HP Smart Tank 7305: de cartridgeloze printer voor telewerkers


Met de Smart Tank 7305 richt HP zich in het bijzonder op bedrijven en telewerkers. Het is een multifunctionele kleurenprinter met inkttanks, voorzien van een automatische documentinvoer.
HP Smart Tank 7305

Bekijk de dagprijs

Presentatie

In navolging van de Epson EcoTank en Canon MegaTank omvat HP’s Smart Tank-reeks de zogenaamde “cartridgeloze” printers van de fabrikant, die zijn uitgerust met inkttanks. Zij worden verkocht tegen een hogere prijs dan traditionele inkjetprinters, maar hun afdrukkosten zijn veel lager. De Smart Tank 7305 is een multifunctioneel kleurenmodel met een automatische documentinvoer.

Ergonomie

De HP Smart Tank 7305 is vrij groot (42,75 x 36,40 x 24,03 cm met de kleppen gesloten) en u moet 20 cm ruimte vrijhouden vóór de printer om A4-papier naar buiten te laten.

De enige papierinvoer is aan de voorkant. Het is een papierlade met een maximumcapaciteit van 250 vel. Het ontbreken van een tweede papierinvoer is betreurenswaardig, want dan had u de cassette aan de voorzijde niet hoeven te legen om bijvoorbeeld fotopapier te laden.

Een klep aan de achterkant van de printer biedt toegang tot het papier in geval van een papierstoring.

De Smart Tank 7305 is uitgerust met een automatische documentinvoer met een capaciteit van 35 pagina’s. Er is ook een versie zonder ADF beschikbaar, die op de markt wordt gebracht onder de referentie 7005.

Het bedieningspaneel is vrij eenvoudig met een klein tweeregelig monochroom display en een paar toetsen. Alledaagse functies zijn gemakkelijk toegankelijk, maar u moet bijvoorbeeld HP Smart software gebruiken om de printer te configureren. Als alternatief biedt HP een versie met een 3-inch aanraakscherm aan, de Smart Tank 7600-serie.

Het vulsysteem van de inkttank is vergelijkbaar met dat van de Epson EcoTank en Canon MegaTank. De inkt wordt geleverd in kleine flesjes die in de tanks moeten worden geleegd. Het valt echter te betreuren dat deze flessen niet zijn voorzien van een codeerinrichting, die het risico van valse manipulatie zou hebben beperkt. De bediening is nog vrij eenvoudig, maar er moet op worden gelet dat er geen gevaar voor vervuiling bestaat. Voor het eerste gebruik is het ook noodzakelijk de printkoppen te installeren.

Deze Smart Tank 7305 is compatibel met wifi en heeft een Ethernet-poort naast de traditionele USB-B-poort.

Stroomverbruik

De HP Smart Tank 7305 verbruikt meer stroom dan de gemiddelde inkjetprinter, met 1,4 W in stand-by. Eenmaal gestabiliseerd in fotoafdrukken, stijgt het stroomverbruik tot ongeveer 12W, wat meer typisch is.

De Smart Tank 7305 blinkt niet uit op het gebied van geluid. We hebben tot 61 dB en 43 dB gemeten toen de printer gestabiliseerd was in fotoprint, op een afstand van 1 m van de printer. Deze waarden zijn niet alarmerend, maar u moet er wel rekening mee houden voordat u deze printer in uw huis installeert. Een stille modus beperkt het geluidsniveau tot 57dB, maar het effect daarvan op de afdruksnelheid is zeer aanzienlijk. We hebben een verwerkingscapaciteit gemeten van 5,8 pagina’s per minuut (ppm) met de stille modus ingeschakeld voor zwart-wit afdrukken, vergeleken met 16,2 ppm als deze is uitgeschakeld.

Kosten per pagina

De inktflessen van de HP Smart Tank 7305 worden verkocht als 32 of 32XL (zwart) en 31 (kleur). Kiezen voor de XL zwarte inkt voor HP’s prijspunt resulteert in een zeer lage zwart-wit kostprijs per pagina van 0,2 eurocent (€ 0,002). Bij kleurendruk loopt deze kost op tot 0,7 eurocent (0,007 euro). In beide gevallen gaat het om zeer lage waarden. Alleen andere printers zonder inktpatronen kunnen concurreren.

Bovendien profiteren deze printers van een zeer goede autonomie en een veel grotere dan gebruikelijke hoeveelheid inkt die in de verpakking wordt geleverd. De Smart Tank 7305 kan tot 8.000 pagina’s in kleur afdrukken, of zelfs tot 12.000 pagina’s in zwart-wit, zonder dat u naar de kassa hoeft te gaan. Alleen al met de inkt die bij de printer wordt geleverd, is de aanschaf van een inkttankprinter al voordeliger dan een printer met inktpatronen.

Scannen en kopiëren

De scanner van de HP Smart Tank 7305 scant en kopieert relatief snel. Het archiveren van een A4-document in monochroom bij 100 dpi duurt 7 seconden en 10 seconden voor een foto van 10 x 15 cm in kleur bij 300 dpi. Kopieën maken duurt 12 seconden in zwart-wit en 19 seconden in kleur.

Foto

Van een inkjetprinter wordt verwacht dat hij veelzijdig genoeg is om bijvoorbeeld familiefoto’s af te drukken. Deze HP Smart Tank 7305 kan deze taak inderdaad aan met een bevredigende fotokwaliteit.

Wij hebben een gemiddelde delta E van 7,5 gemeten, hetgeen een colorimetrische drift in het gemiddelde weergeeft. De kleuren zijn niet perfect getrouw, maar deze afwijkingen zijn niet dramatisch.

Kantoor

Bij gebruik op kantoor biedt de Smart Tank 7305 renderings van bevredigende kwaliteit. Bovendien zijn de afdruksnelheden vrij hoog voor een inkjetprinter. We hebben ongeveer 16,2 pagina’s per minuut (ppm) gemeten in zowel grijs als kleur. De automatische duplexmodus behoort met 5,3 ppm in zwart-wit echter niet tot de snelste.

Er is een conceptmodus, waarmee een snelheid van 24 ppm in zwart-wit mogelijk is. Dit resulteert in een verlies aan contrast, maar de afdrukkwaliteit is nog steeds acceptabel voor kantoorgebruik.

Tijd tot eerste pagina
De HP Smart Tank 7305 Printer doet er 10 seconden over om de eerste pagina af te drukken. Deze tijd neemt toe tot 12 seconden wanneer de printer in stand-by staat, wat nog aanvaardbaar is, maar we hebben 1 minuut 9 seconden gemeten wanneer de printer was uitgeschakeld, wat erg lang is.

Voordelen

  • Uitzonderlijk lage kosten per pagina (0,7 cent).
  • Goede afdruksnelheden.
  • Grote papiercassettecapaciteit (250 vel).

Nadelen

  • Rudimentair bedieningspaneel.
  • Lange opstarttijd.
  • Vrij hoog geluidsniveau.

HP Smart Tank 7305 All-in-One Printer

Conclusie

De HP Smart Tank 7305 is vrij consistent en heeft een uitzonderlijk lage kostprijs per pagina, wat typisch is voor inkttankprinters. Het zal dus aantrekkelijk zijn voor gezinnen, telewerkers en kleine bedrijven. Pas echter op voor het iets hoger dan gemiddelde geluidsniveau.

Recent Content