In de schaduw geteelde koffie kan de wereld veranderen

Groen consumentisme is de afgelopen jaren een van de grootste trends geweest.

Of misschien moeten we het geen trend noemen. In dit geval is een “beweging” waarschijnlijk een betere beschrijving.

Dus, waar past koffie in deze beweging naar duurzaamheid?

Het lijdt geen twijfel dat landbouw op industriële schaal – inclusief koffieteelt – verantwoordelijk is geweest voor ontbossing op sommige locaties.

Het hoeft echter niet zo te zijn. Koffie kan duurzaam zijn en een vehikel voor positieve verandering.

Hoe gaat dit gebeuren?

De ideale plek om het proces te beginnen is door een oude praktijk te omarmen die bekend staat als in de schaduw gekweekte koffie.

In dit artikel gaan we dieper in op wat in de schaduw geteelde koffie inhoudt en waarom het zo cruciaal is als het gaat om duurzaamheid.

Koffie op de voorgrond, schaduwluifel op de achtergrond.

Wat is Shade-Grown koffie?

In de schaduw geteelde koffie betekent simpelweg dat koffie wordt geteeld in de schaduw of het bladerdak van omliggende bomen.

Deze cultivatiepraktijk is geen nieuw of radicaal idee – het komt van nature voor.

Schaduwomgevingen zijn de natuurlijke habitat van koffie. In landen waar koffie in het wild groeit, vind je kleine koffiestruiken en struiken die gedijen in de schaduw van grotere bosbomen.

Deze praktijk is op zijn retour sinds koffie een steeds meer gecommercialiseerde onderneming werd.

Als het gaat om het milieu, wordt het ideale landbouwsysteem genoemd “traditionele polycultuur.”

Hier behouden boeren het grootste deel van de bosvegetatie en vervangen ze alleen enkele inheemse planten door koffie.

Boeren maken gebruik van intercropping, waarbij ze naast koffie ook andere levensvatbare gewassen planten zonder schaduwbomen op te ruimen. Vandaar dat er nog steeds een aanzienlijke schaduwbedekking in het gebied is.

Welk agroforestry-systeem een boerderij ook kiest, het is duidelijk dat schaduw een cruciaal onderdeel is in de koffieteelt. Nogmaals, dat zien we in de bonenmaat. Studies hebben een grotere bonengrootte gemeld voor koffieplanten die in schaduwomstandigheden worden gekweekt in vergelijking met in de zon gekweekt.

Er is ook een meer uniforme rijping van de koffiebessen, wat resulteert in consistente bonengroottes.

Gangbare koffieteelttechnieken:

  • Rustieke koffieteelt: Kleine boeren gebruiken vaak de meest traditionele methode die de omliggende boshabitat behoudt. Ze kiezen er in plaats daarvan voor om koffie te planten in de beschikbare gebieden onder het dichte bladerdak van het bos.
  • Koffietuin/Traditionele Polycultuur: Zeer vergelijkbaar met “rustiek”, behalve dat er enkele andere geldgewassen naast de koffie worden geteeld. Bijvoorbeeld fruitbomen.
  • Commerciële polycultuur: Grote koffieplantages verwijderen vaak inheemse bosbomen om ruimte te maken voor extra koffie (en andere gewassen met commerciële waarde). Dit betekent minder schaduwbomen en dus minder schaduwdekking.
  • Gearceerde monocultuur: Als er slechts één boomsoort op de boerderij is geplant, wordt dit schaduwrijke monocultuur genoemd.
  • Onbeschaduwde monocultuur: Dit is de meest productieve en minst duurzame vorm van koffieproductie. Stel je een gewoon maïsveld voor, en je weet ongeveer hoe het eruit ziet.

De vijf koffieteeltsystemen van Mexico, met vegetatieve complexiteit, hoogte van het bladerdak en verscheidenheid aan componenten.

Waarom is in de zon geteelde koffie zo slecht?

Koffie groeit van nature het liefst in de schaduw, wat resulteert in een langzamere groei.

Als je een koffieboer bent, die wordt betaald op basis van gewicht (in plaats van kwaliteit), is dit een dilemma.

