JBL Charge 5 review


JBL is al lang een go-to voor enkele van de beste Bluetooth-luidsprekers en de Charge 5 is geen uitzondering, die buiten net zo goed is als binnenshuis. Hier is onze volledige review.

Als u ongeveer £160/US$180 te besteden hebt aan een Bluetooth-luidspreker, dan is de JBL Charge 5 een uitstekende reisgenoot die klaar is voor elke gelegenheid, met name zwembadfeesten, dankzij de lange levensduur van de batterij en het duurzame waterdichte ontwerp.

Ontwerp & bouw

JBL heeft het ontwerp van de Charge 5 niet drastisch veranderd ten opzichte van eerdere modellen, maar er zijn wel een aantal opvallende tweaks. Het logo op de voorkant is nu enorm groot en er zit een groot statuslampje onder.

Het is nog steeds een middelgrote cilinder bedekt met stof en dikke rubberen uiteinden. Harde knoppen voor feestmodus, volume en afspelen/pauzeren bevinden zich boven op de luidspreker, naast rubberen knoppen voor voeding en Bluetooth.

JBL Charge 5 knoppen

JBL heeft hier een mooie balans gevonden tussen grootte en gewicht om er zeker van te zijn dat er ruimte is voor voldoende audiokracht terwijl de Charge 5 gemakkelijk te pakken en overal mee naartoe te nemen blijft. Hij weegt nog geen 1 kg.

De ronde vorm is misschien niet altijd ideaal, maar diagonale lijnen van gripvast rubber aan de onderkant houden hem stevig op een vlakke ondergrond en je kunt hem aan één kant rechtop zetten als je dat wilt.

Het voelt zeer stevig aan en is niet het soort apparaat dat u zult beschadigen en het heeft nu een IP67-classificatie die u nog meer gemoedsrust geeft. Dit betekent dat het volledig stof- en waterdicht is, dus ideaal voor bij het zwembad of om gemorste vloeistof op te ruimen.

JBL Charge 5 basradiator

Ik heb de blauw/petrol Charge 5 bekeken, maar je kunt hem in verschillende kleuren krijgen: zwart, rood, grijs, groenblauw, wit, roze, kaki/bosgroen en squad/camouflage. Namen en beschikbaarheid zijn afhankelijk van de markt.

Geluidskwaliteit & functies

De JBL Charge 5 heeft verbeterde sonica in vergelijking met zijn voorganger met een iets grotere basdriver die de firma “een geoptimaliseerde lange excursie driver” noemt. Het heeft dezelfde dubbele 65 mm passieve basradiatoren die aan beide uiteinden zichtbaar zijn, maar heeft nu een 20 mm tweeter.

Hoewel het frequentiebereik op 65-20.000Hz blijft, hoeft de hoofddriver niet alles te bestrijken dankzij de hulp van de tweeter. De Charge 5 heeft ook meer vermogen met 40W totaal, wat een toename van 30% betekent.

Het is gemakkelijk om verbinding te maken via Bluetooth 5.1 en de Charge 5 kan verbinding maken met twee apparaten. Als u gewoon de stroom wilt inschakelen en de muziek wilt laten klinken met een minimum aan gedoe, is de JBL een geweldige keuze. De luidspreker klinkt zowel binnen als buiten geweldig en heeft voldoende vermogen. Hij klinkt al luid als mijn telefoon op ongeveer 25% staat.

JBL Charge 5 Bluetooth-luidspreker

De focus van de afstemming is bas met warme, rijke en vaak dreunende low-end, maar hun genoeg mid-range en top-end om dingen in evenwicht te houden de meeste van de tijd. De luidspreker is echter wel geschikt voor dance-muziek met veel lage tonen, dus als je vooral naar gevoelige muziek wilt luisteren, ben je misschien beter af als je ergens anders luistert.

Realistisch gezien is de JBL Charge 5 ontworpen als een partyspeaker en hij doet dit werk inderdaad heel goed. Merk echter op dat dit geen luidspreker is met 360-graden geluid, dus je moet hem wel in de juiste richting richten.

