Hoe zorg je voor je wasmachine?

Als het antwoord niets is (en je weet dat dat zo is), volg dan onze tips om te voorkomen dat je wasmachine – en dus je leven – uit de hand loopt.

Uw wasmachine is een van uw duurste huishoudelijke apparaten. Het is ook een van de dingen waar je het liefst zonder zou willen. Dus hebben we enkele tips om ervoor te zorgen dat je het nooit hoeft te doen.

Een algemene waarschuwing vooraf: haal de stekker uit het stopcontact voordat u gaat graven in slangen en filters en ronddwalende voeten. Dat is veiliger.

Het andere dat u in gedachten moet houden, is dat als u twijfelt over iets wat met uw machine te maken heeft, u de gebruiksaanwijzing moet raadplegen. Hoewel handleidingen niet altijd even goed geschreven of gemakkelijk te begrijpen zijn, is het de moeite waard om ze te bekijken. Verschillende merken en modellen hebben vaak grote verschillen in onderdelen en hoe ze onderhouden moeten worden.

Als u uw handleiding kwijt bent, kunt u online een exemplaar vinden, als u zoekt op merk- en modelinformatie.

Veiligheid

Vreemd genoeg kunnen wasmachines, ondanks het feit dat het een waterig apparaat is, brandgevaarlijk zijn. Als ze niet goed worden onderhouden, zijn ze zelfs het huishoudelijke apparaat dat de meeste kans op brand veroorzaakt.

Om je wasmachine – en je huis – te beschermen, laat je hem niet draaien als je niet thuis bent, controleer je regelmatig of de stekker en het snoer niet rafelen en gebruik je hem niet als hij lekt of een vreemd geluid maakt. Als dat toch gebeurt, probeer het dan niet zelf te repareren.

Je wasmachine heeft een stopcontact voor zichzelf nodig, dus sluit hem niet aan op een stekkerdoos en dek de ventilatieopeningen nooit af.

Net als alle andere grote apparaten, moet u uw wasmachine registreren, zodat u gewaarschuwd wordt als er een probleem mee wordt gevonden. Dit betekent meestal ook dat uw apparaat door de fabrikant zal worden vervangen.

Ga naar
RegisterMyAppliance om dit nu te doen. De meeste fabrikanten zullen u ook oudere toestellen laten registreren.

Als uw apparaat te oud is, of als u het tweedehands heeft gekocht, controleer dan de
terugroeppagina van overheidsproducten om er zeker van te zijn dat het veilig is voor gebruik.

Ventileren

Open tussen de wasbeurten de deur van de wasmachine en houd deze zo ver mogelijk open om de lucht binnen te laten circuleren. Dit helpt om vochtige omstandigheden te voorkomen die schimmel kunnen bevorderen.

Controleer het wasmiddel

Hoeveel wasmiddel gebruik je per wasbeurt? Als je de neiging hebt om er wat wasmiddel in te gooien zonder er lang over na te denken, is het misschien een goed idee om je gebruiksaanwijzing tevoorschijn te halen – of er een online te zoeken – en uit te zoeken hoeveel wasmiddel je eigenlijk aan je was moet toevoegen. Te veel kan slecht zijn voor zowel uw kleding als de levensduur van uw machine.

Als je twijfelt, gebruik dan minder wasmiddel dan je denkt nodig te hebben. Als je niet tevreden bent met het resultaat, voeg dan iets meer wasmiddel toe tot je het goed hebt.

Maak het regelmatig schoon – inclusief het filter

Het is een smerig klusje, maar iemand moet het doen. En die persoon ben jij waarschijnlijk.

Je moet de buitenkant, de wasmiddellade, en de trommel schoonmaken. Dan moet je de filter schoonmaken en legen. Er zijn verschillende stappen in deze onderneming, en het is niet leuk, maar we hebben een gids gemaakt over
hoe u het filter van uw wasmachine – en de rest van het apparaat – schoonmaakt.

Controleer de positie

Met elke centrifugeerbeurt komt je wasmachine dichter bij de deur en de zoete vrijheid. Het is jouw taak om hem terug op zijn plaats te krijgen. Als je wasmachine te dicht tegen de muur staat, kunnen de slangen knikken. Als hij te ver weg staat, kunnen ze onder druk komen te staan. Uw wasmachine moet idealiter ongeveer vijf centimeter van de muur staan. Houd hem daar op zijn plaats door hem voorzichtig terug te schuiven.

