Jabra Elite 3 review

Het is moeilijk te geloven dat het allereerste paar
echte draadloze oordopjes pas in 2015 op de markt kwamen. Sinds Apple de vormfactor een jaar later populair maakte met AirPods, is er een duizelingwekkende reeks oordopjes gelanceerd van bijna elk techmerk dat je maar kunt bedenken, waardoor het kiezen van slechts één paar moeilijker is dan ooit.

Het Deense bedrijf Jabra is de laatste jaren productief geweest met het uitbrengen van draadloze oordopjes in een reeks verschillende stijlen. De goedkoopste die momenteel verkrijgbaar zijn, zijn de Elite 3 oordopjes, die gericht zijn op het leveren van de kenmerkende Jabra ervaring voor een fractie van de prijs die je normaal zou verwachten te betalen.

Maar zijn de functies die je mist een te groot compromis, of is Jabra hier op een winnaar uit? Ik heb een paar weken met de Elite 3 doorgebracht om daar achter te komen.

Ontwerp en bouw

  • Premium bud-ontwerp, behuizing ietwat goedkoop
  • Zeer comfortabele en veilige pasvorm
  • Frustrerende bediening

Er is niets revolutionairs aan het ontwerp van de Elite 3s, maar het verbaast me niet dat Jabra voor deze prijs op veilig speelt. De oordopjes zelf hebben een afgeronde behuizing die volledig in het oor zit, zonder AirPods-stijl steeltje, iets wat we al op talloze draadloze oordopjes hebben gezien. Een plastic coating verhindert niet dat ze aanvoelen als een premium product, en met slechts 4,6g per knopje zijn ze indrukwekkend licht.

Jabra Elite 3 review

Voordat ik de oordopjes in mijn oren stopte, was ik bang dat ik het niet eens zou merken als er eentje uit zou vallen terwijl ik onderweg was. Gelukkig hoefde ik me geen zorgen te maken – de Elite 3 heeft een zeer goede pasvorm. Er zijn drie maten siliconen oordopjes (of EarGels, zoals Jabra ze noemt) meegeleverd in de doos, maar ik vond de medium maat al aangebracht het beste werken voor mij.

Deze zachte oordopjes helpen ook enig ongemak te verminderen tijdens lange luistersessies. Ik zou nog steeds de voorkeur geven aan een paar over-ears voor een langeafstandsvlucht, maar tijdens een treinreis van twee uur was het geen probleem om ze te dragen.

Het is ook fantastisch om hier een IP55 classificatie te zien. Dit betekent dat de Elite 3-dopjes beschermd zijn tegen lage druk waterstralen en een kleine hoeveelheid stof, maar onderdompeling in water zal nog steeds problematisch zijn. Met dat in gedachten zou ik iets uit Jabra’s Elite Active-reeks aanraden als u oordopjes wilt gebruiken tijdens het sporten.

De Jabra Elite 3 oordopjes zijn verkrijgbaar in vier kleuren, met Navy, Lilac en Light Beige naast het Dark Grey model dat ik getest heb. Dit voelt persoonlijk dichter bij zwart aan, hoewel de bovenkant van beide oordopjes een lichtere grijze afwerking hebben.

Dat is waar je een fysieke knop vindt om audio te regelen zonder je telefoon uit te trekken, maar elke druk zet gewoon meer druk op je gehoorgang. Ik zou echt willen dat Jabra in plaats daarvan een aanraakgevoelig paneel had gemaakt, vooral omdat de bedieningselementen zelf verre van intuïtief zijn.

Jabra Elite 3 review

Een enkele druk op de linker earbud schakelt HearThrough in, Jabra’s modus om het geluid om je heen te versterken. Een dubbele druk op deze knop brengt de door jou gekozen virtuele assistent op het scherm. Alexa, Google Assistant en Siri worden allemaal ondersteund. Maar het is ongemakkelijk om het volume zachter te zetten door de knop ingedrukt te houden – het duurde niet lang voordat ik naar mijn telefoon was teruggekeerd om dit te doen.

Hetzelfde proces op de rechteroordop verhoogt het volume, terwijl een enkele druk hier voor play/pauze is. Een dubbele druk op de knop gaat echter naar het volgende nummer, terwijl een driedubbele druk op de knop het nummer waarnaar je op dat moment luistert herstart. Om het nog verwarrender te maken, kun je met een dubbele driedubbele druk op de knop teruggaan naar het vorige nummer, als je begrijpt wat ik bedoel.

Het is bijna onmogelijk om al deze functies te leren, maar er is nog een heel stel bedieningselementen als je aan het bellen bent of gebeld wordt. Ik zal deze hier niet in detail doornemen, maar het is veel om in me op te nemen. Gecombineerd zorgen ze voor een verwarrende set knoppen, waardoor de meeste mensen gewoon hun telefoon zullen gebruiken. In tegenstelling tot andere Jabra buds, kunnen deze opties niet worden aangepast met behulp van de Sound+ companion app.

