Hoe klik je met de rechtermuisknop op een Chromebook

Omdat Chromebooks net als laptops zijn, hebben ze allemaal trackpads – of touchpads als u dat liever hebt. Eén ding zal u zijn opgevallen: uw Chromebook heeft geen twee knoppen eronder zoals u misschien gewend bent van Windows-laptops.

Dat kan het een beetje lastig maken om uit te vinden hoe u met de rechtermuisknop kunt klikken (en ook enkele andere functies). Misschien vraagt u zich zelfs af of rechtsklikken wel bestaat op Chromebooks. Nou, het bestaat, en hier is hoe je het kunt doen, plus een paar andere nuttige tips.

Houd er rekening mee dat u meestal een USB-muis op een Chromebook kunt aansluiten: de meeste werken zonder problemen. Als u geen muis hebt, maar overweegt er een te kopen, is het de moeite waard te zoeken naar het
Works with Chromebook-logo, dat compatibiliteit garandeert.

Hoe rechtsklikken te gebruiken op een Chromebook

Op alle Chromebooks is de functie tikken-naar-klikken standaard ingeschakeld, dus tikken met één vinger op het trackpad werkt als een normale klik.

Om de rechtsklikopdracht te gebruiken (en onder andere contextmenu’s te openen), hoeft u alleen maar met twee vingers op het trackpad te tikken.

Als u dit doet en het scherm omhoog of omlaag scrolt, betekent dit dat u uw vingers te lang op het trackpad hebt gehouden, omdat ChromeOS ook het gebaar gebruikt waarmee u met twee vingers kunt scrollen. Haal dus gewoon uw vingers van het trackpad, tik er opnieuw met uw twee vingers op en u zou het rechtsklikmenu moeten zien verschijnen.

Hoe gebruik je andere trackpad-bewegingen op een Chromebook

Naast de rechtsklikfunctie zijn er verschillende andere handige trackpadbewegingen die het leven op uw Chromebook gemakkelijker kunnen maken. Dit zijn de bewegingen die we het vaakst gebruiken:

Alle open vensters bekijken

Als je meerdere apps of browservensters tegelijk open hebt staan, kan het vermoeiend zijn om ze allemaal met een tabblad te moeten doorlopen of naar het dock te gaan en het juiste pictogram te selecteren. Veeg in plaats daarvan met drie vingers omhoog en je ziet meteen alle vensters die op dat moment open staan op je Chromebook.

Open een link in een nieuw tabblad

Als u op een webpagina bent en een koppeling wilt openen, maar ook de huidige pagina wilt behouden, kunt u door met drie vingers op de koppeling te tikken, deze openen in een nieuw tabblad.

Verplaatsen tussen pagina’s

Als u de browser gebruikt, kunt u heen en weer gaan tussen pagina’s die u al hebt geopend door met twee vingers naar links te vegen (om terug te gaan) of met twee vingers naar rechts (om vooruit te gaan). Dit is erg handig als er iets was op de pagina die je net verlaten hebt dat je wilde weten.

Verplaatsen tussen tabbladen

Dit is waarschijnlijk onze favoriet van alle ChromeOS-trackpadbewegingen. Als u meerdere tabbladen hebt geopend in de Chrome-browser en gemakkelijk tussen deze tabbladen wilt schakelen, plaatst u drie vingers op het trackpad en beweegt u ze naar links of rechts. Het gemarkeerde tabblad verandert overeenkomstig uw vingerbeweging en vervolgens haalt u uw vingers van het trackpad om het gewenste tabblad te selecteren. Zo eenvoudig, zo handig.

Dit zijn slechts een paar manieren om de in ChromeOS ingebouwde trackpad-bewegingen te gebruiken. Het is verrassend hoe betrouwbaar en consistent de trackpad-ervaring is op vrijwel alle Chromebooks die we hebben geprobeerd, vooral in vergelijking met sommige Windows-laptops. Als u hierdoor zelf een Chromebook wilt uitproberen of uw huidige model wilt upgraden naar een gloednieuw exemplaar, lees dan zeker onze gids voor de
beste Chromebooks, zodat u het apparaat kiest dat het beste bij uw behoeften past.