Hoover H-Free review


In een oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

De Hoover H-Free is een fatsoenlijke poging om een premium snoerloze stofzuiger naar een veel lager prijspunt te brengen, maar dat zorgt voor kleine irritaties tijdens de hele ervaring. Een iets lagere zuigkracht is te verwachten, maar onhandige knoppen en stroeve verbindingen voelen als onnodige compromissen, zelfs voor deze prijs.
Maar als u een snoerloze stofzuiger met een goede batterijlevensduur wilt en er geen meer dan €200 voor wilt uitgeven, biedt de H-Free een goede prijs-kwaliteitverhouding, ergernissen daargelaten.

Hoover was ooit zo’n grote naam in de stofzuigerwereld dat het merk hier in het VK het woord ‘stofzuiger’ in feite verdrong in het lexicon. Maar hoeveel we ook over onze stofzuigers praten, tegenwoordig denkt u waarschijnlijk eerder aan Henry of Dyson als u een stofzuiger wilt kopen.

Hoover is er nog steeds, en de H-Free is een degelijke snoerloze stofzuiger die misschien niet bol staat van de innovatie, maar wel een degelijke Dyson-achtige ervaring biedt voor een veel budgetvriendelijkere prijs.

Hoover H-Free: Prijs & beschikbaarheid

De H-Free is nu verkrijgbaar in het VK (maar helaas niet in de VS) en
kost slechts £139.99 voor de gewone versie (hier besproken), met de
H-Free Pet voor iets meer voor £149,99 – het enige verschil is de kleur (turkoois in plaats van rood) en de toevoeging van een haarverwijderaar voor huisdieren.

Die prijs is echt indrukwekkend voor een snoerloze stofzuiger, en maakt de H-Free zelfs de goedkoopste
snoerloze stofzuiger die we hebben beoordeeld – met afstand. Hij is meer dan € 100 goedkoper dan de goedkoopste Dyson (de
V7 Motorhead), ondanks een vergelijkbare batterijlevensduur en accessoires. Maar kan hij concurreren op zuigkracht?

Kijk ook eens naar de nieuwere
Hoover H-Free 500 die een veel betere keuze is.

Hoover H-Free: Ontwerp & bouw

Qua design wijkt de H-Free niet ver af van de ontwerpen van de meeste concurrerende snoerloze stofzuigers. De hoofdstofzuiger zelf is het handvatgedeelte, met een gebogen, zwart lichaam dat de stofbak en alle knoppen bevat die u nodig hebt om de stofzuiger te gebruiken.

Het hoofdmodel is er in zwart/rood, terwijl de versie voor huisdieren zwart/turquoise is. Die tweede kleur wordt gebruikt voor enkele accenten op de handgreep, maar is het meest opvallend op de hoofdschacht, die volledig in de ene of de andere kleur wordt geleverd.

De schacht wordt bevestigd en losgemaakt met behulp van een snelkoppelingsknop, net als de hoofdborstelkop. Helaas zijn de verbindingen een beetje stroef, wat betekent dat je een beetje aan de steel moet rukken om hem los te krijgen (rustig aan de achterkant, daar) – het eerste teken dat je met een prijs als deze, misschien wel krijgt waar je voor betaalt.

Erger nog, de andere accessoires bevatten helemaal geen snelsluiting, dus je zult er aan moeten wennen dat je wat moeite moet doen om onderdelen te verwisselen. Bij het basismodel zijn dat alleen een kierenzuiger en een 2-in-1 meubel- en afstofkop, hoewel het Pet model een extra borstel krijgt om haren van huisdieren te verwijderen.

Verder zit er een eenvoudige zwarte plastic muurbeugel bij, samen met de schroeven die je nodig hebt om hem aan de muur te bevestigen.

Een gebied waar de H-Free het beter doet is in gewicht – met 2,2 kg is hij merkbaar lichter dan Dyson en Philips equivalenten, alleen overtroffen door de 1,5 kg
Roidmi F8 uit onze tests tot nu toe. Dat betekent dat hij redelijk comfortabel te gebruiken is tijdens het schoonmaken, zelfs als u hem optilt om bij de hoeken van het plafond te komen.

