LG 55C1: de C-serie nog steeds een referentie onder de OLED-tv’s

Zoals elk jaar vernieuwt LG zijn reeks OLED TV’s. De LG C1 vervangt de LG CX met een paar veranderingen zoals een nieuwe processor, een nieuwe interface en een volledig herziene afstandsbediening.
LG C1 OLED55C16LA

Bekijk de dagprijs

Presentatie

De LG Oled 55C1 neemt het ontwerp van de 55CX uit 2020 en verwisselt de LG Alpha 9 Gen 3 processor voor het nieuwe LG Alpha 9 Gen 4 AI 4K model, een lichte evolutie met een beetje kunstmatige intelligentie om content detectie en scaling te verbeteren, met een 15% vermogenswinst. Het toestel erft ook de nieuwe webOS 6.0-versie, inclusief het Game Optimizer-menu dat informatie over videogames samenbrengt, en de enigszins herziene Magic Remote. Het OLED-paneel geeft nog steeds Ultra HD-definitie weer, en op papier is het identiek aan de LG 55CX van vorig jaar. Het is de moeite waard om te onthouden dat alleen de LG G1 het nieuwe, helderdere Oled-paneel heeft dat door LG Display wordt geproduceerd. We merkten wel een hogere helderheid op bij de LG 65G1 die we testten, maar de LG 55C1 heeft op dit punt een paar verrassingen voor ons in petto.

De LG C1 bevindt zich in het midden van LG’s Oled-gamma, tussen de B1, die het met twee HDMI 2.1 ingangen moet doen (vier voor de C1) en de LG G1 met zijn Oled Evo paneel. De prijs van de LG 55C1 ligt rond de €1700. Hij is ook verkrijgbaar in 48″, 65″ en 77″ versies voor prijzen van respectievelijk ongeveer 1300 euro, 3000 euro en 4000 euro. Een klein detail is dat deze TV verkrijgbaar is met een zwarte of witte plastic achterkant. We hebben de witte versie getest.

Beeldkwaliteit

Deze LG 55C1 maakt geen gebruik van het Oled-paneel van de 55CX van 2020 en kiest voor een Oled-model dat al te zien was op de Philips OLED804. Het werkt op dezelfde manier: elke pixel bestaat uit vier subpixels (een groene, een rode, een blauwe en een witte). De witte en rode subpixels zijn groter om de maximale helderheid van het paneel te verbeteren, terwijl de kleurtemperatuur dicht bij 6500 K blijft. Zoals nu gebruikelijk is bij OLED-technologie, zijn de kijkhoeken uitstekend. Wij hebben een verlies aan helderheid gemeten van slechts 17% bij 45° en er is geen variatie op zwart, wat absoluut is. Ter vergelijking: het verlies aan helderheid bedraagt 35-40% bij de beste LCD-TV’s (Samsung QE75Q950TS en Sony Bravia KD-65XH9505) en 70% bij instapmodellen en modellen uit het middensegment.

Zoals vaak het geval is met LG’s OLED TV’s, levert de Filmmaker modus gewoon perfecte kleuren. Wij hebben een gemiddelde delta E van 1,3 gemeten, ruim onder de drempel van 3 waaronder het menselijk oog geen verschil meer waarneemt tussen de kleuren die op het scherm worden weergegeven en de verwachte kleuren. Geen enkele kleur overschrijdt een delta E van 3. De grijsniveaus die door de gammacurve worden weergegeven zijn gewoon perfect, met een gemiddelde waarde van 2,4, gebaseerd op de referentiewaarde. De kleurtemperatuur is uitstekend met een perfect stabiele curve over het gehele spectrum en een gemiddelde van 6630 K dat zeer dicht bij de referentiewaarde (6500 K) ligt. Ten slotte wordt, zoals altijd bij Oled-technologie, het contrast als oneindig beschouwd. Zelfs met een wit dat is gekalibreerd op 150 cd/m², wordt zwart gemeten op 0 cd/m². Dit contrast is nog steeds indrukwekkend en stelt u in staat van alle nuances te genieten, zelfs in volledige duisternis.

