Je hebt nu het recht om je toestellen te repareren – soort van


Eerder dit jaar heeft de regering wetgeving aangekondigd om afval te verminderen, energie te besparen en de levensduur van huishoudelijke apparaten en andere elektrische goederen te verlengen.

De wetgeving is begin juli 2021 in werking getreden. Eén aspect van de nieuwe wetgeving is het beperken van de hoeveelheid energie die apparaten mogen verbruiken. Maar de meeste aandacht gaat uit naar het feit dat fabrikanten reserveonderdelen beschikbaar moeten stellen, ook nadat de garantieperiode is verstreken, zodat mensen hun producten thuis kunnen repareren.

Het doel is het VK te helpen de energiedoelstellingen te halen door apparaten langer mee te laten gaan en efficiënter te laten werken. Momenteel stort het VK 1,5 miljoen ton elektrische producten per jaar op de stortplaats, vaak onnodig.

Voortaan moeten reserveonderdelen beschikbaar zijn binnen twee jaar nadat een product in de handel is gebracht en moeten zij beschikbaar blijven tot 7 of 10 jaar nadat het apparaat uit de handel is genomen, afhankelijk van het type onderdeel. De fabrikanten moeten er ook voor zorgen dat reparaties met gewoon gereedschap kunnen worden uitgevoerd en moeten bij de producten een reparatiehandleiding voegen.

De regering denkt dat deze wetten de levensduur van apparaten met wel tien jaar zullen verlengen. Maar in werkelijkheid helpen deze voorschriften u misschien nog niet – en hier is waarom.

De regels gelden alleen voor apparaten die op 1 juli of daarna zijn gekocht

Dat klopt. Als u uw nieuwe wasmachine op 30 juni, of in februari, of vorig jaar, hebt gekocht en de deurafdichting tijdens het gebruik wordt beschadigd, is de fabrikant niet wettelijk verplicht u een nieuwe te leveren die u kunt kopen en thuis monteren.

Als zij geen vervangende onderdelen kunnen leveren en uw garantieperiode voorbij is, hebt u misschien nog steeds geen andere optie dan een vervangende machine te kopen.

Samsung wasmachines

De nieuwe regels gelden alleen voor bepaalde elektrische artikelen

U hebt nu het recht op reparatie:

 • Vaatwassers
 • Wasmachines en was-droogcombinaties
 • Koelkasten en vriezers
 • Televisies en andere elektronische beeldschermen

Sommige gespecialiseerde apparaten voor winkels en bedrijven vallen eveneens onder de richtlijn.

Maar deze producten zijn niet gedekt:

 • Fornuizen
 • Kookplaten
 • Droogtrommels
 • Magnetrons
 • Kleine apparaten zoals waterkokers, blenders en broodroosters
 • Stofzuigers
 • Laptops en mobiele telefoons

Fabrikanten krijgen twee jaar respijt voordat ze aan de eisen moeten voldoen

Zelfs als u nu een nieuw apparaat koopt, zijn de regels nog niet afdwingbaar. Fabrikanten hebben een periode van twee jaar voordat zij vervangende onderdelen beschikbaar moeten stellen.

Dit betekent dat reserveonderdelen voor een apparaat dat u nu koopt, misschien pas in 2023 beschikbaar zijn.

De regels gelden alleen voor “eenvoudige en veilige” reparaties

Als de motor van uw wasmachine ermee ophoudt, hoeft de fabrikant u geen vervangende machine aan te bieden. Het vervangen van een motor wordt beschouwd als een specialistische taak en de wet is bedoeld om te voorkomen dat mensen zonder specialistische kennis hun machines beschadigen of ze op onveilige wijze repareren.

Daarom is de nieuwe wetgeving alleen van toepassing op reserveonderdelen zoals scharnieren, pakkingen, mandjes en bakjes, niet op motoren, verwarmingselementen of andere specialistische onderdelen.

Miele koelkast

Andere onderdelen zullen alleen beschikbaar zijn voor gespecialiseerde reparateurs

Als een onderdeel van uw apparaat, zoals een motor of element, defect raakt, is het beschikbaar voor gespecialiseerde reparateurs, maar niet voor u om te kopen.

Dit betekent dat u een beroep kunt doen op een reparateur of dat u uw apparaat kunt laten repareren, maar het garandeert niet dat dit voor u voordeliger is dan een nieuw apparaat kopen.

