Hoe koffiebonen in te vriezen

Het invriezen van koffiebonen had vroeger een slechte rep. Maar nu zien veel koffie-geeks het als een game-changer als het gaat om het genieten van verse, smaakvolle koffie thuis.

Je kunt de houdbaarheid verlengen en de koffie maandenlang fris laten smaken.

Wat is er niet leuk aan?

Dit artikel zal kijken naar de wetenschap en de praktische manieren waarop je koffiebonen kunt invriezen.

We bespreken de voordelen van het invriezen van koffie en de diepere implicaties voor u en de koffie-industrie.

Bevriezen is geen zonde 🥶

Er is enige discussie geweest over de vraag of het invriezen van koffie (of, meer in het algemeen, het bewaren in de koelkast) een goed idee is.

De oude conventionele wijsheid was dat het bewaren van koude koffie zou beschadigen en de smaak zou beïnvloeden.

Condensatie was een van de belangrijkste zorgen voor het invriezen van koffiebonen.

Er werd gedacht dat de waterdruppels die zich op het oppervlak van de bonen vormen wanneer ze van koude opslag naar een omgeving op kamertemperatuur worden verplaatst, ze kunnen beschadigen en hun smaak kunnen beïnvloeden.

Hoewel dit nog steeds enigszins een zorg is, zijn er manieren om het te omzeilen. Maar daarover later meer.

Een andere zorg is dat, aangezien de koelkast en vriezer vol zitten met augurken, oude Sriracha-saus en honderden andere dingen, er wat geur op de koffie kan worden overgebracht.

Nogmaals, als je koffie correct verpakt, zou dit geen probleem moeten zijn.

💡 Sidenote: Bevriezen is technisch gezien een slechte term voor waar we het hier over hebben. Invriezen impliceert dat water van een vloeibare toestand naar een vaste toestand gaat, en aangezien er bijna geen water in gebrande koffie zit, zou het correcter zijn om te zeggen dat je het “ijskoud” bewaart.

Koffie in de koelkast
De vriezer van een koffienerd 😄

De voordelen van het invriezen van koffie

Er is altijd een enorme nadruk geweest op versheid in de specialty coffee-beweging (die slechts ongeveer twee decennia geleden begon).

Na 6-8 weken smaakt premium koffie over het algemeen niet meer zo premium.

Maar dit maakt het leven ook nogal moeilijk voor branders, coffeeshops en consumenten.

Als koffie in de afgelopen 2-4 weken moet worden gebrand, zal dat enkele logistieke uitdagingen met zich meebrengen.

Voer bevriezing in.

Invriezen is een beetje als magie. En koffie verschilt in dit opzicht niet van andere soorten voedsel.

Bevriezen vertraagt de biologische klok die anders blijft tikken. Dit wordt de “Arrhenius” vergelijking in wetenschapsjargon.

Theoretisch chemicus en koffiewetenschapper Christopher Hendon gaf in 2019 een presentatie over het onderwerp. In het gesprek stelt hij dat elke keer dat je de temperatuur met 10 graden verlaagt, je de boel vertraagt tot ongeveer de helft van de snelheid.

“Als je het afkoelt van 20 ° C tot -20 ° C, wat een conventionele vriezer is, gebeurt alles 16 keer langzamer,” legde de wetenschapper uit.

Dit feit is uitstekend nieuws.

Laten we de wiskunde heel snel doen: dit neemt je ideale venster van twee weken en verandert het in een venster van 32 weken. Dat is meer dan een half jaar.

Het betekent dat je koffiebonen in grotere hoeveelheden kunt kopen, ze kunt invriezen en vervolgens maanden of zelfs jaren kunt genieten van verse, smaakvolle koffie in plaats van slechts weken of dagen.

Of, als je een coffeeshop bent, kan het je ook in staat stellen om een verzameling koffiebonen te hebben die gedurende lange perioden worden opgeslagen – bijna als een wijnkelder.

In plaats van gebonden te zijn aan het drinken van alleen koffie uit een specifiek land of variëteit tegelijk, kun je tientallen opties bij de hand hebben.

💡Sidenote: Christoffel Hendon et al. hebben ook experimenten uitgevoerd waaruit blijkt dat het invriezen het malen van koffie consistenter maakt (bron).

Natuurlijk weten we allemaal dat de distributie van grind een aanzienlijke invloed kan hebben op koffiesmaken, dus dit is een leuke bonus.

