Masterbuilt Gravity Series 560 review


Nu de warme, lange zomerdagen naderen, kom je misschien in de verleiding om je verouderde BBQ af te stoffen en een paar hamburgers te grillen – ik weet dat ik dat heb gedaan.

Maar in plaats van vast te houden aan dezelfde basis BBQ die ik de afgelopen jaren heb gebruikt, heb ik mijn ogen laten openen voor de wereld van slimme BBQ’s – en de Masterbuilt Gravity Series 560 in het bijzonder. Met de mogelijkheid om temperaturen te regelen via een ventilator systeem, een zwaartekracht-gevoede trechter voor gemakkelijk tanken en een metgezel app voor uw smartphone, het is zeker meer in staat dan uw run-of-the-mill vat BBQ.

Het probleem is dat er een prijskaartje aan hangt. Is het de moeite waard om een premium BBQ te kopen wanneer je een wegwerp BBQ in de supermarkt kan kopen voor minder dan £10? Nou…

Ontwerp & bouw

 • Prachtig premium ontwerp dat opvalt in uw tuin
 • Groot kookrek met omkeerbare gietijzeren roosters
 • De trechter met zwaartekrachttoevoer maakt bijvullen eenvoudig

De Masterbuilt Gravity Series 560 is een indrukwekkende uitrusting met een eersteklas ontwerp dat zal opvallen in uw buitenruimte, met een combinatie van zwart metaal en roestvrij staal dat er gewoonweg prachtig uitziet.

De Gravity Series 560 heeft een handig tafeltje voor sausjes en keukengerei, met een digitaal bedieningspaneel, en er is ook ruimte onderin om kolen en schoonmaakaccessoires op te bergen.

Het grote zwarte grilldeksel is verrassend licht en onthult het grote rooster dat volgens Masterbuilt groot genoeg is voor 4 rekken ribbetjes, 8 kippen, 21 hamburgers of maar liefst 37 worsten. Na een paar BBQ’s in de afgelopen maanden ben ik het daar wel mee eens.

De twee gietijzeren roosters zijn omkeerbaar, met een dikkere kant geschikt voor grillen en een dunnere, taps toelopende kant ontworpen voor roken – een leuke touch, als je het mij vraagt. Dat wordt geflankeerd door twee porselein gecoate warmhoudroosters voor extra kookruimte, die kunnen worden verplaatst rond de grill afhankelijk van wat u nodig hebt.

De echte ster van de show is de door zwaartekracht gevoede trechter aan de rechterkant van de grill. In de trechter, die toegankelijk is via een deksel, kunt u al uw brandstof opslaan, of het nu gaat om houtskool, briketten of hout om te roken.

De trechter kan tussen de 4,5 en 7 kg brandstof per keer bevatten, wat lang genoeg zou moeten zijn voor ongeveer 12-15 uur gebruik. Ter referentie: na zeven uur koken had ik nog ongeveer de helft van de brandstof in de trechter over.

Wat geweldig is aan de trechter is dat je hem gewoon kunt vullen en je geen zorgen hoeft te maken over het toevoegen van meer brandstof aan de BBQ – een van de grote problemen met conventionele BBQ-opstellingen. Zoals de naam al aangeeft, laat het de zwaartekracht het werk doen, met meer brandstof die op het vuur valt als dat nodig is.

Het betekent ook dat, in tegenstelling tot zijn eenvoudigere tegenhangers, je niet hoeft te legen de trechter na elke koken en gooi half-gebrande kolen. In plaats daarvan kunt u de volgende keer gewoon verder gaan waar u gebleven was en geen brandstof verspillen.

Onder de trechter vind je een rooster, waar je je aanmaakblokje insteekt, en een aslade om de as en ander afval uit de trechter op te vangen als die opbrandt. Je kunt ook houtblokken in de aslade doen voor een minder krachtige rooksmaak, maar deze moeten vrij klein zijn om grote branden te voorkomen.

Een ander verschil tussen de Masterbuilt Gravity Series 560 en entry-level BBQ’s is dat de hete houtskool niet direct onder de grill zit. In plaats daarvan bevindt het vuur zich in de trechter zelf, met een slim ventilatorsysteem (dat ik hieronder in detail zal uitleggen) dat de hitte naar de grill leidt. Het eindresultaat is een veel gelijkmatigere kookervaring, met zeer weinig warme en koude plekken.

Als je klaar bent met koken, is het net zo gemakkelijk om te doven als om te beginnen; met behulp van bijgeleverde schuifjes, blokkeer je gewoon de luchtweg tussen de goed afgesloten trechter en de grill om de vlam te smoren en zichzelf binnen 30 minuten af te koelen, klaar voor de schoonmaak.

Als u op zoek bent naar een grill die indruk zal maken op vrienden, familie en buren bij uw volgende BBQ, dan is de Masterbuilt Gravity Series 560 de manier om te gaan.

Slimme functies

 • DigitalFan systeem regelt interne temperaturen
 • Compatibel met interne sondes
 • Smartphone connectiviteit via Masterbuilt app

Het meest opvallende kenmerk van de Masterbuilt 560, afgezien van het intuïtieve ontwerp, is de mogelijkheid om de temperatuur van de BBQ te regelen met behulp van een digitaal ventilatorsysteem aan de onderkant.

Officieel kan de Masterbuilt 560 temperaturen van 110 tot 370°C (of 225 tot 700°F voor degenen in de VS) produceren, snel opwarmen tot een ingestelde temperatuur door lucht in de trechter te blazen om meer warmte en rook te produceren, en dan tot stilstand komen zodra de gewenste temperatuur is bereikt.

In feite kan de Masterbuilt 560 van steenkoud naar een rooktemperatuur van 110°C gaan in ongeveer 8 minuten, waardoor het proces van het starten van een BBQ veel gemakkelijker.

Zodra het vuur is aangestoken en in de zwaartekracht gevoede trechter brult, is het gemakkelijk om de temperatuur te verhogen; gebruik gewoon het bedieningspaneel aan de linkerkant van de BBQ om de gewenste temperatuur te selecteren en wacht.

Van rookgereed 110°C naar BBQ-klaar 200°C duurde in mijn ervaring niet meer dan een paar minuten, wat zorgt voor een veelzijdige kookervaring die dicht bij die van een conventionele oven ligt – maar met al het plezier van een BBQ.

De geselecteerde temperatuur blijft gehandhaafd totdat de beschikbare brandstof is opgebruikt, waardoor hij bijzonder geschikt is voor langzaam koken en u de temperatuur gedurende de hele kooktijd op een stabiel niveau kunt houden.

Het bedieningspaneel geeft ook de huidige temperatuur van de BBQ weer, samen met de timers (zowel aftellen als aftellen) en de bedieningselementen die het systeem van stroom voorzien.

Voor dikkere stukken vlees heb je de optie om een sonde aan te sluiten – er zit er een in de doos – en de interne voedseltemps weer te geven op het ingebouwde display. Je kunt er tot vier hebben voor complexere bereidingen, maar die moet je apart kopen.

Het is het beste voor dikke stukken vlees waar de sonde volledig ondergedompeld is voor lange perioden, omdat het langzaam is om een nauwkeurige temp lezing te krijgen. U zou beter af zijn met een draagbare temperatuursonde voor snellere (en meer nauwkeurige) interne temperatuurmetingen tijdens het koken, maar het is toch handig om te hebben.

Naast de bediening op de BBQ zelf, is er ook de Masterbuilt app voor iOS en Android. Met de app kun je je BBQ verbinden met je Wi-Fi-thuisnetwerk en de temperaturen van je BBQ in de gaten houden (zowel de interne temperatuur als de sonde, als je die hebt aangesloten) en de resterende tijd als je een timer hebt ingesteld – een waardevolle bron voor langere rooksessies.

Je krijgt ook meldingen wanneer je BBQ op temperatuur is, wanneer de timer bijna afloopt en je krijgt ook een herinnering om na het koken je schuiven terug te zetten en op te ruimen. Het handigste is dat, terwijl fouten worden weergegeven als ER001 op de BBQ zelf, de app je vertelt wat het probleem is zonder dat je de handleiding erbij hoeft te pakken.

Het enige echte probleem met de app is de hit-and-miss connectiviteit. Het is prima de meeste van de tijd, verbinding met de BBQ bij het openen van de app, maar er zijn verschillende gelegenheden waar ik heb gehad om naar buiten te gaan naar de BBQ om zijn signaal opnieuw te activeren, het verslaan van het doel van de app.

Het is geen groot probleem als je een paar hamburgers op de grill gooit voor 10 minuten, maar het werd een beetje vervelend toen ik probeerde de temperatuur in de gaten te houden tijdens een recente 7 uur durende rooksessie van varkensribstuk.

Over het geheel genomen is de intelligentie van de Masterbuilt 560 indrukwekkend, en biedt hij alle hulpmiddelen die een BBQ-er (zelfs een relatief onervaren zoals ik) nodig heeft om te roken, BBQ-en en grillen tot in de perfectie.

Het enige addertje onder het gras is dat de BBQ stroom nodig heeft om te werken, dus het kan de moeite waard zijn om te investeren in een stekker die geschikt is voor buitengebruik, als je er geen bij de hand hebt!

De BBQ-ervaring

 • Gemakkelijk op temperatuur te krijgen
 • Stabiele temperaturen zijn ideaal voor langzaam koken
 • Veel meer ontspannen BBQ-ervaring dan gewoonlijk

Dus, hoe is het om te gebruiken? In één woord: opwindend.

Ik ben nooit zo’n BBQ man geweest, maar de afgelopen maanden met de Masterbuilt 560, ben ik veranderd in een zelfbenoemde BBQ koning. Burgers en worsten zijn verleden tijd, want ik ben nu in staat om een rack van varkensribben te roken, een rundvlees brisket langzaam te garen en een kip te bereiden op de rotisserie met zeer weinig inspanning – en het is allemaal te danken aan de Masterbuilt 560.

Ik heb 7 uur lang varkensribbetjes langzaam gegaard, en met behulp van de bijgeleverde temperatuursonde, kon ik het vlees precies op de gewenste interne temperatuur laten garen. Het vlees viel letterlijk van het bot toen het werd getrokken, en ik kon echt de rokerige smaak proeven.

Voor iemand zo onervaren als ik, was het een bijzonder opwindend moment, maar een die steeds vaker is voorgekomen in de maanden dat ik de Masterbuilt 560 heb gebruikt, omdat de technologie het een veel gemakkelijkere taak. Het is nog steeds tijdrovend bij langer koken, maar zonder de stress van het op peil moeten houden van de temps en zelf steeds nieuwe brandstof moeten aanvoeren.

Het is ongetwijfeld een eersteklas BBQ-ervaring die niet bij iedereen in de smaak zal vallen, maar als je het geld en de ruimte hebt, zal het je kijk op buiten koken echt veranderen.

Prijzen

Zoals ik al liet doorschemeren, is de Masterbuilt Gravity Series 560 een topmodel, met een prijs van £749/$499, wat hem veel duurder maakt dan de standaardgrills die in de meeste winkels te koop zijn.

Maar gezien zijn repertoire aan functies en functionaliteit is het in wezen een buitenoven, wat de prijs een beetje draaglijker maakt. Het is ook verkrijgbaar voor minder dan RRP bij derde partij retailers, waardoor het een meer verleidelijke aankoop is.

Als je in de verleiding bent gekomen, kun je de Masterbuilt Gravity Series 560 kopen bij
Masterbuilt naast retailers zoals
Amazon in de UK en
Amazon en
Walmart in de VS.

Verdict

De Masterbuilt Gravity Series 560 biedt de ultieme buitenkookervaring, met de mogelijkheid om niet alleen je favoriete vlees te BBQ-en, maar het ook te roken, grillen of zelfs te bakken dankzij de bijna graad-perfecte ventilator-gecontroleerde temperaturen.

Het brede scala aan temperaturen, en de snelheid waarmee deze worden bereikt, is indrukwekkend, en evenaart conventionele thuisovens in termen van gemak – maar met al het plezier van een buitengrill.

Gooi er andere handige functies bij, zoals app-connectiviteit, een slimme sonde, een door zwaartekracht gevoede trechter met genoeg ruimte voor 12-15 uur brandstof en veel ruimte om je eten te bereiden en je hebt een verleidelijke optie die ideaal is voor zomerfeestjes in de tuin.

Er valt niet over te twisten dat de Masterbuilt Gravity Series 560 een premium BBQ is, maar hij is elke cent waard als je het je kunt veroorloven.

Specs

Masterbuilt Gravity Series 560: Specs

 • Temperatuurbereik: 110-370 graden Celcius
 • Brandt binnen 7 minuten
 • Zwaartekracht-gevoede trechter
 • Kan 4,5-7kg brandstof bevatten
 • 2x omkeerbare rook- en schroei roosters van gietijzer
 • 2x porselein gecoate warmhoudroosters
 • 3600cm² totale kookruimte
 • Ingebouwde temperatuurmeter
 • Vleessonde thermometer
 • App compatibiliteit
 • 1 jaar garantie

Recent Content