Instant Vortex Plus air fryer review


Om te beginnen heeft Instant een aantal enigszins verschillende apparaten in dit assortiment. Wij reviewen de Vortex Plus air fryer, die beschikt over ClearCook en OdourErase technologie.

Met een roestvrijstalen afwerking rond een hoogglans zwarte behuizing heeft de Vortex Plus een karakteristiek airfryer-ontwerp. Een diepe lade met een stevige verticale handgreep vormt de bodem van het apparaat, terwijl bovenop een schuin aflopend touchscreen zit, compleet met een zilveren bedieningsknop om te scrollen.

Als u niet bekend bent met conventionele airfryers, kan het aanvankelijk vreemd aanvoelen om in een uittrekbaar compartiment te koken. U kunt zich niet helemaal ontdoen van het gevoel dat u uw diepgevroren frieten in een high-tech sokkenlade legt, maar het voordeel van de opstelling is een apparaat dat kindveilig is, kookgeurtjes vermindert, en het koken van een maaltijd gewoon netter op de een of andere manier.

Instant Vortex lade

In de doos vindt u de 5,7 liter/6 QT air fryer, een interne lade voor de lade, een handleiding, en de veiligheids- en garantiefolder. Dit is geen apparaat met accessoires die u moet opbergen.

In de doos

Met zijn afmetingen van 32,5 cm x 29 cm x 30 cm (12,8 x 11,4 x 11,8 in) en een extra 8 cm/3,1 in voor het handvat, is het geen overweldigend apparaat op uw aanrecht, mogelijk omdat het schuine aanraakscherm het gevoel van een monolithische zwarte doos tegengaat.

De interne lade, die uw kookoppervlak vormt, heeft een oppervlakte van ongeveer 564 vierkante cm (222 sq in). In het echt geeft dit ruimte voor ongeveer twaalf vissticks met een kleine tussenruimte om te voorkomen dat ze aan elkaar kleven. Er is een hoogte van 9 cm van het rek tot de bovenkant van de lade, dus de friteuse heeft voldoende diepte om kleine stukken vlees te bereiden.

En met 5,95 kg is het geen zwaar apparaat, maar het is wel ontworpen om permanent op het aanrecht te staan.

Bedieningspaneel

De Vortex Plus is eenvoudig te bedienen. Wanneer u het apparaat aanzet bij uw stopcontact, licht het touchscreen op. Er zijn zes programma’s: air fry, bakken, grillen, dehydrateren, heropwarmen en roosteren. Kies uw programma, druk vervolgens op temp/tijd en gebruik de draaiknop om de temperatuur en tijd te selecteren, druk vervolgens op start om te beginnen met koken.

Instant Vortex bedieningspaneel

Het temperatuurbereik is van 82°C tot 205°C/ 95-400°Fen de tijd van één minuut tot 72 uur. Er zijn echter beperkingen voor bepaalde programma’s; u kunt bijvoorbeeld slechts 40 minuten grillen, en u kunt slechts 72 uur drogen bij 79°C (170°F ongeveer).

Een eigenaardigheid is dat er geen aan/uit-knop op het touchscreen is, dus het is niet duidelijk hoe je de airfryer reset nadat een kookprogramma is afgelopen. We hebben het apparaat soms uit- en weer aangezet bij het stopcontact, zodat we iets anders konden koken. Er is wel een knop om het licht aan en uit te doen, en een annuleertoets om een programma te stoppen.

Helaas is het touchscreen door de glans gevoelig voor vingerafdrukken, dus je zult het regelmatig moeten afvegen.

Hoe gebruik je de Vortex Plus?

Eerst moet u het toestel voorreinigen. Dit is heel eenvoudig en bestaat uit het uitvegen van de lade, het wassen van het rek en het laten draaien van het air-fry programma op 205°C/400°F gedurende 18 minuten. Er hangt een licht plakkerige geur wanneer u dit doet, maar wij hebben die geur niet meer aangetroffen en hebben de friteuse bijna een maand lang een- of tweemaal per dag gebruikt.

Zoals je zou verwachten, is er tijdens het gebruik een ventilatorachtig geluid. U zult het de eerste keer dat u het apparaat gebruikt opmerken, maar het is niet zo luid dat het schuurt of storend is; na de eerste paar keer gaat het gewoon op in het algemene achtergrondgeluid van uw keuken.

Wanneer de friteuse de ingestelde temperatuur heeft bereikt, laat hij een pieptoon horen om u te laten weten dat u het voedsel dat u wilt bereiden moet toevoegen. Er is een tweede serie piepjes tijdens het programma om u te vertellen het voedsel te draaien voor een gelijkmatige knapperigheid, en een derde serie piepjes wanneer het programma klaar is.

Er zijn geen voorinstellingen op het apparaat. De Instant handleiding geeft ook geen geschatte kooktijden of temperaturen, of recepten. In het begin tast u in het duister over hoe lang u iets moet koken, en op welke temperatuur.

Na wat onderzoek op het internet, was onze eerste, zeer voorzichtige, test gepaneerde schelvis en frietjes, met als kookinstructies voor de schelvis 35 minuten op 210°C (410°F). Om niets te laten aanbranden, hebben we de vis eerst 10 minuten aan de lucht gefrituurd op 200°C (ongeveer 392°F)maar hij was nog steeds bevroren aan het eind van het programma. We hebben het nog 15 minuten op 185°C (365°F)en het kwam er heerlijk heet uit met een erg knapperig kruim.