Het is moeilijk om de winst van de α9 (Alpha 9) Gen 4 AI-processor te zien. De scaling engine – identiek aan die van 2020 – is even goed als altijd. Het geeft Full HD-inhoud weer op het Ultra HD-paneel met respect voor de oorspronkelijke bron zonder artefacten te creëren. Het is mogelijk de weergave te verbeteren door de scherpte te verhogen. Sinds de komst van de α9-processor is de bewegingscompensatiemotor uitstekend. TruMotion kan nog steeds met de hand worden gecontroleerd door schokkerigheid (De-Judder) voor 24/25/30 Hz inhoud en onscherpte (De-Blur) voor 50/60 Hz inhoud aan te pakken. De grootste verbetering betreft het systeem voor het invoegen van zwarte beelden dat het mogelijk maakt de retinale persistentie te misleiden (Oled Motion Pro). Dit werkt nu flikkervrij in “low” of “medium” mode.

HDR

De HDR rendering is gewoon uitstekend. Met een signaal van 10.000 cd/m² wordt de referentie EOTF-curve (in geel) perfect gevolgd tot 70% luminantie voordat de TV de curve afvlakt tot zijn maximale vermogen. Met een gemiddelde delta E gemeten op 2, kunnen kleuren als brongetrouw worden beschouwd.

De grote verrassing is de piekhelderheid, gemeten op 740 cd/m². In vergelijking met vorig jaar is de winst indrukwekkend, aangezien de LG 65CX genoegen nam met 665 cd/m². De LG 55C1 plaagt de LG 65G1 met het Oled Evo paneel en zijn piekhelderheid van 782 cd/m². Het is zo dichtbij dat het prijsverschil voor de laatste moeilijk te rechtvaardigen is. Deze piek is nog ver verwijderd van die van de Panasonic 65HZ2000 met zijn 951 cd/m². De piekhelderheid van de LG 55C1, gecombineerd met het oneindige contrast van het Oled-paneel, maakt het nog steeds mogelijk om een zeer dynamisch beeld weer te geven, wat HDR-inhoud verbetert, vooral omdat de tv perfect het kleurenspectrum van de DCI-P3-ruimte dekt, die veel wordt gebruikt door de bioscoop.

Videospelletjes

In gaming-modus wordt de displayvertraging gemeten op 12,5 ms, maar LG biedt dit jaar een nieuwe Boost-optie via het Game Optimizer-paneel dat de displayvertraging terugbrengt tot slechts 9,6 ms (voor signalen die VRR gebruiken). Er is minder dan één frame vertraging in vergelijking met de 60 Hz bron, en dus geen vertraging tussen de actie van de controller en de impact ervan op het scherm. Wat nagloei betreft, is de Oled-technologie nog steeds ongeëvenaard op de markt met een sub-milliseconde tijd, terwijl de beste LCD-TV’s slechts beter dan 11ms kunnen.

De spelmodus vereist enkele aanpassingen om een perfect beeld te krijgen. Het belangrijkste is om de kleurtemperatuur tot een minimum te beperken (Beeld > Geavanceerde instellingen > Kleur > Witbalans > Kleurtemperatuur > Warm 50). Zodra dit is gebeurd, levert de TV een perfect beeld, zelfs in de Game Optimizer modus. Of het nu in SDR of HDR is, de delta E is altijd minder dan 3.

Net als de LG CX behoudt de LG 55C1 vier HDMI 2.1 ingangen die compatibel zijn met alle functies van deze nieuwe standaard, waaronder 4K streams bij 120Hz, VRR (Variable Refresh Rate) dat beeldscheuren en schokken voorkomt, ALLM (Auto Low Latency Mode) dat automatisch overschakelt naar game modus wanneer een console wordt gedetecteerd, en eARC voor lossless audio feedback. LG TV’s ondersteunen ook als enige G-Sync – Nvidia’s VRR – en zijn compatibel met FreeSync Premium (niet Pro, omdat LG liever heeft dat de TV de HDR-laag verwerkt).

