Keniaanse koffie: alles wat je moet weten


Keniaanse koffie

Als het gaat om de rangschikking van de beste koffiesoorten ter wereld, voeren slechts enkele grote regio’s regelmatig de lijst aan. Een van de beroemdste: Kenia.

Keniaanse bonen worden over de hele wereld als elite beschouwd. Maar, natuurlijk, het is niet alleen maar toeval. Keniaanse koffieboeren zijn aan veel verschillende factoren onderhevig. Van ideale voorwaarden voor groei tot wereldwijd onderzoek en bedrijfsstrategieën. Achter de schermen wordt veel gedaan om de aanvoer van heerlijke Keniaanse koffie te garanderen.

Interessante feiten over Keniaanse koffie

  • Keniaanse koffiebonen zijn middelgroot, met een robuuste en sappige smaak.
  • Voornaamste koffieproducerende gebieden : Bungoma, Embu, Kiambu, Kirinyaga, Kisii, Achakos, Mount Bungoma. Elgon, Muranga, Nakuru, Taita Taveta en Tran-Nzoia.
  • SL-28- en SL-34-bonen staan vooral bekend om hun unieke variëteiten en worden bijna nooit buiten het land aangetroffen. Ze groeien op grote hoogte en staan bekend om hun complexiteit.
  • Kenia’s klimaat is ideaal voor de koffieteelt: niet te warm en niet te koud, met overvloedige regenval gedurende het hele jaar.
  • De beroemdste bereiding is Kahawa Chungu (bittere koffie), een specialiteit van de Keniaanse kustkeuken, vooral gewaardeerd door oudere mannen.
  • Evaluatie van Keniaanse koffiebonen : E, PB, AA, AB, C, TT, Kenia T, MH/ML. De koffiespecialiteit die door de importeurs wordt verkocht is AA, maar AB en T worden ook geïmporteerd.

Test

Keniaanse bonen staan bekend om hun evenwichtige complexiteit en diepe dimensionaliteit. Meestal hebben ze een kruidige, zoete ondertoon die volgens deskundigen een wijnachtige zuurheid heeft. Veel bonen die op grote hoogte op vulkanische bodems worden geteeld, hebben een hoge zuurgraad.

Keniaanse bonen hebben een gemiddelde body, maar een krachtige, sappige smaak die in de mond blijft hangen. Afhankelijk van de boonsoort variëren de noten van zwarte bes tot zure citrus. Ze zijn altijd zuiver in het kopje en bieden een tropische smaak die uniek is voor de regio en door vele kenners wordt gewaardeerd.

De meest populaire bonen

De populairste en meest gewaardeerde Keniaanse bonen zijn SL-28 en SL-34. Deze robotachtig klinkende namen zijn te danken aan het feit dat beide tientallen jaren geleden door Scott Labs werden voorgesteld. Het laboratorium kreeg in de jaren dertig van de vorige eeuw de opdracht van de Keniaanse regering om de meest economische koffievariëteiten in het land te identificeren.

SL-34 valt in het veld op door zijn bronskleurige bladeren, zijn resistentie tegen zware regenval en zijn stroomafwaartse groeiomstandigheden.

De SL-28 is de prima donna van de twee, met een complexe en verrassende tomatenbitterheid die zo uniek is dat velen deze als een factor van belang noemen.

Keniaanse bonen worden ook gesorteerd naar grootte, en het meten gebeurt vóór het roosteren. De grootste zijn geclassificeerd als Kenya E (voor olifanten) en de tweede als Kenya AA. Keniaanse AA-bonen behoren tot de meest gewilde ter wereld.

Wat voor koffie is er in Kenia?

Er zijn twee soorten koffiebonen in de wereld: Arabica en Robusta. Arabica-bonen staan bekend om hun betere aroma en koffiekwaliteit, terwijl robustabonen, die te lijden hebben onder hun inherente bitterheid, worden gewaardeerd om hun gemakkelijke groei en hoge opbrengst.

