Hoe groene koffiebonen te kopen als een pro

Koffie branden is een van de meest bevredigende hobby’s die ik ken.

Het is ook financieel een slimme beslissing, omdat het veel goedkoper is dan kopen bij uw lokale bonenhandelaar.

Om de beste resultaten te krijgen, heb je echter een aantal uitstekende groene koffiebonen nodig. Onder de professionals wordt dit vaak gewoon aangeduid als groente.

Ik heb het al vele malen eerder genoemd op deze blog, maar het geheim om een geweldige barista voor thuis te zijn, is om mee te werken eersteklas ingrediënten. Met andere woorden: de kwaliteit van de rauwe, ongebrande koffiebonen zal bepalen of die eerste slok van het kopje hemels of afschuwelijk is.

Wat zijn groene koffiebonen?

Ethiopische Yirgacheffe Gewassen...

Groene koffiebonen zijn, ondanks de naam, technisch gezien geen bonen.

In plaats daarvan zijn ze Zaden van de koffiekers.

De naam is (nogmaals) een beetje misleidend omdat de zaden vaak geelachtig zijn in plaats van groen.

Koffie groeit op kleine struikachtige bomen. De vruchten worden meestal kersen genoemd omdat ze er een beetje hetzelfde uitzien als ze rijp zijn. Ze beginnen groen, maar zullen uiteindelijk robijnrood worden.

Disclaimer: In de afgelopen jaren is er wat gesproken over Green Coffee Extract en de vermeende voordelen ervan. De specialty coffee industrie heeft niets te maken met dit product. Koop geen hele rauwe koffiebonen tenzij je van plan bent ze te branden en te gebruiken voor “normale” koffieconsumptie!

Plukkers oogsten vervolgens de kersen en brengen ze naar een verwerkingsstation of natte molen. Hier worden de kersen meestal gewassen, ontpulverd en gedurende 24 uur in een gistingstank gedaan. Dit proces varieert echter afhankelijk van de gewenste smaken en de lokale traditie.

De koffiezaden drogen voor een langere periode totdat het vochtgehalte is gedaald tot ongeveer 10-12%. Op dit punt worden ze droog gemalen. Dat betekent dat een dunne maar substantiële laag perkament met een bepaalde machine wordt verwijderd. Wat je overhoudt, wat wij groene koffiebonen noemen.

Groene koffiebonen voor het branden

Het proces dat ik hierboven schetste klinkt vrij eenvoudig, maar in werkelijkheid kan er veel misgaan. Hier is een vereenvoudigde lijst van alle arbeid die nodig is om groene koffiebonen te maken.

Wanneer we de term ‘speciale koffie,’ we verwijzen meestal naar koffie die voldoet aan de onderstaande criteria:

  • De kersen moeten precies op het juiste moment worden geplukt om maximale zoetheid te garanderen
  • De verwerking moet relatief snel beginnen nadat de kersen zijn geoogst. Anders kan er schimmel ontstaan.
  • Floaters (ook bekend als onrijpe kersen) moeten worden weggegooid
  • De fermentatie- en droogfasen moeten nauwlettend worden gecontroleerd om uniformiteit te garanderen en schimmels en schimmels te voorkomen.
  • Voor en na het droog malen moeten de rauwe koffiebonen zorgvuldig worden bewaard, zodat ze geen geuren uit de omgeving oppikken
  • De groene koffie moet correct worden gesorteerd en gesorteerd om ervoor te zorgen dat deze gelijkmatig brandt en dat er geen ongewenste kiezels en maïszaden tussen zitten.

Ethiopische Yirgacheffe Gewassen...

Zoals je misschien aan de lijst kunt zien, is het niet zo eenvoudig om een koffieboer of -verwerker te zijn.

Vergeet ook niet dat de koffieproductie voornamelijk plaatsvindt in ontwikkelingslanden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika, waar de toegang tot schoon water, technologie en geschoolde arbeid vaak beperkt is.

Al deze dingen moet je in gedachten houden wanneer je groene koffiebonen koopt voor persoonlijk gebruik.

Ongebrande koffie is niet zoals het kopen van lijnzaad of pecannoten, waar je een standaardproduct kunt verwachten en alleen de prijs in de gaten hoeft te houden.

In plaats daarvan is het meer een biologisch, levend ding waar de inspanningen van de koffieboeren en -exporteurs moeten passen bij je ambitie als thuisbrander.