Daarna kookten we de frietjes 15 minuten op 185°C, en de resultaten waren uitstekend: een knapperige beet, donzige binnenkant, en erg verwant aan een McDonald’s frietje – ze smaakten helemaal niet naar ovenfrietjes.

We wisten echter niet precies hoe we het voedsel eruit moesten krijgen. Als u de Vortex air fryer gaat kopen, raden wij u aan te investeren in
een set van siliconen tangen. We hebben het gered met een opscheplepel en een spatel, maar het is niet ideaal.

Gewapend met het begrip dat het een kwestie van vallen en opstaan was om tijden en temperaturen uit te zoeken, deden we een batterij tests.

Gesneden spek was fantastisch op 190°C (ongeveer 374°F) gedurende 8 minuten, maar we ontdekten dat je dat kon halveren door te gaan tot 200°C, vooral met gestreept spek. Kip drumsticks waren prachtig op 190°C gedurende 30 minuten.

Daarna gingen we over op een maaltijd met een hogere inzet: het braden van een varkenslapje van 1,4 kg (3 pond). Na het zoeken naar ruwe kooktijden, gingen we voor 20 minuten op 190°C, dan 60 minuten op 170°C (ong. 338°F).

Varkensvlees, voorkoken

Het resultaat was buitengewoon. Het kaantjes op het vlees was de perfectie zelve; het vlees was door en door gaar en vochtig. In feite is het ons nog nooit gelukt om in een conventionele oven zulke uitstekende kaantjes te krijgen. We moeten het Instant nageven: de EvenCrisp technologie werkt.

Varkensvlees gekookt in de Instant Vortex air fryer

Een bijkomend voordeel was dat het vleessap en vet van het varkensvlees door de bak in de bodem van de lade liepen, zodat we het gemakkelijk in een kan konden gieten en gebruiken om jus te maken.

We hebben ook de wortelen en aardappelen in de lucht gebakken terwijl het varkensvlees rustte. Na 30 minuten op 190°C, ze waren heet, kleverig en een heerlijke textuur.

Vortex gekookte aardappelen

In de daaropvolgende drie weken hebben we uienringen, worstjes, vissticks, gehaktballen, aardappelen in jasje, kalkoendinosaurussen, kipnuggets en feeëncakejes gekookt: allemaal met fantastische resultaten.

Onze algemene, zeer onwetenschappelijke, indruk is dat de Instant air fryer de kooktijd met ongeveer 25% tot 40% verkort, hoewel dit niet consistent is en sommige etenswaren ons overvielen. In bepaalde gevallen begonnen we op lagere temperaturen te bakken: na de vijfde of zesde partij frietjes, vonden we dat 190°C gedurende 10 minuten was prima, terwijl de achterkant van de verpakking instructies voor een conventionele oven 15 minuten op 220°C (428°F ongeveer).

Interessant is dat er geen kookluchtjes uit de air-fryer kwamen tijdens onze tests. De OdourErase technologie van Instant is verrassend effectief.

Het apparaat schoonmaken na het koken is een kwestie van de lade afvegen met heet zeepwater of in de vaatwasser stoppen, en de lade wassen, opnieuw, in heet zeepwater of in de vaatwasser. Het kan nodig zijn de rubberen kussentjes van de lade te verwijderen omdat zich daar voedselresten kunnen ophopen, en dit kan een beetje lastig zijn. Elk kussentje krult over de metalen kant en drie rubberen pluggen houden het op zijn plaats; het is een kwestie van duimen duwen en porren.

Prijs en beschikbaarheid

Het model dat we testten was de Instant Vortex Plus 6-in-1 Air Fryer met ClearCook en OdourErase. De adviesprijs is £149.99/ $149.95 maar je kunt hem voor minder kopen. In het Verenigd Koninkrijk vonden we de beste prijs op Amazon, waar hij momenteel
momenteel verkrijgbaar is voor £134.99. Evenzo is hij verkrijgbaar bij
Amazon in de VS voor $129,95.

Wij vonden de OdourErase functie zeker de moeite waard, maar als je zonder kunt, kun je het apparaat kopen voor
£119.99 in het VK of
$108,90 in de VS.

Instant maakt ook een grotere 7,6l/ 8 quart air fryer, waarmee je twee batches tegelijk kunt bakken op verschillende programma’s,
voor £219.99/
$169.95. Deze apparaten zijn niet voorzien van de OdourErase technologie.

In een heerlijke optie voor een klein Brits huishouden, maakt Instant ook de
2l Vortex Mini 4-in-1 Air Fryer voor £59.99. Hij is verkrijgbaar in vier verschillende kleuren.

Verdict

Als u overweegt een friteuse aan te schaffen, is de Instant Vortex Plus een echte aanrader. Het ClearCook venster is het meest voor de hand liggende verkoopargument, maar de OdourErase technologie betekent dat uw huis nooit meer naar gefrituurd voedsel hoeft te ruiken. Plus, het EvenCrisp systeem geeft u glanzend krokante resultaten.

Het gebrek aan voorinstellingen betekent echter dat je moet prutsen met tijden en temperaturen totdat je aan het apparaat gewend bent. Hoewel we er dol op waren, maakt dat het apparaat moeilijker aan te bevelen aan mensen die geen tijd hebben om te experimenteren met hun kookkunsten.

Specs

Instant Vortex Plus 6-in-1 air fryer (5.7L/6QT): Specs

  • Inhoud: 5,7 liter/ 6 Quarts
  • Kijkvenster
  • Zes functies: frituren, roosteren, grillen, bakken, dehydrateren, opnieuw opwarmen
  • Non-stick

Recent Content