Kenia is een bijna ideale locatie voor de teelt van Arabica-bonen, die blijken te groeien op grote hoogten en in diepe, goed gedraineerde kleigronden. De bijna exclusieve productie van deze bonen van hoge kwaliteit draagt bij tot de wereldwijde reputatie van kwaliteitskoffie.

In overeenstemming met de wereldwijde trend wordt in Kenia steeds meer gestreefd naar de introductie van nieuwe arabica hybride variëteiten die met succes bestand zijn tegen ziekten. Volgens veel kopers en deskundigen hebben deze bonen niet dezelfde subtiliteit als de oude klassieke bonen zoals SL-28 en SL-34.

Teeltomstandigheden voor Keniaanse koffie

In Kenia wordt koffie geteeld op vruchtbare vulkanische grond op een hoogte tussen 1.400 en 2.000 meter. Deze diepe kleigrond is ideaal voor de teelt van arabicabonen en is grotendeels verantwoordelijk voor Kenia’s reputatie als kwaliteitsproducent.

Momenteel wordt op ongeveer 160.000 hectare grond koffie geteeld. Het is verdeeld tussen grote plantages en kleine boeren. Het belangrijkste teeltgebied ligt op de berghellingen. Kenia en strekt zich uit tot de hoofdstad, Nairobi. Daarnaast is er ook nog een kleiner gebied rond de berg. Elgon. De karakteristieke heldere smaak van Keniaans Java wordt vaak toegeschreven aan de bijna totale afwezigheid van schaduw in beide streken.

Methode voor de behandeling van bonen

Voor de verwerking van Keniaanse bonen is een speciaal protocol opgesteld om een betrouwbaar product van hoge kwaliteit te verkrijgen. Alle bewerkingen zijn natte bewerkingen, die de neiging hebben een schonere, helderdere en fruitigere koffie op te leveren.

Bij de oogst worden alleen perfect rijpe rode kersen zorgvuldig geselecteerd om beschadigde of aangetaste vruchten te verwijderen. De bonen ondergaan een lang gistingsproces dat tot 36 uur kan duren. Dit verwijdert de slijmlaag en het zoet. De bonen worden vervolgens in de zon gedroogd en naar de molen gebracht.

Huidige koffie-industrie in Kenia

De Keniaanse koffie-industrie wordt algemeen beschouwd als een van de meest geavanceerde ter wereld. Dit is te danken aan het coöperatieve systeem van productie, bewerking, frezing en marketing. Zij beschikken over ultramoderne onderzoeksfaciliteiten en exporteren op openbare veilingen, die als de sleutel tot hun succes worden beschouwd.

De koffieteelt in Kenia begon in het begin van de 20e eeuw. Eeuw door de Britten. Het is momenteel de 16e grootste producent ter wereld, met een jaarlijkse productie van 100 miljoen ton. Ongeveer 95% van deze hoeveelheid is bestemd voor de export, aangezien de Kenianen zelf reeds lang de voorkeur geven aan het drinken van thee.

Er zijn naar schatting 150.000 koffieboeren in Kenia en tot zes miljoen Kenianen vinden direct of indirect werk in de koffie-industrie. Twee derde van de productie is afkomstig van kleine boeren en het resterende derde van grote plantages.

Helaas behoren de Keniaanse koffieboeren, ondanks de winstgevendheid van de bonen, tot de armste ter wereld. Deze situatie begint gevolgen te hebben voor de produktie, aangezien de opbrengsten de laatste jaren zijn gedaald en kleine boeren zijn bezweken onder sociaal-economische factoren.

De koffieproductie bevindt zich momenteel ook in een neerwaartse spiraal als gevolg van de groei van de onroerend-goedmarkt in gebieden die vroeger voor de koffieteelt werden gebruikt en de volatiliteit van de koffieprijzen wereldwijd.

