Hoe koffiebonen thuis te branden

Sommige mensen zeggen dat de geur van vers gebakken brood de geur van geluk is. Hoewel ik het er niet mee oneens ben, zou ik zeggen dat één geur superieur is.

En dat is de geur van vers gebrande koffie.

Helaas realiseren de meeste mensen zich niet dat het thuis branden van koffie niet veel moeilijker is dan het bakken van brood. In sommige opzichten is het zelfs gemakkelijker!

Ik brand al meer dan 10 jaar koffie – hier is mijn gids over hoe het thuis te doen.

Waarom zou je thuis koffie branden?

Nu, zoals ik al zei, is het aroma op zich een goede reden om thuis koffie te branden. Maar er zijn een paar andere argumenten die je kunnen overtuigen om het eens te proberen.

  • Frisheid: Je hebt altijd vers gebrande koffie in huis. Koffie smaakt beter als het minder dan twee weken oud is. De enige andere manier om koffie zo vers te krijgen is door regelmatig een speciale koffiebrander te bezoeken.
  • Kennis: Wanneer je dezelfde koffie op veel verschillende manieren brandt, leer je op nieuwe manieren over koffie. Je zult je realiseren hoeveel van de smaak van de koffiebonen inherent is en welke aspecten kunnen worden gemoduleerd door te branden. Als je een echte koffie-nerd bent, is dit een van de meest efficiënte manieren om meer te weten te komen over de magie van de boon.
  • Prijs: Het is goedkoop! Vaak kun je veel geld besparen door je eigen koffie te branden. Meestal kosten sperziebonen een kwart van de geroosterde bonen.
  • Plezier: Koffie branden kan je nieuwe hobby zijn. Het is erg leuk om de bonen van kleur te zien veranderen, ze te horen knallen en vervolgens te genieten van het brouwen ervan.

Van sperzieboon tot gebrande koffie

Koffiebonen zijn ondanks hun naam eigenlijk niet Bonen. In plaats daarvan zijn het zaden in een koffiekers.

De belangrijkste taak van de boer is om rijpe en smaakvolle kersen te laten groeien en vervolgens de zaden van de pulp te scheiden. Dit is een langer proces dan je zou denken, omdat de zaden bedekt zijn met een laag fruitslijm en een beschermende laag buitenste schil.

Dit is immers verwijderd en het vochtgehalte van het zaad is gedroogd tot 10-12% noemen we ‘groene koffie’ ook wel wat de kleur meestal meer lichtgeel of grijs is.

Groene koffie is vrij stabiel en kan 18 maanden vers blijven als het op de juiste manier wordt bewaard. Een van de meest kritieke banen waarmee koffiebranders worden geconfronteerd, is het kopen van groene koffie van hoge kwaliteit.

Roosteren is zowel kunst als ambacht

Omdat groene koffie veel weg heeft van een ongekookte biefstuk of aardappel, moet het worden gekookt zodat we ervan kunnen genieten.

Dit is waar roosteren in beeld komt.

Roosteren gaat over het toepassen van de juiste hoeveelheid temperatuur in de juiste hoeveelheid tijd om de meest opvallende smaken van de koffieboon naar voren te brengen.

  • Te veel warmte en je zult uiteindelijk koffie drinken met een bittere houtskoolsmaak.
  • Te weinig warmte en je hebt koffie die erg zuur en grasachtig smaakt.

Beide resultaten zijn behoorlijk verschrikkelijk, dus het is de taak van de brander om ergens in het midden te vinden. Het is echter geen gemakkelijke taak om precies te beslissen waar een koffie zijn hoogtepunt vindt qua smaak, dus de brander is in zekere zin ook een tolk koffie.

Niet alle sperziebonen reageren op dezelfde manier wanneer ze worden blootgesteld aan hitte, dus het is gebruikelijk voor branders om kleinere monsters te branden, zodat ze het perfecte venster voor een bepaalde boon kunnen aanwijzen.

De stadia van het branden van koffie

Wanneer je thuis koffie brandt, zal je aanpak minder wetenschappelijk en systematisch zijn dan een professionele brandmeester. Je zult echter nog steeds de typische stadia volgen die een sperzieboon zal ondergaan om een gebrande koffieboon te worden.

