Huawei Sound Joy review


Huawei zet zijn relatie met high-end audiospecialist Devialet voort met de Huawei Sound Joy, de eerste draagbare Bluetooth-luidspreker in de collectie. Hoewel de speaker veel kleiner is dan de Huawei Sound en Sound X, slaagt hij er toch in om een stevige stoot uit te delen – en hij ziet er nog goed uit ook.

De vraag is, biedt het genoeg om te concurreren met gevestigde Bluetooth-luidsprekers zoals de UE Boom 3? Na meer dan een week te hebben gejamd op muziek, is dit wat ik denk over de Huawei Sound Joy.

Ontwerp en bouw

Met zijn cilindrische vorm ziet Huawei’s draagbare Sound Joy luidspreker er niet zo heel anders uit dan de vele concurrerende Bluetooth-luidsprekers op de markt – totdat je wat dichterbij komt en naar de details kijkt, dat wil zeggen.

Met een afmeting van 202 x 73 mm past hij gemakkelijk in een rugzak en ook in een bidonhouder op de fiets. En hoewel hij met 680 gram wat aan de zware kant is, draagt dat bij aan het algehele premium gevoel van de speaker. Hij wordt geleverd met een polsbandje voor extra veiligheid, dat ook kan worden gebruikt om de luidspreker aan een haak te hangen zodat hij niet in de weg zit.

De luidspreker is bekleed met een strak geweven structuurmateriaal dat bijdraagt aan de IP67 water- en stofbestendigheid, geflankeerd door bijpassende kunststof randen aan beide uiteinden. De luidspreker is verkrijgbaar in twee kleuren: Obsidian Black en Spruce Green, waarvan de laatste ter beoordeling is geleverd – naar onze mening de mooiste van de twee.

De luidspreker is waarschijnlijk op zijn best wanneer hij verticaal staat, maar de rubberen voetjes op de behuizing van de luidspreker zorgen voor de perfecte hoek wanneer hij horizontaal wordt gelegd, passend bij de rubberen mediaknoppen die zich vlakbij bevinden.

Hoewel rubberen knoppen bij gebruik vaak goedkoop aanvoelen, geeft de bevredigende klikfeedback van het mechanisme in de knoppen je gemoedsrust dat je druk is geregistreerd. De knoppen zijn ook verlicht, wat bijdraagt aan de high-end uitstraling van de luidspreker. De volumeknoppen bevinden zich afzonderlijk, waardoor ze gemakkelijker te vinden zijn.

De passieve radiatoren van de luidsprekers, aan beide uiteinden van de luidspreker, zijn een hoogtepunt van het ontwerp van Huawei. De radiatoren, met het merk Devialet, hebben een merkbare wiebeling en punch, waardoor het afspelen van nummers met veel lage tonen een bijzondere traktatie wordt – het zijn tenslotte de kleine dingen.

Een van de passieve radiatoren is omgeven door een kleurrijke LED-ring die kan worden gebruikt om het volume weer te geven tijdens het aanpassen, batterijniveau en nog veel meer – maar je hebt Huawei’s AI Life app nodig om toegang te krijgen tot de coolste functie.

Via de app kun je een kleurrijk effect inschakelen dat oplicht en pulseert op het geluid van muziek. Het probleem? Hoewel AI Life beschikbaar is op iOS, wordt de Sound Joy momenteel niet ondersteund, waardoor de functie voorlopig alleen beschikbaar is voor Android-gebruikers.

Het is een beetje teleurstellend dat u de lichteffecten niet kunt inschakelen met de luidsprekerknoppen, maar hopelijk wordt de app snel genoeg geüpdatet.

Functies & connectiviteit

De Sound Joy maakt uitsluitend verbinding via Bluetooth 5.2 zonder optionele 3,5 mm connectiviteit, maar dat zou voor de overgrote meerderheid van de gebruikers prima moeten zijn.

Er is een ingebouwde NFC-chip die one-touch pairing-technologie mogelijk maakt die goed werkt met de meeste Android-smartphones, en er is een Auto-Discovery-functie die een prompt zal triggeren om te koppelen op ondersteunde telefoons, laptops en tablets wanneer ze in de buurt zijn, maar dat omvat geen Apple-apparaten. Het toestel koppelt nog steeds binnen enkele seconden op een iPhone of iPad, maar je zult het handmatig moeten doen.

In tegenstelling tot sommige luidsprekers zal de Sound Joy niet opnieuw verbinding maken met het laatst gekoppelde apparaat bij het aanzetten, wat een hulp of een belemmering kan zijn, afhankelijk van hoe je de luidspreker gebruikt. Ik zou liever iets hebben dat automatisch verbinding maakt omdat ik meestal vanaf hetzelfde apparaat afspeel, maar ik kan zien hoe het handig zou zijn als je de speaker deelt met vrienden.

Hoewel de speciale microfoonknop op de speaker suggereert dat de Sound Joy een verborgen virtuele assistent heeft, is dat niet het geval.

In plaats daarvan kun je de knop gebruiken om de virtuele assistent naar keuze op te roepen op je verbonden smartphone, die werkt met Google Assistant en Alexa op Android, evenals Siri op een iPhone. In combinatie met drie ingebouwde microfoons kun je het nummer wijzigen of zelfs oproepen aannemen zonder je smartphone op te pakken.