Hoe bonen in te vriezen

Oké, maar hoe doe je dat praktisch gezien?

Over het algemeen moet je koffie niet direct na het branden invriezen; laat de koffie in plaats daarvan een beetje ontgassen.

De meeste mensen raden aan om de koffie in te vriezen wanneer het qua smaak piekt. Dus voor specifieke lichte roasts zou het logisch zijn om het 10-14 dagen na het roosteren in te vriezen.

Er zijn drie belangrijke manieren om koffiebonen in te vriezen:

  • Vacuüm afdichting
  • Bewaar ze in een kleine laboratoriummonstercontainer die bedoeld is voor eenmalige dosering
  • Hele zakken invriezen

Vacuüm afdichting

Vacuümafdichting is beschouwd als de gouden standaard voor het invriezen van koffiebonen. Door een vacuümsealer te gebruiken, kunt u alle lucht uit de zak verwijderen, wat de vorming van ijskristallen en oxidatie voorkomt.

Vacuümafdichting is ook behoorlijk flexibel. Afhankelijk van de grootte van de zak, kunt u alles invriezen van een enkele dosis van 12 gram tot een pond.

Als u kleinere monsters maakt, zijn ze geschikt voor eenmalige dosering. Grotere partijen kunnen van tevoren een beetje ontdooid worden.

Het belangrijkste nadeel is dat u de vacuümsealer en zakken moet kopen. Het is ook een beetje tijdrovend en het verzegelen van zakken kan soms omslachtig aanvoelen.

Lab sample methode

Om die reden zweren veel hardcore koffievriezers ook bij de lab sample methode. Het goede hieraan is dat je een set van deze kleine flesjes kunt kopen en kunt beginnen met invriezen. Bovendien zijn deze kleine flessen gemakkelijk te hergebruiken en hebben ze een capaciteit van ongeveer 20-22 gram, waardoor ze vrij ideaal zijn voor uw dagelijkse pour-over batch.

Ik zal het rechtstreeks uit de vriezer halen en malen en zetten als ik koffie inbevries met deze methode. Omdat je de bonen meteen gebruikt, maakt het niet uit dat ze worden blootgesteld aan hogere temperaturen.

Invriezen in de originele zak

Een andere klassieke manier om koffie in te vriezen, is door de zak te gebruiken waarin het wordt geleverd. Dit is heel logisch omdat deze zakken vaak worden verzegeld en gas worden gespoeld. Ze bieden de bonen al een beschermde omgeving en door ze in de vriezer te plaatsen, vertraag je de veroudering nog verder.

Ik vries koffie meestal zo in als ik online 5-6 zakken bij een brander heb besteld. Vaak krijg je gratis verzending door een bepaald aantal tassen te bestellen. Maar ik wil niet dat de koffie muf wordt terwijl ik door de zakken ga. Dus in dat scenario is het logisch om, laten we zeggen, vier zakken in de vriezer te bewaren. Ik zal ze er dan een voor een uithalen, een paar uur voordat ik ze ga gebruiken. Dit geeft ze de tijd om op temperatuur te komen, zodat je geen problemen krijgt met waterkristallen die zich op de bonen vormen.

⚠️ Waarschuwing: Sommige branders gebruiken zakken met een klep om ontgassen mogelijk te maken. Knijp overtollige lucht eruit en sluit deze klep met een stuk tape voordat je gaat invriezen.

Mijn ervaring met invriezen

Als koffie-nerd die altijd meerdere zakken bonen in huis heeft, heb ik alle drie de methoden geprobeerd. Van mijn kant denk ik dat het invriezen van koffie in de originele zak de eenvoudigste en meest praktische manier is om de trend te verzilveren. Het vereist geen speciale apparatuur; het is gemakkelijk en snel.

Als u echter zeldzame bonen bij de hand heeft of van eenmalige dosering houdt, moeten de andere methoden ook op uw radar staan.

Ik vries al meer dan een jaar regelmatig koffie in en over het algemeen ben ik buitengewoon tevreden met de ervaring.

Daarom denk ik dat het redelijk is om aan te nemen dat als de koffie uitstekend is en onder de juiste omstandigheden wordt bewaard, deze geweldig zal smaken uit de vriezer.

Om mijn indruk te bevestigen, heb ik een paar cuppings naast bevroren versus niet-bevroren uitgevoerd. De resultaten zijn behoorlijk grimmig. Na zes maanden zou een koffie die luchtdicht bij kamertemperatuur wordt bewaard, bijvoorbeeld muf en plat smaken met een gedempt aroma. Aan de andere kant reageerden de bevroren exemplaren veel meer als verse koffie en vormden ze zelfs een bruisende korst in de cupping-kom.