De beste manier om Keniaanse koffie te maken

Kahawa Chunhu

Kenianen geven zelf de voorkeur aan thee boven koffie, en het is pas de laatste decennia dat de koffieconsumptie in de regio is toegenomen. De uitzondering is Kaawa Chunhu, ook bekend als Keniaanse bittere koffie, die traditioneel in kleine kopjes wordt gedronken door oudere Swahili-mensen.

De drank wordt gewoonlijk bereid in een grote koperen ketel boven een houtskoolvuurtje en krijgt zijn bitterheid door de toevoeging van gember, kardemom, kaneel en/of andere specerijen. Het wordt vaak geserveerd met dadels of andere zoetigheden om de smaakpapillen in evenwicht te brengen.

Kahava Chunhu wordt vaak beschouwd als een afrodisiacum, omdat het de bloedsomloop en alertheid bevordert.

Methode voor het bereiden van koffie door middel van infusie

Als u de subtiele nuances van een Keniaanse drank echt wilt waarderen, raden veel deskundigen de trekmethode aan in plaats van te filteren. Cafe of AeroPress is hier een uitstekend hulpmiddel voor.

Het is ook aan te bevelen de Keniaanse bonen iets harder te koken en ze iets fijner te hakken dan gewoonlijk. Dit alles dient om het heldere, zurige karakter van de bonen te onderstrepen.

Koude drank met een licht aroma

Evenzo worden Keniaanse bonen vaak beschouwd als een van de beste voor koud te zetten koffie. Koud gebrouwen koffie bewaart de subtielere bloemige en fruitige noten van de boon, wat vooral interessant is in het geval van de Keniaanse boon, die bekend staat om zijn sappige aroma’s.

Bij koud brouwen wordt gemalen koffie 18 tot 24 uur in koud water geweekt, waarna de koffiedeeltjes uit de drank worden gefilterd. De Franse pers is een degelijk instrument voor deze taak, maar u kunt ook een grote pot en een fijn filter gebruiken.

Meest geschikte manier om te branden

Keniaanse koffie laat zich goed mengen met verschillende brandingen, maar over het algemeen wordt gekozen voor een lichte branding om de subtiele fruitige aroma’s van de boon naar voren te brengen. Hoewel de verschillende classificaties (AA, AB, turf) enigszins verschillend reageren op warmte, zijn alle boonsoorten door hun relatieve dichtheid zeer goed verdraagzaam.

Het belangrijkste is om de fruitige zuurheid van de bonen naar voren te brengen, evenals het romige mondgevoel. Vaak wordt de voorkeur gegeven aan een zeer lichte branding, maar een iets donkerder branding kan bijdragen tot de zoetere smaak van de bonen.

Zeer lichte brandingen hebben de neiging zetmeelrijk te zijn met toetsen van mout en banaan, terwijl iets donkerder brandingen toetsen van cacao en karamel brengen.

Drogen van de branding is bijzonder belangrijk voor Keniaanse koffie. Het bereiken van het punt van de eerste barst, wanneer de pitten een hoorbaar krakend geluid maken als ze verbranden, moet langzaam gaan. Langzaam drogen verhoogt de zoetheid en ontwikkelt een heerlijk, zwaar mondgevoel. Ook wordt aanbevolen Keniaanse bonen na het roosteren ten minste twee dagen te laten rusten om hun inherente zoetheid echt te maximaliseren.

Drink vandaag een kop Keniaanse koffie

Keniaanse koffiebonen zijn een wereldberoemd product omdat de hoge ligging en de vulkanische kleigronden ideaal zijn voor de teelt van arabicabonen. Door deze gelukkige natuurlijke hulpbronnen te combineren met een geavanceerd systeem van teelt, productie en distributie, heeft Kenia zijn volledige potentieel voor de koffieproduktie ontplooid.

Aangezien externe factoren een negatieve invloed beginnen te hebben op de productie in de regio, moet u dit luxeproduct zeker proberen voor het te laat is. Deel uw ervaring hieronder.

LEES ALLES:

Recent Content