Koffieplantage informatie


In Nederland zijn we echte L-liefhebbers. We drinken het liefst meerdere koppen koffie per dag; het gemiddelde dagelijkse verbruik van koffie is ongeveer 6,5 miljoen liter. Heb je je ooit afgevraagd hoe koffie wordt gemaakt? Kunt u zich bijvoorbeeld een pakje koffie voorstellen dat in een supermarkt binnenkomt? Albert Hein maakte een interessante film over de koffieproductie:

In bovenstaande video bezoekt Albert Hain een koffieplantage in Honduras. Het is een van de landen waar de koffieproductie vrij hoog is. Dit komt door het aantal koffieplantages in het land. Wat zijn de leefomstandigheden op zo’n plantage? Hoeveel mensen werken er op de koffieplantages? Hebben deze koffieplantages te maken met bepaalde etiketten? In welke landen zijn er plantages te vinden? In dit artikel hebben we alle noodzakelijke informatie over koffieplantages op een rijtje gezet.

Wat is een koffieplantage?

Een koffieplantage is eigenlijk een vrij grote plantage met veel koffieplanten. De foto hierboven geeft een indruk.

Koffieplantages worden gebruikt om koffiebessen te verbouwen, die vervolgens worden verwerkt tot koffiebonen. U kunt deze koffiebonen in de supermarkt kopen en gebruiken in uw koffiezetapparaat. U kunt veel van dit proces zien in de video hierboven.

De koffieplanten worden bedorven op de koffieplantage. De planten moeten een lange rijpingsperiode doormaken; het duurt gemiddeld 8 tot 12 maanden voordat de koffiebessen uit de koffieplant kunnen worden geoogst. De mensen op de koffieplantage zijn dus druk bezig met het verwennen van de koffieplanten, zodat ze perfect kunnen groeien en rijpen. Omdat koffieplantages over het algemeen vrij groot zijn, betekent dit dat het werken op een koffieplantage vrij arbeidsintensief is.

Waar zijn de koffieplantages?

Momenteel wordt ongeveer 30% van alle koffie in Brazilië geproduceerd. In Brazilië zijn er enorme koffieplantages met talloze koffieplanten. Er zijn ook koffieplantages in andere Zuid-Amerikaanse landen, in Madagaskar, Ethiopië, Vietnam en Indonesië.

In de volgende lijst hebben we de top tien van koffieproducerende landen opgesomd:

 1. Brazilië
 2. Colombia
 3. Indonesië
 4. Vietnam
 5. Mexico
 6. Ethiopië
 7. India
 8. Guatemala
 9. Ivoorkust
 10. Oeganda

Goed gedaan: Er is minstens één koffieplantage in Europa. Gran Canaria, met name de Agaete vallei, heeft een klimaat dat bevorderlijk is voor de koffieteelt. Dit deel van Europa is de enige koffieplantage in Europa.

Het is goed om te weten dat alle landen verschillende soorten koffie produceren. De uiteindelijke smaak van de koffie is afhankelijk van het klimaat, het milieu en andere aspecten die verband houden met de plaats. Daarom smaken de Oegandese koffiebonen anders dan die van Brazilië.

In de genoemde regio’s/landen is het klimaat in ieder geval gunstig voor koffieplanten. Het landschap is ook ideaal voor koffiebomen, die liever op grote hoogte groeien. Het is goed om te weten dat er twee soorten koffiebonen zijn: Arabica en Robusta koffiebonen Vervolgens gaan we kort in op de belangrijkste kenmerken van deze koffiebonen en de bijbehorende koffieplanten.

Arabische bonen

Arabica koffieplanten zijn inheems in Zuid-Amerika, Azië en delen van Midden-Amerika. Het belangrijkste voor deze koffieplanten is dat ze op grote hoogte kunnen groeien. De gemiddelde hoogte van een Arabica koffie is 1.500 meter boven de zeespiegel. Dit betekent ook dat deze koffieplanten slechts in bepaalde landen tot volle wasdom kunnen komen.

Omdat Arabicabonen op grote hoogte moeten groeien, komen ook op grote hoogte koffieplantages voor. Hierdoor zijn deze koffieplantages niet vlak, maar strekken ze zich uit over vele heuvels en bergen:

Robuust

In tegenstelling tot de Arabica koffieplanten moeten Robusta koffieplanten niet op grote hoogte worden geteeld. Deze planten zijn inheems in het laagland, maar deze koffieplanten komen ook voornamelijk in Zuid-Amerika voor. In dit deel van de wereld is het klimaat optimaal voor koffieplanten.

Naarmate de Robusta-koffieplanten laag groeien, zijn ze gevoeliger voor z. B. Ziekten en insecten. Om dit te voorkomen, ontwikkelen Robusta-koffieplanten een aanzienlijke weerstand. Uiteindelijk zorgt dit ervoor dat de Robusta-koffieboon meer cafeïne bevat dan de Arabica-koffieboon.

Wat voor werk wordt er gedaan op een koffieplantage?

Als de koffieplanten eenmaal in de plantage zijn geplant, is het zaak om ze goed te verzorgen. Planten hebben water nodig, maar gelukkig valt er bij koffieplanten relatief veel regen. Tijdens de teelt worden de koffieplanten soms gesnoeid zodat ze niet meer dan 2,5 meter hoog worden.

