Hoe maak je een inductiekookplaat schoon?

Als u bent overgeschakeld op een inductiekookplaat of overweegt dit te doen, zult u iets andere methoden moeten gebruiken om deze te onderhouden. Het grootste risico voor een inductiekookplaat bij het schoonmaken is het bekrassen ervan, dus uw reinigingstechnieken moeten voorzichtig zijn, met de nadruk op het behoud van de integriteit van het oppervlak.

Als u krassen op het glas maakt, kan voedsel in de krassen vast komen te zitten en wanneer u dit bedekt met een hete pan, kan dit het glas verder beschadigen en mogelijk scheuren veroorzaken.

Inductiekookplaten kunnen krassen oplopen als er zware pannen overheen worden gesleept, als pannen kleine oneffenheden of onvolkomenheden op hun bodem hebben of als ze over zoutkristallen worden gesleept.

U moet er een gewoonte van maken pannen op te tillen als u ze verplaatst. Er zijn echter ook producten die u kunt kopen om uw kookplaat te beschermen.

Dagelijks schoonmaken

De sleutel tot het schoon en vlekvrij houden van een inductiekookplaat is het onmiddellijk opruimen van gemorste vloeistof. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, worden inductiekookplaten warm na gebruik, door de nabijheid van de warmte van de pan, maar ze koelen snel af en moeten zo snel mogelijk worden afgeveegd.

Gebruik direct na het koken warm, zeepwater op een zachte doek om gemorste vloeistof op te ruimen. Zorg ervoor dat er geen gruis op de doek zit dat krassen op het oppervlak kan maken. Als er vetresten zijn, gebruik dan een ontvettingsspray om die te verwijderen. Tot slot kunt u het oppervlak afnemen met een in azijn gedrenkte doek om het te laten glanzen.

Gebruik deze schoonmaakmiddelen niet

Gebruik geen bijtende of schurende schoonmaakmiddelen of schuurmiddelen op uw kookplaat. Gebruik niets dat bleekmiddel bevat.

Accessoires die u kunt kopen

Misschien wil je investeren in een kookplaatbeschermer, die tussen het oppervlak van de kookplaat en je kookpot zit. Ze zorgen voor geleiding, zodat ze op hun plaats blijven, zelfs tijdens het koken. Hun taak is om uw kookplaat te beschermen tegen krassen van pannen en keukengerei.

Je kunt ze in verschillende maten kopen – bijvoorbeeld twee-rings, vier-rings en extra-large. Zorg ervoor dat u er een koopt die geschikt is voor inductiekookplaten, zoals de
Bake-O-Glide Induction Hob protector, die € 24,99 kost voor een standaard, vier-rings hoes.

Je moet de beschermer nog steeds tussen elk gebruik verwijderen en het oppervlak van je kookplaat voorzichtig schoonmaken zoals gewoonlijk.

Gesmolten plastic of suiker

Aangebrande suiker kan een inductiekookplaat ernstig beschadigen. Hier is hoe je het schoonmaakt.

Als je een suikerig dessert aan het maken bent en het borrelt over op het oppervlak van je kookplaat, zet het vuur dan uit en verwijder je pan meteen. De suiker wordt snel hard en kan blijvende sporen achterlaten op het glas.

Gebruik ovenwanten om je handen te beschermen en veeg de suiker of siroop onmiddellijk op met een zachte, vochtige doek.

Als het je niet gelukt is om alles te verwijderen voordat het hard wordt, kun je een scheermesje of een schraper gebruiken om de rest van de suiker van het oppervlak te krijgen.

Het kan zijn dat je een schraper bij je kookplaat hebt gekregen. In ieder geval moet u alleen voorwerpen als deze gebruiken die door uw fabrikant worden aanbevolen. Zorg ervoor dat de schraper nog scherp is. Een bot schaafje kan meer schade aanrichten.

Houd het scheermesje onder een hoek van ongeveer 45° en duw met kleine bewegingen zachtjes tegen de suikerresten. Zorg ervoor dat je niet in het glas snijdt.

Alle resten moeten worden verwijderd voordat u de kookplaat weer gebruikt, anders loopt u het risico dat de markering permanent op het glas wordt geëtst.

Het is veel moeilijker om per ongeluk plastic te smelten op een inductiekookplaat dan op een elektrische kookplaat, maar het kan gebeuren als u bijvoorbeeld een plastic verpakking tegen een hete pan laat rusten.

Als er plastic smelt op je inductiekookplaat, zet hem dan onmiddellijk uit. Trek zoveel mogelijk plastic weg en bedek de plek vervolgens met een mengsel van zuiveringszout en warm water. Laat het mengsel vijf minuten staan en spuit het vervolgens in met witte azijn. Neem een zachte doek en wrijf tegen de randen van het plastic tot het loslaat van het oppervlak.

Bescherm uw kookplaat tegen barsten

Inductiekookplaten hebben de neiging om op een van twee manieren beschadigd te raken. Ofwel is het glas bekrast, wat het uiterlijk kan ruïneren en tot barsten kan leiden, ofwel is het ronduit gebarsten.

We hebben al aangegeven hoe u de kookplaat tegen krassen kunt beschermen: onmiddellijk morsen, zorgvuldig schoonmaken, geen pannen over het oppervlak slepen en beschermhoezen voor de kookplaat gebruiken.

Maar je moet ook vermijden om je kookplaat te gebruiken als een voorbereidend oppervlak, omdat dit meer kansen creëert voor items om erop te vallen, of voor het bekrast te worden door keukengerei en borden.

Je moet ook voorzichtig zijn met het plaatsen van hete pannendeksels op het kookplaatoppervlak om af te koelen, omdat ze het glas kunnen kraken wanneer je ze probeert op te tillen.

Wilt u meer lezen? Lees onze artikelen over
schoonmaak hacks voor huishoudelijke apparaten,
of je een slow cooker moet kopen en
apparaat fouten die je waarschijnlijk maakt.