Light vs Dark Roast: wat is het verschil?

Hang genoeg rond koffieliefhebbers en je hoort een discussie over licht versus donker branden.

Dit is meestal niet triviaal, vooral voor fervente aanhangers van elke gebraden stijl.

Noch beoefenaars noch consumenten van elke geroosterde stijl steken zelden over naar de andere kant.

Wat bevordert dit soort toewijding, vraag je je misschien af?

In dit artikel zullen we beide roast-stijlen verkennen en controleren wat elk te bieden heeft.

Wat doet het branden van koffie?

Voordat we in de lichte en donkere roosterniveaus duiken, laten we ons verdiepen in het proces dat beide creëert: roosteren.

We kunnen branden zien als het equivalent van koken in de koffie-industrie. Het vereist warmte, lucht en beweging over een bepaalde tijdsduur.

De taak van branden is om oplosbare verbindingen in de koffieboon te maken die kunnen worden geëxtraheerd (door te zetten) en geproefd. Dat is de essentie.

Professionele brandmeesters kunnen de creatie van deze verbindingen aanpassen met warmte en luchtstroom, maar ze moeten er nog steeds voor zorgen dat de koffie drinkbaar wordt.

Er is hier eigenlijk een vrij breed raam – het is niet zo moeilijk om de koffie drinkbaar te maken. Zelfs thuisbranders kunnen snel op dit niveau komen.

De echte kunst is het branden van de koffie, dus het blijkt heerlijk te smaken. Keer op keer. Consistentie is de sleutel om een geweldige brander te worden.

Terwijl koffiebonen het brandproces doorlopen, ondergaan ze duidelijke kleur- en geurveranderingen. Vrijstellingen omvatten gerijpte / moessonbonen en cafeïnevrije bonen waarvan de brandfasen moeilijker te detecteren zijn.

licht medium donker gebraad
Lichte, medium &donkere roasts naast elkaar

De verschillende fasen van het roosteren

Een roastmaster let op verschillende punten tijdens een roast. Maar elk van hen valt onder de vier hoofdfasen van een roostercyclus:

  • Drogen. De rauwe sperziebonen zijn pas in de brandmachine gekomen. De hete omgeving zorgt ervoor dat vocht in de bonen begint te verdampen. We zullen de grijsgroene tint van de koffieboon zien oplichten als deze de volgende fase ingaat.
  • Vergeling. In deze fase bewegen de koffiebonen door verschillende tinten geel: van lichtgeel naar helder, naar bruin, naar bijna een gouden tint. De geuren tijdens deze fase doen denken aan velden met gemaaid gras en hooi. Het herinnert ons eraan dat koffie een plant is voordat het de meer bekende aroma’s van de bruiningsfase aanneemt.
  • Browning. De bonen zijn nu merkbaar bruin. Zowel de kleur als de geur lijken op vers gebakken brood. De gestage warmtetoepassing heeft het meeste vocht laten verdampen en heeft veel chemische reacties op gang gebracht. We naderen nu het einde van de roostercyclus.
  • Ontwikkeling. De koffiebonen ontwikkelen zich tijdens het branden, maar de smaakontwikkeling is afhankelijk van deze fase. Dit is ook waar de brandmeester de lichtheid of duisternis van het gebraden vlees vaststelt.
licht gebrande koffie
Lichte bonen hebben een meer getextureerd en oneffen oppervlak

We kunnen de roostercyclus overal in de ontwikkelingsfase stoppen. Als u dit doet, levert dit verschillende roosterniveaus op. Er zijn er twee belangrijke hoorbare mijlpalen hier: de eerste barst en de tweede scheur.

Eerste Crack

Naarmate de temperatuur stijgt, worden de broodachtige, geroosterde aroma’s snoepachtiger. De druk bouwt zich op in de bonen en wordt uiteindelijk vrijgegeven in een gebeurtenis die bekend staat als de eerste scheur.

De krachtige ontsnapping van gassen en energie veroorzaakt een luid knallend geluid (net als popcorn). Het levendige knallen van koffiebonen zal een paar minuten aanhouden voordat het weer stil wordt.

Bij het bereiken van First Crack wordt koffie eetbaar. Maar dit is geen garantie voor goede smaken.

Tweede crack

Als de koffiebonen blijven branden, gaan ze een nieuwe ronde van knallen in – de tweede crack. De bonenstructuur zelf zal beginnen te breken naarmate deze langer wordt blootgesteld aan hoge temperaturen. Dit zal worden gehoord als stillere snaps (net als gedroogde twijgen).

Bonenkleurveranderingen zullen versnellen. Het kan in slechts enkele seconden middelbruin tot bruinzwart worden. Oliën in de koffieboon zullen naar boven komen en een glanzend uiterlijk geven.

Roostercycli die zo lang duren, komen niet verder dan het einde van Second Crack. De meesten laten Second Crack niet eens eindigen voordat ze stoppen met het roosteren.

Lezen Meer: Hoe koffie te zetten volgens gebrand niveau

Wat is het verschil tussen lichte en donkere gebrande koffie?

Lichte en donkere roasts zijn de twee uitersten van de roast spEctrum. Een vergelijking naast elkaar zou een opvallend kleurverschil moeten onthullen. Ze moeten de namen vertegenwoordigen die ze dragen: lichtbruin voor een licht gebraad en bruinzwart voor een donker gebraad.

