Ikea Sonos Symfonisk boekenplank luidspreker review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Pros

  • Goedkoopste Sonos-luidspreker
  • Compact ontwerp
  • Stevig geluid

Minpunten

  • Geen slimme assistent
  • Geen Bluetooth
  • ietwat dunne bas

Ons oordeel

De Ikea Symfonisk boekenplank is de goedkoopste Sonos-luidspreker tot nu toe – en hoewel het geluid net zo slank is als het ontwerp, is het geweldig als intro Sonos of een snelkoppeling naar surroundgeluid voor iedereen die al in het Sonos-systeem zit.

Sonos en Ikea lijken op het eerste gezicht misschien geen natuurlijke bedgenoten – de een is gewijd aan high-end audio, de ander aan betaalbare meubels – maar de Symfonisk-partnerschap lijkt het beste in beide bedrijven naar boven te hebben gehaald.

We hebben afzonderlijk de ietwat vreemde – maar briljante –
Symfonisk tafellamp luidspreker en de meer recente
maar de boekenplankluidspreker is iets veel traditionelers, maar wel iets radicaals voor Sonos: een eenvoudige luidspreker die ontworpen is om overal in te passen en die qua prijs onder alle andere luidsprekers in het Sonos-gamma zit.

Prijs en beschikbaarheid

De Symfonisk boekenplank is nu verkrijgbaar – maar alleen bij Ikea. Je zult naar een Ikea-winkel moeten gaan of online bestellen bij de Scandinavische gigant als je er een wilt bemachtigen – zelfs Sonos zelf verkoopt de speaker niet elders.

Je kunt een speaker – verkrijgbaar in zwart of wit – kopen voor
£89/
99 dollar, maar zoals u zult zien is er een goed argument om er twee te nemen voor een stereopaar. Je kunt ze ook aan de muur bevestigen, maar dan heb je wel een aparte
£10/
$20 montagebeugel nodig – of ze aan keukenrails hangen – dit keer met een
£5/
$10 bevestiging.

Dat is een stuk goedkoper dan de Symfonisk lamp speaker, die is
£150/
$179 kost, en zelfs goedkoper is dan de goedkoopste speaker in de
Sonos serie: de
One SL van £179/$199.

Slank geluid

Met die gereduceerde prijs zou je verwachten dat de Symfonisk boekenplank een paar compromissen inhoudt – en laten we er geen doekjes om winden: dat doet hij ook.

Hoewel de
tafelluidspreker in essentie precies zo klinkt als de Play:1, is het geluid van de boekenplank merkbaar dunner. Als je de twee luidsprekers instelt voor audio in meerdere kamers en er tussen heen en weer pendelt, merk je meteen dat de boekenplank minder lage tonen produceert, wat resulteert in een geluid dat een kamer niet zo comfortabel vult.

Zoals de meeste Sonos-luidsprekers is het geluidsprofiel vrij neutraal, maar de eenvoudige fysica van het ding betekent dat de low-end lichter is, dus dit zal niet leveren als je op zoek bent naar een vloervullende basis, maar trebles en mids zijn helder en helder. In principe blinkt hij uit in zang of popmuziek, maar elektronische muziek of hiphop klinkt misschien wat melig.

Dat gezegd hebbende, voor £89/$99 is de geluidskwaliteit niet om over naar huis te schrijven. U kunt waarschijnlijk basluidsprekers vinden voor deze prijsklasse, maar er zullen waarschijnlijk elders compromissen worden gesloten. Dus als een dunnere bas voor jou geen probleem is, is dit een prima koop voor die prijs.

Een enkele boekenplank alleen gebruiken is ook aantoonbaar niet de manier om de luidspreker op zijn best te zien. Zoals elke Sonos-luidspreker is ook de Symfonisk-boekenplank ontworpen om gemakkelijk te integreren met andere luidsprekers uit de serie via de Sonos-app voor meerkamer-, stereo- of surroundgeluid.

Ik heb de stereo of surround set-ups niet kunnen testen na een korte demo van Sonos, maar het is gemakkelijk te zien hoe ze aantrekkelijk zouden zijn. Fatsoenlijk stereogeluid voor £200/$200 is een goede deal, en voor iedereen met een Sonos soundbar onder zijn TV moet de optie om twee van deze achter de bank te plaatsen voor surround sound wel heel verleidelijk zijn – vooral omdat dan het gebrek aan basrespons minder een probleem wordt.

