Microsoft Surface Laptop Studio: een laptop met een origineel formaat voor professionals en ontwerpers


De Microsoft Laptop Studio is een nieuwe serie in de Surface-reeks. Het is een hybride PC met een niet-verwijderbaar converteerbaar scherm, in tegenstelling tot de andere modellen.
surface laptop studio core i7 rtx 3050

Bekijk de dagprijs

Presentatie

Microsoft probeert voortdurend te innoveren met zijn Surface-reeks, met enkele successen en enkele mislukkingen. Heeft de fabrikant 2-in-1 computers populair gemaakt die dankzij hun afneembare schermen in tablets kunnen worden veranderd, deze keer blijft het scherm op zijn plaats, zoals bij een klassieke pc. Nou, niet echt, want het scherm kan op verschillende manieren worden gebruikt, soms heel origineel, zoals we later zullen zien. De Surface Laptop Studio is bedoeld voor professionals en ontwerpers en is uitgerust met een speciale Nvidia GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart voor betere prestaties van toepassingen. Microsoft vraagt nogal wat voor de configuratie: je moet €2200 uitgeven om hem in handen te krijgen. Is deze PC echt de investering waard? Dat is wat we wilden weten…

Bouw

We zijn inmiddels bekend met Microsofts Surfaces en de afwerking is altijd onberispelijk. Het ietwat ruwe geanodiseerde aluminium chassis geeft de PC een premium uitstraling. Het touchpad is in dezelfde lijn, aangenaam in gebruik en perfect vloeiend.

Het toetsenbord is ook aangenaam, maar de toetsen zijn kleiner dan die van de meeste PC’s; een verrassende keuze die niet echt praktisch is in het dagelijks leven omdat het regelmatig typefouten veroorzaakt, althans in het begin. Er is hier geen vingerafdruklezer of numeriek toetsenblok, en de achtergrondverlichting is instelbaar in 4 niveaus.

Gelukkig kunt u met Windows Hello uw computer snel ontgrendelen met gezichtsherkenning die wordt ondersteund door de webcam. De webcam filmt in 1080p en biedt dus een goede beeldkwaliteit, een beetje donker, maar waarvan de helderheid softwarematig iets kan worden verbeterd. Bij weinig licht is de ruis echter echt merkbaar.

Wat betreft connectiviteit is de pc beperkt tot twee USB-C Thunderbolt 4-poorten en een mini-jack, wat vrij beperkt lijkt voor een model dat beweert een “pro” te zijn; zelfs Apple, dat gewend is aan extreme soberheid, biedt nu meer mogelijkheden op zijn MacBook Pro M1 Pro en Max.
De USB-poorten kunnen worden gebruikt om de computer op te laden als u de eigen oplader bent vergeten, maar dit zal langzamer gaan dan met de laatste.

Het geheim van de Surface Laptop Studio schuilt achter het scherm: dankzij speciale scharnieren kan het naar voren worden geschoven tot vóór het toetsenbord, of zelfs helemaal plat liggen. Hierdoor kan hij worden gebruikt als display of grafisch tablet. We hebben echter onze twijfels over de duurzaamheid van de stof waarmee de scharnieren aan de achterkant van het scherm zijn bevestigd.

De Surface Slim Pen 2.
Natuurlijk moet de pc worden gebruikt met de Surface Slim Pen 2, die helaas als optie verkrijgbaar is en maar liefst 130 euro kost. Hij reageert snel en efficiënt, en kan bijvoorbeeld worden gebruikt voor handgeschreven notities en grafische toepassingen. Wanneer u het op de PC aansluit, verschijnt er een korte handleiding op het scherm. De pen heeft een rechtsklikknop en een gumknop bovenaan. Het heeft haptische feedback die kan worden ingeschakeld in de Windows-instellingen en wordt draadloos opgeladen door het eenvoudig onder het Surface Laptop Studio-chassis bij het touchpad te schuiven.

