Huawei FreeBuds 4 review


Huawei is terug met een ander paar draadloze oordopjes om je mee te verleiden en de FreeBuds 4 bieden actieve ruisonderdrukking, swipe touch bediening en Bluetooth 5.2 voor een redelijke prijs.

Ze zijn indrukwekkend voor de vraagprijs van £ 129, maar er ontbreken dingen waardoor u misschien wilt upgraden naar de
FreeBuds Pro en het open ontwerp zal niet voor iedereen zijn.

Ontwerp & bouw

 • Compacte glanzende behuizing
 • Lichtgewicht open-fit ontwerp
 • Geavanceerde aanraakbediening

De behuizing is opnieuw een cirkelvormig ontwerp en ziet eruit als een pingpongbal die in een bankschroef is gezet – vooral in het Ceramic White-model dat ik heb getest, maar je kunt de hoofdtelefoon ook in Silver Frost krijgen.

Hoewel de behuizing er mooi uitziet in persfoto’s, vond ik het in het echte leven nogal lastig – net als andere Huawei oordopjes die ik heb getest.

De glanzende afwerking is glibberig en hoewel de oordopjes iets gemakkelijker uit te krijgen zijn dan de FreeBuds 4i, zijn ze nog steeds niet gemakkelijk. Ze hebben ook hetzelfde probleem dat ze naar buiten gericht zijn en dus 180 graden gedraaid moeten worden voordat je ze in je oren kunt stoppen.

Huawei FreeBuds 4 hoesje

Zodra u deze fasen van rompslomp hebt voltooid, zijn de FreeBuds 4 verrassend comfortabel en veilig. Ik ben altijd tegen dit type AirPods ontwerp geweest waar er geen siliconen tip is, maar de oordopjes passen me inderdaad heel goed.

Ze zijn extreem licht met 4,1 gram per stuk en Huawei’s belofte van ‘een bijna gewichtloos’ gevoel is grotendeels waar. Ze zijn ook IPX4 spatwaterdicht.

Ik ben echter nog steeds niet overtuigd van de one-size-fits-all benadering, omdat veel mensen de voorkeur zullen geven aan het traditionele gevoel – en de toegevoegde geluidsisolatie – van de traditionele benadering. Ondanks dat ze goed bij mijn oren passen, vond ik de FreeBuds 4 toch een beetje pijnlijk als ik ze een paar uur gebruikte. Ze voelen een beetje aan alsof ze er niet zijn, maar het plastic is hard en maakt uiteindelijk toch een impact.

De FreeBuds 4 hebben meer geavanceerde aanraakbediening in vergelijking met het budgetmodel 4i, omdat je zowel kunt tikken, tikken en vasthouden als vegen waardoor je controle krijgt over afspelen, ruisonderdrukking en volume. Het is niet 100% accuraat en je moet er even aan wennen, maar ik heb het liever en doe af en toe dingen twee keer dan dat ik het niet heb.

Helaas kun je de dubbeltikfunctie alleen aanpassen op elke oordop, dus het is een beetje beperkt.

Geluidskwaliteit & functies

 • Actieve ruisonderdrukking
 • 14 mm drivers
 • Bluetooth 5.2

De ruisonderdrukking is behoorlijk genoeg en in staat om een goede hoeveelheid omgevingsgeluid om u heen te blokkeren. Er zijn echter betere paren op de markt als dit een belangrijk element voor u is. Er gaat gewoon niets boven de traditionele afdichting met oordopjes, plus ANC voor een volledig ‘ik zit in een stille luchtbel’-gevoel, en dat is niet wat ik vond toen ik in Londen de metro gebruikte.

Huawei noemt het Open-fit Active Noise Cancellation 2.0, wat fancy klinkt, maar het is jammer om geen ‘bewuste modus’ te vinden, waarbij de hoofdtelefoon de externe microfoons gebruikt om geluid om je heen binnen te laten, zodat je aankondigingen en dergelijke kunt horen. Deze ruisonderdrukking is gewoon aan of uit zonder controle over het niveau.

Huawei FreeBuds 4 ruisonderdrukking

Het is enigszins logisch omdat Dynamic ANC is voorbehouden aan de FreeBuds Pro die Cosy, General, Ultra-modi biedt, maar zelfs de 4i heeft een Awareness-modus. Het Pro-model heeft ook een Dynamic EQ-functie die je hier niet krijgt.

Hoewel er geen controle is over het geluid, hebben de FreeBuds 4 grotere 14mm drivers en is de geluidskwaliteit over het algemeen erg goed. Er is meer dan genoeg vermogen om ze harder te pompen dan aan te raden is.

Ze klinken beter op gemiddeld volume dan stil, met een meer afgeronde frequentierespons. Er is een krachtige bas en het midden- en topbereik mogen schitteren wanneer dat nodig is.

Tijdens het beluisteren van mijn gebruikelijke afspeellijst met verschillende nummers om luidsprekers en hoofdtelefoons te testen, bleek dat de FreeBuds 4 goed overweg kunnen met een verscheidenheid aan genres. Bijvoorbeeld dance, pop met zang en folk klonken op hun eigen manier geweldig.