Vertroebeling

Zoals bij alle Oled-tv’s op de markt wordt elke pixel afzonderlijk beheerd en is er dus geen sprake van vertroebeling. Bandeffecten (horizontale of verticale strepen) zijn ook afwezig. De helderheidsuniformiteit over het hele paneel is uitstekend: we hebben gemeten dat de gemiddelde afwijking van de wituniformiteit over het hele 55-inch paneel slechts 3% bedraagt. Dit zeer goede resultaat kan worden verklaard door het gebruik van Oled-technologie.

Nog even over de markeerproblemen die sommige gebruikers ondervinden. Uitgebreide tests hebben uitgewezen dat de markering van moderne Oled-schermen bij dagelijks gebruik beperkt is. Anderzijds kunnen doorlopende nieuwskanalen met banners met verzadigde kleuren (rood, blauw of groen) problemen veroorzaken, vooral wanneer de helderheid tot het maximum wordt opgevoerd. Dit risico bestaat en kan niet volledig worden genegeerd. Het is van essentieel belang dat het televisietoestel met de afstandsbediening wordt uitgeschakeld en het is niet raadzaam het volledig van het lichtnet los te koppelen. Dit komt doordat de TV onderhoud aan het paneel pleegt wanneer het in stand-by staat om de uniformiteit te behouden en markeringsproblemen te voorkomen. Sinds 2020 gebruikt LG een vast logodetectiesysteem dat automatisch de helderheid van logo’s vermindert om de risico’s te beperken. Een schermachtergrond wordt ook zeer snel geactiveerd (1 min) wanneer het een vast beeld detecteert.

Ergonomie

De LG 55C1 is een kopie van de 55CX uit 2020. De afwerkingen zijn netjes.

Hij maakt nog steeds gebruik van een centrale aluminium standaard, wat de geluidskwaliteit ten goede komt.

Als de LG Oled 55C1 naar de top van de ranglijst van Oled-tv’s glijdt wat betreft de kwaliteit van het antireflectiefilter, is deze identiek aan die van 2019 en 2020 en filtert een groot deel van de reflecties. Alleen Samsung blijft de benchmark op dit gebied met zijn high-end Qleds zoals de QE75Q950TS en QE65Q800T.

De centrale standaard heeft een ingegraven diepte van 25,1 cm. Dit betekent dat deze TV zich thuis voelt op onze referentiekast van 160 x 40 cm. De standaard steekt echter nogal uit aan de achterkant van het toestel, waardoor het niet mogelijk is om het dicht tegen de muur te plakken.

In deze witte versie is de achterkant van de LG 55C1 volledig bedekt met wit plastic. De standaard heeft een basiskabelbeheersysteem.

De TV heeft vier HDMI 2.1 ingangen, drie USB poorten, een Ethernet poort, een optische digitale audio uitgang, een hoofdtelefoon uitgang, een PCMCIA (CI+ Common Interface) poort, een rake antenne aansluiting en een satelliet. Het heeft ook een DVB-T/T2, DVB-S/S2 en DVB-C tuner (DVB-T, satelliet en kabel), evenals 802.11a/b/g/n/ac wifi en Bluetooth 5.0 voor verbinding met een draadloos audioapparaat (hoofdtelefoon of luidsprekers).

Met webOS 6.0 toont de startpagina nu aanbevolen inhoud, evenals geïnstalleerde apps. Er is ook wat informatie over de TV (HDMI en USB aangesloten apparaten, smartphone, etc.). De belangrijkste apps zijn beschikbaar (Netflix, YouTube, Amazon Prime, Google Films, BeIn, Spotify, OCS of Deezer en My Canal sinds mei 2021). De apps starten snel en blijven in het geheugen voor een snel herstel. Deze versie 6.0 van webOS is bijzonder gestroomlijnd en aanpasbaar. Met de functie Sportalarm kunt u meldingen ontvangen vóór het begin van een wedstrijd, wanneer een doelpunt wordt gescoord, of een melding aan het eind van een wedstrijd, nadat u uw favoriete team hebt opgegeven. WebOS heeft nog steeds de spraakassistenten Google Assistant en Alexa. Beide assistenten zijn rechtstreeks toegankelijk via speciale toetsen op de afstandsbediening. De TV ondersteunt ook Google Cast, HomeKit en AirPlay 2. Tenslotte maakt Magic Explorer contextuele zoekopdrachten mogelijk op basis van de inhoud op het scherm (acteur, naam van de regisseur, recensent, enz.).

