Hoe lang werkt koffie?


54% van de Nederlanders komt liever te laat voor een vergadering dan dat ze zonder koffie komen opdagen. Met andere woorden: Veel Nederlanders hechten veel belang aan een goed kopje koffie. Trouwens, je kunt deze geweldige statistiek horen in de Dove Egbert advertentie. De koffiereus probeert op een leuke manier reclame te maken op de zakelijke markt.

Uit een ander onderzoek blijkt dat de hoeveelheid koffie die in Nederland wordt geconsumeerd veruit het grootst is. Uit dit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de gemiddelde Nederlander 2,7 kopjes koffie per dag drinkt. Let op: dit is een gemiddelde waarde. Zelfs mensen die helemaal geen koffie drinken worden in deze berekening meegenomen. Dit moet impliciet betekenen dat veel Nederlanders ook (veel) meer dan 2,7 kopjes koffie per dag drinken. Maar waarom houden we zo van koffie?

De redenen voor het drinken van koffie kunnen verschillend zijn. Sommige mensen zweren bij een kopje koffie in de ochtend dat ze in een goed humeur wakker worden. De cafeïne in de koffie geeft je de energie die je nodig hebt om de dag goed te beginnen. Andere mensen drinken koffie om zich te concentreren, terwijl anderen echt verslaafd zijn aan koffie. Natuurlijk zijn er veel mensen die koffie drinken voor de goede smaak. Wat is de reden dat je zoveel koffie drinkt?

We hebben boven al een interessant onderwerp aangeroerd: De cafeïne. We hebben onlangs een artikel geschreven over de hoeveelheid cafeïne in een kopje koffie, een kopje espresso en een kopje diverse koffiespecialiteiten. De resultaten laten zien dat de gemiddelde koffiekop ongeveer 85 milligram cafeïne bevat. Dus als je meerdere koppen koffie per dag drinkt, is je totale cafeïneconsumptie vrij hoog.

Heb je enig idee hoe lang deze koffie zal duren? Of beter gezegd, hoe lang blijft actieve cafeïne in je lichaam? We hebben wat onderzoek voor u gedaan, u kunt enkele interessante antwoorden op deze vraag vinden in deze blogpost.

Effecten van cafeïne

Zoals u weet is koffie een combinatie van gemalen koffiebonen en water. Deze koffie bevat onder andere cafeïne en acrylamide; met name cafeïne is al tientallen jaren onderwerp van verhitte discussies. Het is een feit dat overmatig gebruik van cafeïne kan leiden tot gezondheidsproblemen.

Op de website van het voedingscentrum kunt u lezen dat de gemiddelde volwassene 1,5 tot 2 liter vloeistof per dag nodig heeft. Deze vloeistof kan worden verkregen met water, frisdrank of koffie. Ja, koffie kan ook uw lichaam van belangrijke vloeistoffen voorzien.

In hetzelfde artikel op de website van het voedingscentrum staat dat 2-4 koppen koffie de volgende voordelen bieden:

 • 2-4 koppen koffie per dag vermindert het risico op hartziekten met 10%.
 • 2-4 koppen koffie per dag vermindert het risico op een beroerte met 10%.

Naast de bovengenoemde voordelen verbetert cafeïne ook de concentratie. Je bent ook gemotiveerder, de cafeïne neemt het gevoel van slaperigheid weg, je hebt een beter geheugen en je bent alerter. Het is ook om deze redenen dat sommige Nederlanders ‘s morgens graag een of meer koppen koffie drinken. Maar hoe lang blijft de cafeïne in je lichaam? Hoe lang bevordert cafeïne de concentratie en motivatie?

Hoe lang blijft de cafeïne in het lichaam?

Als je een kopje koffie drinkt, merk je dan meteen het effect van de cafeïne? Merk je meteen dat je je beter kunt concentreren en je minder slaperig voelt? Voor sommige mensen slaat de cafeïne min of meer als een bom. Ze hebben er onmiddellijk baat bij, terwijl andere mensen de effecten van cafeïne pas na 20-30 minuten merken.