Staat hij waterpas?

Als uw wasmachine te veel slingert, is hij waarschijnlijk niet goed uitgebalanceerd. Andere tekenen dat dit het geval is, zijn kleren die nog nat zijn na de laatste centrifuge, langere cyclustijden of de wasmachine die pauzeert tijdens de werking. Een kleine beweging van de machine van ongeveer een halve centimeter heen en weer is prima. Elke verdere beweging wijst op een probleem.

U zou de poten zo moeten kunnen afstellen dat ze een stevige, niet wiebelende basis vormen. Om te controleren op wiebelen, houdt u de tegenoverliggende hoeken van uw wasmachine vast en kijkt u of hij wiebelt. Als dat het geval is, moet je de hoogte van de poten aanpassen.

De poten moeten ook worden gekalibreerd, zodat de bovenkant van de machine waterpas is, zelfs als je vloer wiebelig is. Een goede tip is om een waterpas op de bovenkant van de machine te zetten en de poten bij te stellen tot de bel in het midden van de waterpasbuis zit.

Hier is hoe je dat moet doen. Zoek de voetjes aan de voorkant van de machine. Je kunt de hoogte veranderen door de pootjes met de hand te draaien of je vindt een borgmoer bovenaan elk pootje, waarmee ze op hun plaats worden gehouden. Gebruik een sleutel om de borgmoer los te draaien. Draai de poot met de wijzers van de klok mee om de wasmachine te laten zakken of tegen de wijzers van de klok in om hem te verhogen. Zorg ervoor dat u aan het einde de borgmoer weer vastdraait om de poten op hun plaats te houden.

Laad het correct

Als de machine zelf goed in balans is, maar nog steeds door de kamer loopt (‘lopen’ is – ongelooflijk – de technische term voor een te beweeglijke wasmachine), dan is het tijd om te kijken naar de manier waarop je hem vult. U moet proberen de lading wasgoed gelijkmatig in de trommel te verdelen.

Als je een bijzonder zwaar stuk wasgoed hebt, zoals een handdoek die veel water zal opzuigen, moet je proberen het te compenseren met een ander stuk wasgoed. Het is ook een goed idee om te proberen dezelfde soort stoffen samen te wassen om te voorkomen dat de lading onevenwichtig wordt.

Doe er bijvoorbeeld niet één zware spijkerbroek in met een paar t-shirts. Hoewel de meeste mensen weten dat ze een wasmachine niet te vol moeten stoppen, is het niet zo algemeen bekend dat je niet slechts één zwaar voorwerp moet wassen.

Controleer de slangen

Is de machine losgekoppeld van de elektrische voeding? Ja? Dan gaan we beginnen. Haal de machine voorzichtig uit de muur en onderzoek de slangen. Er moeten er twee zijn.

De smallere slang is de water-in-slang: deze wordt bovenaan de machine aangesloten op de watertoevoer. Als U deze volgt van de machine naar de muur, moet U een klep zien (waarschijnlijk blauw). U kunt hieraan draaien om de watertoevoer naar de machine af te sluiten. Dat kan een goed idee zijn voordat u verder gaat rommelen.

De bredere slang loopt vanaf de achterkant van de machine. Hij zal op twee plaatsen uitkomen. De eerste is onder uw gootsteen, waar hij wordt aangesloten op een aftakking die in de u-bocht uitmondt. Of hij kan worden aangesloten op een afvoerbuis.

Begin bovenaan elke slang en controleer de aansluiting op de machine. Zit hij goed vast? Voel dan langs de lengte van de slang, op zoek naar lekkend water of beschadigingen die in een breuk zouden kunnen uitmonden. Controleer aan het andere uiteinde of de slangklem stevig vastzit en of de slang goed vastzit. Als de slang in een leiding uitmondt, controleer dan of de aansluiting niet geblokkeerd is.

En dat is het. Je bent helemaal klaar.

Wil je meer advies over toestellen? Lees dan verder: