Klusjes in tien minuten om uw apparaten soepel te laten werken

Als u niet weet waar u de spoelen of het filter van een apparaat kunt vinden, is ons eerste advies om uw gebruiksaanwijzing te raadplegen. Als die verloren is gegaan in de nevelen der tijd of door de kastfeeën, zoek dan online naar het merk en model van uw apparaat en u zou daar een handleiding moeten kunnen vinden.

U kunt ook dezelfde zoekopdracht uitvoeren op YouTube. Er zijn daar heel wat nuttige video’s te vinden die specifiek zijn voor uw toestellen.

Maak het filter van uw wasmachine schoon

De meeste wasmachines hebben een filter achter een klein deurtje of luikje aan de voorkant van het apparaat. Het ziet er meestal uit als een stekker. Als u er geen ziet, zit hij waarschijnlijk onder de bodemplaat van de machine. U kunt een platte schroevendraaier of uw handen gebruiken om het paneel los te wrikken. Daaronder moet u een klein rond kapje zien.

Als je het filter gevonden hebt, leg er dan een oude handdoek of een dienblad met een lage lip onder. Wanneer je het losdraait, zal er wat smerig water uit druppelen. Verwijder de dop en het filter en maak ze schoon en veeg de binnenkant van het diafragma schoon. Vergeet niet alles terug te plaatsen als je klaar bent.

Voor meer
advies over het onderhoud van uw wasmachine, lees ons artikel.

Reinig de condenserspiralen aan de achterkant van uw koelkast

De condenserspoelen, die zich aan de achterkant van uw koelkast bevinden, zijn de plaatsen waar de warmte uit het koelmiddel wordt verwijderd. In wezen houden ze uw koelkast koel. U kunt zich voorstellen dat als ze onder het stof zitten, ze niet erg goed werken.

Allereerst, haal de stekker uit je koelkast. Dit klusje zal niet lang duren, dus je zult je voedsel niet verliezen. Uw veiligheid is van het grootste belang.

De koelkast uit de muur halen is mogelijk een van de ergste klusjes in je huis. Dat komt omdat je het resultaat onder ogen moet zien van je beslissing om nooit, ooit je koelkast van de muur te halen en schoon te maken. Je zult stof, onidentificeerbaar vuil en ongeveer een zak gedroogde erwten aantreffen die daar een schuilplaats hebben gevonden. Daarom heb je een emmer warm water nodig en een doek die je daarna direct kunt weggooien.

Het warme water is NIET voor de condensor spoelen. Het is voor het reinigen van de kokhals-waardige vloer.

Als je koelkast eenmaal is losgekoppeld, loop hem dan naar voren door eerst de ene kant te verschuiven en dan de andere, totdat je de achterkant van de koelkast goed kunt bekijken.

Aan de onderkant zie je een metalen paneel, dat vastgeschroefd zit. Pak een schroevendraaier, en verwijder het. Je zult wat spoelen zien. Ze zullen zeer waarschijnlijk stof bevatten. Bevestig de borstelkop aan uw stofzuiger en maak ze voorzichtig schoon. Als je klaar bent, plaats je het metalen paneel terug en pak je de vloer aan. Als uw koelkast weer op zijn plaats staat, vergeet dan niet hem weer aan te zetten.

Als je je zorgen maakt over je koelkast met vriesvak,
bekijk dan onze gids met advies over verder onderhoud en tekenen dat hij aan vervanging toe is.

Doe wat vaatwasserzout in je vaatwasser

Vaatwasmachinezout helpt je machine niet alleen efficiënter te reinigen, het beschermt hem ook tegen kalkaanslag, die de effectieve levensduur kan verkorten. Dit is vooral belangrijk als je in een gebied met hard water woont.

Het zoutreservoir van de vaatwasser zit onderin je vaatwasser. Je zult waarschijnlijk het onderste afdruiprek moeten verwijderen om er bij te kunnen. Het heeft een plug-achtige dop die je kunt losdraaien. Het reservoir moet gevuld zijn met water. Als dat niet zo is, vul het dan tot de rand met een kan koud leidingwater. Voeg vervolgens het zout toe.

Wat je ook doet, doe er niet zomaar zout in. Het moet speciaal gemaakt vaatwaszout zijn. Als je een trechter hebt, gebruik die dan. Vul anders een maatbeker met vaatwaszout en giet het er voorzichtig in. Als u dit nog niet eerder hebt gedaan, zult u merken dat er ruimte is voor een grote hoeveelheid van het spul.

Vul het zo vol als je kunt en schroef de dop er weer op. Ruim het overtollige zout op. Als je toch bezig bent, verwijder het filter in de bodem van de machine, maak het goed schoon en plaats het terug. Laat de vaatwasser een spoelprogramma uitvoeren of een zelfreinigend programma als de vaatwasser er een heeft.

Voor meer
onderhoudsadvies voor uw vaatwasser, lees onze gids.

Als schoonmaken achter de koelkast het ergste klusje ooit is, dan moet dit het op één na vervelendste zijn. Als dit de eerste keer is dat je dit doet, staat je een wilde rit te wachten. De taak van deze filters is om vet op te vangen. Dus, raad eens? Ja, ze zijn bedekt met dat spul.

Maar hoe meer vet ze hebben verzameld, hoe minder ze rook en voedselresten uit de lucht kunnen halen. Dit betekent dat de afzuigkap van je fornuis niet goed werkt, wat slecht nieuws is voor
uw luchtkwaliteit.

Als je onder je afzuigkap kijkt, zou je in staat moeten zijn om gaasfilters te zien. De meeste hebben een knop die je kunt indrukken om ze eruit te schuiven of te laten springen.

Steek ze in een gootsteen vol met zo dicht mogelijk bij kokend water en afwasmiddel. Dompel je filters onder en laat ze een paar minuten weken in het hete, zeepachtige water.

Trek afwashandschoenen aan. Pak een afwasborstel (gebruik geen schuursponsje of iets anders dat te schurend is). Bestrooi de filters met zuiveringszout en schrob ze schoon.

Er is een alternatief voor deze ellende. Als uw filters er niet al te slecht aan toe zijn, kunt u ze rechtstreeks in uw afwasmachine doen en ze op een hete was laten draaien. Voeg geen extra afwasmiddel toe met het idee dat het zal helpen ze schoon te maken. Vaatwasmiddel schuimt veel te veel om in een vaatwasser te gebruiken en u zult eindigen met een bubbelbad op de keukenvloer.

Geef ze na het afwassen de tijd om volledig te drogen voor je ze terug in de dampkap zet.

Je bent een held. Ga en doe iets leuks voor jezelf.