Het betekent ook niet dat apparaten zo zijn gebouwd dat gespecialiseerde reparateurs ze gemakkelijk kunnen repareren.

Beschikbaar betekent niet goedkoop

De wetgeving bepaalt niet hoeveel fabrikanten voor vervangende onderdelen mogen vragen. Momenteel zijn er reparatiemogelijkheden voor allerlei huishoudelijke apparaten, maar de mensen kiezen daar vaak niet voor omdat de onderdelen duur kunnen zijn en als daar dan nog arbeidsloon bijkomt, is het minder rendabel dan dat geld in een vervangend apparaat te steken. We weten niet in hoeverre de nieuwe wetgeving hierin verandering zal brengen.

Slimme apparaten

Als je een apparaat met slimme functionaliteit koopt, is de fabrikant nog steeds niet verplicht om software-updates te blijven leveren voor de levensduur van het apparaat. Veel merken hebben echter gezegd dat ze tien jaar lang cruciale beveiligingsupdates zullen blijven leveren. Maar let op: dat is geen garantie.

Gaan de nieuwe wetten ver genoeg?

Sommige mensen vinden dat de nieuwe wetgeving niet ver genoeg gaat om consumenten te helpen geld te besparen, minder te verspillen of hun koopgedrag te veranderen. Voorlopig zijn er dus stappen die u kunt ondernemen om uw toestellen te beschermen en onnodige uitgaven te voorkomen.

Hoe u goed kunt kopen en uw apparaten langer kunt houden

Laat het repareren door Currys. Als uw apparaat een defect ontwikkelt en gerepareerd moet worden, kunt u Currys proberen. De elektronica- en elektronicagigant accepteert goederen voor reparatie in veel van zijn winkels in Engeland en Wales. U kunt
meer informatie vinden op de website.

Kijk voor apparaten met een langere garantieperiode. Als u nu een apparaat koopt met een garantieperiode van twee jaar, moeten de fabrikanten tegen de tijd dat die garantie afloopt, reserveonderdelen beschikbaar stellen voor reparaties.

Kies apparaten van fabrikanten met beleid voor een lange levensduur.
Miele, bijvoorbeeld, heeft al een verklaring afgelegd ter ondersteuning van het recht op reparatie in Europa en het VK en zegt dat het “voor veel van zijn apparaten een toegankelijke voorraad essentiële reserveonderdelen aanhoudt die tot 15 jaar meegaat”.

Kies kleinere apparaten die reclame maken voor reparatie. Stofzuigers vallen nog niet onder de wetgeving, maar als u een onafhankelijk gemaakte stofzuiger koopt, zoals de
Halo Capsule Cordless of de
Lupe Pure, kunt u hem opsturen voor een onderhoudsbeurt en een opfrisbeurt in plaats van hem naar de stortplaats te sturen.

Lupe Pure

Registreer uw toestellen. Als u uw apparaten registreert wanneer u ze koopt, wordt u op de hoogte gehouden van eventuele veiligheidsproblemen of terugroepacties van producten zodra deze zich voordoen. U kunt dit nu doen op een
door de overheid gesteunde website.

Controleer de energieklasse voor u koopt. Het energiebeoordelingssysteem is in maart veranderd.
Dit is wat u moet weten.

Lees de handleiding. Als u uw nieuwe apparaat eenmaal in huis hebt, is het eerste wat u moet doen de handleiding openslaan en de adviezen opvolgen die erin staan. Ja, handleidingen zijn vaak slecht geschreven of slecht vertaald, maar de informatie die zij bevatten is de ellende van het lezen waard.

Als uw wasmachine een aanbevolen eco-cyclus heeft of een aanbevolen hoeveelheid of wasmiddel om te gebruiken, probeer het dan. Als er aanbevolen temperatuurinstellingen zijn voor uw koelkast en vriezer, begin daar dan mee. Apparaten verschillen enorm van merk tot merk en als u uw machines al een tijdje niet hebt aangepast, is de meest efficiënte manier om ze te laten werken zeer waarschijnlijk veranderd.

Onderhoud uw apparaten. Maak ze regelmatig schoon. Laat uw wasmachine luchten. In feite, als u nu 10 minuten heeft,
kunt u met deze eenvoudige handelingen de levensduur van uw belangrijkste apparaten verlengen. We hebben ook specifieke tips voor
het onderhoud van uw vaatwasser en uw
wasmachine.

Recent Content