De Cortado is een buitenbeentje in het espressodrankengamma. Aan de oppervlakte lijkt het een vrij eenvoudige manipulatie van de verhouding koffie-melk-schuim, net als de andere klassiekers die je in je plaatselijke koffiezaak vindt. Maar als je wilt weten hoe je een cortado maakt, moet je begrijpen waarom het anders is, en hoe het eindresultaat moet smaken.
Op zijn eenvoudigst wordt een cortado gemaakt door warme (maar niet getextureerde) melk toe te voegen aan een gelijke hoeveelheid espresso. Maar dat is overdreven simplistisch.
Lees dus verder, voor alles wat je moet weten over Spanje’s beroemdste koffie-export.
Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als een Amazon Associate, verdienen we aan in aanmerking komende aankopen zonder extra kosten voor u. Voor meer informatie zie onze disclaimer hier.
In het Spaans betekent “cortado” “gesneden”.
Het is het voltooid deelwoord van het werkwoord “cortar” wat “snijden” betekent. Dit is volkomen logisch, wat leuk is, omdat de espresso is gesneden met melk.
In tegenstelling tot veel andere espresso drankjes, cortado slechts in één maat (2oz). Nog verbazingwekkender is dat bijna alle grote koffieketens zich aan deze regel houden en het slechts in die ene maat verkopen.
Dus, een cortado is een enkel shot espresso gesneden met dezelfde hoeveelheid verwarmde, maar niet geschuimde, melk. Het resultaat is een licht gezoete espresso die de donkere chocolade smaken in de koffiebonen versterkt.
- Maal je Robusta koffiebonen: Om trouw te blijven aan het authentieke cortadorecept en voor het karakteristieke gedurfde smaakprofiel, moet je kiezen voor Robusta in plaats van Arabica bonen
- Doseer en tamp je gemalen koffie in de portafilter: U kunt ook op een knop van uw superautomatische of single-serve machine drukken
- Trek je espresso shot: Je bent op zoek naar 20-25 seconden voor een perfecte extractie
- Stoom de melk: Voor het beste resultaat vult u de kan tot net onder de helft met de melk of het plantaardige melkalternatief van uw voorkeur. Houd de stoomkannetje vervolgens ondergedompeld totdat de buitenkant van het kannetje warm aanvoelt. Er zou heel weinig schuim moeten zijn.
- “Snijd” uw espresso met de melk: Giet voorzichtig ongeveer 1oz melk op uw 1oz espresso shot.
Je zou nu een heerlijke cortado moeten hebben, waarbij de melk al het pure chocolade-goed van de donker gebrande Robusta bonen meebrengt.
De moeilijkste deel van deze eenvoudige koffiedrank is in staat zijn om slechts 1oz melk te stomen op een handstomer. Je zult dus meer dan waarschijnlijk met extra eindigen. U kunt altijd wat meer espresso shots maken (probeer met decaf koffiebonen als een tweede shot cafeïne een zorg is). Tenslotte zijn twee cortados beter dan één.
Zoals veel diepe L liefhebbers, ben ik geobsedeerd door het proberen van verschillende soorten koffiebonen. Vooral als het Arabica van hoge kwaliteit is, afkomstig uit streken als Ethiopië, Burundi, Costa Rica en Colombia. Echter, om een cortado te maken, moeten we ons wenden tot het minder geroemde broertje of zusje van Arabica – Robusta.
Een goed gemaakte cortado koffie brengt de zoete rook en donkere chocolade smaken naar boven van een donkere branding Robusta. Viet Nam en Java in Indonesië zijn twee van de beste plaatsen ter wereld voor de teelt van Robusta van hoge kwaliteit. Ze zijn niet altijd gemakkelijk te krijgen buiten de landen zelf, maar als je op zoek bent naar bonen voor je cortado, zijn dit de plaatsen om te beginnen.
Onze huidige favoriet is:
Da Lat 100% Robusta van Coffee Nam:
Bron: Da Lat, Centrale Hooglanden van Vietnam
Geroosterd: Dark
Variety: 100% Robusta
Aroma: Intens met chocoladeachtige zoetheid
Smaaknotities: Donkere chocolade, karamel, wilde bloemen
Belangrijke opmerkingen: Gedurfde Vietnamese koffie die een cafeïnehoudende punch packs. Gebrand in Californië door de Vietnamese Amerikaan Vince Nguyen, die rechtstreeks handel drijft met een familiebedrijf op de Langbiang berg in Da Lat.
Sommigen plaatsen de oorsprong in Madrid, terwijl anderen beweren dat het uit Baskenland komt. Maar, uiteindelijk, weet niemand eigenlijk waar het begon.
Naar alle waarschijnlijkheid, was deze espresso koffie drank waarschijnlijk op meerdere plaatsen geserveerd onder verschillende namen voordat hij werd geformaliseerd in de coffeeshopversie die we nu kennen. Super saai vergeleken met veel andere koffiesoorten; de cortado heeft een beter PR-team nodig.
San Francisco’s Blue Bottle Coffee Company populariseerde een variatie van de cortado, bekend als de Gibraltarin de VS. De drank begon zijn leven als een bestelling buiten het menu om, genoemd naar het kleine espressoglas waarin hij werd geserveerd. Het werd al snel een van de populairste espressodranken en verspreidde zich over het hele land in coffeeshops van de derde golf.
Als je voor het eerst thuis begint te oefenen hoe je een cortado maakt, zul je versteld staan hoe makkelijk het is. U hebt niet meer nodig dan een espressomachine op instapniveau, als u maar melk kunt stomen op uw machine of met een aparte melkopschuimer.
Het gebruik van Robusta-koffiebonen helpt ook om deze indrukwekkende espressodrank een budgetvriendelijke optie te houden. Geniet van uw luxe cafédrank zonder de luxe cafékosten.
Misschien vind je dit ook leuk
-
Ijskoffie vs. Iced Latte
Wat is het verschil tussen ijskoffie vs. iced latte? Heel veel! Dat beloven we. Leer wat de koude koffie & scheidt; hoe ze thuis te maken
-
Soorten Koffiebonen: Lijst van variëteiten
Volledige lijst van arabica koffievariëteiten: een definitieve gids voor de soorten koffiebonen in de wereld, waar ze groeien, en hoe ze smaken
Inhoudsopgave