Een kleine LED op de bovenkant van elke bud is veel gemakkelijker te begrijpen. Deze knippert groen als hij uit het doosje wordt gehaald of rood om aan te geven dat hij wordt opgeladen. Magneten in zowel de knoppen als het etui betekenen dat je geen enkel probleem zou moeten hebben met het laatste.

Het oplaadetui zelf heeft een horizontale pillendoosvorm – denk eerder aan AirPods Pro dan aan standaard AirPods. Het heeft dezelfde glanzende afwerking als de oordopjes, maar is goed bestand tegen vingerafdrukken.

Jabra Elite 3 review

Op de voorkant vindt u nog een LED-lampje, dat wordt gebruikt om een ruwe indicatie van het batterijpercentage te geven. Aan de achterkant bevindt zich een USB-C oplaadpoort, terwijl het deksel een bevredigende klik biedt telkens wanneer u het sluit. Door de plastic constructie voelt de behuizing een beetje goedkoop aan, maar met 33,4 gram klaag ik niet. Zelfs met beide knoppen erbij weegt het totaalpakket slechts 42,6 gram.

Geluidskwaliteit en functies

  • Indrukwekkende geluidskwaliteit
  • Zeer geschikt voor zang
  • Modus voor omgevingsgeluid, maar geen ANC

Als het op audioapparatuur aankomt, is design natuurlijk meestal ondergeschikt aan geluidskwaliteit. De Jabra Elite 3’s hebben een aantal indrukwekkende referenties: elke knop heeft een 6 mm driver die frequenties tussen 20 en 20.000 kHz kan weergeven – dat is het meest voorkomende bereik dat mensen kunnen horen.

Om de knoppen effectief te testen, luisterde ik naar een selectie van liedjes van
Amazon Music’s ‘Best of Dolby Atmos’ afspeellijst. Maar in plaats van ze af te spelen in deze meeslepende ruimtelijke audiomodus, schakelde ik over naar Ultra HD voor de best mogelijke kwaliteit. Dit levert lossless 24-bit geluid op 48 kHz – ongeveer hetzelfde als je van een cd zou verwachten.

Jabra Elite 3 review

In ‘Good 4 U’ zorgt de combinatie van Olivia Rodrigo’s gepassioneerde zang en een sfeervolle backing track voor een geweldige luisterervaring. Hetzelfde geldt voor Dua Lipa’s ‘Levitating’, hoewel er wat details verloren gaan tijdens het dreunende refrein.

De regelmatige tempowisselingen maken ‘Heat Waves’ van Glass Animals een uitdaging voor elke oordop, maar de Elite 3’s konden het goed aan. Maar ze zijn misschien wel beter geschikt voor eenvoudigere soundscapes, zoals ‘Wish You Well’ van Sofia Valdes laat horen.

Het gaat echter niet alleen om moderne muziek. The Beatles’ ‘Come Together’ klinkt geweldig na de 2019 remaster, terwijl de diepte van het geluid van ‘Bridge over Troubled Water’ van Aretha Franklin uitstekend is.

Marvin Gaye’s klassieker ‘What’s Going On’ is niet zo indrukwekkend en klinkt een beetje modderig en uitgewassen in vergelijking met andere draadloze oordopjes. De complexe arrangementen van de instrumenten op de nummers van London Philharmonic Orchestra betekenen ook dat ze beter geschikt zijn voor krachtigere audioapparatuur.

Maar voor deze prijsklasse mag je echt niet te veel klagen. Over het algemeen is de muziek uit de knoppen helder en scherp, met een indrukwekkend vermogen om achtergrondinstrumenten te benadrukken die je eerder misschien zou hebben gemist.

Over het algemeen vond ik dat de bas wat ontbrak, maar er is een voorinstelling binnen Jabra’s Sound+ app waarmee je de bas kunt versterken. Hier vindt u ook opties voor smooth, energize, treble boost, en speech, maar daar houdt de aanpassing wel zo’n beetje op. Het geluid kan niet naar wens worden afgesteld, en er is geen optie om tussen voorinstellingen te schakelen zonder in de app te duiken.

Jabra Elite 3 review

Maar zelfs de standaardinstelling ‘Neutraal’ is geweldig voor stemmen – podcasts en gesprekken zijn een echte kracht. In combinatie met de twee microfoons in elke dop is het geen wonder dat Jabra specifiek reclame maakt voor de gesprekskwaliteit van de Elite 3.

Zoals ik al aangaf in het ontwerpgedeelte, heeft Jabra zijn eigen modus voor omgevingsgeluid, bekend als ‘HearThrough’. Deze modus versterkt het geluid om je heen, perfect als je in een drukke omgeving bent waar je het verkeer of andere mensen moet kunnen horen praten.