Tijdens de jaren 1970 en 1980 hebben overheden wereldwijd inspanningen geleverd om koffieboeren te helpen aan de toenemende marktvraag te voldoen. Dit is wat ze deden:

  • Stimuleerde de vermindering of verwijdering van schaduwbedekking
  • Ondersteunde intensievere landbouwpraktijken
  • Creëert rendementsgerichte prikkels in de vorm van koffieonderzoeksinstituten
  • Gratis of gesubsidieerde agrochemicaliën aangeboden

Zonkweek kan optimaal zijn voor de productieopbrengst, maar het is niet duurzaam.

Het kappen van de inheemse bosbomen om ruimte te maken voor koffie betekent dat de beschermende barrière die door het bladerdak wordt geboden, verdwijnt.

Dit stelt de bodem bloot aan barre weersomstandigheden, zoals zon, wind of zware regenval. Tegelijkertijd nemen uitgebreide boomwortelsystemen af.

Deze wortels zijn nuttig omdat ze regenval absorberen en de steile hellingen stabiliseren, waar vaak koffie wordt geplant.

Naast accelebeoordeling bodemerosie, het gebrek aan schaduwbedekking verlaagt ook het bodemvocht en vermindert de bodemkwaliteit. Studies hebben aangetoond dat het bodemvocht in zonnekoffieboerderijen met 42% lager is dan boerderijen met een bladachtige schaduwbedekking. Bovendien vereist de afwezigheid van bladafval van schaduwbomen (die fungeren als organische meststof) het toegenomen gebruik van chemische meststoffen.

Het gebrek aan schaduw ontmoedigt ook het dierenleven. Wanneer kleine dieren en vogels minder natuurlijke ongediertebestrijding bieden, moeten boeren vertrouwen op insecticiden, herbiciden en fungiciden.

Al deze praktijken dragen bij aan bodemverslechtering. Als dit zo doorgaat, zal de grond moeite hebben om te herstellen, onvruchtbaar worden en niet langer nuttig zijn voor de teelt.

Een koffiebloem en een bij. Soms vergeten we dat koffie deel uitmaakt van een natuurlijke habitat.

Wat zijn de effecten op het milieu en uw gezondheid?

De niet-duurzame omstandigheden die worden gecreëerd door zonkweekpraktijken vormen ook een bedreiging voor andere levende wezens. Zo vervuilt het intensieve gebruik van pesticiden in deze landbouwgronden zowel de bodem als het water. Deze vervuiling brengt de gezondheid van planten, dieren en mensen in gevaar.

Het beheersen van de hoeveelheid koolstofdioxide in de atmosfeer wordt in dit scenario ook problematisch omdat zongroei ontbossing met zich meebrengt, wat de opwarming van de aarde verder vergroot.

Schaduwbomen in koffieboerderijen fungeren als “koolstofputten” die koolstof vastleggen en opslaan in hun stammen, ledematen, bladeren en wortels. Zonder hun aanwezigheid op boerderijen zal er geen andere plaats zijn voor koolstof om naartoe te gaan dan in de atmosfeer.

Studies hebben aangetoond dat koffieboerderijen die het traditionele polycultuursysteem gebruiken, meer koolstofdioxide opslaan dan de andere soorten. Zelfs boerderijen die slechts minimale schaduwbomen gebruiken, waren echter nog steeds in staat om koolstof in de atmosfeer te verminderen.

Met het verlies van complexe vegetatie, zoals tentoongesteld in zonnekoffieboerderijen, kan het niet langer dienen als een habitat voor verschillende dieren. De gezondheid van een ecosysteem hangt grotendeels af van het netwerk van ingewikkelde voedselwebben, wat alleen mogelijk is als de omgeving divers genoeg is om het te ondersteunen.

Een voordeel van deze voedselwebstructuur is hoe het natuurlijke ongediertebestrijdingsdiensten biedt in boslandbouwland. De meest soortenrijke groep is insecten, veel voorkomende landbouwplagen, waaronder de koffiebessenboorder die koffiegewassen beschadigt. Bovendien dienen ze als voedsel voor spinnen, mieren, vleermuizen en vogels.

Studies hebben aangetoond dat vogels in schaduwkoffieboerderijen de aanwezigheid van plantenetende insecten tot 80% verminderen. Omgekeerd, wanneer vogels afwezig waren, was er meer significante insectenschade aan de koffiebladeren. Sommige studies meldden zelfs een toename van 70% van koffievruchten besmet met koffiebessenboorder wanneer er geen vogels in het gebied waren.

Het is interessant om op te merken dat de meerderheid van degenen die op de koffiebessenboorder jagen trekvogels zijn die tijdens hun lange reizen schuilen in schaduwkoffieboerderijen. (1)

Naast ongediertebestrijding dragen ook andere dieren bij door bestuiving en zaadverspreiding, die allemaal het evenwicht van een gezond ecosysteem behouden.

Het is jammer hoe zonnekoffieboerderijen veel van deze voordelen achterwege laten omwille van hogere outputs.

Smaakt in de schaduw geteelde koffie beter?

Als koffie onder de juiste omstandigheden wordt verbouwd, zou je natuurlijk verwachten dat je het verschil in bekerkwaliteit kunt proeven. Maar daar zijn tegenstrijdige berichten over.

Sommige studies hebben een hoger suiker- en lipidengehalte in in de schaduw gekweekte koffie gemeld, gekoppeld aan een hogere bekerkwaliteit. Zelfs het type suiker bleek anders te zijn. Het bleek dat langzamere fruitrijping van koffiebessen onder schaduwomgevingen bijdroeg aan de productie van meer reducerende suikers in plaats van de gebruikelijke (sucrose).

En deze reducerende suikers spelen een cruciale rol in de chemische reacties die verantwoordelijk zijn voor de smaak tijdens het branden van koffie. Een andere studie toonde ook aan dat het antioxidantgehalte van koffie gerelateerd is aan schaduwomstandigheden. (2)

Aan de andere kant vonden andere studies geen verbetering in de kwaliteit van de bekers in in de schaduw gekweekte koffie. Ze meldden zelfs dat de smaak verslechterde in koffie die in de schaduw in zeer natte omstandigheden werd gekweekt.

Wat interessanter is, is dat andere studies erop wezen hoe hoogte een factor kan zijn bij het bepalen van de impact van schaduwomstandigheden op de kwaliteit van de beker.

Koffies in laagblijvende regio’s profiteerden het meest van het feit dat ze in de schaduw werden gekweekt, waarbij het resulterende brouwsel de zuurgraad en het lichaam verbeterde.

Er werd gesuggereerd dat de schaduw de gemiddelde temperatuur verlaagde, de fruitgroei vertraagde en kersen van uniforme grootte produceerde.

Dit microklimatologische effect werkt ook andersom: in koffie op grotere hoogte, overvloedige schaduw kan ongunstig blijken, vooral als de omgevingstemperatuur en conditie buiten het ideale bereik vallen. Dit kan de groei van vochtminnende schimmels tijdens zeer natte seizoenen ondersteunen. In de beker ontdekten onderzoekers dat geur, zuurgraad, lichaam en zoetheid negatief werden beïnvloed.

We kunnen echter nog steeds met zekerheid zeggen dat de dichtheid van de koffieboon nauw verbonden is met smaakattributen. Schaduw, samen met hoogte, is een van de manieren om dichtere bonen te garanderen door de rijping te vertragen.  (3)

Lees meer: De beste koffiebonen ter wereld

Verschillende merken en teeltpraktijken

Naarmate de roep om duurzame praktijken groeit, hebben grote koffiebedrijven gereageerd door hun koffieproducten te kwalificeren voor speciale certificeringen (USDA Organic, Bird Friendly, Rainforest Alliance, Fair Trade, enz.).

Laten we er een paar bekijken en erachter komen of ze schaduwkweekpraktijken ondersteunen:

Starbucks

Starbucks heeft geen gecertificeerde in de schaduw geteelde koffie in zijn selectie. Ze boden eerder een Organic Shade Grown Mexico aan – een gecertificeerde biologische koffie die naar verluidt werd gekweekt onder de schaduwbomen in Chiapas, Mexico. Zonder de Bird Friendly-certificering van Smithsonian kan echter niet worden gegarandeerd dat deze koffie in duurzame schaduwomstandigheden is geteeld. Starbucks heeft Coffee and Farmer Equity (C.A.F.E.) geadopteerd Praktijken als hun benadering van het ethisch inkopen van koffie en het beschermen van het levensonderhoud van koffieproducenten.

