Hoe kom ik te weten wat uw toestellen kosten

Om geld te besparen op uw elektriciteitsrekening, is de eerste stap te weten te komen wat u betaalt. Als je dat eenmaal weet, kun je beginnen uit te zoeken wat in je huis het verbruikt, en hoe je de kosten kunt verlagen.

Hoe wordt elektriciteit aangerekend?

Deel één: de elektriciteitslading

Als u een van uw elektriciteitsrekeningen bekijkt, zult u zien dat uw elektriciteitskosten in twee delen zijn opgesplitst: het vastrecht voor elektriciteit en het eenheidstarief voor elektriciteit.

Het vastrecht voor elektriciteit is het bedrag dat u elke dag betaalt voor uw elektriciteitsdienst, ongeacht hoeveel elektriciteit u verbruikt. Volgens de
Energy Savings Trust bedraagt het gemiddelde vastrecht in het VK in 2021 24 pence per dag voor elektriciteit tegen een standaardtarief, wat neerkomt op 89 pond per jaar.

Er zijn een paar Britse leveranciers die hun klanten geen dagtarief in rekening brengen, dus als je graag geld wilt besparen op je rekeningen, kun je op zoek gaan naar een leverancier die dit aanbiedt. U zult echter ook de eenheidstarieven voor elektriciteit moeten vergelijken (lees verder om uit te vinden wat deze zijn), dus u ontkomt er niet aan om de rest van de berekeningen uit te voeren. Een overstap op basis van alleen het vastrecht kan u uiteindelijk meer gaan kosten.

Mensen die vaak reizen – die meer dan de helft van de tijd weg zijn – moeten meteen kijken naar een no standing charge tarief. Wees op je hoede bij het gebruik van vergelijkingssites om te berekenen of dit al dan niet goedkoper voor je zou zijn. Deze sites zullen u meestal vragen naar uw maandelijks verbruik – maar als u veel weg bent, zal dat op zich al enorm variëren.

Deel twee: het eenheidstarief voor elektriciteit

Uw eenheidstarief voor elektriciteit is het tweede deel van uw elektriciteitstarief. Het wordt berekend in kosten per kilowattuur (kWh). Dit is een standaard meeteenheid die een apparaat van 1.000 watt een uur lang laat werken.

Een idee krijgen van de gemiddelde kWh-kosten is moeilijk. Volgens
GoCompare was het cijfer voor 2020 ongeveer 17,2p per kWh, maar dat varieert enorm naar gelang van de regio.

In de Verenigde Staten, de beste schatting die we kunnen vinden suggereert dat de gemiddelde prijs die een residentiële klant betaalt voor elektriciteit ongeveer 13,31 cent per kWh is, of ongeveer 10p.

Als u meer betaalt dan het gemiddelde, zou u moeten overwegen om van leverancier of tarief te veranderen.

De gebruikskosten van een apparaat berekenen

Zodra u uw kWh-last kent, kunt u beginnen met het uitsplitsen van uw elektriciteitsrekening per apparaat. Om te berekenen wat elk apparaat kost, kiest u een apparaat en kijkt u naar het wattage-etiket. Vermenigvuldig het wattage met het aantal uren dat je het gebruikt en deel het resultaat door 1.000.

Een heel eenvoudig voorbeeld is dit: als u 17 p per kWh betaalt en uw magnetron is 1.000 watt, kost het u 17 p om hem een uur te laten werken. Natuurlijk is het niet erg waarschijnlijk dat u uw magnetron een heel uur gebruikt. Maar stel dat u hem elke week minstens een uur gebruikt. Dat betekent dat uw magnetron in de loop van het jaar verantwoordelijk is voor ongeveer £8,84 van uw elektriciteitskosten.

GoCompare heeft ook een aantal nuttige voorbeelden van wat 1 kWh kan doen:

 • Een waterkoker 10 keer laten koken
 • Een uur lang strijken
 • Laat een koelkast-vriezer drie uur draaien
 • Kijk zeven uur televisie

Downloadbare rekenmachine

Om uw berekeningen te vereenvoudigen, heeft de Consumentenraad een handige rekenmachine, die u
downloaden van zijn website. Het is gebaseerd op 2018 cijfers, dus als je iets meer up-to-date wilt, deze
Sust-It calculator is gebaseerd op cijfers van 2021.