  • Van groen naar geel: De koffiebonen verliezen langzaam de oorspronkelijke koffiegroene tint en worden geel en graanachtig. Dit gebeurt meestal tijdens de eerste 2-3 minuten, afhankelijk van uw brandmachine.
  • Geel naar bruin: Ongeveer 3 tot 4 minuten in de bonen beginnen de laatste beetjes vocht af te geven en je zult een beetje stoom kunnen zien als je een trommelbrander gebruikt. Nadat de stoom is verdwenen, zal de bruining sneller optreden. Dit wordt de Maillard-reactie genoemd; het is dezelfde soort bruining die optreedt wanneer je brood bakt of een biefstuk kookt.
  • Bruin tot eerste barst: Ongeveer 6 tot 9 minuten in, een nieuw soort chemische reactie treedt op; karamelisatie. Dit voegt zoetheid en complexiteit toe aan de koffiesmaak. Kort na dit punt beginnen de bonen te knallen als popcorn. Dit wordt de eerste barst genoemd en het is een essentieel kenmerk in het brandproces. Het begint meestal wanneer de bonen een temperatuur van 205 ° C / 401 ° F bereiken. Als je op dit punt stopt met branden, wordt de koffie als zeer licht gebrand beschouwd.
  • Aan het einde van de eerste barst: Een goede vuistregel bij veel koffies is om minstens 90 seconden langer te branden na de eerste barst terwijl je de temperatuur goed in de gaten houdt. Je wilt dat de temperatuur stijgt, maar niet te snel. Als u de koffie op 220 ° C / 428 ° F laat vallen, wordt de koffie vaak als een medium-light beschouwd. In dit stadium zal de koffie zoet, complex en schoon smaken met een lange nasmaak.
  • Op weg naar de tweede scheur: Na de eerste barst zal de koffie snel warmte opnemen en van lichtbruin naar donkerbruin gaan. Het oppervlak zal gladder en glanzender worden. De koffie verliest wat zoetheid en zuurgraad en krijgt meer een ‘gebrande’ smaak. Koffie wordt in dit stadium vaak ‘full city’ genoemd. Het is vaak handig voor espresso, Moka-pot en Franse pers.
  • Tweede barst: In dit stadium hebben de koffiebonen een andere chemische reactie; de knallende geluiden zijn oppervlakkiger en scherper in vergelijking met de eerste barst. Het is gemakkelijk om de koffie in dit stadium te verbranden, dus wees voorzichtig. De bonen die naar dit stadium zijn gebracht, zien er een paar dagen na het branden glanzend en vettig uit. De smaken zullen krachtig, intens en licht bitter zijn. Het primaire gebruik van bonen die zo donker worden geroosterd, is als espresso op basis van melkdranken zoals latte en cappuccino.

3 manieren om thuis koffie te branden

Of u nu thuis koffie brandt of op professionele apparatuur zoals een drumkoffiebrander, het proces volgt altijd het hierboven beschreven traject.

Een van de belangrijke verschillen is echter dat professionals de temperatuur veel beter kunnen regelen omdat ze zowel luchtstroom als branders hebben die ze tijdens het branden kunnen verhogen of verlagen.

Als je thuis aan het roosteren bent, kun je meestal alleen de temperatuur regelen. Je kunt nog steeds hele heerlijke roasts maken, vaak moet je gewoon plan vooruit en wees alert op de voortgang van de boon.