Hoover H-Free: Specs & kenmerken

Goed, zo zit de H-Free dus in elkaar. Maar hoe is hij eigenlijk te gebruiken?

Het eerste wat u moet weten is dat er drie basismodi zijn: tijdelijk, altijd aan, en tapijt/turbo. Tijdelijk is de basismodus die u gewend bent van andere snoerloze stofzuigers: u houdt de activeringsknop ingedrukt en de stofzuiger wordt ingeschakeld zolang u hem ingedrukt houdt.

Wat deze modus enigszins irritant maakt, is dat de H-Free er telkens een paar seconden over doet om in actie te komen – niet enorm veel in het grote geheel van dingen, maar consequent langer dan je verwacht – wat betekent dat het regelmatig in- en uitschakelen voor het schoonmaken van vlekken op den duur behoorlijk irritant wordt.

Daarom zou je kunnen kiezen voor de altijd-aan stand. Er zit een kleine vergrendeling bij de trekker, en zodra je die omdraait blijft de stofzuiger werken, zodat je de trekker niet ingedrukt hoeft te houden. Aangezien de hoofdknop verrassend stijf is, is dit een welkome opluchting, maar er is nog een kleine irritatie: het is te gemakkelijk om de vergrendeling per ongeluk terug te draaien, en zelfs na slechts een paar minuten gebruik hebben we de H-Free regelmatig per ongeluk aan- en uitgeschakeld.

Tapijt/turbo tenslotte is een hogere zuigkrachtstand die wordt geactiveerd door een schakelaar op de bovenkant van de behuizing. Het verhoogt de zuigkracht voor moeilijke plekken en dikke tapijten – hoewel we eerlijk gezegd geen enorme krachttoename hebben opgemerkt. Het activeert ook de verlichting aan de voorkant van de borstelkop, zodat je beter kunt zien wat je aan het schoonmaken bent – een leuke functie waarvan we zouden willen dat je die apart van de turbostand kon activeren.

In de standaardmodus is de zuigkracht behoorlijk, en de H-Free kan meestal goed overweg met stof en klein vuil, maar heeft meestal een paar keer nodig om verdwaalde haren op te zuigen – genoeg om het standaardmodel niet aan te bevelen aan iedereen die probeert op te ruimen na een verharend huisdier. Deze is zeker niet zo krachtig als
Dyson’s beste, maar voor een derde van de prijs hoeft u dat waarschijnlijk ook niet te verwachten.

Wat nog frustrerender is, is dat ondanks het feit dat hij minder krachtig is dan zijn rivalen, de H-Free er op de een of andere manier in slaagt luider te zijn. Het is niet echt oorverdovend, maar je zou hopen dat de ruil voor minder zuigkracht een beetje rust en stilte zou zijn, en deze maakt een behoorlijke herrie als hij eenmaal aan de gang is, zelfs op de langzamere standaard standen.

Aan de andere kant, wat de H-Free mist in geluiddemping, maakt hij goed met de levensduur van de batterij. Hoover gaat er prat op dat de batterij tot 25 minuten meegaat – om de een of andere onbegrijpelijke reden staat dit zelfs op de behuizing van de stofzuiger geschreven – maar tijdens onze test duurde het meer dan een half uur voordat hij de geest gaf, zelfs met een beetje turbo-modus in de mix.

Nogmaals, dat is niet te vergelijken met de batterijduur van een uur die snoerloze topstofzuigers kunnen halen, maar voor iets dat minder dan £150 kost, is het echt niet slecht – en het is altijd verfrissend om iets te vinden dat daadwerkelijk beter presteert dan de fabrikant beweert.

Tot slot gaan we naar het legen van de vuilnisbak, en opnieuw is er veel belovend, teleurgesteld door een kleine fout. Zoals je zou hopen, is er een grendel om de bak te openen, waardoor het in theorie gemakkelijk wordt om de bak snel te legen. Maar die vergrendeling is iets te snel, en het deksel van de afvalbak heeft de neiging om met geweld open te zwaaien, waardoor het stof zich verspreidt. Natuurlijk, het meeste komt in de bak terecht, maar je wilt echt dat alles dat doet.

Recent Content