Lavazza Idola review


In één oogopslag

Beoordeling van de expert

Onze uitspraak

Als u een snelle, probleemloze en smaakvolle espresso wilt, hoeft u niet verder te zoeken. De Idola is een slanke, stille en hoogwaardige capsule-koffiemachine. Hij wordt echter niet geleverd met een melkopschuimer, wat betekent dat de Idola alleen maar zwarte koffieopties biedt.
Het feit dat Lavazza nu industrieel composteerbare koffiecapsules produceert, betekent als bonus dat de Idola misschien wel een van de meest milieuvriendelijke capsule koffiemachines is die u kunt kopen.

De Idola koffiemachine maakt deel uit van Lavazza’s A Modo Mio capsule koffiezetapparaat assortiment. In wezen is het een afgeslankte versie van de Desea (die momenteel op nummer één staat in onze lijst van
de beste koffiemachines die we hebben beoordeeld. We beoordeelden het
4,5 van de 5 sterren).

Terwijl de Desea wordt geleverd met een melkopschuimer, waarmee u een verscheidenheid aan melkachtige koffiesoorten kunt maken – lattes, cappuccino’s, macchiato’s en meer – is de Idola een eenvoudiger voorstel. Hij zet alleen zwarte koffie.

Maar dat doet hij goed.

Net als andere koffiezetapparaten in het Lavazza-assortiment maakt de Idola gebruik van een pod-systeem, wat betekent dat u, zodra u de machine koopt, in feite een koffiezetapparaat-leven lang pods van A Modo Mio zult kopen.

Het voordeel van pods is het gemak en het gebrek aan rommel. Je stopt er gewoon een pod in en gooit hem weg als hij op is. U hoeft niet na te denken over de verhouding tussen bonen en water, u hoeft niet te malen of te tampen en u hoeft geen koffiedrab op te ruimen.

Het probleem zit hem in het weggooien: milieubewuste consumenten zullen zich storen aan de hoeveelheid afval die ermee gemoeid is. Alle grote fabrikanten van koffiecapsules bieden nu echter recyclingmogelijkheden voor gebruikte capsules. Hoe u de capsules uit uw machine kunt recyclen, leest u in
ons how-to artikel over dit onderwerp.

In feite gaat Lavazza nog een stapje verder. Het maakt nu koffiecapsules die industrieel composteerbaar zijn. Dit betekent dat u ze bij uw voedselafvalinzameling kunt doen. Na behandeling in een fabriek voor voedselafval worden de capsules in zes maanden afgebroken. Houd er wel rekening mee dat de capsules alleen industrieel composteerbaar zijn, dus dat ze niet in uw composthoop in de tuin worden afgebroken.

Als er in uw regio geen inzameling van voedselafval is, kunt u
ze terugbrengen om ze te recycleren.

Het is duidelijk dat als je in deze machine investeert, je wilt weten dat je zult genieten van de koffie die hij maakt. Dus hoe smaakt capsule koffie? Het varieert van merk tot merk, maar Lavazza moet tot de beste behoren. De capsules geven een rijke koffie met een goed crèmelaagje.

Er zijn momenteel zeven capsulevariëteiten om uit te kiezen op Lavazza’s eigen site, en meer te koop op Amazon, met verschillende bonencombinaties (variëteiten van Arabica en Robusta) en koffiesoorten. Naast een reeks smaakintensiteiten zijn er melanges die het best geschikt zijn voor een long coffee of een espresso, alsook een decaf en een biologische koffie.

Wat de prijs betreft, kun je rechtstreeks bij Lavazza kopen voor 28 p per capsule, hoewel als je wacht tot je een deal kunt vinden, of in bulk koopt, kun je de prijs verlagen tot ongeveer 20 p per capsule.

