Volgens gegevens van Kantar is de verkoop van meel in de vier weken voor 22 maart met 92% gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Hoewel meelfabrieken zeven dagen per week werken om aan de vraag te voldoen, is er op dit moment slechts genoeg beschikbaar voor
15% van de Britse huishoudens elke week een zak meel te kopen.
Dat betekent voor de meesten van ons dat de bakafdeling van onze plaatselijke supermarkt kaal is. Maar als je geen meel kunt krijgen, betekent dat niet dat je geen dessert kunt maken dat zowel heerlijk als zeer instagrammable is (#runningoutofcatpicstosharewithfriends). Hier zijn wat ideeën om je verder te brengen dan beslag.
Tiramisu
Het mooie van Tiramisu maken is dat je niet eens de oven aan hoeft te zetten. Het andere leuke is dat je aan het eind van de rit Tiramisu kunt eten.
Alle ingrediënten zijn (hopelijk) gemakkelijk te verkrijgen op dit moment. We hebben rondgekeken en de meeste supermarkten lijken sponsvingers (Savoiardi of dame vingers) op voorraad te hebben. Je zou ze moeten kunnen vinden als huismerkproduct van een supermarkt. Hier zijn ze in
Tesco,
Sainsbury’s,
ASDA en
Waitrose. (We hebben overigens geen hekel aan Morrisons, maar we konden niet op de website komen om de voorraad te controleren).
Je hebt nodig:
- 1 pint pot dubbele room (568ml)
- 250g mascarpone
- 75 ml Marsala- of Madeira-wijn (als u deze niet heeft, kunt u donkere sherry, Kahlua, Grand Marnier, brandy, Amaretto gebruiken of de drank helemaal weglaten)
- 300 ml sterke zwarte koffie (koud!)
- 5 eetlepels basterdsuiker
- 175g biscuitjes
- 25g pure chocolade
- Cacaopoeder om over de bovenkant te strooien
Methode:
Maak het dessert minstens een paar uur voordat je het wilt serveren.
- Doe de room, de kaas, de alcohol en de suiker in een kom en klop het mengsel tot het dik en romig is.
- Gebruik voor de eerste laag de helft van de sponsvingers. Doop ze één voor één in de koffie (maar laat ze niet zompig worden). Leg ze plat in een laag in je schaal. Verdeel de helft van het romige mengsel erover.
- Herhaal dit met een tweede laag. Als je een spuitzak hebt, kun je een deel van het mengsel erop spuiten en dan de rest in decoratieve stippen spuiten voor een professionele afwerking.
- Rasp de pure chocolade erover.
- Dek af en zet twee tot drie uur in de koelkast. Bestrooi met cacaopoeder voor het opdienen.
- Ga na het eten plat liggen en marineer één tot twee uur in diepe spijt.
Cheesecake
Dit is de lekkerste niet-bodem-cake van de door ons gekozen recepten en is een schot in de roos als je trek hebt in comfort food. Je kunt bijna alles wat je in huis hebt gebruiken als topping (noten, bessen, fruit uit blik, chocoladeschaafsel) of ga au naturel. Het is tenslotte grotendeels kaas en niets gaat beter samen met kaas dan een vork en je gezicht.
Voor de basis:
- 250g spijsverteringskoekjes
- 100 g gesmolten boter
- 600g volvette zachte kaas
- 100g poedersuiker
- Een halve liter dubbele room (284ml)
Voor de topping:
Je kunt elke topping kiezen, maar een van de beste, en eenvoudigste, is een punnet gehakte aardbeien. Pureer de helft van het bakje met 250 g poedersuiker, zeef het en giet de saus over de rest van de gehakte aardbeien bovenop de cake.
Maak de basis:
- Beboter een cakevorm en bekleed hem met bakpapier.
- Blender de koekjes in een keukenmachine of blender en voeg de gesmolten boter toe. Nogmaals blitsen. Het moet een gelijkmatig mengsel worden met de consistentie van vochtig zand (maar dan nog lekkerder).
- Schep het mengsel in het blik en druk het stevig aan zodat er een gelijkmatige laag ontstaat. Zet de vorm een uur in de koelkast om op te stijven.
- Als je basis klaar is, meng je de roomkaas en poedersuiker samen met een handmixer of elektrische garde. Voeg langzaam de dubbele room toe.
- Schep het mengsel in de vorm en strijk het glad met de achterkant van een lepel.
- Laat het een nacht opstijven in de koelkast.
- Voeg je toppings toe.
- Kloof.
Meringues
Het beste aan een meringue is dat je eigenlijk maar twee ingrediënten nodig hebt om hem te maken. Als je echter lacht om desserts met twee ingrediënten, kun je ook (zaadvrije) jam toevoegen aan de meringue-mix. Als je die er aan het eind ruw doorheen mengt, kun je een gearomatiseerde swirl maken. Voor een meer levendige tint voeg je een paar druppels rode voedingskleurstof toe aan het mengsel.
