Hoe een vriezer te ontdooien

Wanneer moet u uw vriezer ontdooien

Tenzij je een van de nieuwere, vorstvrije apparaten hebt, zul je je vriezer af en toe moeten ontdooien.

Als je de vriezer niet ontdooit – en er zich ijs ophoopt – neemt dit niet alleen kostbare ruimte in beslag die gebruikt zou kunnen worden om voedsel in te bewaren, maar betekent het ook dat de vriezer meer stroom verbruikt.

Ongelooflijk, ijs in je vriezer isoleert producten. Uw vriezer is het meest efficiënt wanneer koude lucht rond het voedsel kan circuleren. Dat betekent dat al het ijs in uw vriezer u geld kost, in de vorm van hogere energierekeningen.

Hoe vaak ontdooien

Je moet je vriezer ontdooien zodra er zich ijs op de wanden begint te vormen. Wanneer het ijs een halve centimeter dik is, zal je vriezer minder efficiënt beginnen te werken.

Dit zal waarschijnlijk om de paar maanden gebeuren.

En als de binnenkant van je vriezer eruit ziet als een ijsgrot op Hoth, is het waarschijnlijk al lang tijd om aan deze taak te beginnen.

Wat te doen

Om je vriezer goed en veilig te ontdooien, heb je twee dingen nodig: tijd en oude handdoeken.

Het is belangrijk om jezelf voldoende tijd te gunnen, omdat je anders in de verleiding komt om een mes te pakken en op het ijs in te hakken, wat gevaarlijk is. Als je de binnenkant van de vriezer doorprikt, kun je niet alleen de vriezer beschadigen, maar kan er ook Freon (als je een ouder apparaat hebt) of tetrafluorethaan vrijkomen, wat gevaarlijk kan zijn als je het inademt.

U moet niet proberen om het ijs af te breken of weg te hakken. Laat het op natuurlijke wijze smelten.

Het is een goed idee om je vriezer ’s ochtends te ontdooien, wanneer je van plan bent de hele dag thuis te zijn. Op die manier kun je het smeltende ijs in de gaten houden en word je niet wakker met plassen op de keukenvloer.

De eerste stap is het loskoppelen van je vriezer.

Verwijder al het voedsel en bewaar het in een koelbox. Als er voedsel ontdooid is, zet het dan niet terug in de vriezer, want opnieuw invriezen van ontdooid voedsel verhoogt de kans op voedselvergiftiging. Je moet het in de koelkast zetten en binnen twee dagen opeten.

Verwijder eventuele planken of voorraadbakken. Als ze vastgevroren zitten in het ijs, probeer ze dan niet los te wrikken. Wacht tot het ijs rondom gesmolten is.

Leg kranten of handdoeken neer rond de bodem van het apparaat en leg kleinere, opgerolde handdoeken langs de voorkant van de vriezer om te voorkomen dat er water ontsnapt. Als ze verzadigd raken, verwissel ze dan voor droge handdoeken.

Maak van de gelegenheid gebruik om vriezerplanken, ijsblokjesschalen en bakken in warm, zeepwater te wassen. Zorg ervoor dat ze perfect droog zijn voor je ze terug in de vriezer plaatst, anders zullen ze opnieuw beginnen bevriezen.

Als het ijs gesmolten is, dweil je rond de vriezer en maak je daarna de binnenkant schoon – ook weer met warm, zeepwater.

Steek de stekker van je vriezer weer in het stopcontact en je bent klaar om te gaan!

Op zoek naar meer tips voor huishoudelijke apparaten? We hebben advies over
hoe u uw vaatwasser moet onderhouden en
en hoe u uw wasmachine moet onderhouden.