Hoe een kookplaat met ontluchting u een heel nieuwe keuken kan geven


Als u nog nooit van een kookplaat met ventilatieopeningen hebt gehoord, komt dat omdat ze pas onlangs op grote schaal beschikbaar zijn gekomen. Ze zijn ook bekend als afzuigkookplaten, kookveldafzuigingen of kookplaten met ventilatieopeningen. Verschillende fabrikanten geven de voorkeur aan verschillende benamingen voor het toestel.

Een kookplaat met ontluchting is een inductie- of keramische kookplaat met een eigen afzuiging om stoom, rook en oliedeeltjes af te zuigen, ingebouwd in het midden van zijn oppervlak. Dit betekent dat de kookplaat niet hoeft te worden gekoppeld aan een afzonderlijke afzuigkap.

Mensen denken opnieuw na over de traditionele keukenindelingen met als doel van de keuken een meer sociale ruimte te maken. Dit idee heeft een hoge vlucht genomen tijdens de verspreiding van Covid-19, aangezien mensen meer tijd thuis doorbrengen en de ruimtes in hun huis anders gebruiken.

Nu mensen thuis werken en leren, willen ze dat hun kamers flexibeler zijn om ruimte te bieden aan familieleden die een ruimte delen terwijl ze verschillende dingen doen, of om een meer gemeenschappelijke omgeving te creëren.

Een cruciaal aspect van dit herontwerp is het creëren van een groot aanrecht of eiland in het midden van de kamer.

Belangrijke elementen van de keuken – zoals de gootsteen en de kookplaat – worden verplaatst van het aanrecht aan de rand van de kamer naar het centrale eiland.

Dit betekent dat de persoon die kookt of de gootsteen gebruikt, niet met zijn rug naar de kamer staat en kan praten met familie of gasten terwijl hij het eten bereidt. In open woningen betekent dit ook dat zij met mensen in de woonkamer kunnen praten of TV kijken.

Als de kookplaat zijn eigen afzuigkap heeft, kan het ontwerp van de keuken veel flexibeler en vloeiender zijn. U hoeft geen rekening te houden met een enorme afzuigkap in de indeling van de ruimte, wat onhandig kan zijn als u uw kookplaat op een centraal eiland wilt. (En pijnlijk als u er uw hoofd aan stoot.)

Bora X Pure

Zoals u zich kunt voorstellen van een product dat is gemaakt om zijn plaats in te nemen in het middelpunt van een keuken, zijn kookplaten met ventilatieopeningen designgerichte toestellen die het beste halen uit nieuwe technologie en hoogwaardige materialen. Met andere woorden, ze zijn zo ver verwijderd van de functionele lelijkheid van een traditionele kookplaat als maar mogelijk is.

Welke bedrijven maken ze?

Ze zijn nu verkrijgbaar bij veel apparatenmerken, waaronder AEG, Siemens, Neff, Elica en Bosch.

Het Duitse bedrijf Bora is een soort innovator op dit gebied en richt zich op het ontwerpen en produceren van ventilerende kookplaten. Het begon met de productie ervan in 2008 en heeft net de Plus X Special Award voor het beste product gewonnen voor de Bora X Pure, zijn nieuwste kookplaat met ingebouwde afzuigventilator (foto boven en onder). De X Pure is ook bekroond met een iF Design Award en een Red Dot Design Award.

Bora X Pure

Ondertussen heeft Smeg de
Hobd, die het een “afzuigkap en kookplaat combo uit één stuk” noemt (foto bovenaan het artikel). Sommige modellen zijn online te koop, bijvoorbeeld de HOBD482D die op voorraad is bij de
Long Eaton Appliance Company voor £1,469.

Kookplaten van dit type maken vaak gebruik van andere innovatieve functies, zoals flexibele kookzones. De Hobd4 heeft vier enkele kookzones die kunnen worden omgevormd tot twee grotere zones. De Bora X Pure heeft eveneens oversized kookzones die zelfs de grootste pannen aankunnen (gigantische paella, iemand?).

Het is moeilijk om de Bora X Pure online te kopen, maar u kunt contact opnemen met een voorraadhouder zoals
HandMadeKitchens om er een te bestellen. En er zijn genoeg afzuigkookplaten verkrijgbaar van andere topmerken.

Marks Electrical verkoopt
AEG’s IDE842431B combo inductie kookplaat in het zwart voor £1,859. Hij staat hieronder afgebeeld. Hij heeft vier verwarmingszones, maar met de overbruggingsfunctie kunt u twee zones als één bedienen, voor grotere pannen. Hij past in een ruimte van 80,5 x 49 x 21cm.

AEG ontluchtingskookplaat

Ondertussen heeft Elica zijn eigen afzuigkookplaat gelanceerd, die het een “aanzuigende inductiekookplaat” noemt – de NikolaTesla One. Net als de AEG kookplaat heeft hij een overbruggingsfunctie waarmee u twee zones als één kunt bedienen, voor grotere pannen. Hij is momenteel
verkrijgbaar bij Donaghy Bros voor £2,315.91. De afmetingen zijn 83 x 51 x 21cm.

Elica's NikolaTesla One

Neff’s
T58TL6EN2 inductiekookplaat met geïntegreerd ventilatiesysteem is verkrijgbaar bij John Lewis voor £2,459. De FlexZone is een flexibele kookplaat: plaats uw pannen waar u maar wilt in de inductiezone en ze zullen opwarmen. Hij wordt ook geleverd met de TwistPad Fire, een afneembare, verlichte draaiknop voor eenvoudige bediening van de warmtezones.

Neff kookplaat

Ontluchtingskookplaten werken meestal op inductie. Inductiekookplaten hebben enkele belangrijke verschillen met gas of elektrisch. Als u overweegt een inductiekookplaat te kopen en er nog nooit een hebt gebruikt, geven wij u in ons artikel advies over wat u moet overwegen,
Moet u een inductiekookplaat kopen?

Recent Content