Hoewel er een bijbehorende app is voor Android-apparaten, is deze verrassend beperkt in vergelijking met vergelijkbaar geprijsde luidsprekers zoals de UE Boom 3, en ontbreken zelfs basisfuncties zoals een aangepaste EQ. De enige echte reden om de app te gebruiken is om de eerder genoemde beat-matching LED ring show in te schakelen, of om te kiezen tussen een van de drie audio presets.

De levensduur van de batterij is respectabel, met een 8.800mAh batterij die Huawei beweert tot 26 uur te kunnen afspelen – een bewering die ik waar vond klinken, hoewel ik me kan voorstellen dat dat afhangt van volume, functie, LED-verlichting en andere factoren.

Toch, met 40W snellaadondersteuning, kun je een uur afspelen uit 10 minuten opladen. Het addertje onder het gras? Er zit geen oplader in de doos, alleen een USB-C kabel.

Audio prestaties

Dus, hoe klinkt de Huawei Sound Joy als het eenmaal is aangesloten en klaar om te gaan? Indrukwekkend, maar met Devialet-luidsprekertechnologie in de aanbieding, had je echt iets anders verwacht?

De Sound Joy is voorzien van een door Devialet mede ontworpen luidsprekersysteem, bestaande uit een 20W full-frequency luidspreker, een 10W tweeter en dubbele passieve radiatoren die gebruik maken van het kenmerkende push-push ontwerp van het bedrijf, samen met zijn SAM-technologie.

Het eindresultaat van dat alles is een indrukwekkende audioprestatie die klinkt alsof het afkomstig zou moeten zijn van iets dat twee keer zo groot is – vooral in de basafdeling.

De basweergave is werkelijk uitzonderlijk voor zo’n kleine luidspreker, met een krachtige aanwezigheid van lage frequenties die tracks een warm, punchy geluid geven. Dat wil niet zeggen dat het de midden- en hoge tonen overheerst; de combinatie van een full-frequency luidspreker en een speciale tweeter zorgt voor een overvloed aan details, wat een veelzijdige luidspreker oplevert.

Hij klinkt net zo goed naar akoestische tracks als naar dubstep, hoewel de basmogelijkheden zich beter lenen voor het laatste dan het eerste. Luister er alleen niet te hoog naar; op bijna het maximum volume vonden we dat de high-end een beetje te scherp kon zijn.

De enige echte klacht is de plaatsing van de luidspreker; hoewel hij eruitziet als een 360-graden luidspreker, is hij dat allesbehalve, waarbij de oriëntatie – vooral wanneer hij horizontaal wordt gelegd – een grote rol speelt in hoe de luidspreker klinkt. Als je de ‘sweet spot’ voor de luidsprekers vindt, is het uitstekend, maar hij projecteert die kwaliteit niet in alle richtingen.

Als je het geluidslandschap echt wilt verbreden, heb je de optie om de luidsprekers te verdubbelen – een proces dat vereist dat je op een knop op de luidspreker drukt of gewoon de apparaten tegelijkertijd schudt.

Helaas kreeg ik slechts één luidspreker ter review, dus ik kan geen commentaar geven op hoe het presteert, maar het is handig als je ze wilt gebruiken voor muziek op grotere bijeenkomsten.

Prijs

Gezien de geboden audioprestaties kost de Huawei Sound Joy in het Verenigd Koninkrijk 129,99 pond, wat hem in lijn brengt met de immer populaire
UE Boom 3. Het is exclusief verkrijgbaar bij
Huawei in het Verenigd Koninkrijk voor nu, en niet verrassend, zijn er geen plannen om het naar de VS te brengen op het moment van schrijven.

Voor meer inspiratie, kijk naar onze keuze van de
beste Bluetooth luidsprekers. Als u op zoek bent naar een meer betaalbare optie, onze
beste goedkope Bluetooth-luidsprekers moet de juiste keuze voor je.

Verdict

De Huawei Sound Joy-luidspreker voldoet aan veel eisen: hij is stijlvol en gemaakt van eersteklas materialen, de batterij gaat lang mee en hij klinkt indrukwekkend met een krachtige bas die de high-end niet overstemt. Plus, het is altijd cool om die passieve radiatoren te zien wiebelen en schoppen – een nieuwigheid die ik niet snel zal vergeten.

In vergelijking met de bredere draagbare Bluetooth-luidsprekermarkt – een markt die zeer concurrerend is – begint de Sound Joy echter wat van zijn glans te verliezen. Hij biedt geen 3.5mm hoofdtelefoon connectiviteit, de app mist basis functionaliteit zoals een aangepaste EQ en een aantal redelijk belangrijke slimme functies zijn simpelweg niet beschikbaar op Apple apparaten.

Als het je puur om de audioprestaties te doen is, blijft de Sound Joy een prima optie, maar er zijn slimmere Bluetooth-luidsprekers op de markt voor een vergelijkbare prijs.

Specs

Huawei Sound Joy: Specs

 • 202 x 73mm
 • 680g
 • IP67 waterbestendigheid
 • Verkrijgbaar in Obsidian Black en Spruce Green
 • Media- en volumeregeling aan boord
 • 3-mic systeem
 • Ondersteuning voor virtuele assistent
 • Koppel met een tweede luidspreker
 • Bluetooth 5.2
 • Dubbele passieve radiatoren
 • 20W full-frequency luidspreker
 • 10W tweeter
 • 8.800mAh batterij
 • 40W snellaad ondersteuning

Recent Content