Hoe maak je een Burr Coffee Grinder schoon

Je wilt geen vieze koffiemolen.

Overgebleven muffe gronden kunnen je vieze smaaknotities in de beker geven. En slecht onderhoud van de molen kan zelfs leiden tot technische problemen.

Sommige mensen vallen echter ook in de tegenovergestelde val en maken hun molens te vaak schoon.

Ze ontwikkelen “molen OCD” 🤓

Het schoonmaken van koffiemolens is iets dat vaak over het hoofd wordt gezien of verkeerd wordt begrepen. Dit artikel laat je zien hoe je het op de juiste manier kunt doen.

Wat is de beste manier om een braamkoffiemolen schoon te maken?

Koffiemolens zijn er in alle soorten en maten. Om die reden vereisen ze niet allemaal hetzelfde niveau van reiniging en onderhoud.

Dit is ultra-belangrijk om te benadrukken!

Je kunt een espressomolen in een coffeeshop die 100 shots bereidt niet vergelijken met je binnenlandse handmolen.

Dus een professional zou kunnen zeggen dat elke dag schoonmaken een noodzaak is, maar het is misschien niet van toepassing op uw molen.

Ook zijn er verschillende redenen en gelegenheden om schoon te maken.

  • Dagelijkse schoonmaak en onderhoud: In dit scenario wilt u voorkomen dat oude malingen worden gemengd met uw versgemalen koffie. Dat is natuurlijk niet zo moeilijk. Focus op de bramen, chute en catch cup.
  • Dieptereiniging: Hier haal je de molen uit elkaar en ruim je oude koffie op. Deze koffie zit vast in hoekjes en gaatjes. Het zal niet worden “geruild” in je volgende brouwsel.

In de volgende secties zal ik uitleggen wat u moet weten om uw specifieke model de juiste zorg te geven die het nodig heeft.

Benodigde tools:

  • Zachte borstel
  • Stofblazer (hetzelfde type dat u gebruikt voor een cameralens)
  • Papieren zakdoekje
  • Schroevendraaier (meestal niet nodig voor dagelijkse reiniging)
  • Stofzuiger (Handig voor elektrische molens)

Pro tip 💡: Gebruik water met de nodige voorzichtigheid bij het schoonmaken van een molen! Als vuistregel alleen plastic onderdelen wassen.

Handmatige koffiemolen reiniging:

Dagelijks onderhoud:

Mensen vragen me vaak hoe ik hun handmatige molens moet schoonmaken, en ik zeg meestal dat ze het rustig aan moeten doen en niet moeten overdrijven.

U hoeft het niet elke keer dat u het schoonmaakt grondig te demonteren. In plaats daarvan kunt u rondkomen met een meer snelle en oppervlakkige reiniging.

Dit komt door de manier waarop de meeste handslijpmachines zijn gebouwd en ontworpen. Omdat er maar een klein beetje retentie is, is de koffiemolen in wezen zelfreinigend. Dus elke keer dat je maalt, zullen nieuwe bonen helpen om overgebleven deeltjes uit de laatste batch weg te duwen.

Bovendien kunt u door een borstel en/of een stofblazer rond de bramen te gebruiken, een dagelijkse/wekelijkse reiniging uitvoeren die voldoende is.

Als je de maalpot dagelijks of wekelijks goed schoonmaakt en meestal lichtere roasts maalt voor filterkoffie, heb je niet veel meer onderhoud nodig dan dat.

U kunt de vangpot schoonmaken met behulp van een papieren handdoek of warm stromend water als de materialen het toelaten (plastic, ja. Aluminium, nee).

Dieptereiniging:

U moet de molen elke 3-6 maanden gedeeltelijk uit elkaar halen en een zachte borstel voor stofblazers gebruiken.

Het kan voldoende zijn om de binnenste braam (draaiende braam) en het handvat te verwijderen, afhankelijk van het model. Je kunt nog steeds de juiste toegang krijgen tot de slijpkamer.

Maak je te vaak schoon? 🤔

Omdat molens precisie-ontworpen instrumenten zijn, wilt u niet meer problemen veroorzaken dan nodig is door de molen te vaak uit elkaar te halen en het risico te lopen lagers of schroefdraad zonder goede reden bloot te stellen aan ultrafijne koffiedeeltjes. Om die reden ben ik een grote fan van gewoon het absolute minimum doen.

Ook kunnen slijpmachines moeilijk correct te monteren en te kalibreren zijn. Zorg er dus voor dat je geen fouten maakt bij het weer in elkaar zetten.

Keramische bramen (links) zijn de enige bramen die je met water kunt wassen. Stalen bramen vangen gemakkelijk roest op als ze worden blootgesteld aan vocht.

Elektrische molenreiniging

Elektrische molenreiniging is belangrijker, vooral als we het hebben over espressomolens.

Het is ook vaak een stuk complexer. Dit komt omdat elektrische molens meestal meer hoekjes en gaatjes hebben in vergelijking met handslijpmachines. Ook is er een motor die draait bij een zeer hoog toerental, wat extra problemen kan veroorzaken met koffiedik dat op vreemde plaatsen vastzit.

Dagelijks onderhoud:

Elektrische molens hebben meestal een langere stortkoker en een grotere maalkamer waar niet alle koffie is gezuiverd. Er is ook een vangbeker, die soms een magneet kan zijn voor leftover boetes.

Als het gaat om dagelijks onderhoud en reiniging, zijn dit de gebieden om op te focussen.

Afhankelijk van het ontwerp of het materiaal van de vangbeker, kunt u deze afvegen met een papieren handdoek of wassen met warm water.