De reden waarom de stylus onder het chassis kan worden geplaatst, is dat hij heel bijzonder is. Hij bestaat uit twee “trappen”, met een kleinere basis die een opening laat voor de Slim Pen. Dankzij dit originele ontwerp heeft Microsoft aan beide zijden van de PC ventilatieroosters kunnen aanbrengen en een goede ventilatie kunnen garanderen. Dit betekent dat de computer zeer stil blijft, zelfs tijdens video encoding met HandBrake; we registreerden slechts 34,1 dB en een temperatuur van nauwelijks 40°C. Bij het spelen van spelletjes wordt de ventilatie echter veel hoorbaarder, ook al is dit niet het primaire gebruik van dit model.

Helaas heeft Microsoft geen moeite gedaan om gebruikers de PC te laten demonteren en we raden het af om dit te proberen. Niet alleen zijn de schroeven verborgen door de rubberen voetjes onder het chassis, maar één van de schroeven zit zelfs onder een stukje plastic dat niet zichtbaar is. Dit kan het chassis beschadigen en de garantie doen vervallen. Voor de goede orde, de M2 SSD is nog steeds vervangbaar, maar verwacht niet dat je de RAM kunt vervangen, die is gesoldeerd, of zelfs de batterij, die niet standaard is.

Prestaties

Hier hebben we een model getest met een 4-core Intel Core i7-11370H processor die draait op 3,3 GHz met een TDP (thermische enveloppe) van 35 W. Hij heeft ook een 512 GB SSD en 16 GB RAM, maar bovenal een Nvidia GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart met een TDP van 50 W.

We hebben deze processor al kunnen testen, maar hij is hier minder efficiënt, beperkt door Microsoft om niet te veel warmte te genereren. Zodra de temperatuur de 80°C overschrijdt, vertraagt de CPU en dalen de werkfrequenties, wat een impact heeft op de verwerkingstijden van veeleisende toepassingen. In absolute termen is de processor goed, maar hij is duidelijk niet opgewassen tegen het niveau van de duurste modellen. Hij scoorde 80,3 volgens ons protocol, wat iets hoger is dan de Core i7-1165G7 die in veel ultraportables te vinden is.

Gelukkig helpt de RTX 3050 Ti hem in toepassingen waar hardwareversnelling beschikbaar is, zodat hij de verwerkingstijden bij videobewerking, fotografie of 3D-rendering aanzienlijk kan verkorten. Deze chip blijft op instapniveau en is natuurlijk geen partij voor bijvoorbeeld een RTX 3070 Ti, waarvan de verwerkingstijden 3 tot 4 keer sneller zijn.

De Surface Laptop Studio kan natuurlijk worden gebruikt voor gaming, hoewel de RTX 3050 Ti wordt beperkt door zijn lage thermische envelop van 50W. Kleinere indiegames en oudere titels zullen geen problemen hebben om te draaien, maar de graphics van de meest veeleisende games zullen duidelijk naar beneden moeten worden bijgesteld. Assassin’s Creed Valhalla in 1080p, bijvoorbeeld, draaide met slechts 17 fps in ultramodus (onspeelbaar, om het zo maar te zeggen), en we moesten naar een “medium” instelling gaan om een vloeiende ervaring te krijgen (67 fps). Met deze GPU kun je DLSS gebruiken om de vloeiendheid van compatibele games te verbeteren, maar je zult waarschijnlijk moeten afzien van raytracing.

Scherm

Voor deze Surface heeft Microsoft gekozen voor een 3:2-formaat (2400 x 1600 px) dat een hoge werkweergave biedt en met 120 Hz wordt ververst voor een betere vloeiendheid. De randen zijn niet de dunste, maar de bezettingsgraad van het scherm van 84% blijft bovengemiddeld. Geen verrassingen aan de kalibratiekant, de fabrikant levert altijd goed werk: de delta E is nauwelijks 1,5 en de gemiddelde kleurtemperatuur is 6650 K. De contrastverhouding van 1:1630 is uitstekend, net als de maximale helderheid van 495 cd/m². Dit compenseert een zeer hoge gemiddelde reflectiecoëfficiënt (52,7%), die typisch is voor aanraakschermen. Anderzijds is de nagloeiperiode hoog (30 ms), wat kan leiden tot strepen op het scherm, vooral bij videospelletjes.

