Hoe je je kleren op een milieuvriendelijke manier kunt wassen


Geschat wordt dat tussen 75% en 80% van de ecologische impact van onze kleding afkomstig is van het wassen en drogen, dus onze was zo efficiënt mogelijk doen is een goede manier om onze invloed op het milieu te minimaliseren.

Het wassen van kleding kan het milieu op een aantal manieren beïnvloeden. Naast het gebruik van energie en water in het proces en het vrijkomen van verontreinigende stoffen uit wasmiddelen, geeft gewassen kleding ook microvezels af, die in zee terechtkomen en schade toebrengen aan wilde dieren.

Microvezels zijn kleine draadjes. Sommige zijn van plantaardige oorsprong – van katoen, wol en viscose – andere zijn van plastic, van stoffen zoals polyester. Polyester is een veelgebruikt kledingmateriaal.

Deze plastic microvezels breken uiterst langzaam af en vervuilen het aquatisch milieu over een lange periode.

De Universiteit van Northumbria heeft nieuw onderzoek gepubliceerd, op tijd voor Wereld Oceaandag. Het is de eerste forensische studie naar wasgoed en de microvezels die door kleding worden uitgestoten. Uit het onderzoek blijkt dat elk jaar 13.000 ton microvezels in het Europese zeemilieu terechtkomt. Dat is het equivalent van twee vuilniswagens per dag.

Maar dit kan met bijna een derde worden verminderd als we onze wasgewoonten veranderen.

Hier zijn enkele stappen die u kunt nemen om de milieu-impact van uw huishoudelijk wasgoed te minimaliseren.

Gebruik een milieuvriendelijk wasmiddel

Als u de achterkant van de verpakking van uw wasmiddel bekijkt, ziet u misschien de disclaimer: “Schadelijk voor in het water levende organismen, met langdurige gevolgen.” Deze waarschuwing is door de EU verplicht gesteld, omdat als een grote, onverdunde hoeveelheid van het wasmiddel in kwestie in het water terecht zou komen, dit uiterst gevaarlijk zou zijn voor in het wild levende dieren (en mensen).

Wij vertrouwen op verdunning en behandeling in een waterzuiveringsinstallatie om ervoor te zorgen dat de hoeveelheid wasmiddel nooit een schadelijk niveau bereikt. Wat we echter uit het waarschuwingsetiket moeten opmaken, is dat het product niet ongevaarlijk is.

En u hoeft het risico niet te nemen. U kunt ervoor kiezen om wasmiddel te kopen van
Ecover of
Method, die geen van beide milieuonvriendelijke producten maken. Ze verkopen ook
poeder, als je dat liever gebruikt.

Verlaag de temperatuur van uw was

Sinds 2013 moeten alle wasmachines in het Verenigd Koninkrijk een wasoptie van 20°C hebben. Als je een oudere machine hebt, kan de laagste temperatuurinstelling 30°C zijn.

Het gebruik van een lagere temperatuur zal de hoeveelheid stroom die je machine verbruikt enorm verminderen, aangezien 90% van het energieverbruik van een wasmachine gaat naar het verwarmen van het water.

Als je de temperatuur van je was verlaagt, gaat je kleding ook langer mee en komen er minder microvezels vrij in het water.

Gebruik een eco-stand

Veel mensen gebruiken de eco-stand van hun machine helemaal niet.

Wasmachineprogramma’s hebben drie belangrijke variabelen: tijd, temperatuur en hoeveelheid water. Zoals u wellicht kunt raden, zal een eco-stand minder water en warmte gebruiken, hoewel het uw kleren niet sneller zal wassen. Het zal zeker niet sneller gaan dan een snelle was, die meer water (en waarschijnlijk meer warmte) zal gebruiken om te compenseren.

Maar met een eco-was bespaart u 20-30% van de energie die u zou verbruiken met een standaard wasbeurt.

Hoe effectief de eco-was op uw machine is, hangt af van de machine en de fabrikant. Je moet met de jouwe experimenteren om uit te vinden wat hij kan doen. Het is heel goed mogelijk dat u het kunt gebruiken in plaats van een standaard wasprogramma voor de meeste licht vervuilde ladingen wasgoed.

Hang uw kleren te drogen

Dit is nogal voor de hand liggend, maar als je je kleren aan de lucht kunt laten drogen, doe dat dan. Als je in het Verenigd Koninkrijk woont, kost elke keer dat je je droogtrommel gebruikt, je dat ongeveer 35 p. Dus als je hem twee keer per week gebruikt, is dat een extra £36 op je elektriciteitsrekening elk jaar.

Droogtrommels verslijten je kleren ook sneller. Ze creëren extra mogelijkheden voor fijne stoffen om te blijven haken en ze krimpen twee keer zo veel als luchtdroging. Kleding kan ook beschadigd raken door het trommelen en elastiek kan kromtrekken door de hitte.

Panty’s, lingerie, badpakken en alles met versieringen of elastiek moet aan de lucht worden gedroogd, maar idealiter zou alles dat moeten zijn. Investeren in een droogrek voor binnen of een waslijn voor buiten is dus een goed idee. U kunt
bij John Lewis voor £17 een slank, drielaags droogrek kopen.

Koop een energiezuinige wasmachine

Als je de volgende keer een wasmachine koopt, kies dan voor een energiezuinig model. Deze machines gebruiken minder water terwijl ze net zo effectief reinigen. U bespaart niet alleen water, maar u verbruikt ook minder energie om het water op te warmen.

Ze zullen ook uw kleren droger aan het einde van een cyclus, wat betekent dat minder tijd in de wasdroger, het opslaan van energie daar ook.

Zoek naar een apparaat met een hoge energie-efficiëntieklasse. Om te voldoen aan de EU-regelgeving moeten alle wasmachines die sinds 2014 in het Verenigd Koninkrijk te koop zijn, een classificatie hebben van A tot A+++, waarbij A+++ het meest efficiënt is. Je wasmachine moet ongeveer tien jaar meegaan, dus een apparaat met een betere beoordeling zal een aanzienlijk verschil maken voor je energieverbruik in die periode.

Wilt u meer lezen? Ontdek hoe u
geld kunt besparen op uw energierekeningen,
hoe u uw wasmachine kunt onderhouden en
hoe u koffiecapsules kunt recyclen.

Recent Content