanse koffie.

De onderstaande vuistregels zijn slechts ruwe richtlijnen over wat u kunt verwachten.

Natuurlijk heeft elk land bonen die niet aan het stereotype voldoen.

Beste koffie voor Franse pers 2020

1: Driftaway Coffee Abonnement

Driftaway Koffie - Wereld...

Het is logisch om een koffie-abonnement te nemen als je een druk schema hebt of als je niet direct naast een speciale koffiebrander woont (en dat zijn we niet allemaal!)

Driftaway heeft een interessante aanpak waarbij je eerst een samplerpakket kunt proberen, voordat je genoegen neemt met een bepaald gebraden profiel dat in je brievenbus wordt afgeleverd.

Alle koffies zijn van oorsprong en bevatten opmerkingen over de boeren achter de bonen.

Meld je hier aan.

2: Blue Bottle Coffee ‘Three Africas Blend’ Bio

Blauwe Fles Koffie USDA...

Blue Bottle is een bedrijf dat bekend staat om een tijdloos gevoel voor kwaliteit. Over het algemeen levert het bedrijf koffie die levendig en fruitig is.

Deze is geen uitzondering – het is een mix van Afrikaanse koffie die veel interessante tonen biedt, evenals mooie afgeronde chocolade om het in evenwicht te brengen. Dit komt mede doordat er een beetje natuurlijk verwerkte Ethiopische bonen in de mix zitten.

Deze koffie wordt relatief donker gebrand en je kunt het drinken met melk. Het is een uitstekende toegangspoort tot de meer complexe Afrikaanse koffie.

Een veilige, maar heerlijke gok in de Franse pers.

Meer beoordelingen bekijken

3: Intelligentsia Koffie Frequentie Blend Direct Trade

Intelligentsia Koffie, Medium...

Dit brouwsel lijkt te zijn gemaakt met een Franse pers in gedachten. We kregen een medium geroosterde mix met veel Braziliaanse bonen die melkchocolade en een gladde body aan de mix geven. Het andere deel van de blend, een gewassen koffie, die van seizoen tot seizoen verandert, voegt sprankeling en topnoten toe. De brander belooft dingen als citroengras, ananas en ontbijtthee, wat best lekker klinkt.

Intelligentsia is een van de meest gerespecteerde koffiebedrijven ter wereld. Dit komt omdat het bedrijf een van de eersten was die de tussenpersonen uitschakelde en naar de oorsprong reisde om koffie rechtstreeks van de boeren te kopen.

Meer beoordelingen bekijken

4: Koffee Kult Colombiaanse Huila

Koffee Kult Colombia Koffie...

Hier zijn enkele van die medium gebrande Colombiaanse bonen waar de meeste Franse persliefhebbers een zwak voor lijken te hebben.

Verwacht zoete chocolade en karamel aangevuld met subtiel steenfruit.

Koffee Kult krijgt over het algemeen uitstekende recensies op Amazon, dus ik zou me geen zorgen maken over het krijgen van muffe bonen.

Deze bonen komen uit Huila – wat door veel mensen wordt beschouwd als de meest exquise koffieteeltregio in Colombia.

Meer beoordelingen bekijken

5: Onyx Koffie Lab Ethiopië Kercha, Licht gebrand

Onyx Coffee Lab Ethiopië Agaro...

Onyx is een van de populairste koffiebedrijven in de VS op dit moment. In 2017 wonnen ze zowel het nationale brouwersbekertoernooi als het braadkampioenschap.

Deze specifieke boon is een licht gebrande Ethiopische single origin koffie. Als je het ultieme wilt proberen met betrekking tot bloemigheid en fruitigheid in een koffie, is dit een uitstekende optie.

Je kreeg briefjes jasmijn, bergamot, bramen en bloedsinaasappel in deze koffie.

Als je deze koffie kiest, zorg er dan voor dat je zacht, gebotteld water gebruikt! Op die manier zullen de topnoten zeker kunnen schitteren!

Meer beoordelingen bekijken

Ga voor hele bonen in plaats van gemalen

Koffie, zoals de meeste gerechten, smaakt beter, als het vers is. Koffiebonen ondergaan een aantal belangrijke stadia nadat ze als kersen zijn geplukt.

Degene waar je iets aan kunt doen is de gebraden datum en het malen.