Hoe groene koffiebonen te kopen

Wanneer je groene koffiebonen te koop ziet, heeft de zak vaak koffiejargon dat je waarschijnlijk niet kent. Hier zijn enkele dingen waar u op moet letten:

  • Gewassen koffie: Dit is in veel landen de standaard manier om koffie te verwerken. Het geeft de bonen een schone, milde smaak met een uitgesproken zuurgraad.
  • Natuurlijke/droge verwerkte koffie: Dit soort koffie is vaak erg fruitig en heeft diepe chocoladetonen. Er is meestal ook een vleugje fermentatie. Je moet dit soort koffie een beetje lichter en zachter branden dan je gewassen koffie zou branden.
  • Single oorsprong: Als je kunt see van welke boerderij de koffie komt en de hoogte waarop het wordt geteeld, het is meestal een teken van goede kwaliteit. Vaak kunt u alleen de naam van de subregio op het pakket zien. Als de enige informatie die je hebt is uit welk land de koffie komt, zou ik het niet als een enkele oorsprong beschouwen.
  • Eerlijke handel: Het is ingewikkeld om groene koffie te vinden die dit label heeft. Als ethische koffieproductie cruciaal voor je is, zal ik je aanmoedigen om een single origin koffie uit een hok of single estate te halen in plaats van meer vage descriptoren. Hoe minder je weet over de sperziebonen, hoe waarschijnlijker het is dat de tussenpersoon winst heeft gemaakt in plaats van de boeren.

Je moet er ook voor zorgen dat de koffiebonen relatief zijn uniform. Meestal worden de bonen van tevoren gesorteerd, maar als je koffie rechtstreeks van boeren koopt, is de kwaliteit vaak vrij inconsistent.

Sperziebonen hebben een houdbaarheid van maximaal 18 maanden, dus het zou geen grote zorg moeten zijn. Als je echter ziet dat de bonen van een oogst van meer dan een paar jaar geleden zijn, zou ik ze niet kopen. ‘Oude oogst‘ zoals het in de industrie wordt genoemd, smaakt nogal saai.

Groene koffiebonen te koop

Colombia GESHA / GEISHA...

Wanneer u online sperziebonen koopt, is het de moeite waard om in het begin veel verschillende dingen te proberen om meer te weten te komen over uw persoonlijke voorkeuren. Om die reden kan het zinvol zijn om proefpakketten van verschillende koffiebedrijven te proberen, zodat u een idee krijgt van wat u leuk vindt.

Als je al gewend bent aan speciale koffie van ambachtelijke branders, kun je dezelfde soort bonen kopen die je van hen zou krijgen. Een Ethiopische Yirgacheffe is bijvoorbeeld vrij eenvoudig thuis te roosteren met goede resultaten (de truc is om vrij licht te gaan).

Omdat groene koffie zo goedkoop is, kun je ook uitgeven en gaan voor iets episch als Colombiaanse natuurlijke verwerkte Geisha, die je zeker meeneemt op een zintuiglijke reis naar nieuwe hoogten.

Als je echter gewend bent om generieke donker gebrande koffie uit de supermarkt te drinken, zullen de meeste sperziebonen die je online kunt kopen waarschijnlijk van hogere kwaliteit zijn.

Als je voorkeur uitgaat naar eerder donker gebrande koffie, is mijn advies om een goedkope groene koffie uit Latijns-Amerika te kopen. Het moet zoet en schoon smaken en vrij gelijkmatig roosteren.

Veel succes, en wat er ook gebeurt, houd altijd je bonen in de gaten tijdens het roosteren!

FAQ

Hoe lang blijven groene koffiebonen vers?

Groene koffiebonen blijven een jaar lang vers, maar je kunt soms goede resultaten krijgen, zelfs met bonen die 18-24 maanden oud zijn, zolang ze maar goed worden bewaard.

Kun je groene koffiebonen kopen?

Sommige koffiebranders verkopen sperziebonen en ze zijn ook gemakkelijk online te vinden. Als je nog nooit hebt geprobeerd om thuis koffie te branden, is het de moeite waard om wat sperziebonen te kopen en het zelf te proberen.

Hoe pluk je groene koffiebonen?

Vind groene koffiebonen met smaakprofielen die je geweldig in de oren klinken. Als je van zoete dingen houdt, zoek dan naar bonen met smaken zoals chocolade, bessen en karamel. Uiteindelijk zul je een aantal koffie-oorsprongen vinden met het juiste smaakprofiel voor jou.