  1. In de oven: Dit is de gemakkelijkste manier om aan de slag te gaan, omdat je geen extra apparatuur nodig hebt. Sommige ovens hebben de neiging om een beetje ongelijk te koken, maar je kunt nog steeds goede resultaten krijgen door de bonen elke 3-4 minuten te roeren. Verwarm de oven voor op ongeveer 215°C/420°F in de heteluchtmodus. Giet bonen op een verwarmingsplaat (bij voorkeur geperforeerd) en houd ze goed in de gaten. Roer ze af en toe rond. Werk het gebraad af nadat de eerste barst één tot twee minuten heeft gerold.
  2. In een popcornmachine: Deze methode komt veel voor omdat het zowel betrouwbaar, goedkoop als vrolijk is. Vaak is er tweedehands popcornmachines te vinden in een kringloopwinkel. De lucht zal de bonen laten circuleren tijdens het koken en het creëren van een goede gelijkmatige branding. Deze methode is echter snel; soms heb je koffie klaar in slechts 4-5 minuten. Het belangrijkste nadeel is dat de koffie vrij gemakkelijk kan verbranden of dat uw machine oververhit kan raken en kan worden uitgeschakeld. Ook is de capaciteit meestal vrij klein met ongeveer 100 gram per keer.
  3. Op een koffiebrander thuis: Als je het leuk vindt om thuis koffie te branden in de oven of met een popcornmachine, is de kans groot dat je uiteindelijk wilt upgraden naar een koffiebrander voor thuis. Met een speciale tool heb je veel meer controle over kleine temperatuurveranderingen en kun je branderijen maken die passen bij je lokale coffeeshop. Vaak betaalt een kleine koffiebrander zichzelf in het eerste jaar terug, alleen al van de besparingen die u maakt op groene koffie versus gebrande koffie.

Meer informatie: Licht versus donker gebraden

Er zijn twee hoofdtypen koffiebranders voor thuis; drumbranders die in wezen kleinere versies zijn van de modellen die de professionals gebruiken.  Heteluchtbranders staan daarentegen dichter bij popcornmachines in hun ontwerp.

Beide hebben hun voor- en nadelen, dus het is moeilijk om te zeggen dat de ene beter is dan de andere. Heteluchtbranders zijn meestal goedkoper en sneller, terwijl drumbranders geweldig zijn als je echt het ambacht van koffiebranden wilt leren. Het model op de foto hieronder is een Koreaans model genaamd Kaldi Wide. Ik heb er sinds 2017 een en het is een geweldige metgezel geweest in mijn vooruitgang als brander.

kaldi brede home roaster machine
De Kaldi Wide is uitstekend geschikt voor thuisbranders om het vak op te leren.

Laatste woorden: Home coffee roasting

Thuis koffie branden is een bevredigende hobby. Als je het soort persoon bent dat graag je eigen brood bakt of je eigen bier brouwt, is de kans groot dat je de kunst van het branden van koffie zult waarderen.

Zoals ik al eerder zei, is het drinken van vers gebrande koffie een magische ervaring die je aan jezelf verplicht bent om minstens één keer in je leven te proberen.

Door thuis een kilo groene koffie te kopen voor het branden in de oven, kun je je voeten nat maken met een minimum aan financiële verplichtingen.

Er is een behoorlijke kans dat je zowel van het proces als van je ochtendkoffie zult genieten, dus ik kan je alleen maar mijn zegeningen geven.

Als je meer wilt weten over roosteren, bekijk dan mijn bericht over lichte en medium gebraden profielen.

Als je wilt weten hoe de professionals omgaan met branden, lees dan dit bericht van het Zuid-Afrikaanse koffiebedrijf Quaffee.

FAQ

Hoe lang duurt het om koffiebonen te branden?

De roostertijden verschillen, afhankelijk van de strategie en de batchgrootte, maar u kunt verwachten dat de procedure ongeveer 10-12 minuten moet duren voor een kleine batch. Het resultaat hangt ook af van uw apparatuur en uw voorkeur als het gaat om het roosterniveau.

Wat zijn de manieren om thuis koffie te branden?

De oven is populair en gemakkelijk omdat de meeste mensen er een hebben. Het krijgen van een goedkope popcornmachine is een andere populaire aanpak die geweldige resultaten kan opleveren.

Hoe lang moeten koffiebonen rusten na het branden?

Voor de beste smaak heeft koffie minstens 24 uur rust nodig in het kielzog van het branden voordat het wordt gezet. Je kunt het voor dit punt drinken, maar het lichaam en de smaken zullen echt niet zo ontwikkeld zijn. De bonen zullen de eerste weken nog steeds van smaak veranderen.