Koffie zetten met de Kalita Wave


Kalitaboom

Kalita Wave is een koffiefilter met platte bodem uit Japan. De vlakke bodem zorgt voor een gelijkmatigere zuigkracht. In tegenstelling tot de Bonavita en Clever koffiemachines is de Kalita Wave geen giet- en wachtmachine, maar een intensieve bereidingswijze die een constante stroom heet water over de koffie vereist. Het lijkt dus meer op de Hario V60, maar dan met een platbodem filter.

Kalita Wave is verkrijgbaar in twee maten: #155 en #185. Model 155 is kleiner en ideaal voor het bedienen van één of twee personen. De 185 is iets groter. Wave Kalita is verkrijgbaar in glas of roestvrij staal. Model #185 is ook beschikbaar in een keramische versie.

Vergelijk de prijzen:

De Kalita Wave maakt geen gebruik van standaardfilters. U zult speciale Kalita Wave filters moeten aanschaffen voor model #155 of #185, afhankelijk van het model dat u koopt.

Andere aanbevolen apparatuur :

  • Glazen pot: Doe het filter ergens in om de koffie op te vangen. Kalita maakt een 300 ml pot voor nr. 155 en een 500 ml pot voor nr. 185. Als je ze niet gebruikt, weet ik zeker dat je nog iets anders geschikt kunt vinden in je keuken.
  • Keukenweegschaal : We wegen zowel de koffie als het water. De voorbereiding op een keukenweegschaal maakt het proces gemakkelijker en nauwkeuriger.
  • Theepot/Ketel : Bij voorkeur met een smalle hals voor een betere stromingscontrole.
  • Plaat of stopwatch

Bereide koffie

Oké, genoeg met de context. Laten we wat koffie zetten. We leggen in 5 stappen uit hoe je koffie kunt zetten met de Kalita Wave.

1

Inzetfilter

Zoals hierboven vermeld, maakt de Kalita Wave filter gebruik van een geregistreerd handelsmerk. Voeg het filter #155 of #185 toe aan het filterformulier, wat natuurlijk afhankelijk is van het sjabloon dat je hebt. Plaats de filterbak in de karaf waarin u de koffie wilt schenken.

2

Spoelfilter met warm water (optioneel)

Zoals bij de meeste papierfilterverwerkingsmethoden raden wij aan het papierfilter te spoelen. Dit vermindert de hoeveelheid papierafval in de koffie. Dit helpt ook om de vorm van het filter te behouden. Met de Kalita Wave wordt het water direct in het centrum gegoten en snel gevuld. Giet het niet van de zijkanten, omdat het filter kan buigen en zijn vorm kan verliezen.

Een ander voordeel van het gebruik van warm water is dat het de filtervorm voorverwarmt. Om dit te doen, moet het water worden gegoten.

Filterwassen is echter niet nodig en wordt bij sommige bronnen afgeraden. De papierfilters van Onda Kalita zijn zeer fijn, dus de kans dat papierresten de smaak van de koffie aantasten is zeer klein. Aan de andere kant is het een goed idee om warm water in de filtervorm te gieten voordat u deze installeert om deze voor te verwarmen.

3

Zet de gemalen koffie in het filter.

Voor de meeste kookmethodes beginnen we graag met een verhouding van 17 op 1. Dat betekent 17 delen water op één deel koffie. Kalita verkoopt twee verschillende kruiken, dus we onderbieden beide.

  • Model nr. 155: 300 gram water en 17-18 gram koffie
  • Model nr. 185: 500 gram water en 29-30 gram koffie.

De gemalen koffie moet een beetje tussen medium en medium dik zijn. Een alarm/seconde wordt gebruikt om te bevestigen dat u een perfecte maling heeft. De beoogde kooktijd is 3 tot 3,5 minuten. Als je sneller wilt finishen, maal dan wat fijner. Als het te langzaam is, verhoog dan de maling.

4

Giet heet water achter de koffie (pulserend of constant)

Dit is de fase van het voorbereidingsproces die de meeste aandacht vraagt. Als u een balans gebruikt, plaatst u de Kalita golf met filter en koffie in de geselecteerde pot en zorgt u ervoor dat de weegschaal op nul staat.

U kunt twee methoden gebruiken om water toe te voegen. U moet voortdurend een langzame stroom water over de koffie gieten. De andere is de impulsmethode. In dit geval giet u water in het filter, leegt u de koffie in de machine en giet u het water terug in het filter. Beide methoden zijn goed. Wij geven de voorkeur aan de tweede omdat die makkelijker is.

Bij de impulsmethode wordt eerst een kleine hoeveelheid water in de koffie gegoten om deze te laten bloeien. Wacht dan tot het water in de pot zit en giet het terug, soms in een cirkel.

De meest populaire methode is om te gieten tot alle koffie is verzadigd met water en dan gelijkmatig te roeren in een cirkelvormige beweging. We drinken echter Kalita Wave koffie zonder de circulaire schenkmethode, en de smaak is bijna hetzelfde. Dus de methode die u kiest is niet erg belangrijk, maar zorg ervoor dat u de koffie niet roert.

5

Kalita Wave Koffie serveren

Neem de kalitagolf uit de kan, schenk de koffie in een kopje en geniet.

Beëindiging

Als u geen keukenweegschaal of een chique koffiezetapparaat heeft, kunt u altijd nog koffie zetten met Kalita Wave. Er is echter iets meer oefening nodig.

In het geval van koffie is het noodzakelijk om te weten hoeveel gram de lepel ingaat om bij benadering te bepalen of de verhoudingen kloppen.

Heb je geen ketel met een zwanenhals? Giet dan langzaam en voorzichtig.

Recent Content