De enige functie die hier echter ontbreekt, is actieve ruisonderdrukking. Het is geen spelbreker voor deze prijsklasse, maar er waren verschillende situaties waarin ik wenste dat ik meer lawaai van buitenaf kon blokkeren. Je mist ook de automatische pauzestand – als je een of beide oordopjes uitdoet, stopt de audio niet met afspelen.

Geluidslekken waren echter zeker geen probleem. De stevige pasvorm van de Elite 3 betekent dat zelfs als er iemand naast je zit, diegene waarschijnlijk niet kan horen wat er wordt afgespeeld.

Levensduur van de batterij en opladen

  • Tot zeven uur met knoppen
  • Extra drie ladingen van geval – 28 uren totaal
  • USB-C opladen niet het snelst

De levensduur van de batterij is van cruciaal belang voor elk paar draadloze oordopjes – in tegenstelling tot andere technologie kunnen ze meestal niet worden gebruikt tijdens het opladen.

Jabra zegt dat de Elite 3 oordopjes tot zeven uur muziek kunnen luisteren op een enkele lading. Dat kwam ongeveer overeen met mijn ervaring, hoewel het bekijken van video’s en telefoongesprekken de batterij aanzienlijk sneller zal uitputten. ANC is ook meestal een batterij-uitputter, dus de afwezigheid ervan zou hier moeten helpen.

De oplaadbare hoes voegt nog eens 21 uur muziektijd toe, waarmee het totaal op 28 uur komt. Tenzij je een zware luisteraar bent, zou je daar makkelijk een volledige week mee moeten kunnen doen. Bij licht gebruik zou je er twee weken kunnen uithalen voor je naar de oplaadkabel grijpt.

Deze wordt meegeleverd in de doos, hoewel elke USB-C-kabel prima zal werken. Het is enigszins teleurstellend om 3,5 uur te moeten wachten op een volledige oplaadbeurt, hoewel Jabra beweert dat u met slechts 10 minuten aangesloten op het stopcontact tot één uur gebruikstijd komt. Vergeet niet dat dit de maximale tijd is die u kunt krijgen – de realiteit is meestal niet zo indrukwekkend.

Jabra Elite 3 review

Prijs en waar voor uw geld

De Jabra Elite 3 is een van de meer betaalbare draadloze oordopjes van het bedrijf. Ze zijn verkrijgbaar op de Jabra website voor de RRP van
£79.99/
US$79.99, hoewel je ze momenteel op Amazon kunt krijgen voor slechts
£68/
$56 – dat is de goedkoopste prijs die ze ooit in de VS hebben geboden.

Zelfs voor de volle prijs, zijn de Elite 3’s stevig in
budget draadloos oordopjes territorium. De concurrentie blijft sterk op dit prijsniveau, met de
Enacfire A9,
Anker Soundcore A2 NC en
Xiaomi’s Redmi Buds 3 Pro allemaal aantrekkelijke alternatieven.

Het is de moeite waard om voor een van deze te kiezen als je waarde hecht aan geluidsonderdrukking, maar de Jabra Elite 3s hebben aantoonbaar een slanker ontwerp. Ze bieden zeker geen slechte prijs-kwaliteitverhouding voor deze prijsklasse.

Verdict

Jabra heeft op safe gespeeld met de Elite 3, maar dat was een verstandige zet. Deze budget buds leveren indrukwekkend geluid voor de prijs, en presteren vooral goed voor moderne muziek en podcasts. De in totaal vier microfoons zorgen voor solide gesprekken, terwijl de batterijlevensduur behoorlijk is – zeker als je de drie volledige oplaadbeurten in de hoes meerekent.

Het ontwerp is niet opgeofferd om dit prijspunt te bereiken, ook al voelt de behuizing een beetje goedkoop aan. Ze zijn ook indrukwekkend comfortabel, met een stevige pasvorm die lange luistersessies mogelijk maakt.

Het is echter niet allemaal goed nieuws. Lastige knoppen blijken eerder frustrerend dan functioneel, terwijl er geen automatische pauze is als je een oordopje uitneemt.

Maar het belangrijkste gemis is de actieve ruisonderdrukking, iets wat je bij veel rivalen wel vindt. Is dat een dealbreaker voor u? Zo niet, dan zijn de Jabra Elite 3’s zeker het overwegen waard.

Specs

Jabra Elite 3: Specs

  • Driver: 6mm
  • Frequentiebereik: 20-20.000Hz (muziek), 100-8.000Hz (spraak)
  • Draadloos: Bluetooth 5.2
  • Kenmerken: Touch knoppen, HearThrough transparantie modus
  • Spraakbesturing: Alexa, Siri, Google Assistent
  • Batterijduur: Tot 7 uur (muziek)
  • Oplaadkoffer: Extra 21 uur
  • Oordopjes: 3 maten EarGels meegeleverd
  • Ontwerp: IP55 water- en stofdicht
  • Opladen: USB-C, tot 3,5 uur voor volledig opladen
  • Gewicht: 4,6g per oordopje, 33,4g oplaadetui