Meer koffiemythes ontkrachten

Naast temperatuur heeft koffie ook nog een paar andere “traditionele” vijanden. Laten we het eens hebben over hen en mijn praktijkervaring.

  • Zuurstof: Het blootstellen van koffiebonen aan circulerende lucht is een trefzekere manier om ze eerder dan nodig muf en ranzig te laten smaken. Bijna alle koffiebranders houden hier rekening mee en verpakken hun koffie in zakken die het effect van oxidatie minimaliseren.

    In theorie zouden vacuümverpakkingsbonen de houdbaarheid moeten verlengen, maar ik heb ontdekt dat het bewaren van de koffie in een afgesloten container met minimale hoofdruimte bijna hetzelfde werk doet.

    Nog extremer is dat ik af en toe een half monster heb gebrouwen en het resterende deel in dezelfde container heb laten zitten. In theorie heb je veel extra lucht in de container. Maar in de praktijk zou de koffie een paar dagen of zelfs weken later prima smaken. Ik vraag me af of de schadelijke effecten van zuurstof ook afnemen bij lagere temperaturen? Het lijkt erop.

  • Condensatie: En hoe zit het met de vaak aangehaalde dreiging van condensatie?

    Nogmaals, het is niet iets dat ik heb gemerkt dat een enorm effect heeft als je voorzichtig koffie uit de vriezer haalt en de container snel hersluit. Misschien vormen zich een heel klein beetje ijskristallen op de bonen?

    Maar omdat de koffie meteen weer in de vriezer wordt gezet, is dit fenomeen niet zo’n groot probleem als voorheen.ght. Ik weet zeker dat het iets anders zou zijn als de koffie voorgemalen zou zijn, maar minder oppervlak wordt in zijn hele bonenvorm blootgesteld. Het lijkt ook redelijk om te concluderen dat koffie in deze staat minder hydrofiel is.

Ik weet dat het misschien een beetje controversieel klinkt, maar na heel voorzichtig te zijn geweest rond mijn bevroren koffie, ben ik het meer gaan behandelen als een fles melk of andere etenswaren in de koelkast.

Haal het eruit wanneer je het nodig hebt, haal wat je nodig hebt, deksel er weer op (of sluit de zak met de verzegeling) en doe het er weer in.

Ik behandel het meer als voedsel dan iets in een hoogbeveiligd bio-lab en dat werkt goed voor mijn manier van koffie consumeren.

Andere implicaties

Ik voorspel dat invriezen de komende jaren een grote trend in koffie zal zijn, en het zou zelfs mainstream kunnen worden.

Denk aan alle muffe koffie die in de schappen in de supermarkten ligt? Zou het niet logisch zijn om het op te slaan in de diepvriesafdeling naast de erwten en wortels? Dat moet zowel winkels als consumenten ten goede komen.

Een ander gebied dat zich nog in de ontwikkelingsfase bevindt, is het invriezen van groene koffiebonen. Stelt u zich eens voor dat u jaar na jaar kleine hoeveelheden van bepaalde veilingloten kunt opslaan en roosteren?

Dit zou koffie kunnen verheffen en een markt creëren die meer lijkt op wijn en fijne sterke dranken.

Verder lezen: Hoe lang is gezette koffie goed voor?


FAQ

Is het invriezen van koffiebonen een goed idee?

Ja, het invriezen van koffiebonen kan de houdbaarheid met maanden en zelfs jaren verlengen. Lees dit artikel, als je wilt leren hoe je het op de juiste manier kunt doen.

Kun je hele koffiebonen invriezen?

Ja, je kunt hele koffiebonen invriezen. Het is echter belangrijk om het op de juiste manier te doen, wat betekent dat je het opslaat en afdicht in een luchtdichte container. In dit artikel bieden we enkele praktische manieren om het aan te pakken.

Moet je koffie invriezen voor het malen?

Nee, je hoeft koffie niet in te vriezen voordat je het maalt. Als je er echter voor kiest om bevroren koffie te malen, geeft dit je een betere deeltjesconsistentie, volgens een wetenschappelijk experiment dat onlangs is gemaakt. Het is ook praktisch om bevroren te malen, als je de vriezer al gebruikt om je bonen op te slaan.