Als het op reactiesnelheid aankomt, is webOS nog steeds de benchmark, net als het Tizen-systeem van Samsung. De TV start op in 12 seconden (iets langzamer dan de 6 seconden van vorig jaar) en ontwaakt in 4 seconden. De uitschakeling toont nu echter een reusachtig LG-logo dat de stand-bytijd vertraagt tot 2 seconden.

De nieuwe Magic Remote heeft nog steeds een zeer laag zwaartepunt waardoor hij moeiteloos in de palm van de hand past, de gyroscoop om de aanwijzer te bedienen en de geïntegreerde microfoon om gesproken zoekopdrachten mogelijk te maken. Het heeft een nieuw, meer eigentijds ontwerp. Het grote nieuws is de integratie van NFC voor een snelle koppeling met een smartphone om beelden naar de tv te sturen (mits je een Android-smartphone hebt met de LG Things-app). Er zijn ook knoppen gewijd aan de meest populaire streamingdiensten (Netflix, Prime Video, Disney+ en Rakuten TV), evenals directe toegang tot Google Assistant en Alexa.

Audio

LG heeft zijn audiosysteem sinds vorig jaar niet meer geüpgraded. De LG 55C1 heeft nog steeds twee luidsprekers en twee subwoofers met een totaal vermogen van 40W. Dit systeem levert een zeer goed geluid voor een televisie. Er is nog steeds een lichte karakteristieke dip tussen 5500 en 9000 Hz. Over het geheel genomen blijft het geluid ruim boven het gemiddelde, met een zeer aanwezige bas. Als u het beter wilt doen, zult u een kwaliteits geluidsbalk moeten aanschaffen.

Voor 2021 introduceert LG automatische volumeregeling tussen verschillende bronnen om variaties bij het overschakelen van de ene bron naar de andere tot een minimum te beperken. De TV is ook compatibel met WiSA, dat de overdracht van 24-bit 48/96kHz draadloze audiostreams over zes kanalen (5.1) met verminderde latentie mogelijk maakt.

Stroomverbruik

Met wit gekalibreerd op 150 cd/m², verbruikt de LG 55C1 77W op ons testpatroon, wat 92,3W/m² lager is dan het gemiddelde verbruik van de geteste TV’s (100W/m²). Deze TV verbruikt altijd meer stroom dan LCD modellen. Een tv met een Edge-Led achtergrondverlichting (een enkele balk met LED’s onderaan) zoals de Samsung QE65Q60R neemt bijvoorbeeld genoegen met 66,1 W/m², terwijl de Sony KD-65XG8505 – de meest energiezuinige tv in onze vergelijking – 55,8 W/m² verbruikt. Het stroomverbruik in stand-by is altijd minder dan 1 W.