Net als bij eerdere modellen is het idee van de Charge dat je, nou ja, andere apparaten zoals je telefoon kunt opladen. Het is in wezen een
powerbank en een luidspreker, dus een USB-A-poort aan de achterkant betekent dat je hem kunt aansluiten als hij bijna leeg is – ten koste van de levensduur van de batterij van de luidspreker, natuurlijk.

Maar zelfs als je af en toe bijlaadt, is de batterijduur van de Charge 5 episch. JBL geeft 20 uur aan en tijdens mijn tests is het een van die luidsprekers die gewoon nooit leeg lijkt te gaan, en ik heb hem in weken van regelmatig gebruik slechts één keer hoeven opladen.

JBL Charge 5 poorten

Wanneer je hem oplaadt, is er een USB-C-poort die een upgrade is ten opzichte van de Charge 4.

Je kunt de Charge 5 aansluiten op de officiële JBL Portable-app (die voorheen JBL Connect heette), maar daar kun je niet heel veel mee. Het is namelijk voor het pareren van de speaker met een andere in stereomodus of meer (meer dan 100) voor feestmodus.

Deze staan gezamenlijk bekend als PartyBoost en met slechts één sample ter review, is niet iets wat ik heb kunnen testen.

Er is ook de optie om feedbackgeluiden uit te schakelen als je ze vervelend vindt, het apparaat een andere naam te geven en het batterijniveau te controleren. Tenslotte kun je een rondleiding krijgen, maar dit zijn slechts twee schermen die je vertellen over party- en stereomodi.

JBL draagbare app

Wat leuk zou zijn, is wat EQ, zelfs gewoon bas- en treble-draaiknoppen, om het geluid aan je persoonlijke smaak aan te passen.

Met een basisapp is het misschien geen verrassing dat de Charge 5 geen slimme speaker is zoals sommige rivalen, dus je kunt de Google Assistant of Amazon Alexa er niet mee gebruiken. Hij heeft zelfs helemaal geen ingebouwde microfoon en kan dus ook niet overweg met telefoongesprekken.

Prijs

De JBL Charge 5 komt op £159.99 of US$179.95 dus het is geen
budget Bluetooth luidspreker, maar hij is ook niet waanzinnig duur.

Het zet het in een vergelijkbare competitie met rivalen zoals de
Sonos Roam,
Marshall Emberton en
Bose SoundLink Revolve II. Het zijn stuk voor stuk fantastische luidsprekers, maar ze bieden elk een iets andere USP.

Bekijk ze en anderen in onze
beste Bluetooth luidspreker tabel.

Als je de Charge 5 er goed uit vindt zien, kun je hem
rechtstreeks kopen bij JBL of detailhandelaars zoals
Amazon,
Zeer,
AO en
Currys PC World in het Verenigd Koninkrijk.

In de VS kunt u het ook krijgen
rechtstreeks bij JBL en detailhandelaren waaronder
Amazon,
Newegg en
Dell.

Verdict

Hij heeft misschien geen slimme functies, maar als je een duurzame en krachtige Bluetooth-luidspreker wilt voor uiteenlopende situaties die met plezier overal met je mee naartoe gaat, dan is de JBL Charge 5 een geweldige optie.

JBL heeft de formule hier niet veel veranderd, maar in plaats daarvan diverse verbeteringen aangebracht, zoals een betere geluidskwaliteit, opladen via USB-C, IP67-duurzaamheid en PartyBoost.

De Charge 5 gaat lang mee en is ook een powerbank, dus je kunt andere apparaten opladen via een verborgen USB-poort als je bijna leeg bent.

Ik zou graag wat controle hebben over het geluid met een EQ in de app, maar het is over het algemeen een kleine klacht.

Specs

JBL Charge 5: Specs

 • 30 + 10W totaal vermogen (RMS)
 • 52x90mm woofer
 • 20mm koepeltweeter
 • 2x 65mm passieve bas radiator
 • 65-20.000Hz
 • Bluetooth 5.1
 • UBC-C
 • USB-A voor powerbank
 • 20 uur levensduur van de batterij
 • IP67
 • 233 x 97 x 94mm
 • 960g

Recent Content