Prijs & beschikbaarheid

Op het moment van reviewen is de Idola te koop bij
Lavazza’s eigen site voor £139. Het is echter de moeite waard om rond te shoppen, want dit is momenteel niet de beste koopoptie. Op dit moment kunt u de Idola in het zwart kopen bij
AO.com voor £69. Hij is ook verkrijgbaar op
Amazon vanaf £109.99.

Inbegrepen in de prijs is een startpakket van negen geassorteerde A Modo Mio capsules, zodat u kunt beslissen welke koffiesoort u verkiest.

Ontwerp & bouw

De Idola ziet er hoogwaardig uit en voelt ook zo. Hij is zwaar (4 kg), met een glanzende afwerking. Hij is verkrijgbaar in drie kleuren: zwart, donkerrood en een lichte cappuccino. Bovenop de machine zit een metalen hendel. U tilt hem op om de capsuleopening te openen en drukt hem omlaag om het compartiment te sluiten. De bediening is erg prettig.

Lavazza Idola

Het is een lange, smalle machine. Hij is slechts 145 mm breed, maar wel 380 mm diep, wat betekent dat hij wellicht verder uitsteekt dan veel van de andere apparaten op een gemiddeld aanrecht. (Dit is wat mij betreft het belangrijkste minpunt van de esthetiek van de machine. Ik vond het moeilijk om het apparaat op de juiste plaats in mijn keuken te zetten, omdat het uitsteekt in de werkruimte op het aanrecht).

Hij is 280 mm hoog en omdat de koffiepads van bovenaf worden geladen, heb je een redelijke kastruimte nodig – hoewel dat voor de meeste keukens van normale grootte geen probleem zou moeten zijn.

Het waterreservoir van 1,1 liter past in de achterkant van de machine. Door de diepte van de Idola is het moeilijk te zien wat er aan de achterkant van de machine gebeurt als deze onder overhangende keukenkastjes wordt geplaatst. Als u het reservoir wilt vervangen, moet u het koffiezetapparaat dus naar voren verplaatsen of blindelings opnieuw bevestigen. Dit is niet ideaal, maar gelukkig kan het reservoir gemakkelijk worden teruggeplaatst.

Het koffiekopjesplateau heeft twee hoogte-opties, waarin een espressokopje en een standaard mok passen.

Functies & prestaties

Vanaf het moment dat het apparaat wordt ingeschakeld, is het in ongeveer 35 seconden klaar om koffie te zetten. Het koffiezetten zelf duurt slechts een paar seconden en is zeer stil. Het is een snel en indrukwekkend proces zonder gedoe. De geproduceerde koffie is van een zeer hoge kwaliteit.

Het bedieningspaneel van de Idola is gemakkelijk af te lezen en te gebruiken. Er zijn vier mogelijkheden om koffie te zetten: espresso, lange espresso, lange koffie en een free-pour optie. De eerste drie opties zijn one-touch – de laatste optie vereist een druk op de knop om het koffiezetten te starten en een tweede om het af te maken.

Er is ook een temperatuur boost knop, waarmee je een hetere koffie kunt krijgen dan standaard.

De rest van het bedieningspaneel bestaat uit indicatielampjes. Deze waarschuwen je wanneer het water in het reservoir opraakt, er kalkaanslag ontstaat en de capsule-lade volloopt. De machine is gemakkelijk te onderhouden en schoon te houden en heeft een ontkalkingscyclus die om de twee maanden moet worden uitgevoerd (misschien vaker als u in een gebied met hard water woont).

Verdict

Als u een snelle, probleemloze en smaakvolle espresso wilt, hoeft u niet verder te zoeken. De Idola is een slanke, stille en hoogwaardige capsule-koffiemachine van Lavazza. Een eenvoudigere versie van de
Desea, die wordt geleverd met een melkopschuimer, is de Idola helemaal gericht op zwarte koffieopties.

Als bonus, het feit dat Lavazza nu industrieel composteerbare koffiecapsules produceert, betekent dat de Idola aantoonbaar een van de meest milieuvriendelijke capsule koffiemachines is die je kunt kopen.

Recent Content