Hoe kiest u een vaatwasser?


Als je ruimte hebt in je keuken, is een vaatwasser een van de nuttigste tijd- en werkbesparende apparaten die je kunt kopen.

De kans is groot dat u gewoon op zoek bent naar een bestaand model om te vervangen, maar iAls u voor het eerst iets koopt, mag u niet vergeten dat ruimte niet de enige factor is: vaatwassers moeten toegang hebben tot de watertoevoer, afvoer en netstroom.

Wat is het verschil tussen geïntegreerd en vrijstaand?

Uw eerste keuze is of u een vrijstaand model wilt, of een geïntegreerd model. Geïntegreerd betekent simpelweg dat de vaatwasser een deur aan de voorkant heeft die bij de rest van uw keukenkastjes past.

Wanneer u ‘halfgeïntegreerd’ ziet, betekent dit dat de bedieningsknoppen en een eventueel display aan de voorzijde zichtbaar zijn, boven een kortere kastdeur. Bij volledig geïntegreerde vaatwassers zitten de knoppen en displays aan de bovenrand, en zijn ze alleen zichtbaar als de deur openstaat.

Geïntegreerde vaatwasser

Maar zowel geïntegreerde als vrijstaande modellen zijn meestal 600mm breed, 550-600mm diep en 820-850mm hoog. Slimline-vaatwassers zijn meestal 450 mm breed (maar hebben dezelfde diepte en hoogte als gewone vaatwassers).

Het eerste wat u moet doen wanneer u overweegt een nieuwe vaatwasser aan te schaffen, is de beschikbare ruimte opmeten en ervoor zorgen dat het door u gekozen model zal passen.

Ze hebben allemaal verstelbare poten, dus het maakt niet uit of uw vloer ongelijk is.

Wat plaatsaanduidingen betekenen

Wanneer u verschillende vaatwassers bekijkt, zult u merken dat mfabrikanten doorgaans het aantal couverts vermelden dat in één keer kan worden afgewassen. Dit varieert van ongeveer 9 voor slanke vaatwassers tot 16 voor grotere apparaten.

Of de aangegeven hoeveelheid serviesgoed in een bepaald model past, hangt echter af van de vraag of uw borden, kopjes en kommen de juiste grootte en stijl hebben om netjes tussen de tanden te passen.

Het is ook belangrijk om na te denken over wat u eigenlijk in de vaatwasser moet doen en dan een vaatwasser te zoeken met de juiste indeling van manden en plateaus.

Niet alle vaatwassers hebben bijvoorbeeld steunen voor wijnglazen, en sommige hebben neerklapbare tanden zodat u gemakkelijker potten en pannen in de onderste korf kunt zetten.

U kunt de voorkeur geven aan een model met een besteklade, zodat de manden vrij blijven voor andere dingen, maar bedenk wel dat dergelijke laden gewoonlijk de beschikbare hoogte in de andere manden verminderen, waardoor grotere voorwerpen – zoals wijnglazen en grote borden – er misschien niet in passen.

De meeste vaatwassers hebben ten minste één verstelbare korf waarvan de hoogte kan worden gewijzigd om meer of minder ruimte boven en onder de korf mogelijk te maken.

Hoe je kunt zien of een vaatwasser stil zal zijn

Er is niets erger dan een lawaaierig apparaat. Met de trend naar een open woonruimte is de kans groot dat een stille vaatwasser hoog op uw prioriteitenlijstje staat.

Wanneer u naar de cijfers kijkt, moet u bedenken dat de dB-schaal logaritmisch is, dus een vaatwasser met een geluidsdruk van 55 dB klinkt – subjectief – twee keer zo luid als een met een geluidsdruk van 45 dB. Volledig geïntegreerde vaatwassers zijn meestal stiller omdat de kastdeur waarachter ze zitten als geluidsisolatie fungeert.

Als je een stil model zoekt, zoek er dan een met 45dB of minder.

Op welke kenmerken moet u letten

Er zijn verschillende functies die vaatwassers kunnen hebben. Sommige hebben nu LED’s binnenin, zodat u gemakkelijker kunt zien wat u doet bij het in- en uitladen en het legen van het filter.

Misschien zie je ook een snelle wasoptie (meestal 15-30 minuten) en speciale droogstanden die helpen ervoor te zorgen dat het serviesgoed niet nat is als de cyclus is afgelopen.

Een van de meest effectieve droogfuncties is wanneer de deur van de vaatwasser automatisch open springt nadat de wascyclus is voltooid.

Hoe effectief een vaatwasser is bij het schoonmaken, kunt u alleen te weten komen uit reviews, niet uit specificaties of lijsten met functies.

Een energiezuinige vaatwasser kopen

De kosten van een vaatwasser lopen sterk uiteen, maar vergeet de gebruikskosten niet. Kijk hoeveel water er wordt gebruikt bij een gemiddelde of Eco cyclus en hoeveel elektriciteit er wordt verbruikt per 100 wasbeurten: beide cijfers zijn gemakkelijk te verkrijgen bij verkopers en fabrikanten.

Op dit moment lijken alle vaatwassers onzuinig als je naar hun totale energieklasse kijkt, maar dat komt omdat
het beoordelingssysteem is veranderd in 2021. Waar je vroeger A+, A++ en A+++ zag, zijn deze veranderd in A-G, en zelfs A+++ modellen uit het oude systeem worden nu beoordeeld als D of E.

Energie-etiket voor afwasmachines

Let op: deze waarden gelden alleen voor de Eco-modus: in andere cycli, zoals de snelle of intensieve was, wordt meer water en elektriciteit gebruikt. Ook cycli met een hoge temperatuur – die u bijvoorbeeld gebruikt om babyflesjes te steriliseren – verbruiken veel meer stroom.

Heb ik Wi-Fi en andere slimme functies nodig?

Kortom, nee. Wi-Fi en een bijbehorende app op je telefoon kunnen wat gemak toevoegen, je vertellen wanneer de cyclus klaar is en je de mogelijkheid geven om op afstand een cyclus te starten. Het is een leuke toevoeging, maar het is zelden een reden om een bepaald model te kopen.

Installatie en garantie

De meeste winkeliers rekenen extra voor het installeren van uw nieuwe vaatwasser, maar vrijstaande modellen zijn opmerkelijk eenvoudig te installeren als u een oude vervangt. Geïntegreerde modellen kunnen lastiger zijn.

Het is meestal de moeite waard om extra te betalen om uw oude vaatwasser te laten meenemen wanneer de nieuwe wordt geleverd, maar het is meestal niet de moeite waard om te betalen voor een verlengde garantie: zoek in plaats daarvan naar een model dat in de eerste plaats wordt geleverd met een langere garantie, en vergeet niet om
uw apparaat te registreren kort nadat het is geleverd.

Als u uw apparaat hebt geregistreerd en het wordt teruggeroepen of defect bevonden, wordt er contact met u opgenomen om u te laten weten dat u het apparaat niet meer moet gebruiken. In de meeste gevallen kunt u van de fabrikant gratis een vervangend apparaat krijgen.

Als u een aantal koopopties wilt bekijken, hebben we zowel een geïntegreerde vaatwasser van normaal formaat, de
Hisense

HV651D60UK, en een slank model, de
Neff N50 slimline S875HKX20G die slimme functies heeft.

Recent Content