Je hebt nodig:
- Drie grote eiwitten
- 175 g basterdsuiker
- Een halve theelepel vanille-extract (dit is optioneel)
Methode:
- Verwarm je oven voor op 140°C (120°C als het een heteluchtoven is)/gasmarkering 1/ 275°F.
- Doe je eiwitten in een grote kom en klop ze tot zachte pieken. Terwijl je blijft kloppen, voeg je langzaam de basterdsuiker toe, lepel per lepel.
- Je zou moeten eindigen met een stijf, glanzend meringue mengsel.
- Als je vanille-extract gebruikt, voeg dit dan nu toe en klop tot het helemaal gemengd is. Dit is ook het moment om jam toe te voegen, als je dat wilt. U hebt een eetlepel pitloze frambozen- of aardbeienjam nodig en u kunt de kleur ook oppeppen met een paar druppels rode voedingskleurstof.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier en schep zes klodders (dit is de vakterm) meringue-mix op het bakpapier. Zorg ervoor dat ze goed uit elkaar liggen.
- Bak ongeveer een uur voor een zachter midden of anderhalf uur als je knapperigere meringues wilt. Zorg ervoor dat je tijdens het bakken je ovenraam gebruikt om te zien hoe de meringues gaar worden. Als je krokantere meringues wilt, kunnen ze aan de bovenkant een gouden tint krijgen als ze gaar zijn.
- Zet de oven uit en open de deur om ze langzaam te laten afkoelen. Leg ze na een uur op een rooster. Als u de zachtere kern wilt behouden, doe ze dan meteen over op een rooster. Pas op: als u ze te snel laat afkoelen, kunnen ze barsten.
Probeer te vermijden de ovendeur te openen om je meringues te controleren. In plaats daarvan hurk je triest voor je oven en staar je door het raam als een Victoriaans weeskind in een Dickens kerstspecial.
Je kunt deze kleine meringues gebruiken om sandwiches te maken met een chocolade ganache (door simpelweg pure chocolade te smelten in een kom boven een pan met kokend water), slagroom, jam of lemon curd vulling.
Pavlova
In wezen is dit gewoon een meringue-plus recept. Sommige mensen voegen een theelepel maïsmeel en een theelepel azijn toe aan de mix om de textuur te behouden, maar als je die ingrediënten niet hebt, kun je het nog steeds maken.
Voor de meringue basis:
- 4 eiwitten
- 250 g basterdsuiker
- 1 theelepel maïsmeel
- 1 theelepel witte wijnazijn
- Een halve theelepel vanille-extract
Maak de meringue volgens bovenstaand recept, maar in plaats van hem in dotjes te verdelen, maak je er een grote schijf van, ter grootte van een taart, die naar het midden toe afloopt. Open na het bakken de ovendeur en laat het langzaam afkoelen. Als het te snel te koud wordt, zal het barsten. (Meestal krijg je een paar barsten, maar als je het langzaam laat afkoelen, zal het hopelijk niet helemaal uit elkaar vallen. Als dat wel zo is, doe dan alsof dat precies is hoe je het wilde hebben).
Voor de topping:
Er zijn een aantal manieren waarop je dit kunt doen.
Je kunt de meringue serveren met fruit alleen; met room en fruit; of met een mascarpone crèmevulling en bessensaus.
Het enige wat je echt nodig hebt is 450 g bessen naar keuze (aardbeien, bosbessen en frambozen zijn allemaal perfect). Was en schil ze, snijd ze in stukjes en voeg ze vlak voor het serveren toe aan de bovenkant van de meringue.
Als je een vulling wilt toevoegen, heb je 350 ml dubbele room nodig. Meng dit met een eetlepel poedersuiker (en 120 gram mascarpone, als je een zoetekauw en een ijzeren maag hebt en er echt voor gaat) en verdeel dit over de meringue. Voeg vervolgens het bereide fruit toe.
Als je wat extra bessen hebt, kun je een sausje maken door voor elke 100g bessen twee eetlepels poedersuiker toe te voegen en het mengsel in een blender te doen. Zeef het mengsel. Giet de resulterende saus over de Pavlova voor het serveren.
Als Pavlova er mooi uitkomt, ziet het er – net zo goed als het smaakt – geweldig uit. Je wordt gefêteerd op sociale media en krijgt waarschijnlijk een ridderorde. Als het slecht smaakt, smaakt het nog steeds goed en kun je alle camerahoeken gebruiken die je in de loop der jaren hebt geleerd om te doen alsof het een groot succes was.
Wil je meer lezen? Misschien vindt u deze gerelateerde artikelen leuk.
Inhoudsopgave