U zult willen ga voor bonen die in de afgelopen drie maanden zijn geroosterd – idealiter zelfs in de afgelopen zes weken. Dit zorgt ervoor dat de smaken knapperig en sprankelend in de cup zitten.

Ook moet je je eigen bonen thuis malen. Nogmaals, dit zorgt ervoor dat de vluchtige smaakstoffen in je kopje eindigen.

Voorgemalen koffie is nooit zo goed als het zou kunnen zijn.

Als je dat nog niet hebt gedaan, bekijk dan hier mijn suggesties voor coole handmolens.

De Franse pers Recept:

  1. Vers gebrande bonen
  2. Schone (bijna steriele) apparatuur
  3. Zacht water met een laag mineraalgehalte. Bij voorkeur rond de 80-150 TDS. Het goedkoopste merk flessenwater in je supermarkt is meestal een goede gok.
  4. Gebruik een royale verhouding van 1:14 (70 g tot 1 liter water)
  5. Maal je eigen bonen: Ga medium in plaats van grof.
  6. Laat het brouwsel 6 minuten trekken om een goede extractie te garanderen.
  7. Weelderige en sterke koffie, klaar om te serveren…

Een opmerking over de sleur

Van oudsher hebben mensen altijd een grove grond gebruikt met de Franse pers. Op het eerste gezicht is dit logisch, omdat een gaasfilter niet zo grondig is als een papieren filter. Bij het gebruik van een grove maalgrootte duurt het echter langer voordat het water alle smaakstoffen uit de boon haalt.

Persoonlijk geef ik de voorkeur aan iets dat dichter bij een middelmatige maling, zodat ik er zeker van kan zijn dat ik de maximale smaak uit de bonen haal.

De sleutel bij het gebruik van deze aanpak is om heel voorzichtig te zijn bij het indrukken van de zuiger. Laat de drijfmest op de bodem bezinken en giet dan voorzichtig.

Als je een grofgemalen koffie gebruikt, raad ik je aan langer te wachten dan de vaak genoemde 4 minuten. Probeer te experimenteren.

Ook zou ik aanraden om meer koffie te gebruiken voor French press dan wanneer je koffie druppelt. De extractie die betrokken is bij het onderdompelen van het brouwen is anders en profiteert van een grotere verhouding van koffie tot water.

Ga dieper

Dit is waar ik je enkele van de geeky dingen geef die het overwegen waard zijn als je net zo serieus bent over je koffie als ik.

Licht of donker: Beste roast voor de Franse pers?

Hoe moet je koffie gebrand worden? Soms kan dit een kwestie van bijna religieuze betekenis zijn.

Veel mensen in de specialty coffee community zijn diehard light roast fanaten. Maar alleen omdat ze het leuk vinden, betekent niet dat je het doet. Over het algemeen vereist een lichtere branding meer van de koffieboon en de thuisbarista die het brouwt. Het is moeilijker om een goed resultaat te krijgen, maar als je het eenmaal doet, is het resultaat opmerkelijk.

Naar mijn mening zijn lichtere roasts beter voor andere brouwmethoden, zoals overgieten. Voor een Franse pers is een medium tot donker gebrande koffie meer waterdicht.

Er zijn echter vele gradaties van duisternis. Ik zou uit de buurt van het espressospectrum blijven en voor iets meer medium gaan. Deze branding wordt door de koffie-experts vaak de volledige stad genoemd.

Single origin vs. blend

De laatste jaren is de term single origin steeds gebruikelijker geworden in de wereld van koffie. Dit impliceert dat een zak koffie afkomstig is van slechts één locatie in plaats van een blend te zijn.

Wat is het voordeel van single origin? Nou, als je een beetje een nerd bent, wil je misschien de pure smaak van bijvoorbeeld koffie uit de beroemde Yirgacheffe-regio in Ethiopië ervaren. Er is maar één manier om dat te doen, en dat is om een zak Franse perskoffiebonen te krijgen die niet zijn gemengd.

Een blend is niet per se een verkeerde keuze, houd er rekening mee dat deze vaak worden gemaakt om de koffiebedrijven geld te besparen. Door een blend te maken kunnen ze goedkopere, lagere kwaliteit koffie gebruiken als ‘vulmiddel’ en dan gewoon een beetje meer spannende koffie om wat smaakvolle topnoten te geven.

Snelle navigatie