Ik hou van de versie van de Consumentenraad omdat het een Excel-spreadsheet is (en wie houdt er niet van zo’n spreadsheet?) die je zal laten zien wat je uitgeeft om de apparaten in je huis te laten werken. Voer je eenheidstarief voor elektriciteit (het cijfer in kWh) in het rode vakje in en het berekent wat elk van je apparaten verbruikt.

Om de berekeningen in de spreadsheet nauwkeuriger te maken, kun je het vermogen aanpassen aan wat je op het etiket van je apparaat of elektronica ziet. Maar zelfs als je de standaardwaarden gebruikt, geeft het je een goed idee van de relatieve kosten van elk apparaat.

De apparaten waar je voor moet oppassen, zijn apparaten die je aan kunt laten staan en vergeten. Een stofzuiger is vrij duur om te gebruiken, met een gemiddelde kostprijs van ongeveer 26 pence per uur. Maar het is niet waarschijnlijk dat je hem de hele nacht aan laat staan om een rekening op te lopen. En uw koelkast met vriesvak moet altijd aan staan, dus de enige manier om daarop te besparen is door hem efficiënter te gebruiken.

Hier zijn enkele ruwe bevindingen voor de grootste boosdoeners in termen van onnodig energiegebruik. Ik gebruik een 17p tarief voor de berekeningen.

 • Als je een 52″ LCD TV had en je liet hem 24 uur aan staan, dan kostte dat je ongeveer 71p aan elektriciteit. Als u regelmatig voor uw TV in slaap valt, kunnen dit aan het eind van het jaar dure dutjes zijn.

 • Een PC met een vermogen van 800 watt kost meer dan 14 pence per uur om te laten draaien. Dat betekent dat hij meer dan 3,26 pond zou kosten als hij 24 uur onafgebroken wordt gebruikt.

 • Een ventilatorkachel is een van de duurste apparaten om te gebruiken. Als je het 24 uur aan laat, kost het je £9.79.

Tips om het elektriciteitsverbruik van uw apparaten te verminderen

 • Kook alleen zoveel water als je nodig hebt. Vul de waterkoker niet voor één of twee koppen thee. En als je toch bezig bent, ontkalk de waterkoker voor een efficiëntere kooktijd.

 • Gebruik draagbare verwarmingstoestellen spaarzaam: ze kunnen zeer duur zijn in het gebruik.

 • Koop een plug-in energiemeter. Dit kost ongeveer £10-£20 en je kunt er een van Amazon krijgen (zoals
  deze die £16.99 kost). Het zal u vertellen hoeveel stroom een apparaat gebruikt. Het is vooral handig als je een oud of defect apparaat hebt en je wilt weten of het goedkoper is om het te vervangen.

Denk aan stand-by kosten

Sommige elektronische apparaten blijven stroom gebruiken, zelfs als ze in stand-by staan. Volgens onderzoek van
Confused.com onderzoek, verspillen Britse huishoudens samen £470 miljoen per jaar door apparaten op stand-by te laten staan.
De Energy Savings Trust schat dat u £30 per jaar op uw elektriciteitsrekening kunt besparen door apparaten uit te zetten die u normaal gesproken in de standby-stand laat staan.

Welke apparaten gebruiken stroom op stand-by?

 • Apparaten die op afstand kunnen worden bediend (de voor de hand liggende verdachten): TV’s, spelconsoles en PC monitors;

 • elk apparaat met een LED-statuslampje of een digitale klok;

 • elk apparaat met een aangesloten oplader.

Als je je TV de hele tijd op stand-by laat staan, kan dat je wel £14 per jaar kosten. Uw PC kan u meer dan 21 pond kosten. En uw breedbandmodem brengt nog eens 20 pond extra op uw elektriciteitsrekening.

Hoe geld besparen op standby-kosten

Zet apparaten uit als je ze niet gebruikt, in plaats van ze op stand-by te laten staan. Als het te veel is om ze afzonderlijk uit te schakelen, gebruik dan
slimme stekkers of een stekkerdoos.

Stel een tijd in voor apparaten die moeten worden opgeladen en haal de stekker eruit zodra ze zijn opgeladen.

Als je een kamer verlaat, zet dan alles uit wat je niet gebruikt.

Wil je meer advies over apparaten? Lees dan verder: