Meaco Arete One luchtontvochtiger en luchtreiniger review


Ontvochtigers zijn niet zo gebruikelijk in Groot-Brittannië als je zou denken, vooral gezien ons vochtige, maritieme klimaat. Zoals de naam al doet vermoeden, helpt een luchtontvochtiger om vocht uit de lucht in uw huis te verwijderen.

Sinds het begin van de pandemie zijn ze steeds populairder geworden, omdat mensen die thuis vastzitten zich meer bewust zijn geworden van de luchtkwaliteit binnenshuis.

Meaco was het meest gezochte ontvochtiger merk in het Verenigd Koninkrijk in 2020. De Arete One is een volledig nieuw ontwerp voor 2021 dat al vijf jaar in ontwikkeling is.

Hij is er momenteel in twee maten, de 20 liter en de 25 liter, hoewel er later in het jaar andere, kleinere modellen beschikbaar zullen komen. Wij testen het 25-litermodel, dat krachtig is en geschikt voor grotere woningen (tot vijf slaapkamers) of zeer vochtige omstandigheden, zoals een garage of serre.

Arete One design & uiterlijk

Niemand zal ooit zeggen, “Dat is een mooi uitziende ontvochtiger”. Het zijn meestal generiek uitziende apparaten: wit, gedrongen en doosvormig.

De Arete One wil een beetje anders zijn. Hij werd ontworpen in Londen, als antwoord op de feedback van 2.000 klanten over wat ze wel en niet goed vonden aan hun ontvochtigers. Meaco heeft de tijd genomen voor het apparaat en het is duidelijk doordacht in elkaar gezet.

Het bedrijf wijst er graag op dat het speciaal is ontworpen voor gebruik in het Verenigd Koninkrijk. Veel ontvochtigers worden gebouwd en gebruikt in Azië en die werken niet altijd goed met de beperkte ruimte en levensstijl van Britse huizen, om nog maar te zwijgen van het koelere klimaat waarvoor de Arete One is geoptimaliseerd. Hij werkt tussen 5° en 35°C.

Ontvochtigers zijn vaak ontworpen om het beste te werken in het midden van een kamer, maar de Arete One werkt perfect wanneer hij vlak tegen een muur wordt geplaatst. Dat is zodat Britse gebruikers ze op een overloop of een soortgelijke krappe plek kunnen zetten.

En omdat mensen in het Verenigd Koninkrijk de neiging hebben om hun ontvochtigers het hele jaar door buiten te laten staan, is hij zo ontworpen dat hij meer op een meubelstuk zoals een kast lijkt dan op een apparaat, met een gebogen behuizing en de wielen verborgen achter voetjes.

Arete One

Esthetisch gezien is het geen revolutie in de stijl van Dyson. De Arete lijkt in de verste verte niet op een zeer chique afvalbak. Maar veel van de beste ontwerpkenmerken hebben te maken met gebruiksgemak, en niet zozeer met het uiterlijk, en dat maakt het zo’n geweldig apparaat.

Je kunt de Arete One op wieltjes verrijden, maar hij heeft ook een verborgen handvat zodat je hem de trap op kunt krijgen als dat nodig is. Het model van 25 liter meet 60 cm x 35 cm x 25 cm.

Als je niet veel weet over luchtontvochtigers, verwijst de 25 liter capaciteit niet naar de grootte van de watertank. Het meet de afzuigcapaciteit van het apparaat. Hoe hoger de capaciteit, hoe hoger de afzuigcapaciteit. De 25L Arete One kan tot 25L per dag afzuigen bij 30°C en 80% relatieve vochtigheid, wat een hoge prestatie is.

De modellen van 20 en 25 liter zijn geschikt voor gebruik in elk huis tussen een flat met één slaapkamer en een huis met vijf slaapkamers, maar als u een kleiner huis hebt of een minder ernstig vochtprobleem, zult u niet het meest krachtige model nodig hebben.

Prestaties

De Arete One heeft een eenvoudig, gemakkelijk af te lezen bedieningspaneel. Naast de aan/uit-schakelaar zijn er instellingen voor het drogen van kleding, dagelijks gebruik en nachtmodus. Er is ook een afteltimer.

Arete One bedieningspaneel

Het is zo ontworpen dat je er zo weinig mogelijk mee hoeft te doen: kies de instelling, druk op een knop en loop weg. De ventilatorsnelheid wordt op intelligente wijze aangepast aan het vochtgehalte in de lucht en u hoeft er niets aan te veranderen. De automatische aanpassing betekent dat het apparaat ook energiebewust is. Als de vochtigheidsgraad daalt, schakelt de compressor uit.

Je kunt ervoor kiezen om je eigen instellingen te programmeren, maar de intelligente werking is goed genoeg dat dat niet nodig zou moeten zijn.

In de nachtmodus zijn er geen lampjes of piepjes om je slaap te verstoren en het geluid van de ventilator daalt tot een lage, stille stand van 40dB voor het 20L-model en 42 voor de 25L. Hij heeft ook een kinderslot, dus de knoppen zijn veilig voor kleine vingertjes.

Dit is bijna de helft van het volume van eerdere modellen en is inderdaad erg stil. Als je gewend bent om met een ventilator aan te slapen, kun je de Arete One waarschijnlijk zelfs in je slaapkamer laten draaien.

Het testen van een luchtontvochtiger is niet de gemakkelijkste zaak van de wereld, vooral als je geen probleem hebt met vocht.