Kijk beter naar lichte braadstukken en je zult een droog bonenoppervlak opmerken met een ruwe en gemarmerde textuur. De grootte van de bonen zal groter zijn dan de rauwe groene vorm, hoewel nog steeds kleiner dan een donkere of middelgrote boon.

Als je een boon met je vingers probeert open te breken, krijg je een lichte weerstand voordat deze openbreekt.

Pro tip: 💡 Als je de bonen niet met alleen je vingers kunt verpletteren, dan is je koffie hoogstwaarschijnlijk gebrand door een bebaarde hipster.

Donker geroosterde bonen hebben een gladdere textuur, maar lijken glanzend vanwege oliën die het oppervlak bedekken. Het is ook verder in omvang uitgebreid in vergelijking met zijn licht geroosterde tegenhanger. De bonenstructuur zal erg broos zijn, dus het openbreken met je vingertoppen zal vrij eenvoudig zijn.

Smaakverschillen tussen licht en donker gebraden vlees

De verschillen in smaak tussen de twee zijn ook vrij eenvoudig.

Licht gebraden

  • Hogere zuurgraad en lage bitterheid
  • Zoetheid zal vaak niet intens zijn als een medium roast. Het is echter mogelijk om buitengewone zoetheid naar voren te brengen, zelfs uit lichte braadstukken met de juiste brouwtechnieken.
  • Mondgevoel kan dun en theeachtig zijn
  • Toont de oorsprongskenmerken van de koffie

Donker gebraden

  • Lagere zuurgraad en hogere bitterheid
  • Zoetheid wordt meestal vermengd met bitterheid
  • Mondgevoel kan zwaarder zijn, maar zal uitdunnen in zeer donkere braadstukken
  • Geeft meer roostereigenschappen weer

Dit geldt ook voor het roosteren van sperziebonen van lage kwaliteit: lichte brandingen zullen bonendefecten blootleggen, terwijl donkere brandingen ze zullen verbergen.

Beide kunnen gevoelig zijn voor smaakgebreken veroorzaakt door onvaardig roosteren. Maar als het goed wordt gedaan, hebben beide ook hun eigen plaats en gebruik op de koffiemarkt.

Meer informatie: Het verschil tussen Light, Blonde &Medium Roasts

De delicate smaken van lichte roasts zullen schitteren in filterbrouwmethoden en met modernere espressostijlen zoals allonges en turboshots, terwijl de rijkdom van donkere roasts krachtig zal zijn als espressobonen. Nel druppel en moka pot hebben ook de neiging om goed te werken.

Welke heeft de meeste cafeïne?

Mensen begonnen koffie te drinken voor de stimulerende effecten van cafeïne. Maar verbrandt langer roosteren cafeïne?

Het antwoord is nee, niet echt; cafeïne zal stabiel zijn gedurende het hele gebraad.

Dit betekent dat of het branden nu is gestopt tijdens de 1e crack of de 2e crack, de koffie nog steeds hetzelfde niveau van cafeïne zal hebben.

Is Light Roast of Dark Roast Coffee Gezonder?

Koffiedrinkers erin voor de gezondheidsvoordelen hebben geluk. Zowel lichte als donkere roasts bieden individuele gezondheidsvoordelen.

Lichte braadstukken

  • Bevatten hogere antioxidanten die helpen bij het bestrijden van celbeschadiging
  • Behoud veel van de chlorogeenzuren van koffie die ontstekingsremmende eigenschappen hebben en helpen beschermen tegen diabetes, kanker en hartproblemen

Donker gebraad

  • Verhoog de niveaus van de antioxidanten Vitamine E en glutathion in onze rode bloedcellen
  • Helpt bij gewichtsverlies

Conclusie

Lichte en donkere roasts worden meestal tegen elkaar opgezet omdat ze zo verschillend zijn. Maar er is genoeg ruimte op de koffiemarkt om de twee naast elkaar te laten bestaan.

Smaakkwaliteit kan objectief zijn, maar het zal altijd neerkomen op persoonlijke voorkeur. Probeer beide brandingen en stel je smaakpapillen bloot aan verschillende koffie-ervaringen.

Lees meer: Wat is een Full City Roast?


FAQ

Heeft licht gebraad meer smaak?

Light roast heeft meer oorsprongssmaken. Dat betekent dat het brouwsel misschien niet smaakt als een typisch kopje koffie. Er is een getraind gehemelte nodig om specifieke smaken te detecteren, maar iemands tong zal het verschil merken.

Wat is sterker: licht of donker gebrande koffie?

In de koffie-industrie betekent kracht eenvoudigweg concentratie en hangt het af van uw brouwmethode en -verhouding. Maar als je op zoek bent naar een pittige smaak, kan de durf van een donker gebraad leveren. Let wel, vrijmoedigheid is niet per se kracht.

Licht gebraden versus donker gebraden zuurgraad?

De zuurgraad zal afnemen bij langdurig roosteren. Verwacht dat lichte braadstukken helder en pittig zijn, terwijl donkere braadstukken glad en zacht zijn.

Waarom is licht gebrande koffie duurder dan een donker gebrande koffie?

Dat hoeft niet zo te zijn. Je betaalt waarschijnlijk voor de bonenkwaliteit of zeldzaamheid in plaats van het gebraden niveau. Donker roosteren kost meer in de productie omdat je een deel van het gewicht van de boon “roostert”. Omdat de duurste single-origin koffie echter meestal licht gebrand is om meer van zijn oorsprongssmaak te behouden, is het gemakkelijk om aan te nemen dat alle lichte brandingen duurder zijn.