Voor de maalkamer en stortkoker kun je soms veel overgebleven grond eruit halen met een beetje schudden of een smalle borstel. Sommige nieuwe molens worden ook geleverd met een set balgen, die elk achtergebleven koffiedik kunnen uitblazen.

Afhankelijk van hoe vaak je je molen gebruikt, moet je ook af en toe een diepe reiniging doen. Elke twee-drie maanden is waarschijnlijk een goed compromis.

Dieptereiniging / Demontage van een elektrische molen:

Het eerste dat u moet weten bij het uit elkaar halen van een molen is het type. Als je dit nog niet hebt uitgezocht, zoek dan het model online op en leer hoe je het moet doen. Wees voorzichtig! Het is gemakkelijk om per ongeluk schade aan te richten, dus doe het rustig aan de eerste keer dat je het doet.

Naar mijn mening hoef je niet alles uit elkaar te halen. Begin gewoon met de trechter en bovenste braam. Dan kun je de slijpkamer schoonmaken waar veel grond vast komt te zitten. Hier kan het erg handig zijn om een stofzuiger met een slank mondstuk.

Als je ambitieus bent, kun je de bramen demonteren. Naar mijn mening hoeft dat echter niet.

Zorg er ook voor dat u de uitgangsgoot goed schoonmaakt.

Grinder Reinigingspellets

Je kunt speciale pellets krijgen die zijn gemaakt voor het reinigen van molens. Het merk Grindz is een echte aanrader. Ik denk niet dat ze meestal nodig zijn.

Ze kunnen echter waardevol zijn als je in een aantal hoeken en gaten moet komen die anders misschien moeilijk te bereiken zijn. Als je een ouderwetse Italiaanse braamkoffiemolen hebt die moeilijker te demonteren is, kan het schoonmaken van pellets handig zijn.

Ik denk echter niet dat ze nodig zijn voor moderne grinders met lage retentie zoals de DF64 of Baratza Sette.

Rijst om schoon te maken of te kruiden?

Rijst is soms aanbevolen om koffiemolens schoon te maken in plaats van pellets. Ik zou het echter niet aanraden. Allereerst ben ik geen grote fan van het gebruik van pellets voor het reinigen in de eerste plaats.

Ten tweede maakt rijst de molen niet schoon. Natuurlijk zal het helpen om overgebleven koffie te verwijderen. Maar nu zit je vast aan rijstresten! Dat wordt nog erger in vergelijking met oude koffiebonen.

Er is echter één gelegenheid waarbij ik denk dat rijst zinvol is. En dat is voor het schoonmaken/kruiden als je een gloednieuwe koffiemolen krijgt.

Wanneer de molen rechtstreeks uit de fabriek komt, kunnen er wat olieresten op moeilijk bereikbare plaatsen liggen. Dus je wilt er iets doorheen laten lopen – ofwel wat oude, muffe koffiebonen, pellets of zelfs rijst.

In dit stadium kunnen de bramen ook ultrascherp zijn, wat een overmatige hoeveelheid boetes kan veroorzaken. Het kruiden van de bramen verwijst naar het maken van ze een beetje doffer terwijl ze ook worden bedekt met lagen koffieolie.

Het gebruik van rijst is logisch als eerste stap bij het kruiden van een nieuwe platte braammolen. Je kunt alles van 250 gram tot enkele kilo’s rijst door de molen laten lopen. Doe het rustig aan en maal het in een medium-grove setting. Rijst is dicht en je wilt de motor niet te veel belasten. Maal 50 gram per keer en neem dan een kleine pauze. Na de rijstkruiden wil je ook wat donker gebrande bonen gebruiken die kunnen helpen om de bramen te bedekken met koffieolie.

Conclusie

Als je lekkere koffie wilt zonder hints van muffe koffie, moet je je molen vaak een lichte reiniging geven.

Natuurlijk moet u ook af en toe een grondige reiniging uitvoeren, maar hoe vaak hangt af van het grindermodel en de use case. Bijvoorbeeld, een paar keer per dag, het malen van licht gebrande bonen met een handmatige molen is niet hetzelfde als het malen van olieachtige bonen honderd keer per dag in een coffeeshopomgeving.


FAQ

Hoe vaak moet je een braammolen schoonmaken?

Ik weet dat het een saai antwoord is, maar ik moet zeggen dat het ervan afhangt. Een handmatige molen heeft minder reiniging nodig dan een commerciële espressomolen. Lees het hele artikel voor een diepere uitleg.

Kun je rijst gebruiken om de braammolen schoon te maken?

Ja en nee. Rijst kan nuttig zijn voor het reinigen en kruiden van een nieuwe molen, maar het wordt niet aanbevolen voor regelmatig onderhoud of diepe reiniging. Rijst is beter voor braamkruiden.

hoe maak je een handmatige braammolen schoon?

Het is essentieel om de instructies zorgvuldig te lezen, zodat u niet per ongeluk schade aan de molen veroorzaakt. Lees de instructies en bekijk online demontagehandleidingen voordat u de molen voor de eerste keer schoonmaakt. Verwijder vervolgens de trechter en ga verder met een zachte borstel en een stofblazer. Lees het hele artikel hierboven voor een diepere uitleg.

Hoe lang gaat een braammolen mee?

Een braammolen kan tientallen jaren meegaan als hij van een kwaliteitsmerk is en je er goed voor zorgt. Vergeet ook niet dat bramen kunnen worden vervangen als ze te dof of beschadigd raken. Dit zal elke molen nieuw leven inblazen.