Hoe je lente schoonmaak te beginnen


Als je een van de vele mensen bent die op dit moment thuis werken, kunnen de dagen in elkaar overlopen. We weten dat we geluk hebben dat we veilig binnen zijn, maar het is gemakkelijk om een beetje koorts te krijgen en te vergeten of het nu dinsdag of vrijdag is, of wat dagen eigenlijk zijn en waarom ze vroeger zo belangrijk waren.

Het is een goed idee om een project op langere termijn te hebben, met to-do lijstjes die je kunt afvinken. Als het een project is dat een zichtbare verandering in je omgeving teweegbrengt, zal het nog meer voldoening geven. Het is lente – de perfecte tijd om je huis een opknapbeurt te geven.

Hieronder vindt u een aantal geweldige online bronnen om u op weg te helpen.

Marie Kondo's boek

Marie Kondo

Terwijl sommige mensen gedijen bij georganiseerde chaos of Hobbithol-stijl knusse rommel, raken anderen van ons overweldigd door te veel spullen. Als je tot de laatste categorie behoort, kijk dan eens naar het werk van Marie Kondo. Beroemd om haar advies om spullen te bedanken voor hun diensten voordat je ze doneert en haar zeer specifieke vouwtechniek, ligt de focus van Marie Kondo op ontwarren en organiseren.

De KonMari methode gaat over het ont-junken van je leven om ruimte te maken voor andere mensen en meer zinvolle ervaringen. In wezen gelooft ze dat we met te veel dingen leven, die ons afleiden en tegenhouden. Haar grote praktische tip is om spullen per categorie te verzamelen, zodat je kunt zien wat je eigenlijk hebt. Het is een stuk makkelijker om een oude jas weg te doen als je je realiseert dat je drie betere hebt die je altijd al wilde dragen.

Om te beginnen met je eigen opruiming, kun je hier wat tips krijgen, Kondo-stijl.

Luister naar haar boek

Ga naar YouTube en luister – gratis – naar de
volledige audio versie van haar bestseller, The Life-Changing Magic of Tidying Up. Niet alleen bespreekt ze haar methode, maar ze praat ook over haar eigen leven, met enkele interessante fragmenten over hoe ze vroeger de bezittingen van haar familie stal en weggooide. “Ik gooide het voor je weg omdat je het zelf niet kon” zei ze, toen ze betrapt en geconfronteerd werd.

“Achteraf gezien”, mijmert ze, “moet ik toegeven dat ik behoorlijk arrogant was.”

Bekijk haar Netflix show

Bekijk haar serie op Netflix,
Opruimen met Marie Kondo. “Ik ben zo opgewonden, want ik hou van rommel!” zegt Kondo, maniakaal, terwijl ze door iemands lades gaat. Het uitgangspunt van de serie is dat mensen Kondo in hun huis uitnodigen om hun spullen weg te gooien. Vervolgens huilen ze om hun papierwerk en oude t-shirts.

Bezoek haar website

U kunt ook
haar website bezoeken. En dat zou je echt moeten doen. Wist je dat je een stemvork kan gebruiken om te ontstressen en je geest te doen ontwaken? Nee, ik ook niet. (Lange pauze.) Laten we verder gaan.

Tussen haakjes – blijf weg uit haar
online shop, met veel minimalistische snuisterijen zoals een zen-meditatie-ei en een bloemen presse-papier die, als Kondo zelf in je huis zou zien, ze je waarschijnlijk zou adviseren te bedanken en weg te gooien.

Koop haar boeken

Voor een andere kijk op haar best-selling boek, kunt u de geïllustreerde kopen
The Life-Changing Manga of Tidying Up
, evenals haar vervolg
Spark Joy
, een grondige opruim masterclass, online bij Waterstones.