Als je nog geen lid bent van het Sonos-ecosysteem, moet je wel rekening houden met enkele beperkingen. De luidsprekers maken alleen verbinding via Wi-Fi of ethernet, zonder Bluetooth of audiopoorten, dus je moet een app geïnstalleerd hebben om ze te kunnen gebruiken. De app ondersteunt een groot aantal muziekdiensten, waaronder Spotify, Google Play en Apple Music, maar je moet dan browsen en afspelen via de Sonos-app, niet via die van je muziekdienst.

De boekenplank heeft geen geïntegreerde slimme assistent-ondersteuning – zoals je zou vinden in de
Sonos One of
Beam – maar als je al een van die luidsprekers hebt, of een apparaat dat Alexa of Google Assistent ondersteunt, dan kun je die sowieso gebruiken om spraakopdrachten te geven aan de Symfonisk.

Tot slot is er ondersteuning voor Trueplay, dat de microfoon van een iPhone of iPad gebruikt om het geluid te kalibreren en te optimaliseren voor de ruimte waarin het zich bevindt. Helaas is er nog geen ondersteuning voor Android – dankzij de grotere variatie in microfoonhardware blijkbaar – dus je zult een Apple-bezitter nodig hebben als je zelf geen iOS-gebruiker bent.

Houdbaarheid

Lijkt de andere Symfonisk-luidspreker een wilde nieuwigheid met zijn ingebouwde lampfitting, de boekenplankversie lijkt op het eerste gezicht eenvoudiger.

De slanke, hoge luidspreker heeft een uiterst minimalistische esthetiek, en is ontworpen om netjes in de meeste standaard Ikea-rekken te passen en op te gaan in de achtergrond. Er is slechts één klein aan/uit-lampje aan de voorkant, samen met afspeel-/pauze- en volumeknoppen.

Maar dat is waar de optionele extra’s komen. Met de keukenhaken kun je de luidspreker ophangen aan bestaande keukenrails van Ikea – een handige manier om multi-room audio uit te breiden naar de keuken terwijl je de luidspreker hoog genoeg hangt om hem hopelijk te beschermen tegen gemorste of spattende vloeistoffen.

Verleidelijker zijn misschien de kits voor muurbevestiging. Luidsprekers aan de muur bevestigen is natuurlijk niets nieuws, maar als je deze horizontaal monteert, zijn het niet alleen luidsprekers: ze doen dienst als kleine planken die tot 3 kg aan gewicht kunnen dragen.

De montageset bevat zelfs een siliconen mat, zodat je er boeken, planten of iets anders op kunt zetten zonder je zorgen te maken dat ze door de trillingen van hun plaats worden geschud – of dat ze het geluid te veel beïnvloeden. Ik heb dit echter nog niet zelf kunnen testen.

Het is dit soort veelzijdigheid dat iedereen in de verleiding zal brengen om een Symfonisk boekenplank of twee aan te schaffen. Opeens neemt je speaker niet alleen thuis ruimte in, maar creëert hij ook nieuwe opslagruimte. Ik ben al van plan om er een paar op de kop te tikken om mezelf surround sound boekenplanken te geven achter de bank, wat een even briljant als gek idee is.

Verdict

Ik kan niet beweren dat Sonos erin geslaagd is om zijn klassieke geluid perfect na te bootsen in de €89/$99 Symfonisk, maar het heeft een behoorlijke klus geklaard als je het compromis op de bas niet erg vindt.

Dat maakt de boekenplank echt aantrekkelijk voor twee groepen mensen. Ten eerste, als je een vaste klant bent bij Ikea en op zoek bent naar een meer betaalbare instap in de Sonos-wereld, dan zijn deze boekenplanken een budgetvriendelijke manier om met de app te beginnen – maar wees gewaarschuwd, het duurt niet lang voordat je je oog laat vallen op de duurdere modellen om toe te voegen.

De boekenplank zal net zo aantrekkelijk zijn voor Sonos-klanten die op zoek zijn naar een vriendelijke manier om Sonos-geluid in de keuken te brengen, of naar een goedkopere manier om te upgraden naar surround sound. Dichter bij een goedkope Sonos-tweeter kun je niet komen om een home cinema-installatie te versterken, en met €200/$200 plus wat extra voor muurbevestiging krijg je een enorme audio-upgrade – en een paar extra planken erbij.

Specs

Ikea Sonos Symfonisk boekenplank luidspreker: Specs

  • 1x tweeter
  • 1x mid-woofer
  • 10x15x31cm

Recent Content