Audio

De luidsprekers zijn een aangename verrassing. Ze leveren een veel betere geluidskwaliteit dan de meeste laptops, met duidelijke middentonen en hoge tonen; je kunt zelfs de aanwezigheid van lage middentonen waarnemen, wat vrij zeldzaam is bij dit type machine. Er gaat echter niets boven een goede hoofdtelefoon of een luidspreker.

Als de hoofdtelefoonuitgang binnen de norm presteert, past Microsoft een software-equalisatie toe die niet kan worden uitgeschakeld. Gelukkig niets catastrofaals, maar u zult wel een lichte kleuring moeten verdragen die audiofielen waarschijnlijk niet zal bevallen. Wij vonden een vervorming van 0,017%, een dynamisch bereik van 93dB, een lage overspraak van -71dB en een uitgangsniveau van 95mVRMS, onvoldoende voor monitoring of hifi-hoofdtelefoons.

Mobiliteit/Autonomie

Met een gewicht van 1,8 kg is de Surface Laptop Studio geen lichtgewicht. Het 14,4-inch formaat is een goed compromis tussen 13,3-inch ultraportables en hun 15,6-inch neven. Hoewel hij kan worden omgevormd tot tablet en veelzijdig is, laat zijn aanzienlijke gewicht niet echt toe dat hij in de hand wordt gebruikt zonder standaard. De eigen magnetische lader weegt 381 g en heeft een USB-A-poort om indien nodig een ander toestel rechtstreeks op te laden.

De batterijlevensduur was behoorlijk, want hij ging uit na 10 uur en 34 minuten Netflix-video afspelen, met het scherm ingesteld op 200 cd/m², Bluetooth uitgeschakeld en de hoofdtelefoon op 50% volume.
Microsoft Surface Laptop Studio

Bekijk de dagprijs

Productspecificaties

 • Schermdiagonaal: 14,4 inch
 • Schermresolutie: 2400 x 1600
 • Afmetingen (breedte, lengte, dikte): 228 x 323 x 19 mm
 • Gewicht: 1820 g
 • Processor: Intel Core i7-11370H
 • RAM: 16 GB
 • Grafische kaart: GeForce RTX 3050 Ti
 • Besturingssysteem: Windows
 • Panel: IPS
 • Glans paneel: Glanzend
 • Aanraakscherm: Ja
 • Hybride: Ja
 • Koeling: Ventilator
 • Herstelbaarheidsindex: 4.3 /10

Voordelen

 • Afwerking.
 • Veelzijdig converteerbaar formaat.
 • Kwaliteitsscherm van 120 Hz.
 • Goede levensduur van de batterij.
 • Full HD webcam.
 • Rustig.

Nadelen

 • Gemiddelde prestaties voor een “pro” PC.
 • Sleutels een beetje klein.
 • Audioverwerking kan niet worden uitgezet.
 • De stof achter het scherm lijkt breekbaar.
 • Erg moeilijk uit elkaar te halen.

Conclusie

De Microsoft Surface Laptop Studio is een originele pc die niet voor iedereen is weggelegd. Het nicheformaat is vooral gericht op makers en professionals die in tabletmodus moeten werken of inhoud moeten tonen. Voor een meer generalistisch gebruik, of aan de andere kant voor pure prestaties, biedt deze laptop geen erg goede kwaliteit/prijs verhouding. De prestaties van de processor zijn niet zijn sterkste punt, ook al maakt de Nvidia GeForce RTX 3050 Ti grafische kaart aan boord dit goed en kun je hardwareversnelling gebruiken voor bepaalde applicaties. Het 120Hz scherm levert high-end prestaties en de autonomie is uitstekend, wat de eindscore verhoogt.

Recent Content