Hoe kies je de beste koffiebonen voor de Aeropress?

Je kunt er niet omheen. Zelfs een uitstekende zetmethode zoals de Aeropress zal nooit een ontzagwekkende kop koffie produceren, tenzij de bonen van een bepaalde kwaliteit zijn.

Het is vergelijkbaar met die echt dure elektrische gitaar. Als de persoon die het speelt zuigt, maakt het geen enkel verschil.

In koffie is dit de Gouden Regel:

De kwaliteit van de boon = het potentieel van het brouwsel.

Het maakt niet uit hoe fancy je apparaat is, wat je uiteindelijk zult proeven is de boon, dus het is absoluut noodzakelijk dat je je Aeropress combineert met een koffie van hoge kwaliteit.

In dit artikel geef ik je enkele suggesties over hoe je de beste koffiebonen voor je Aeropress kunt vinden.

Topkeuze: Beste waarde

Boon &bonen Ethiopië Sidamo...

Je kunt niet echt fout gaan met bonen uit een van de beroemde koffieregio’s van Ethiopië: Sidamo, Yirgacheffe en Guji zijn namen die het onthouden waard zijn.

Bonen afkomstig uit dit deel van Ethiopië zijn beroemd om hun tonen van fruit en bessen. Verwacht dat deze particlar koffie tonen van citroen en jasmijn heeft.

De beste koffiebonen voor de Aeropress – volgens mij

1: Ethiopische bonen

Boon &bonen Ethiopië Sidamo...

Ethiopische bonen zijn wereldberoemd omdat ze uniek zijn in hun intense fruitige smaak.

Omdat de koffieplant van nature in dit deel van de wereld is geëvolueerd, variëren bonen uit Ethiopië afhankelijk van de subregio waar ze vandaan komen. Elk stadje heeft zijn eigen genetisch unieke set planten.

Alle echte koffieliefhebbers zien Ethiopië als hun spirituele thuis, net zoals een wijnliefhebber misschien naar de Bordeaux-regio in Frankrijk zou willen gaan.

Ethiopische koffie is ofwel “natuurlijk”, waarbij de boon in de kers wordt gedroogd, of “gewassen”, waarbij de boon wordt verpulverd voordat hij wordt gewassen.

Gewassen Ethiopische bonen, zoals die hierboven van Bean &Bean, hebben vaak tonen van jasmijn en citroen. Hun natuurlijke tegenhangers zijn meestal meer bessenachtig met tonen van aardbei en bosbes.

Hoe dan ook, vanwege hun unieke smaakprofielen en hoge natuurlijke suikergehalte, moeten Ethiopische bonen worden genoten op een lichter gebrand niveau.

Het donker roosteren van deze bonen of het gebruik ervan in een latte is een beetje als het verstikken van een maaltijd op Michelin-niveau met Heinz Ketchup. Je kunt het doen, maar het is gewoon een slechte vorm.

Meer beoordelingen bekijken

2: Midden-Amerikaanse bonen

Stumptown Koffie Roasters...

Midden-Amerikaanse bonen worden vaak beschreven als een uitgebalanceerde boon- vol met zowel unieke fruitsmaken als zuurgraad, samen met de volledige cacao- en kruidensmaken die kenmerkend zijn voor Zuid-Amerikaanse bonen.

Guatemalteekse bonen zijn een goede plek om te beginnen als je niet zeker weet welk smaakprofiel je verkiest, omdat het het beste van twee werelden biedt.

Kies een lichte tot medium roast voor een evenwichtige smaak. Ga voor een gerenommeerde brander/boerderij combo zoals Stumptown Coffee en deze boon van El Injerto. Dit is echt de gouden standaard in de wereld van koffie.

Meer beoordelingen bekijken

3: Espressomelange

Als je zeker weet dat je helemaal naar de sterke, gedurfde koffie wilt gaan, is een espressomelange helemaal geschikt voor een Aeropress. Deze donkere roasts geven je niet veel van de “lichte” tonen in de vorige twee soorten, maar je proeft alle smaken van het gebraad.

Je kunt een krachtige shot maken die lijkt op espresso en deze mengen met hete melk. U kunt in de zomer een duik nemen in het ijs voor een verfrissend drankje.

Of, als u een traditionalist bent, kunt u gewoon de “espresso” -shot drinken zonder al het gedoe en de kosten van een traditionele espressomachine. Misschien in combinatie met een coole gadget zoals de Prismo, die de espressocapaciteit van de Aeropress een heleboel verbetert.

Persoonlijk zet ik dit soort koffie zelden thuis, maar als ik dat doe, ga ik zeker voor een directe handelsmix van een serieuze brander.

Verder lezen: De geavanceerde gids voor de Aeropress

Brouw je voor kracht of subtiliteiten?

Er is geen enkele aanbeveling die iedereen tevreden zal stellen, omdat we allemaal verschillende verwachtingen van onze koffie hebben. Het is echter essentieel om te weten wat je van je bonen kunt verwachten en hoe je je kopje koffie in de ochtend kunt aanpassen aan je smaak.

Koffievoorkeuren kunnen in grote lijnen worden ingedeeld in drinkers die:

  • geef de voorkeur aan de sterke, gedurfde koffie van een donkerder gebrande
  • en degenen die de unieke, subtiele smaken uit li willenghter geroosterde bonen.

Gelukkig blinkt de Aeropress uit in beide stijlen.

Degenen die de voorkeur geven aan een meer klassieke medium tot donkere branding en robuuste smaak, moeten gaan voor een hogere verhouding van gronden tot water. Wat wij in koffiejargon een “zetverhouding” noemen. Ergens tussen 1:10 en 1:14 zal waarschijnlijk ideaal zijn.

De Aeropress werkt om de hoeveelheid smaak in korte tijd te maximaliseren en creëert iets dat lijkt op espresso of moka-pot.

Voor degenen die de voorkeur geven aan een “derde golf” ervaring, samen met de fruitig of zuur smaken die bij verschillende bonen horen, kiezen voor een lichtere branding.

Een goede vuistregel is dat voor een donker gebraden, je proeft het gebraad, terwijl je met een lichte roast de boon ervaart.

Omdat koffiedrinkers die de subtiele smaken van een bepaalde variëteit of verwerkingsmethode willen proberen, geen bijzonder sterk brouwsel nodig hebben, kan de brouwverhouding worden verlaagd tot ongeveer 1:15 of iets minder. Het wordt echter niet aanbevolen om verder te gaan dan 1:18, omdat koffie op dit punt “zwak” of dun begint te smaken.

(In Denemarken noemen we de smaak van dunne koffie “fox pee”, maar ik weet niet zeker wat een goede Engelse vertaling zou zijn)

aeropress en digitale koffieweegschaal

Aanbevolen koffiebonen voor de Aeropress

Afgezien van de grootte van de maling en het branden, draagt het land van herkomst van de boon aanzienlijk bij aan uw koffie-ervaring, vooral als u kiest voor een lichtere branding.

Dit komt omdat bonen uit verschillende landen unieke smaakprofielen bieden vanwege hun gevarieerde groeiomstandigheden, evenals genetisch potentieel en verwerking.

Experimenteer met een paar en kijk of er een aantrekkingskracht op jou in het bijzonder. Hier zijn enkele richtlijnen voor de meer voorkomende landen van herkomst.