Je hebt misschien een luchtontvochtiger nodig als je vocht of schimmel ruikt of ziet, als de lucht binnen benauwd aanvoelt of als je huis erg aantrekkelijk lijkt te zijn voor kruipend ongedierte, zoals spinnen, motten of zilvervisjes.

Het kan ook een goede aankoop zijn als u of een lid van uw huishouden aanhoudende of verergerende ademhalingsproblemen heeft, of aanhoudende gerelateerde allergieën. Het kan ook mensen met astma helpen.

Maar een luchtontvochtiger kan ook nuttig zijn als u uw kleren binnenshuis op een rek droogt. Zoals veel stadsbewoners in het VK is dit wat ik doe en hoe ik het apparaat heb getest.

Het gebruik van de luchtontvochtiger tijdens het drogen van de kleding maakte een merkbaar verschil voor de luchtkwaliteit in de kamer en voor de droogsnelheid van de kledingstukken. Na afloop van de zes uur durende cyclus was het waterreservoir voor de helft gevuld met vocht uit de lucht.

Een ontvochtiger werkt door warme, vochtige lucht naar binnen te zuigen. Drogere lucht wordt dan weer naar buiten gevoerd terwijl de condens wordt opgevangen in een tank, die je vervolgens leegt.

Dit betekent dat elke luchtontvochtiger regelmatig geleegd moet worden. De Arete One heeft een groot waterreservoir van 4,8 liter dat zo is ontworpen dat het gemakkelijk te legen is zonder dat het water overal terecht komt.

De watertank zit aan de voorkant van het apparaat. Er is een kijkvenster, zodat je gemakkelijk het waterpeil kunt zien, hoewel een lampje op het bedieningspaneel zal oplichten wanneer het geleegd moet worden.

Arete One waterreservoir

Het waterreservoir springt er gemakkelijk uit en heeft een handvat aan de bovenkant, zodat u het comfortabel naar de gootsteen kunt dragen.

De tank is ontworpen met twee openingen, een aan elke kant, voor het uitgieten van het water hoe je ook staat ten opzichte van de gootsteen. Het is een leuk idee, maar het betekent wel dat als je het vergeet en je staat niet in de juiste hoek, het water uit beide tegelijk komt – in mijn geval, één stroom in de gootsteen, de andere op de vloer.

Als je de ontvochtiger wilt gebruiken in een leegstaand pand, garage of andere ruimte die je niet regelmatig zult bezoeken, wordt de Arete One geleverd met een slangadapter, voor continue waterafvoer.

Je moet je eigen slang leveren (en je hebt een afvoer nodig). Een standaard tuinslang zou moeten passen. Meaco leverde ontvochtigers met plastic slangen, maar stopte daarmee toen klanten vertelden dat ze zelden werden gebruikt en meestal werden weggegooid.

Dit is niet alleen een geldbesparende oefening. Meaco is een milieubewust bedrijf. Het heeft alle polystyreen verwijderd uit de verpakking van alle producten onder de 8 kilo. Als je een Arete One koopt, kun je alles recyclen waarin het verzonden wordt.

Luchtzuivering

De Arete One kan ook functioneren als luchtzuiveraar. Het is uitgerust met een optioneel H13 HEPA filter van medische kwaliteit, dat 75% groter is dan het filter op het Meaco Low Energy model. Het filter zit achter een schuifpaneel met honingraatmotief aan de achterkant van het apparaat, dat gemakkelijk te bereiken en te vervangen is.

U kunt ervoor kiezen om de ontvochtigingsfunctie uit te schakelen en de Arete One alleen in de luchtzuiveringsmodus te laten werken.

Arete One Hepa filter

Prijs & beschikbaarheid

Ontvochtigers zijn niet goedkoop en de Arete One is daarop geen uitzondering. Hij is duurder dan sommige andere modellen op de markt, maar niet buitensporig duur. Als tegenprestatie heeft hij minder energie nodig dan veel concurrenten. Hij wordt geleverd met vijf jaar garantie.

De Meaco Arete One is er in een 20 en een 25 liter volume model. De
Arete One 20 liter is geprijsd op £ 259.99, terwijl
het 25 liter model 299,99 pond kost. Beide zijn nu te koop bij Meaco. Andere, kleinere, modellen in de serie zullen later in het jaar worden uitgebracht.

Het 25 liter toestel is Meaco’s topmodel, de Arete One. Het is zeer krachtig en geschikt voor grotere woningen of huishoudens met een ernstiger vochtprobleem.

Verdict

Als u op zoek bent naar een ontvochtiger die het zware werk voor u doet, zou de Arete One een uitstekende keuze zijn. U hoeft niets te leren over afzuigsnelheden of een ingewikkeld bedieningspaneel uit te pluizen. U drukt letterlijk op een knop en laat hem zijn werk doen.

Het is gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te verplaatsen, stil en draagbaar. Plus, je kan het gebruiken als een luchtzuiveraar. Het is moeilijk te bedenken wat je nog meer zou willen in een ontvochtiger.

Specs

Meaco Arete One luchtontvochtiger en luchtreiniger (25l): Specs

  • Afzuigcapaciteit tot 25L per dag bij 30°C en 80% relatieve vochtigheid
  • H13 HEPA filter van medische kwaliteit
  • Afmetingen: 60cm x 35cm x 25cm
  • 4,8 liter waterreservoir

Recent Content