Mevrouw Hinch boek

Mevrouw Hinch

Als u geen stapels spullen hoeft aan te pakken, wilt u misschien wat inspiratie voor een grote schoonmaak, gevolgd door een nieuwe routine om alles onder controle te houden. In dat geval zou je kennis kunnen nemen van mevrouw Hinch. Instagram-superster Sophie Hinchcliffe staat bekend om haar extreem opgeruimde huis, dat bijna
uitsluitend in grijstinten is ingericht. Haar focus ligt op schoonmaken, schoonmaken en nog eens schoonmaken – wat ze ‘hinching’ noemt als in Hinch Yourself Happy, de titel van haar eerste boek.

De methode van mevrouw Hinch is eenvoudig: schrijf een takenlijst en steek de handen uit de mouwen. Wat haar inspireert is dat ze echt van schoonmaken lijkt te houden, zozeer zelfs dat ze haar schoonmaakmiddelen bijnamen geeft. Haar fans zeggen hele gekke dingen zoals: “Is het triest dat ik een roestvrijstalen gootsteen wil, zodat ik hem net zo kan schoonmaken als mevrouw Hinch?” En niemand kan me dwingen daar commentaar op te geven.

Bekijk haar Instagram account

Kick off door het volgen van
mrshinchhome op Instagram. Haar hond, Henry, heeft ook
een account. Maar je moet weten dat hij een cocker spaniel is en geen beroemde schoonmaker.

Volg haar op YouTube

Om in de schoonmaakstemming te komen, neem een kijkje op
haar YouTube kanaal. Niet te missen
deze video, die haar wild enthousiasme voor het schoonmaken van gootstenen illustreert. (Nee, echt.) Je kunt haar
geliefde ‘Minky’ doekje en
Zolflora ontsmettingsmiddel kopen bij Amazon in het Verenigd Koninkrijk.

Koop haar boeken

Mevrouw Hinch heeft drie boeken uit, die u allemaal kunt kopen op Waterstones:
Hinch Yourself Happy,
Het activiteiten dagboek en
The Little Book of Lists.

UFYH boek

Unfuck Your Habitat

Als je nooit enthousiast wordt van gootsteenreiniging of het stemmen van vorken, dan heb je misschien iets meer rechttoe rechtaan en vloekender nodig. Unfuck Your Habitat (slogan: ‘angstaanjagende motivatie voor luie mensen met rommelige huizen’) zou wel eens de plek voor jou kunnen zijn. Rachel Hoffman, de oprichter van de site, zet uiteen
UfYH’s manifest:

“Onze levens zijn ingewikkeld en soms rommelig, en we zijn vaak afgeleid en overweldigd en lui. Ja, ik heb het gezegd. We zijn lui. Dat is geen schande, maar wel iets om te overwinnen, althans tijdelijk. Want wat onze situatie ook is, we verdienen beter dan in vuiligheid te leven. We verdienen het om ergens te wonen met mooie dingen waar we van houden, en om een schone, rustige plek te hebben om te zijn, als we niet op het werk zijn of op school of een van de vijftig ziljoen andere plaatsen waar we komen.”

UfYH is gericht op mensen die geen Instagram-waardig huis hebben. In feite kan het je helpen, zelfs als je huis een grote chaos is. Het plan is om er gewoon in te springen. Zet een timer en werk aan de ergste rommel voor 20 minuten per keer. Neem dan een pauze.

Bezoek de website

Uw eerste stop zou moeten zijn
de website zijn, waar u meer kunt lezen over onderwerpen als waarom perfectionisme de vijand is van alles gedaan krijgen, waarom u marathon schoonmaaksessies moet vermijden en enkele goede gewoonten om aan te wennen.

Luister naar haar boek

Als je Audible gebruikt, kun je
luisteren naar Rachel’s boek terwijl je begint met schoonmaken. Amazon klanten kunnen
hier hun audio exemplaar kopen.

Koop het boek in zijn papieren versie

Als je in de VS bent, kun je
het boek kopen bij Barnes & Noble.

Ga naar Tumblr

Er is niets zo bevredigend als een voor en na opruim- en schoonmaakfotoset. De
UfYH tumblr heeft veel foto’s van mensen die de controle over hun huis hebben genomen en hun rommel in onderwerping hebben geslagen. Als zij het kunnen, kun jij het ook.


Recent Content