Lavazza

Dit Italiaanse bedrijf heeft zijn productlijn van biologische koffies bekend als Lavazza Tierra. Deze koffies hebben geen schaduwcertificering; degenen die ze wel hebben zijn Rainforest Alliance en USDA Organic. Dit recente project was gericht op het verbeteren van de leefomstandigheden van koffieproducerende gemeenschappen en het bevorderen van duurzame koffieteelt.

McDonald’s

Dit gigantische fastfoodbedrijf probeert al zijn producten duurzaam in te kopen. Hoewel hun koffies nog moeten worden gecertificeerd als in de schaduw geteeld, zijn de meeste van hen gecertificeerd voor Rainforest Alliance, UTZ en Fair Trade.

Allegro

Dit bedrijf is een van de weinige die koffie aanbiedt die wordt geteeld op landbouwgronden in Latijns-Amerika die gecertificeerd Smithsonian Bird Friendly zijn. Hun product heet Allegro Coffee Organic Early Bird Blend.

Hoe weet ik of mijn koffie in de schaduw is geteeld?

Een trefzekere manier om duurzame landbouwpraktijken te bevorderen, is door steun te betuigen aan degenen die zich ermee bezighouden. Om dat te doen, moeten we weten wat de verschillende certificeringen betekenen en welke ervan garanderen dat koffie duurzaam wordt geteeld.

Het is echter belangrijk om te onthouden dat er een enorme hoeveelheid papierwerk nodig is om veel van deze certificeringen te behalen. Daarom is het meestal geen prioriteit voor een arme koffieboer in de derde wereld om een aanvraagproces te doorlopen – ook al gebruiken hun boerderijen technisch schaduw.

Om die reden kunt u zich wat speelruimte veroorloven als het gaat om single-origin specialty koffie. Als de koffie traceerbaar en vooral lekker is, is de kans groot dat deze volgens duurzame principes is geteeld.

Vogelvriendelijk

Ontwikkeld door wetenschappers van de Smithsonian Trekvogelcentrum in de Verenigde Staten wordt deze certificering erkend als ’s werelds strengste normen voor de productie van in de schaduw geteelde koffie. Enkele van de criteria zijn strenge eisen voor de hoogte van de schaduwbedekking en het aantal boomsoorten op een boerderij; een boerderij moet ook ten minste in aanmerking komen voor traditionele polycultuur. Dit keurmerk garandeert dat de koffie zowel biologisch als schaduwgekweekt is. Het zorgt er ook voor dat de agroforests die dienen als leefgebieden voor trekvogels worden behouden en dat koffieproducenten premies krijgen wanneer hun koffie wordt gekocht.

Organisch

Dit verklaart dat een gewas niet is geteeld met behulp van verboden chemicaliën (synthetische pesticiden en meststoffen). Hoewel dit niet garandeert dat de koffie in de schaduw wordt geteeld, maakt het het zeer waarschijnlijk.

Regenwoud Alliantie

Deze certificering is toegankelijker dan Bird Friendly, maar de normen voor schaduwhoes zijn minder streng. Ze vereisen ook niet dat boerderijen biologisch gecertificeerd zijn.

Fairtrade

Dit richt zich vooral op eerlijke prijzen en deals tussen producenten en bedrijven. Het geeft echter niets aan over milieupraktijken.

Conclusie

Er zijn tegenwoordig veel certificeringen en donzige woorden betrokken bij koffiemarketing.

Het kan moeilijk zijn om te bepalen of de koffie onder duurzame omstandigheden is geteeld of alleen “groengewassen” is.

Als u wilt be helemaal zeker dat koffie onder de juiste omstandigheden wordt geteeld, zoek dan naar het Bird-Friendly logo op de verpakking. Vergeet niet dat het niet genoeg is om een product te labelen als ‘schaduwgekweekt’. Dit label wordt vandaag de dag nog steeds flexibel gebruikt omdat het nog moet worden gereguleerd.

Door consumenten bewust te maken en duurzame koffies te kopen, zetten we bedrijven en boeren onder druk om koffie te telen die beter smaakt en ook beter is voor het milieu.

Bovenste uitgelichte afbeelding: Frank_am_Main – Flickr CC 2.0