Hoe maak ik Dalgona koffie

De Dalgona-koffie-rage is veel logischer dan sommige lockdown-grillen. Ten eerste, er komt koffie en suiker aan te pas, wat natuurlijk een goede zaak is. Ten tweede kan je er een maken, fotograferen en naar vrienden sturen om te bewijzen – zoals een gijzelaar die de krant van de dag vasthoudt – dat je er nog bent.

Er zijn een aantal variaties op deze Koreaanse koffie. In essentie is het een opgeklopte, omgekeerde, supersterke cappuccino die je kan maken met ijskoude of warme melk. Ik heb een aantal verschillende recepten uitgeprobeerd, met verschillende keukenapparaten, om het eenvoudigste en meest fool-proof recept aan te bieden.

(Wees je ervan bewust dat als je ongeveer een uur bezig bent met het maken en uitproberen van Dalgona koffiemelanges, je zo overgecafeïneerd zult zijn dat je het gevoel zult krijgen dat je superkrachten hebt. Dat is waar ik nu ben. Hoi!)

Ingrediënten (dit zal één koffie maken)

  • 2 eetlepels oploskoffie korrels
  • 2 eetlepels suiker
  • 2 eetlepels net gekookt water
  • 200 ml melk (plantaardige melk werkt even goed)

Om meer te maken, houd je gewoon de verhoudingen hetzelfde. De koffie moet intens van smaak zijn. Als je de verhouding één eetlepel koffie op twee eetlepels water zet, krijg je iets dat veel meer naar een traditionele Europese cappuccino smaakt, en dat is eigenlijk helemaal niet de bedoeling.

Methode

Eerste vraag: wil je de koffie maken met een superopgeklopte bovenkant? Dit is zeker de meer Instagram-waardige versie van het drankje. Als je hem echter met ijskoude melk wilt drinken, zul je merken dat de twee delen van de drank helemaal niet samenkomen en dat je in elke hap ofwel koude melk ofwel sterk opgeklopte koffie drinkt. Het duurt even voordat de twee delen met elkaar vermengd zijn.

Met andere woorden, de mooiste versie van het drankje is niet per se de lekkerste. Ik heb de koffie gemaakt die bovenaan het artikel gefotografeerd is, en als hij eenmaal zo opgeklopt is, kun je hem letterlijk even omdraaien zonder de melk te morsen.

Als je de sterk opgeklopte bovenkant met warme melk maakt, mengt hij gemakkelijker en krijg je echt een fluweelzachte koffie.

Ik heb verschillende methodes geprobeerd: met de hand kloppen, met een staafmixer en met een elektrische garde. Probeer de koffie niet met de hand te zetten. Je zult het nog steeds mengen voor het slapen gaan vanavond. (Als je het toch wilt proberen, het kost je ongeveer 10-15 minuten en je moet streven naar een zigzaggende klopbeweging, in plaats van gewoon rond en rond te draaien).

Een staafmixer is voldoende om een romige koffie te maken, maar het zal niet de opgeklopte pieken maken die je online hebt gezien. De koffie die ik met de staafmixer maakte smaakte goed en mengde zich gemakkelijker met de melk, maar hij had niet de uitgesprokenheid van de geklopte versie.

Wat je echt nodig hebt is een elektrische garde.

Doe de suiker en de koffie in een mengkom. Voeg de twee eetlepels net gekookt water toe. Op dit moment lijkt het onwaarschijnlijk dat deze kleine hoeveelheid korrelige rommel echt gaat samenkomen, maar heb vertrouwen.

Begin te kloppen. Op een gegeven moment, zal het zich mengen en dat is best een cool moment. Ga door. Het duurt wat langer dan je denkt. Echt, klop tot het punt van waanzin. Plotseling zal het mengsel veranderen. Als je ooit eiwitten hebt geklopt, zul je iets soortgelijks hebben gezien.

Verwarm je melk of voeg ijs toe en giet het in twee glazen. Schep je koffiemengsel erover.

Vergeet niet om een foto te nemen voordat je begint met drinken.

Om de koffie in dit artikel te maken, gebruikte ik de
Breville HeatSoft handmixer (zonder de warmte technologie).