Studies hebben aangetoond dat de piek in het cafeïnegehalte binnen 30 tot 60 minuten na consumptie optreedt. Dus als u een kopje koffie drinkt, profiteert u van maximaal een half uur tot een uur.

Het kan gemakkelijk nog 6 uur duren voordat de cafeïne volledig uit je lichaam is verdwenen. Daarom adviseren sommige mensen om na 16.00 uur geen koffie te drinken. Als je rond 16.00 uur stopt met koffie drinken, is alle cafeïne tegen 22.00 uur uit je lichaam verdwenen. Dus cafeïne heeft geen invloed meer op je slaap.

Daarom kan worden gezegd dat er tot ongeveer 6 uur na consumptie nog steeds cafeïne in het lichaam aanwezig is. Dit komt mede door de halveringstijd van de cafeïne. De halfwaardetijd geeft de tijd aan die nodig is om de hoeveelheid van een bepaalde stof te halveren. In het geval van cafeïne duurt het minstens 5 uur. Zo had na 5 uur slechts de helft van de ingenomen cafeïne het menselijk lichaam verlaten.

Potentiële gezondheidsrisico’s in verband met cafeïne

Verschillende studies hebben aangetoond dat cafeïne bepaalde potentiële gezondheidsrisico’s met zich meebrengt. Als u elke dag te veel cafeïne drinkt, kunt u de volgende effecten ervaren:

 • Ze lijden aan bovengemiddelde gevoelens van angst en stress.
 • Je hebt moeite om te slapen.
 • Je hebt een spijsverteringsprobleem.
 • U zult last hebben van hoge bloeddruk
 • Zijn hartslag wordt te hoog.
 • Je voelt je moe en lethargisch.
 • Je voelt een constante behoefte om te plassen
 • Ze worden blootgesteld aan een verhoogd risico op afbraak van spieren en spierweefsel.

Het voedingscentrum heeft een advies opgesteld over de bovengenoemde mogelijke gevolgen. Dit advies geeft aan dat u niet meer dan 4 koppen koffie per dag mag drinken. Drink je meer dan 4 koppen koffie per dag? Als dit het geval is, verbruikt u te veel cafeïne en kunt u mogelijk lijden onder de hierboven genoemde effecten.

Potentiële gezondheidsvoordelen van cafeïne

Eerder in dit artikel las je dat cafeïne ook een aantal voordelen heeft. Zo vermindert cafeïne het risico op een beroerte en hartaandoeningen met 10%. Dit zijn echter niet de enige mogelijke (medische) voordelen van cafeïne:

 • Cafeïne kan de fysieke prestaties verbeteren
 • Cafeïne kan je slimmer maken
 • Cafeïne kan je beschermen tegen dementie en Alzheimer.
 • Cafeïne kan het risico op diabetes II verminderen.
 • Cafeïne kan helpen bij het verbranden van vet.
 • Cafeïne kan het risico op de ziekte van Parkinson verminderen.
 • Cafeïne kan de lever beschermen
 • Cafeïne kan je gelukkig maken.

Dus, koffie drinken is niet zo slecht. Nee, door tot 4 koppen koffie per dag te drinken, kunt u potentieel de bovengenoemde gezondheidsvoordelen oogsten. Je zult ook alerter zijn, minder moe en waarschijnlijk meer gefocust.

Tot slot

In het algemeen kan worden geconcludeerd dat de cafeïne ongeveer 6 uur in het lichaam blijft. Tijdens deze 6 uur kan cafeïne een groot effect hebben op het lichaam. Sommige van deze effecten zijn alleen merkbaar als je een tijdje geen koffie drinkt. Op dit moment kunt u hoofdpijn, angst, depressie en slaperigheid ervaren.

Daarom raden wij aan niet meer dan 4 koppen koffie per dag te drinken. Dit voorkomt een bovengemiddelde cafeïneconsumptie en stelt u in staat om te genieten van de bovengenoemde (gezondheids)voordelen! Drink met mate en geniet van een heerlijk kopje koffie.

Recent Content