Leuk detail: Na 4 of 5 jaar worden de koffieplanten meestal volledig tot de grond toe afgesneden. De oude takken worden verwijderd zodat de koffieplant weer optimaal kan groeien. De gemiddelde levensduur van een koffie kan oplopen tot 30 jaar.

Koffiebessen groeien op koffieplanten. Deze bessen worden uiteindelijk verwerkt tot koffiebonen. De behandeling van deze bessen neemt echter enige tijd in beslag; gemiddeld moeten de koffiebessen 8 tot 12 maanden rijpen. Als de koffiebessen rijp zijn, kunnen ze geoogst worden.

Dit is de belangrijkste taak op een koffieplantage; zoals u zich kunt voorstellen, is het een taak die tijd vergt. In de genoemde landen heeft niet iedereen toegang tot moderne, gemotoriseerde apparatuur. Nee, het plukken van de koffiebessen is op de meeste plantages een handmatige klus. Het is behoorlijk hard werken, dus niet iedereen is geknipt om op een koffieplantage te werken. Hele families werken vaak op de plantages in deze landen. Tijdens de oogst verzamelen de families zich, ondersteunen elkaar en zorgen ervoor dat alle bessen bij elkaar worden geplukt.

Het is belangrijk om de juiste bessen te kiezen. Niet alle bessen rijpen op hetzelfde moment. Voor het verzamelen van de koffiebessen kunnen verschillende oogstmethoden worden onderscheiden:

 • Ontworteling, die bestaat uit het uittrekken van hele takken in één keer. Dit betekent dat zowel rijpe als onrijpe bessen worden geoogst.
 • Selectief oogsten : De plukkers beoordelen of de koffiebessen rijp zijn of niet. Is de koffiebes rijp? Dan is het geselecteerd. De onrijpe koffiebessen blijven in de koffiefabriek.

Wanneer de bessen worden geplukt, worden ze vaak in een mandje gelegd. Deze mand is bevestigd aan een riem, die om de taille van de verzamelaar wordt geplaatst. Dit maakt het plukken van de koffiebessen ook behoorlijk vervelend.

Deze manden worden in een grotere mand geleegd; deze mand wordt vervolgens naar een fabriek gestuurd waar de bessen worden verwerkt tot koffiebonen. Roosteren speelt hierbij een belangrijke rol; u kunt hier meer lezen over het branden van koffiebonen.

Hoeveel mensen werken er op de plantage?

Het is moeilijk om een concreet antwoord te geven op deze vraag. Het antwoord is afhankelijk van de grootte van de koffieplantage en dus van het aantal koffieplanten.

Om u een voorbeeld te geven:

 • Zo’n 150 mensen werken op de 3 miljoen stuks tellende koffieplantage. Dit betekent dat een arbeider gemiddeld 20.000 koffieplanten onder zijn hoede heeft.

Zoals gezegd hebben sommige plantages ook hele families in dienst. Deze gezinnen leven uitsluitend van de inkomsten uit koffie. Is de koffieboerderij een goede plek om te wonen? Hij verdient tenminste beter dan wat hij een paar decennia geleden deed. Dit is te wijten aan het verschijnen van verschillende labels.

Etiketten voor koffieplantages

De afgelopen jaren zijn verschillende misstanden aan het licht gekomen. Zo werden in 2016 18 medewerkers gered van een koffieplantage in Brazilië. Op deze koffieplantage moesten ze zeven dagen per week werken. Ze moesten ongeveer 11 uur per dag werken en werden betaald met het gewicht van de koffiebonen. Ze ontdekten echter dat alle koffiebonen van de ene op de andere dag verdwenen waren, waardoor ze structureel onderbetaald werden. Nadat de Braziliaanse regering hier achter kwam, werd de plantage snel in beslag genomen. Ook bleek dat de plantage een Starbucks-zegel had, ook al had Starbucks al jaren geen zaken meer gedaan met de plantage.

Het Starbucks-label is een van de vele labels die vandaag de dag bestaan. In Nederland zijn er bijvoorbeeld B. de volgende merken voor koffie:

 • Eerlijke handel
 • Regenwoud
 • UTZ-alliantie
 • Bio
 • ECO

Sommige zeehonden verwijzen naar het milieu (regenwoud), andere naar de werkomstandigheden op de koffieplantage (eerlijke handel).

Als je bij de supermarkt een zakje koffiebonen koopt, kun je ervan uitgaan dat de bonen duurzaam worden geteeld. Voor de zekerheid kunt u altijd het etiket op de koffiebonenverpakking controleren.

Werkomstandigheden op koffieplantages

De bovengenoemde kenmerken hebben bijgedragen aan de verbetering van de arbeidsomstandigheden op de koffieplantage. Zo hebben de arbeiders op de koffieplantages standaard genoeg te drinken en worden ze beschermd tegen de schittering van de zon. Veel koffieplantages liggen in de buurt van de evenaar, waardoor de temperatuur ongelooflijk kan oplopen.

De werkomstandigheden zijn verbeterd, maar er komen nog steeds regelmatig aanvallen voor. Grote bedrijven kunnen dergelijke misstanden niet tolereren en kiezen daarom hun koffieplantages zeer zorgvuldig uit. Ze houden ook toezicht op de werkomstandigheden op de plantages en zorgen ervoor dat de werkomstandigheden aangenaam zijn.

Het werken op een koffieplantage is echter moeizaam en vervelend. Dankzij de arbeiders van de koffieplantages kunnen we genieten van een heerlijke koffie. Wij danken de koffieplantages en de medewerkers!

Recent Content