Productspecificaties

  • Type scherm: OLED
  • Type OLED: OLED
  • Schermdiagonaal: 55 inch (140 cm)
  • Beeldverversing: 100 Hz
  • Maximale resolutie: 4K Ultra HD
  • Smart TV: Ja
  • Smart TV platform: webOS
  • HDR: Ja
  • Type HDR: Dolby Vision | HDR10 | HLG
  • Input Lag: 13 ms
  • Local dimming: Nee
  • Self-emitting: Ja
  • Ambilight: Nee
  • Processorkernen: Quad core (4)
  • Inclusief Game Mode: Ja
  • Beeldkwaliteit standaard: Picture Mastering Index (LG)
  • Beeldkwaliteit waarde: 100 Hz
  • HDMI: 4
  • USB: 1
  • Koptelefoon: Ja
  • Scart: Geen
  • Netwerkaansluiting: 1
  • Analoge audio uitgang: 0
  • Optische uitgang: Y
  • CI/CI+ ingang: Ja, CI+ v1.4
  • Audio Return Channel: Ja
  • Wifi: Ja
  • Bluetooth: Ja
  • Antenne aansluiting (Coax): N
  • Component uitgang poort: N
  • Composiet aansluiting: Nee
  • Wifi: Ja
  • Menu talen: Universeel
  • Elektronische gids: Ja
  • Ingebouwde dvd-speler: Nee
  • Teletekst: Ja
  • Dual Gaming: Nee
  • Spraakbesturing: Ja
  • Bediening via app: Ja
  • Compatibel met: Niet van toepassing
  • TV-tuner: DVB-C | DVB-S | DVB-S2 | DVB-T | DVB-T2
  • Uitgangsvermogen: 2 x 40 Watt
  • Aantal speakers: 2
  • Gewicht zonder standaard: 18 kg
  • Gewicht met standaard: 23 kg
  • Afmetingen zonder standaard (b x h x d): 122,8 cm x 70,6 cmx 4,69 cm
  • Afmetingen met standaard (b x h x d): 1228 mm x 738 mm x 251 mm
  • Muur montage: VESA 300mm x 200mm
  • Draaibaar voetstuk: Nee
  • Nieuw energielabel: G
  • Energieverbruik: 151 kWh
  • Energieverbruik in stand-by: 0,5 W
  • Energiebesparing functie: Ja
  • Lichtsensor: Ja
  • Sleep timer: : Ja
  • Fabrieksgarantie: 2 jaar
  • Type garantie: On-site repair
  • Uitzonderingen fabrieksgarantie: geen
  • Introductie: 2021
  • Kleur: Wit | Grijs
  • EAN: 8806091153975
  • Verpakkingsinhoud: TV, Afstandsbediening, Handleiding, Stroomkabels
  • Afstandsbediening: Ja
  • Landcode: Benelux model
  • Gewicht: 28,6 kg
  • Kan zelfstandig met internet verbinden: Ja
  • App vereist voor gehele functionaliteit: Nee
  • App werkt op besturingssysteem: Android | iOS
  • Delen van gebruikersgegevens vereist: Nee
  • Wifi vereist: Ja, met bijzondere eisen, zie productinfo
  • Bluetooth vereist: Nee
  • Mobiele data verbinding mogelijk: Informatie niet beschikbaar
  • Betaalde diensten vereist: Nee
  • Compatibel met: Niet van toepassing
  • Taal handleiding: Universeel
  • Verpakking breedte: 134,5 cm
  • Verpakking hoogte: 81 cm
  • Verpakking lengte: 20,7 cm
  • Categorieën: Televisies & Accessoires Elektronica Televisies
  • Serie: LG OLED C-serie
  • Schermdiagonaal: 55 inch
  • Resolutie: 4K Ultra HD
  • Smart TV: Smart TV
  • Beeldverversing: 100 Hz

Voordelen

  • Beeldkwaliteit.
  • Uitstekende kleurweergave in HDR.
  • Verhoogde piekhelderheid (wat is het nut van de G1?)
  • Filmmaker mode.
  • Oneindig contrast.
  • Hoeken van visie.
  • Voortgezette prestaties van de α9 processor.
  • Efficiënt Oled Motion Pro-systeem.
  • Responsieve Oled-technologie, uitstekende displayvertraging.
  • HDMI 2.1-compatibiliteit (VRR, ALLM, eARC), FreeSync en G-Sync.
  • Dolby Vision IQ.

Nadelen

  • Afstandsbediening zonder achtergrondverlichting.
  • Helderheidspiek in HDR-modus nog steeds lager dan de beste LCD-tv’s.

LG C1 OLED55C16LA - 55 inch - 4K OLED

Conclusie

De LG 55C1 is een van de meest succesvolle TV’s op de markt, net als zijn voorganger. Het heeft een perfect gekalibreerd beeld in SDR en HDR, zeer brede kijkhoeken en een oneindig contrast. De verrassing is de hogere piekhelderheid, die die van de LG G1 evenaart, ook al heeft het een Oled Evo-paneel. De LG 55C1 zal zowel liefhebbers van films als van videogames bevallen dankzij het feilloze reactievermogen en de integratie van essentiële functies om te genieten van de nieuwste gameconsoles (HDMI 2.1, 4K120, VRR). Absoluut een van de beste OLED TV’s op de markt.