Hoe espresso te maken met de AeroPress

Hoewel Aeropress algemeen wordt gezien als een zwart koffiezetapparaat, is er altijd ergens in de mix een aura van espresso geweest.

Het verband tussen de twee lijkt voor de hand te liggen; althans op het eerste gezicht.

Beide apparaten maken gebruik van druk.

Maar terwijl de beroemde 9 bars een essentieel onderdeel zijn van hoe espressomachines werken, is de druk van de AeroPress slechts een manier om gezette koffie van het gemalen te scheiden. De druk draagt niet veel bij aan de extractie zelf.

Bonus informatie: De Aeropress reikt slechts ongeveer 0,35 bar- 0,70 bar – zelfs als je als een gek drukt. Dit is vrij ver van het espresso-assortiment van 7-9 bar.

Er zijn echter manieren om dit te veranderen en heel dicht bij espresso te komen met een AeroPress.

In dit artikel nemen we het onder de loep

Hoe espresso te maken met een AeroPress

aeropress ESPRESSO |
De koffie moet fijngemalen zijn om iets te maken dat lijkt op espresso

Als het gaat om het maken van een geweldige aero-presso, is de sleutel extreem fijn malen en krachtig roeren, in plaats van alleen druk uit te oefenen.

Qua smaak kun je in de buurt komen van iets dat op espresso lijkt.

Dit heeft echter te maken met de concentratie van de drank in plaats van de druk.

Hoewel je espresso-achtige shots kunt maken, is crema een stuk lastiger als je alleen op de AeroPress vertrouwt. Nou, praat wat meer over de Prismo en JoePresso, die je kunnen helpen dichter bij echte crema te komen.

Aeropress Espresso Recept

  • Plaats de brouwer in de omgekeerde positie. Steek de zuiger halverwege ingedrukt, zodat er minder ruimte in de kamer is.
  • 20 gram bonen. Maalgrootte: Zo fijn mogelijk.
  • Giet er 80 gram water bij. U kunt warm of koud water gebruiken.
  • Als het heet is, roer dan 20 seconden en laat de koffie 1 minuut trekken.
  • (Bij gebruik van koud water; roer gedurende 40 seconden en laat 1 minuut trekken)
  • Voeg de filterdop toe, draai om en druk.
  • Geniet van je espresso-achtige drankje.

AeroPress Ijs Espresso

Een van de meest fantastische dingen van aero-presso is dat je het met koud water kunt maken.

Ja, een soort koud gezette AeroPress espresso.

De lagere temperatuur haalt compleet nieuwe smaken uit de bonen.

Dat leerde ik bij toeval toen ik op vakantie was. Ik had geen toegang tot warm water en wilde koffie. Het resultaat was iets anders dan cold brew en in tegenstelling tot espresso.

Een paar maanden later zag ik een video, waarin de uitvinder van de AeroPress, Alan Adler, precies hetzelfde doet. Dus blijkbaar is het niet zomaar een gek idee. Probeer het uit en laat me weten hoe het gaat 😎

Wil je meer innovatieve technieken? Bekijk dan mijn gedetailleerde AeroPress instructies.

Mede Prismo ESPRESSO

espresso maken met een aeropress prismo
Prismo maakt geen groot verschil IMHO

Het Amerikaanse merk Fellow heeft een bijlage uitgebracht die speciaal is ontworpen voor het brouwen van ‘aeropresso’. Het apparaat wordt de ‘Prismo’ genoemd.

Deze kleine dop kan worden vastgeschroefd in plaats van de filterdop. Het heeft een drukgestuurde klep en een geëtst metalen filter als een echt portafilter.

Er zijn twee ideeën achter de Prismo:

  • Ten eerste gaat de klep in de prismo pas open als er een voldoende hoge druk in de brouwkamer is opgebouwd. In theorie zou dit een beetje moeten werken als een portafilter onder druk.
  • Het tweede idee is dat de koffie/espresso gefilterd wordt door een fijne metalen schijf in plaats van papier. Dit brengt de textuur van het shot dichter bij echte espresso.

In mijn testen ben ik nog nooit zo onder de indruk geweest van de Prismo. Het idee is in theorie goed, maar de realiteit is dat de klep bij lage druk opengaat. Ik denk niet dat deze gadget de druk die de AeroPress kan bereiken aanzienlijk verandert.

(Sidenote: Dat gezegd hebbende, de Prismo is een interessante gadget om mee te spelen voor regulier AeroPress brouwen. In de praktijk stelt het je in staat om te brouwen als een omgekeerde AeroPress terwijl je het apparaat toch rechtop houdt. Best gaaf!)

Meer informatie: AeroPress versus Pour Over

JoePresso en de AeroPress

De Joepresso is een nieuwe gadget vergelijkbaar met de Prismo die beweert van de AeroPress een echte espressomachine te maken.

Joepresso begon op Kickstarter en werd vrij snel gefinancierd. Bekijk mijn video van toen de gadget net werd uitgebracht.

De manier waarop het werkt, is dat je een echte mand onder druk hebt.

Manden onder druk verschillen iets van gewone espressomanden omdat je de weerstand en timing van het schot niet regelt met de maalgrootte. In plaats daarvan zal de mand de stroom vertragen en helpen die druk te creëren.

Ze maken het een beetje gemakkelijker voor beginners, maar de smaak is meestal niet zo verfijnd in vergelijking met het echte werk.

Je kunt 14 gram koffie gebruiken, en dan stamp je de puck met het dispersiescherm waarmee het wordt geleverd of een 51 mm tamper.

Vervolgens stop je het filter in zo’n aangepaste Aeropress dop en draai je het op de Aeropress zoals je dat met een standaard dop zou doen.

Verrassend genoeg kun je wat crema krijgen met de JoePresso Het is een beetje meer bruisend en schuimig in vergelijking met gewone crema uit een machine, maar het herinnert je wel aan het echte werk.

JoePresso brengt extra crema naar een AeroPresso shot

Als je een uitstekende verse koffie hebt, en je hebt goed water en een schone Aeropress, krijg je goede resultaten.

Het smaakt zeker beter dan wat je in sommige “2e golf coffeeshops” krijgt. Ik zou dit alles van Starbucks overnemen.

Ik denk dat als je een hardcore espresso-snob bent en je thuis aan het geeken bent met hefboom espressomachines en al dat soort dingen, dan is dit waarschijnlijk niet wat je zoekt. Toch, als je hunkert naar espresso met de AeroPress, is dit de beste oplossing die ik ben tegengekomen.

👉 Bekijk hier meer AeroPress recepten