Beoordeling van de expert
Pros
- Nieuwste Apple chip
- Draadloos opladen
- IP67 waterbestendigheid
Cons
- Verouderd ontwerp
- Afschuwelijk LCD scherm
- Slechts één achtercamera
- Slechte waarde
Ons oordeel
De iPhone SE is alleen zinvol voor kopers die gewoon een iPhone moeten hebben, maar zich de stap naar de 12 Mini niet kunnen veroorloven – of Touch ID nog niet willen opgeven. Als jij dat bent, dan zal de iPhone SE je goed van dienst zijn, zolang je het dinky display en de retro-esthetiek kunt verteren – maar gelijkwaardige Androids zijn veel, veel beter.
Beste prijzen vandaag: Apple iPhone SE (2022)
$429.00
Gratis
Apple Verenigde Staten
$429.00
Gratis
Bijgewerkt in september 2022 met nieuwe UK prijs.
De iPhone SE is een grappige oude telefoon. Met een ontwerp en display die je royaal “verouderd” zou kunnen noemen, maar de nieuwste Apple-processor en 5G-connectiviteit, is dit in sommige opzichten een zeer ouderwetse telefoon, maar in andere opzichten een uiterst modern toestel.
Dezelfde inconsistenties waren er te vinden in de (bijna identieke) 2020 iPhone SE, maar terwijl Apple’s budgetaanbod statisch is gebleven, is de rest van de markt verder gegaan.
Dus terwijl de vorige SE een telefoon was die ik kon aanbevelen – met enkele ernstige voorbehouden – is deze 2022-editie een moeilijkere verkoop.
Om bot te zijn, het bedient één publiek en slechts één publiek: degenen die absoluut onder geen enkele omstandigheid een Android-toestel zullen kopen, maar zich de iPhone 12 Mini of een van de andere duurdere Apple-telefoons niet kunnen veroorloven.
Ontwerp en bouw
- 8-jaar-oud ontwerp
- Home Button – maar enorme zwarte rand
- Klein – maar niet de kleinste iPhone
- Aluminium behuizing en IP67 rating
Laat ik even bot zijn: het ontwerp van de iPhone SE dateert helemaal uit 2014. Toen bracht Apple namelijk de
iPhone 6, die er fundamenteel hetzelfde uitziet als de SE van dit jaar. Dat was ontwerp werd iets getweaked voor 2017’s
iPhone 8, maar is sindsdien in wezen statisch gebleven door zowel de
2020 SE en het
2022-model.
Dat betekent dat je nog steeds de homeknop onder het scherm hebt, en geen inkeping erboven, maar het betekent ook dat je zult moeten leven met een enorme zwarte rand boven en onder het scherm. Er zijn geen andere telefoons op de markt die er zo uitzien, en
en dat bedoel ik niet als een compliment.
Toch zitten er ook voordelen aan het ontwerp. Ten eerste is het klein – de SE is slechts 5.45in groot, en weegt slechts 144g. Hij is compact, comfortabel en gemakkelijk vast te houden en te gebruiken met één hand. Toch is het vermeldenswaard dat het niet de kleinste telefoon van Apple is – zowel de
iPhone 12 Mini en
13 Mini zijn kleiner en lichter, ondanks de grotere schermen, dus die zijn de moeite waard om naar te kijken als grootte je belangrijkste zorg is.
Een mogelijke reden om de voorkeur te geven aan de SE is dat met zijn oudere esthetiek de afgeronde randen komen waaraan Apple de voorkeur gaf, sinds die op zijn andere telefoons zijn vervangen door vierkante randen die er gelikt uitzien, maar aantoonbaar een beetje minder comfortabel zijn om vast te houden. Net als die andere iPhones heeft de SE echter nog steeds geen hoofdtelefoonaansluiting.
Hoewel Android-telefoons met vergelijkbare prijzen er vaak moderner uitzien dan de iPhone SE, moet worden gezegd dat Apple een voorsprong heeft op het gebied van bouwkwaliteit. De nieuwe SE 2022 is verkrijgbaar in zwart, wit of rood en is gemaakt van aluminium en glas – geen plastic hier – en heeft een IP67-rating voor stof- en waterbestendigheid.
Beeldscherm en audio
- Klein 4.7in scherm
- Lage resolutie, LCD, en 60Hz verversingssnelheid
- Stereo luidsprekers
Als het hergebruikte ontwerp de iPhone SE in de weg zit, geldt dat nergens zo sterk als bij het scherm.
Dit is een van de slechtste schermen in een moderne smartphone: het is klein, op 4,7in, het maakt gebruik van oudere LCD-technologie, in plaats van een superieur OLED-paneel, het is lage resolutie – niet eens Full HD, het is zwak en dus moeilijk te gebruiken in fel zonlicht, en het caps op een 60Hz verversingssnelheid.
Je kunt de helft minder uitgeven en nog steeds een Android telefoon vinden die de SE verslaat op zo’n beetje elk van die specificaties.
Uiteindelijk is het echter de schermgrootte die de SE echt tegenhoudt. Ja, het is een deel van wat de telefoon zo klein houdt en dat kan voor sommigen aantrekkelijk zijn, maar dankzij een modern ontwerp bieden Apple’s 12 Mini en 13 Mini veel meer schermruimte met 5,4-inch panelen, terwijl ze over het algemeen kleiner blijven.
Het effect is zowel praktisch als esthetisch – de SE kan nauwelijks moderne apps op zijn scherm kwijt. Sommige Instagram-posts kunnen niet in hun geheel worden weergegeven, cookie-pop-ups blokkeren nog meer van websites dan de bedoeling is, en je kunt maar beter hopen dat je niets hoeft te typen – het toetsenbord neemt de helft van het scherm in beslag en blokkeert vaak de tekstinvoervelden die je probeert te gebruiken.
Het kleine scherm is ook een afknapper voor het veelgehoorde argument dat de SE een geweldige telefoon is voor oudere gebruikers, die misschien terughoudend zijn om een nieuwe veeggebaseerde interface te leren. Een klein scherm betekent immers kleinere tekst (en een nog krapper scherm als je ervoor kiest de tekstgrootte te vergroten), waardoor dit een twijfelachtige keuze is voor iedereen met visuele toegankelijkheidseisen.
De audio doet het in ieder geval beter. Apple heeft stereoluidsprekers ingebouwd – een relatieve rariteit voor deze prijs – en ze zijn luid en helder, vooral gezien het formaat van de telefoon. Je zult de SE waarschijnlijk niet alleen voor zijn luidsprekers kopen, maar toch – ze zijn goed.
Specificaties en prestaties
- Apple’s nieuwste A15 Bionic chip
- Overwegend soepele prestaties
- 5G connectiviteit
Nu komen we bij het goede spul. De belangrijkste reden waarom de iPhone SE zich onderscheidt van de concurrentie uit het middensegment is dat hij de allersnelste chip heeft die je momenteel in een telefoon kunt vinden.
Apple heeft hier zijn A15 Bionic chip ingebouwd – dezelfde chipset die je ook in de
iPhone 13 serie, en volgens de geruchten, een chip die het zelfs opnieuw zal gebruiken voor de
iPhone 14.
Dat betekent voorspelbaar dat de iPhone SE krachtig is, en echt het niveau van een vlaggenschip benadert – alleen geremd door de lagere RAM-geheugenniveaus die hier zijn inbegrepen.
De telefoon vliegt over benchmarks, hoewel ik verrassend genoeg vond dat hij het af en toe moeilijk had in de praktijk, met apps die sneller uit het geheugen vallen dan ik zou verwachten en zelfs wat stotteren en lag – meer daarover als ik het hieronder over software heb.
Ik vraag me af of de meeste mensen die de SE zullen aanspreken zoveel kracht nodig zullen hebben – en belangrijker nog, of dat geld niet beter besteed kan worden aan een modern ontwerp – maar ik kan niet echt argumenteren met de resultaten.
De grootste upgrade ten opzichte van de 2020 SE is dat de A15 ook ondersteuning voor 5G-netwerken biedt, wat belangrijk is om de telefoon klaar te maken voor de toekomst – maar als je in de VS bent, moet je weten dat deze telefoon, in tegenstelling tot veel andere 5G-telefoons, geen mmWave ondersteunt, dus niet de snelste 5G-snelheden zal halen.
Toch geeft 5G-ondersteuning de SE een cruciale voorsprong op de
iPhone 11, die anders een verleidelijke upgrade zou kunnen zijn voor slechts $ 70/£ 70/€ 90 meer.
Wat andere netwerken betreft, vind je Wi-Fi 6 en Bluetooth 5.0 (geen van beide zijn de absoluut nieuwste standaarden, maar ze komen dicht genoeg in de buurt) samen met NFC voor Apple Pay.
Batterijduur en opladen
- Fatsoenlijke levensduur van de batterij
- Gemiddeld bekabeld opladen (oplader niet inbegrepen)
- Ondersteuning voor draadloos opladen
Kleine telefoons betekenen kleine batterijen, en nog maar twee jaar geleden noemde ik de slechte batterijduur als een van mijn voornaamste punten van kritiek op de 2020 iPhone SE.
De verdienste van Apple is dat er in die twee jaar veel veranderd lijkt te zijn. Het bedrijf noemt officieel een verbetering van de batterijduur van twee uur voor de SE, maar in mijn ervaring is de upgrade substantiëler. Het vorige model ging nauwelijks een dag mee, maar de nieuwe versie van dit jaar houdt het een dag vol en haalt zelfs het einde van een tweede dag als je een lichte gebruiker bent.
Dat is belangrijk, want opladen is minder indrukwekkend. Apple vermeldt ondersteuning voor oplaadsnelheden tot 20 W via een bekabelde Lightning-verbinding, maar vergeet niet dat het bedrijf niet langer een oplader bij zijn telefoons levert.
Tijdens mijn tests met een lader van derden kon de iPhone SE in 15 minuten tot 32% worden opgeladen, en in een half uur tot 61%. Dat is eerlijk gezegd sneller dan Apple’s belofte van 50%, maar nog steeds langzamer dan de meeste concurrenten, en zal zich waarschijnlijk lenen om de telefoon ’s nachts op te laden.
Het geheime wapen hier is ondersteuning voor draadloos opladen. Dat blijft bijna ongehoord voor deze prijs, en samen met de A15 is dit het belangrijkste voordeel van de iPhone ten opzichte van zijn Android rivalen. Er is echter geen
MagSafe ondersteuning, dus dit is nog steeds niet van hetzelfde niveau als Apple’s nieuwste vlaggenschip oplaadmogelijkheden.
Camera’s en video
- 12Mp achtercamera
- 7Mp selfie camera
- Geen nachtmodus
Er zitten goede en slechte elementen aan de camera-instellingen van de iPhone SE, maar het komt hier op neer: als je tevreden bent met één cameralens waarmee je overdag goede foto’s kunt maken, is hij voldoende. Maar als je wilt kunnen kiezen uit meerdere lenzen, of betrouwbare nachtopnamen wilt maken, zal hij dat niet waarmaken.
Apple heeft hier slechts een enkele achtercamera opgenomen, een 12Mp, f/1.8 die (qua hardware) identiek is aan het 2020-model. Er is geen ultragroothoek- of telefoto-optie, maar eerlijk gezegd bieden de meeste telefoons uit het middensegment weinig indrukwekkende secundaire lenzen, en ik ben er al lang een voorstander van dat betaalbare telefoons hun inspanningen richten op sterke primaire camera’s, zoals Apple hier heeft gedaan.
De camera-upgrades hier komen met dank aan de A15 Bionic-chip, nu smartphone-fotografie steeds afhankelijker wordt van rekenfactoren. Het probleem is dat Apple heeft besloten de functionaliteit van de A15 in deze telefoon kunstmatig te beperken, met name door een nachtmodusoptie volledig weg te laten, hoewel er geen duidelijke technische reden is waarom die hier niet zou kunnen worden ondersteund.
Maar als je de iPhone SE overdag gebruikt, zul je waarschijnlijk niet teleurgesteld zijn. Foto’s zijn helder, scherp en gedetailleerd, met het meer gedempte en levensechte kleurenpalet waar iPhones momenteel om bekend staan – hoewel toegegeven, het beperkte dynamische bereik houdt het enigszins tegen.
Het is een goede camera, en ondanks de verouderende hardware, is het comfortabel in lijn met de resultaten van de meeste andere 400 dollar / 400 pond telefoons bij daglicht.
Zelfs ’s nachts, is de SE niet verschrikkelijk. Ik heb een paar opnamen bij weinig licht gemaakt waar ik over het algemeen tevreden over ben, en de camera wordt duidelijk geholpen door de optische beeldstabilisatie, die zeldzaam is voor deze prijs.
Toch is het moeilijk te ontkennen dat de meeste Android-concurrenten dit niveau hebben overtroffen, vooral als het gaat om dynamisch bereik en het beheren van lichtbronnen, waarbij de iPhone de neiging heeft om elk licht in een nachtopname uit te blazen.
Aan de voorkant is er één selfiecamera – een 7Mp shooter met een diafragma van f/2.2. Nogmaals, dit is geen camera om ’s nachts op te vertrouwen, maar verder valt er niet veel te klagen over selfies. Er is dan wel geen nachtmodus, maar er is wel een portretoptie, en deze levert goede resultaten op, met uitzondering van een paar verdwaalde haren die de neiging hebben om samen met de achtergrond wazig te worden.
Zoals de meeste iPhones is dit ook een capabel videotoestel. Het kan opnames maken tot 4K@60fps, met indrukwekkende stabilisatie en sterke kwaliteit. Er is echter nog een omissie: de Cinematic Mode, die voor het eerst te zien was op de iPhone 13 – waarmee video’s met variërende scherptediepte en onscherpe effecten kunnen worden gemaakt – is hier helemaal niet te vinden.
Software en updates
- Wordt geleverd met iOS 15
- Krijgt waarschijnlijk jarenlange software-ondersteuning
- Sommige prestatieproblemen stotteren
Software is een ander sterk punt. De iPhone SE wordt geleverd met de nieuwste versie van het mobiele besturingssysteem van Apple, na de lancering met iOS 15.
Het zal waarschijnlijk ook de komende jaren worden ondersteund – zelfs de originele iPhone SE, die al in 2016 werd gelanceerd, kan nog steeds worden bijgewerkt naar iOS 15. Als dit model dezelfde ondersteuning krijgt, zou het zes jaar na de lancering helemaal bijgewerkt kunnen worden tot iOS 21.
Geen enkele Android-telefoon kan wedijveren met die lange levensduur, hoewel ze in alle eerlijkheid aan een inhaalslag bezig zijn – Google heeft de neiging om zijn middenklasse
Pixel a-serie telefoons voor meerdere jaren, en Samsung heeft ten minste vier Android versie-updates beloofd voor zijn iPhone SE-concurrent, de
Galaxy A53.
Hoe dan ook, de software kan om andere redenen de doorslag geven – we weten allemaal dat de meeste telefoongebruikers vasthouden aan het systeem dat ze kennen. Dat geldt met name hier, waar een deel van de aantrekkingskracht voor sommigen de opname van de thuisknop zal zijn, met navigatiebesturing via een knop in een tijd waarin andere iPhones alleen nog maar vegen.
De Home-knop brengt ook Touch ID met zich mee, de beveiligingsmethode die hier wordt gebruikt voor alles van het openen van je telefoon tot het gebruik van Apple Pay. Dit is zeker welkom en wordt node gemist op de duurdere iPhones – al is de prijs natuurlijk dat er hier helemaal geen Face ID-optie is.
Voor de rest is iOS 15 ongeveer wat je zou verwachten, hoewel er niets wezenlijks is veranderd ten opzichte van oudere versies. Meldingen voelen nog steeds onhandig aan in vergelijking met Android, en het ontbreken van een altijd-aan-scherm optie stelt teleur, maar de sterke punten van Apple – eenvoud en een sterke esthetiek – schijnen nog steeds door.
Vreemd genoeg heb ik wel softwareproblemen gehad met mijn SE. Verschillende apps hebben regelmatig gestotterd, bevroren of gecrasht in de tijd dat ik de telefoon had, en een hardnekkige bug zorgt ervoor dat het scherm van de telefoon zich ondersteboven oriënteert wanneer de telefoon ontgrendeld wordt – en dat blijft zo gedurende een tiental seconden voordat het zichzelf corrigeert.
Dit zijn geen problemen die ik heb gevonden op mijn
iPhone 12, ook geupdate naar iOS 15, dus ik kan niet anders dan aannemen dat het optimalisatie problemen zijn die specifiek met de SE te maken hebben.
Helaas, als dat het geval is, zal het probleem waarschijnlijk erger worden, niet beter, omdat app-ontwikkelaars in de toekomst alleen maar meer geneigd zullen zijn om apps te optimaliseren voor de iPhones met volledig scherm en inkepingen, in plaats van het kleinere deel van de gebruikers dat bij de SE blijft.
Geen van deze fouten zijn spelbrekers, maar ze doen afbreuk aan het idee dat de software-ervaring van de iPhone van nature soepeler is, of vrij van problemen en frustraties.
Prijs en beschikbaarheid
De iPhone SE is nu wereldwijd verkrijgbaar, en je kunt hem
bij Apple zelf, of bij de grote electronica retailers waaronder
Amazon.
In de VS is hij verkrijgbaar bij T-Mobile, Verizon, en AT&T.
In het Verenigd Koninkrijk is het toestel beschikbaar op alle grote netwerken, waaronder Vodafone, O2, Three en EE, maar het toestel kost nu meer dan bij de lancering nadat de prijs in september 2022 werd verhoogd.
Hij is beschikbaar in drie opslagniveaus:
- 64GB: $429/£449/€529
- 128GB: $479/£499/€579
- 256GB: $579/£609/€699
Voor die prijs is de directe concurrentie van de telefoon de
Samsung Galaxy A53, die vergelijkbaar is geprijsd op
£399/$449/€449. Net als de SE biedt deze telefoon langdurige software-ondersteuning, waterbestendigheid en 5G, maar hij heeft het voordeel van een veel moderner ontwerp en scherm – hoewel de processor niet zo krachtig is.
Als je in de VS bent dan is de
449 dollar kostende Pixel 5a ook een aantrekkelijke concurrent, hoewel dit model nooit wereldwijd in de verkoop is gegaan. Toch zal iedereen in het Verenigd Koninkrijk, Europa, Azië of elders waarschijnlijk een enorme verscheidenheid aan
indrukwekkende Android-telefoons uit het middensegment om uit te kiezen, waarvan de meeste de iPhone SE qua prijs zullen overtreffen – zolang je Android niet erg vindt.
Binnen het aanbod van Apple is de iPhone 12 van $599/£649/€809 het volgende niveau omhoog, maar iedereen die zich door de SE heeft laten verleiden, is waarschijnlijk meer fan van de iPhone 12 Mini van $599/£579/€719 – niet langer rechtstreeks bij Apple verkrijgbaar, maar elders nog wel in voorraad – of de iPhone 13 Mini van $599/£649/€809. Deze is nog kleiner dan de SE, maar heeft een veel groter scherm en betere camera’s, hoewel je dan wel de homeknop moet inleveren. Als je budget zo ver reikt, is een van beide Mini’s een veel betere koop.
Verdict
De iPhone SE biedt veel kracht, maar ik weet niet zeker waarom – het is het belangrijkste gebied dat de vorige SE niet een upgrade nodig.
Weinigen zullen al die prestaties willen gebruiken om bloeden-edge mobiele games te rijden op zo’n dinky scherm, of het gebruiken voor veeleisende multi-tasking. Zelfs de camera kan niet optimaal profiteren, omdat Apple willekeurig de toegang beperkt tot functies als de nachtmodus en de cinemamodus om de vraag naar zijn duurdere opties te stimuleren.
Maar samen met draadloos opladen is de A15-chip echt alles wat de iPhone SE te bieden heeft in het grotere middensegment – Android-concurrenten voor deze prijs bieden nu vergelijkbare software-ondersteuning, zijn beter bestand tegen water en overtreffen de SE op het gebied van beeldschermkwaliteit, ontwerp en cameraprestaties.
Als je tevreden bent met een Android, zijn er talloze opties beschikbaar die je aanzienlijk meer waar voor je geld geven, zonder te vertrouwen op verouderende onderdelen om een paar dollar van de onderste regel af te schaven.
De iPhone SE heeft dus eigenlijk alleen zin voor kopers die gewoon een iPhone moeten hebben, maar zich de stap naar de 12 Mini niet kunnen veroorloven – of Touch ID nog niet willen opgeven. Als jij dat bent, dan zal de iPhone SE je goed van dienst zijn, zolang je het dinky display, de retro-esthetiek en de camera beperkingen kunt verteren – maar ik beloof je, je weet niet wat je mist.
Specs
Apple iPhone SE (2022): Specs
- 4,7 inch, 60Hz LCD IPS-scherm (1334×750)
- A15 Bionic
- 64/128/256 GB opslagruimte
- 12Mp, f/1.8 achtercamera met OIS
- 7Mp, f/2.2 selfie camera
- 4K video-opname tot 60 fps
- Touch ID
- Wi-Fi 6
- 5G
- Draadloos opladen
- Bluetooth 5.0
- GPS
- IP67
- Dubbele SIM (nano en eSIM)
- 138,4mm x 67,3mm x 7,3mm
- 148g
Inhoudsopgave