Hoe zure espresso te repareren

Er is niets zo verschrikkelijk als zure espresso.

Omdat espresso zo geconcentreerd is, zijn alle smaken veel meer in je gezicht dan welke andere koffiesoort dan ook.

Om die reden is het zo cruciaal om een uitgebalanceerde shot ‘spro’ te hebben.

Espresso hoort NIET zuur te zijn! Vertrouw niemand die je dat 🙅 vertelt

Hier zijn mijn beste tips om het te vermijden.

1: Kies het juiste type boon

Over het algemeen is het gewoon een stuk gemakkelijker om medium of donkere roasts te extraheren, in plaats van veel van de lichtere roasts die tegenwoordig in de mode zijn.

Omdat espresso-extractie zo snel gebeurt, kan het een uitdaging zijn om lichtere gebraden shots goed te krijgen. Vandaar dat je een veel betere kans hebt om zuurheid te voorkomen als je een boon krijgt die inherent minder zuur is.

Simpele logica, eigenlijk.

Stel je een boon voor die uitstekend geschikt is om over te gieten. Neem vervolgens dezelfde smaakstoffen en maak ze 7-10 keer geconcentreerder. Nu is het gewoon te veel.

Hetzelfde geldt voor citroensap. Puur is het te veel, maar gemengd in een glas water is het minder overweldigend – concentratie is belangrijk.

Ja, inderdaad. Ik weet dat hippe, moderne branders alleen licht spul aanbieden. Maar wil je koel zijn of goede koffie drinken? Lichte roasts vereisen high-end grinders, high-end espressomachines met PID-temperatuurregeling en preinfusie, evenals veel extractiekennis.

Helaas hebben niet alle mensen dat.

Je moet werken met de apparatuur die je thuis hebt en een drankje maken dat leuk voor je is. Geef niet om wat iedereen brouwt op Instagram.

Om die reden denk ik dat het geen slecht idee is om te beginnen met espressobonen die speciaal voor espresso zijn gebrand en gemengd. Een bescheiden Lavazza blend bijvoorbeeld.

2: Gebruik langere verhoudingen

Als je mijn advies verwaarloost en je wilt nog steeds relatief lichte roasts gebruiken voor espresso, is er één essentiële tip die je moet volgen.

Gebruik langere verhoudingen!

De 1:2 verhouding wordt vaak aangehaald als het essentiële espresso recept. Dit is echter een zeer geconcentreerde opname die meer geschikt is voor donkerdere roasts.

De eerste smaken die worden geëxtraheerd zijn meestal de bittere smaken en de zuren. Pas daarna komt de zoetheid.

Door de verhouding wat langer uit te rekken (1:2,5 tot 1:3), haal je meer zoetheid uit de boon en verdun je het shot ook een beetje.

Ik denk dat sommige bonen zelfs te licht zijn voor een 1:3. Die koffies zijn vaak het proberen waard in een lungo of allongé.

espresso meme verhouding
De 1:2 verhouding wordt vaak gezien als de ultieme espressoverhouding. Maar er is geen reden om het de hele tijd te volgen.

3: Focus op water

Water is een vaak over het hoofd gezien ingrediënt in koffie. Helaas, als het gaat om espresso, wordt het nog meer verwaarloosd.

De meeste mensen denken dat het water geschikt moet zijn voor de gezondheid van de machine, wat betekent dat het geen kalkaanslag mag veroorzaken.

Ja, je moet zeker rekening houden met de machine.

U moet echter ook onthouden dat water u kan helpen de zuurgraad te beheersen.

Bicarbonaat wordt meestal gezien als een ongewenste verbinding in koffiezetwater, omdat het fungeert als een buffer, die schommelingen in de pH tegengaat.

Zuurgraad of zuurheid betekent eigenlijk een lagere pH. Dus door water met een hoger niveau van bicarbonaten te gebruiken, kun je je espresso in wezen een beetje meer gladstrijken.

Het lastige is dat water met een hoog gehalte aan bicarbonaten meestal ook een hoge hoeveelheid kalkaanslag veroorzakend calcium heeft. Maar je kunt onthard water vinden of je eigen alkaliteitsconcentraat maken en het toevoegen aan je brouwwater. Het zogenaamde “Rpavlis” -water is bijvoorbeeld kalkvrij terwijl het vol zit met alkaliteit.

4: Brouwen bij hogere temperaturen

Hoge temperaturen hebben de neiging om de zuurgraad om te zetten in zoetheid wanneer we te maken hebben met zeer lichte braadstukken. Dat is het geval als het gaat om handmatig zetten, maar ook als we het hebben over espresso.

Als je een ingebouwde PID in je espressomachine hebt, heb je geluk. Dan is het makkelijk.

Als je een handmatige hendelmachine zoals de Flair of Robot hebt, moet je zoveel mogelijk voorverwarmen!

Als je een standaard espressomachine hebt, moet je misschien het portafilter en de groepskop voorverwarmen. Mogelijk moet u uw machine een tijdje aan laten staan. Misschien moet je surfen op temperatuur.

Doe er alles aan om de brouwtemperatuur te verhogen!

5: Verleng de brouwtijd

Breville bambino naakt portafilter
Handmatige preinfusie kan ook helpen om zuurheid te bestrijden

Lichtere koffies zijn dichte koffies. Dichte koffies zijn moeilijk te extraheren omdat ze minder oplosbaar zijn in water. Het verlengen van de brouwtijd kan u helpen de klus te klaren.

  • Preinfuseren: Als je de mogelijkheid hebt om preinfusie te geven, kan het wonderen doen om de puck te raken met 10 tot 45 seconden pre-infusie. Niet alle machines kunnen dit echter.
  • Fijner malen is een ander ding dat het proberen waard is. Dit opent een groter oppervlak van de bonen, waardoor het gemakkelijker wordt voor het water om elk deeltje tot in de kern te penetreren. Fijner malen vertraagt ook de waterstroom, dus tegelijkertijd verleng je de brouwtijd en verhoog je de druk; beide zijn aspecten die de extractie verhogen.