Hoe u voor uw vaatwasser moet zorgen


Een vaatwasser gaat gemiddeld 10 jaar mee. Maar als u zeker wilt zijn van een decennium lang probleemloos gebruik, moet u hem onderhouden. Hier zijn onze beste tips voor het onderhoud van uw vaatwasser.

1. Lees de handleiding

De beste manier om de levensduur van uw vaatwasser te verlengen is om al uw handelingen af te stemmen op de informatie in de gebruiksaanwijzing. Hoewel handleidingen soms een nachtmerrie zijn om in te navigeren, en de handleidingen die niet perfect vertaald zijn, vaak cryptisch zijn in hun advies, is het uw tijd waard om te proberen ze door te lezen. U zult versteld staan van de mogelijkheden en functies van uw vaatwasser.

Wanneer u een nieuwe machine krijgt, is het verleidelijk om hem op dezelfde manier te behandelen als uw vorige apparaat. Maar technologieën veranderen en wat uw oude vaatwasser de beste prestaties gaf, werkt misschien niet voor uw nieuwe.

Zelfs als u uw vaatwasser al een tijdje hebt, raden wij u aan de handleiding af te stoffen en er even in te bladeren. Als hij in het Narnia van de sokken en huishoudscharen is beland, zoek dan op internet naar het merk en modelnummer van uw machine en u vindt de productinstructies.

2. Start de reinigingscyclus

Misschien beschikt uw machine over een zelfreinigingscyclus. Als dat zo is, gebruik het dan! Mensen met oudere vaatwassers zonder deze functie zijn vaak huiverig om deze te gebruiken, omdat ze denken dat ze alleen maar elektriciteit verspillen. Maar dit soort programma’s wordt niet voor niets door ingenieurs ingebouwd en het verlengt de levensduur van uw vaatwasser.

3. Gebruik uw vaatwasser

Uw afwasmachine is gemaakt om gebruikt te worden. Door hem regelmatig te gebruiken, houdt u hem schoon.

En, hoewel het onwaarschijnlijk klinkt, is het voor iedereen het beste om dit te doen. Moderne vaatwassers besparen u water. Ze zijn veel efficiënter dan wassen met de hand: tussen drie en vijf keer efficiënter. Ze gebruiken ook minder wasmiddel. En hoewel ze natuurlijk energie verbruiken, doet het opwarmen van het water voor de handwas dat ook.

Vaatwassers zijn ook hygiënischer. Hoewel er maar weinig warm genoeg worden om de vaat volledig te ontsmetten, betekent het feit dat ze veel efficiënter zijn in het verwijderen van voedselresten dat er minder plaatsen zijn waar bacteriën kunnen leven.

Tot slot betekent het gebruik van een vaatwasser dat er geen plassen met etensresten meer rond uw gootsteen liggen en dat u minder afhankelijk bent van uw theedoek, die niets meer is dan een vochtig, schuimig vakantieverblijf voor bacteriën.

4. Voeg vaatwasmachinezout toe

Vaatwasmachinezout maakt hard water zachter, zodat je keukengerei perfect gewassen wordt en de binnenkant van de vaatwasser schoon blijft. Het zal uw vaatwasser ook beschermen tegen kalkaanslag, waardoor hij efficiënt blijft werken. Gebruik hiervoor alleen vaatwasserzout. U kunt geen ander soort zout gebruiken, aangezien dit uw vaatwasser kan beschadigen.

U dient het zout van uw vaatwasser één keer per maand bij te vullen, of wanneer u ziet dat het zoutindicatielampje is gaan branden.

Multi-tab wasmiddelen bevatten meestal vaatwasserzout en hun verpakking zal u aanmoedigen u geen zorgen te maken over het apart toevoegen van zout, maar het beste advies is om het te gebruiken, ongeacht wat voor soort wasmiddel u koopt. Het zal een verschil maken voor de levensduur van uw vaatwasser, vooral als u in een gebied met hard water woont.

Als je wilt weten hoe je vaatwasser zout toevoegt,
bekijk dan onze handleiding.

5. Reinig uw vaatwasser

Door uw vaatwasser schoon te houden, zorgt u ervoor dat hij efficiënt werkt en dat er zich binnenin geen product ophoopt dat de werking kan beïnvloeden.

Voor een stap-voor-stap gids en enkele tips over welke reinigingsmiddelen te gebruiken en wat te vermijden, kijk naar onze
gids voor het reinigen van vaatwassers.

Vaatwasser FAQs

Moet u een spoelglansmiddel gebruiken?

Spoelglansmiddel is een oppervlakte-actieve stof: het vermindert de oppervlaktespanning van water, wat betekent dat het voorkomt dat water zich tot druppels vormt en het in plaats daarvan in vellen laat weglopen, waardoor vlekken op glaswerk en bestek worden voorkomen.

Deze watervlekken zijn waarschijnlijker in gebieden met hard water. Waterdruppels verdampen en laten calcium- en magnesiumafzettingen achter.

Spoelglansmiddel is niet van vitaal belang voor de gezondheid van uw vaatwasser zoals zout dat wel is, maar als uw glaswerk niet glimmend uit de vaatwasser komt, maar streperig of met vlekken, dan is het een goed idee om het te gebruiken.

Sommige mensen maken zich zorgen over de milieu-effecten van spoelglansmiddel. Als je je zorgen maakt over het wegpompen van meer wasmiddel in het milieu, kies dan voor een milieuvriendelijk merk,
zoals Ecover.

Spoelglansmiddel wordt meestal toegevoegd aan een klein reservoir in de deur van de vaatwasser – vlak naast het tablettenvak. Er kan slechts een kleine hoeveelheid vloeistof in, dus wees voorzichtig dat u het niet te vol doet. Als u iets morst in de vaatwasser, veeg het dan op.

Poeder, gel of tabletten?

Poeder

Poeder is over het algemeen de goedkoopste optie. Het is ook effectiever dan vloeibaar. Een voordeel van poeder is dat het zowel bleekmiddel als enzymen kan bevatten. Vloeibare wasmiddelen kunnen dat niet, omdat bleek, in vloeibare vorm, enzymen doodt.

Het grootste nadeel van poeder is dat het rommelig is en dat het wat meer moeite kost om de juiste hoeveelheid af te meten. Als je het te veel of te weinig gebruikt, kan het de werking van je vaatwasser beïnvloeden.

Poeder is de laatste tijd uit de gratie geraakt door de suggestie dat het nooit volledig oplost en zich dus kan ophopen aan de binnenkant van je vaatwasser. Een regelmatig schoonmaakprogramma zal echter alle afzettingen verwijderen.

Poeder heeft ook de reputatie gekregen minder effectief te zijn. De kans is groot dat dit komt doordat het begint te werken als het in contact komt met water. Als het in een kartonnen doos onder de gootsteen is opgeslagen, wordt het waarschijnlijk vochtig. Dit betekent dat het begint te reageren wanneer het wordt bewaard, waardoor het veel minder effectief is tegen de tijd dat het in uw vaatwasser gaat. Als u poeder koopt, bewaar het dan in een afgesloten pot en houd het droog.

Gel/vloeistof

Vaatwasgel wordt over het algemeen beschouwd als de minst effectieve optie. Het is duurder dan poeder, minder gemakkelijk te gebruiken dan tabletten en minder efficiënt dan beide. Het is uw laatste redmiddel.

Tablets

De meeste nieuwe ontwikkelingen op het gebied van reiniging zijn te vinden in tabletten en ze staan regelmatig bovenaan de lijsten met producttests. Hoewel ze de duurste optie zijn, zijn ze gemakkelijk te gebruiken en bevatten ze precies de juiste hoeveelheid van elk ingrediënt. Ons advies zou zijn om een goed beoordeeld tablet te vinden (bij voorkeur eentje die niet per stuk verpakt is, om de impact op het milieu te minimaliseren) en daarmee aan de slag te gaan.

En dat is het. Hou van je vaatwasser en het zal – nou ja, niet van je houden, zo veel als doorgaan met afwassen, zodat je kunt oprotten naar de bank met een kopje thee. Het is de perfecte relatie.

Als uw vaatwasser het einde van zijn levensduur nadert en u overweegt hem te vervangen, hebben we zowel een grote geïntegreerde vaatwasser, de
Hisense

HV651D60UKen een slank model, de
Neff N50 slimline S875HKX20G die slimme functies heeft.

Recent Content