Hoe maak je het filter van je wasmachine schoon – en de rest


De combinatie van warmte en vocht binnenin en het feit dat ze moeilijk te luchten zijn, betekent dat wasmachines vatbaar zijn voor schimmel, slechte geuren en algemene walging (een technische apparaatterm). Bovendien kan een verstopt filter uw wasmachine ineffectief en zelfs gevaarlijk maken.

Daarom moet je je wasmachine regelmatig schoonmaken. Elke maand of zo, of wanneer u verkleuringen of aanslag op de deurafdichting opmerkt, of wanneer u merkt dat uw was niet lekker ruikt, moet u uw machine een korte inspectiebeurt geven.

Hoe het filter te reinigen

Weet je waar de filter is? Zou U het kunnen herkennen als het voor U stond en de robot deed? Zoals u waarschijnlijk wel kunt raden, is de filter er om pluisjes, haren, zakdoekjes, muntjes en andere dingen op te vangen die, samen gemengd, ’s werelds ergste stoofpot zouden maken.

Als je filter een beetje verstopt is, kan het een rommeltje worden, dus stap één is om een diepe bak (zoals een bakplaat) en een oude handdoek te pakken voordat je iets anders doet. Deze heb je nodig omdat er onvermijdelijk wat water uitloopt als je het filter verwijdert. Als uw filter erg verstopt is, of als uw wasmachine niet goed afvoert, kan het zijn dat heel wat water.

Als je in het Verenigd Koninkrijk bent, zit het filter waarschijnlijk achter een klein deurtje, laag aan de voorkant van je wasmachine. Plaats het bakje eronder. Misschien moet je een platte schroevendraaier gebruiken om het deurtje open te wrikken.

Binnenin zie je een klein, rond filter, waarvan je het deksel kunt losschroeven. Als er een klein slangetje voor het filter langs loopt, trek dit dan voorzichtig los en laat het in het bakje lopen voordat je iets anders doet.

Schroef vervolgens het filter los en verwijder al het vuil dat erin vastzit. Gemakkelijk! (Oké, dit stukje is misschien smeriger dan ik laat merken.)

Vergeet niet het filter weer aan te brengen en goed af te sluiten voordat je je machine weer gebruikt.

…En de rest van de machine

De wasmiddellade

Haal de wasmiddellade eruit. Waarschijnlijk zit hij vol met opgedroogde schoonmaakmiddelen en kalkaanslag. Zet hem in een gootsteen vol warm water en schrob hem dan met een sponssponsje of een oude tandenborstel. Vergeet niet ook de kamer van de lade schoon te maken.

Als het niet helemaal verwijderd kan worden, gebruik dan een afwasborstel met lange steel of een oude tandenborstel om in de lade te schrobben.

De deurafdichting

Het is tijd voor de deurafdichting. Verwijder haar en pluisjes van de rubberen afdichting aan de binnenkant van de deur. Vergeet niet te kokhalzen terwijl je dit doet. Als er vlekken op het rubber zitten die op schimmel kunnen duiden, haal dan die tandenborstel weer tevoorschijn en ga er voorzichtig mee om. Maak tot slot de binnenkant van de ruit van de wasmachine schoon als het wasmiddel korrelige resten op het glas heeft achtergelaten.

Gebruik alleen afwasmiddel en warm water op de rubberen afdichting. Hardere schoonmaakmiddelen en azijn kunnen het rubber beschadigen en ervoor zorgen dat de afdichting krimpt. Dat betekent een lekkende machine.

De trommel

Als er zichtbare sporen zijn, gebruik dan een tandenborstel of een schuursponsje om ze te verwijderen. Zo niet, laat de machine zichzelf reinigen. Voeg twee eetlepels zuiveringszout toe aan de wasmiddellade en giet een half kopje witte azijn in de trommel, laat de machine vervolgens op een hete was draaien.

Nogmaals, gebruik niet te veel azijn en gebruik het niet te vaak, want het kan de rubberen onderdelen beschadigen.

De buitenkant

Gemakkelijk onderdeel nu. Veeg de buitenkant van de machine schoon met een zeepsopje of een zachte, vochtige doek.

Klaar! Laat de deur open om de binnenkant van de machine te luchten. Beloon jezelf met een kopje thee om de herinnering aan de smerige materie die je in het filter vond te blokkeren.

Voor meer advies over apparaten, kijk eens naar ons artikel over
hoe u uw wasmachine moet onderhouden.

Recent Content