De lastige mix van frequenties bij rockmuziek zoals van de Foo Fighters levert echter een troebeler resultaat op. Het is niet slecht, maar merkbaar niet zo helder als andere muziekstijlen.

De verbinding is zeer stabiel via Bluetooth 5.2 en je krijgt gemakkelijk pop-up paring op telefoons met EMUI10 of hoger. Ze kunnen ook met twee apparaten tegelijk worden verbonden en de draagdetectie werkt heel goed, waarbij de muziek wordt gepauzeerd als je een oordopje uittrekt en weer wordt hervat als je het terugdoet.

Een nadeel, zoals ik vond met de FreeBuds 4i en Huawei Sound speaker, is dat gebruikers de AI Life uit de Huawei App Gallery moeten halen, die op zijn beurt direct moet worden gedownload en geïnstalleerd.

Er is een versie van AI Life in de Play Store, maar die ondersteunt de FreeBuds 4 op het moment van schrijven niet.

Wat betreft de batterijduur zegt Huawei dat de oordopjes vier uur kunnen afspelen en in totaal 22 uur als je de oplaadcase meerekent. Deze cijfers dalen tot 2,5- en 14 uur met ANC ingeschakeld.

Ik vond dat dit grotendeels waar was: een uur afspelen kostte ongeveer 25% van de batterij, maar als je ANC inschakelde, ging er ongeveer 30% van de batterij af. Ik zat echter in een vrij stille kamer thuis, dus het batterijverlies zal merkbaarder zijn wanneer ik onderweg ben.

Huawei FreeBuds 4 USB-C

Vreemd genoeg liepen de oordopjes niet synchroon leeg en na die twee uur testen stond de ene op 45% terwijl de andere op 52% stond. Door ze 15 minuten op te laden in het etui kwamen ze weer op 83- en 88% te staan, wat niet slecht is en precies 10% uit het etui kostte.

Over het geheel genomen is het niet slecht, maar er zijn genoeg oordopjes die langer meegaan – inclusief, je raadt het al, de FreeBuds Pro.

Prijs

Deze hoofdtelefoon zit tussen de
FreeBuds 4i en de FreeBuds Pro (alle hebben ANC), deze hoofdtelefoon kost £129.99 waardoor ze betaalbaar zijn, maar niet helemaal in de budgetklasse.

Dat is waar de 4i voor zijn en zo zijn de FreeBuds 4 rivalen met paren als de
RHA TrueConnect 2,
Samsung Galaxy Buds+ en
Apple AirPods 2.

Terwijl je ze kunt kopen bij retailers als
Very en
AO, kun je het beste naar de
officiële Huawei winkel, waar je op het moment van schrijven een gratis Huawei Band 4 Pro ter waarde van €44,99 krijgt.

Als alternatief, Amazon heeft een
bundel met de Band 6 voor £ 129, evenals de FreeBuds 4 op hun eigen. Een spanner in het werk hier is dat Huawei momenteel de
FreeBuds Pro verkoopt voor slechts
109,99 pond, zij het zonder een gratis activity tracker.

De FreeBuds 4 is, net als Huawei’s andere koptelefoons, niet officieel verkrijgbaar in de VS.

Bekijk onze tabel van de
beste draadloze oordopjes om te zien welk paar geschikt is voor u.

Huawei FreeBuds 4 oordopjes

Verdict

Hoewel de FreeBuds 4 een degelijk paar draadloze oordopjes zijn, zou ik zeggen dat ze een beetje te onhandig tussen de 4i en Pro-modellen zitten.

Je kunt nog steeds actieve ruisonderdrukking krijgen op de 4i en het Pro-model voegt nog veel meer toe, waaronder Dynamic ANC, Dynamic EQ en beide hebben een langere batterijlevensduur. Zelfs het goedkopere model heeft een Awareness mode die je hier niet krijgt.

Hoewel de ruisonderdrukking en de geluidskwaliteit hier goed is, is het het open-fit ontwerp dat de FreeBuds 4 echt onderscheidt van zijn stalgenoten. Hoewel ik ze comfortabeler en stabieler vond dan verwacht, zou ik persoonlijk nog steeds liever traditionele oordopjes hebben.

Dus, als het open ontwerp je aanspreekt, heb je een goede reden om op de koopknop te drukken. Anders zou ik, zeker nu het Pro-model in de aanbieding is, ergens anders heen gaan.

Specs

Huawei FreeBuds 4: Specs

 • 14mm drivers
 • Actieve ruisonderdrukking
 • Bluetooth 5.2
 • Pop-up pair met EMUI10 of hoger
 • Slijtagedetectie
 • Aanraak-/veegbediening
 • USB-C opladen
 • 4 uur batterij (oordopjes)
 • 22 uur batterij (totaal)
 • 4.1g per oordopje
 • 38g behuizing
 • Keramisch Wit, Zilvervorst
 • IPX4

Recent Content