Miele Scout RX3 Home Vision HD test

Miele staat bekend om zijn stille effectieve huishoudelijke apparaten van hoge kwaliteit. Haar nieuwste robotstofzuiger is de Scout RX3 serie.

Er zijn drie modellen beschikbaar: de basis Scout RX3 (tot 60 minuten looptijd), de Scout RX3 Runner (tot 120 minuten) en de Scout RX3 Home Vision HD (120 minuten, en ook camera’s aan boord). Alle hebben een verbeterde reinigingskracht in vergelijking met de RX2-serie, hoewel Miele terughoudend is met het noemen van de zuigkracht.

We testen het Home Vision HD model. Het is het vlaggenschip van deze serie – en de duurste. Hij is ontworpen en gebouwd om vijf jaar mee te gaan, wat een lange tijd is in robotstofzuiger jaren.

Ontwerp en uiterlijk

De Scout RX3 Home Vision is een van de mooiste robotstofzuigers die we hebben getest. Terwijl de meeste robotstofzuigers de persoonlijkheid hebben van een doodgewoon bord, heeft deze een beetje panache. Hij heeft een glanzend zwarte behuizing met een digitaal display. Aan de voorkant loopt hij taps toe naar de oogachtige sensoren en camera’s die zijn ondergebracht in een roségouden band.

(Ter vergelijking, het
Runner model heeft een bronzen band en
de basis RX3 is helemaal zwart).

De RX3 is lager dan de meeste robotstofzuigers, op minder dan 9 cm van de vloer. Dit betekent dat de kans groot is dat hij onder een bank of bed past, maar we adviseren u toch om de ruimte onder grote meubels te meten.

Het LCD-scherm geeft de tijd aan, wat vreemd atavistisch aanvoelt, alsof je naar een oude videorecorder kijkt. Ik veronderstel dat het een geruststellende gedachte is: als u een reinigingsprogramma wilt instellen, is het goed te weten dat u en de RX3 het eens zijn over de tijd.

Miele Scout RX3 Display

Het display toont ook foutmeldingen, samen met hun foutcode. Dit voelt weer een beetje ouderwets in een tijd waarin veel concurrerende robotstofzuigers letterlijk roepen om het probleem te identificeren. Het betekent ook dat je misschien je toevlucht moet nemen tot de handleiding of de app om het probleem te achterhalen.

Onder het display (dat ook de levensduur van de batterij en de Wi-Fi-verbinding weergeeft), zijn er handige sneltoetsen voor verschillende stofzuigmodi en om terug te keren naar het dock.

Til de klep aan de bovenkant van de stofzuiger op en binnenin bevindt zich een afvalbak van 0,4 liter. Dit is misschien iets kleiner dan gemiddeld (ongeveer 0,6 liter), maar hij kon nog steeds 23 m² minstens twee keer schoonmaken voordat hij geleegd moest worden.

De vuilnisbak is ook gemakkelijk te verwijderen en op te ruimen. Miele schat dat u het filter elke zes maanden moet vervangen, maar u kunt er iets langer mee doen door het schoon te houden met de meegeleverde borstel.

Miele RX3 vuilnisbak en borstel

Een van de beste schoonmaakfuncties zijn de grote ronddraaiende veegborstels, die stof en vuil uit de hoeken van de kamer in het pad van de stofzuiger trekken. Ze zijn uiterst effectief. En alles wat niet wordt opgepakt door de roterende balk eronder, krijgt een tweede kans om te worden verwijderd via de zuigsleuf er vlak achter.

Miele RX3 Home Vision onderkant

Prestaties

Alles bij elkaar vormt de opstelling een zeer efficiënt reinigingssysteem. Er blijft geen stof of pluis achter.

U kunt kiezen uit drie reinigingsstanden: spot; turbo; en stil. Spot is voor specifieke vlekken en vuile plekken, turbo geeft je de maximale hoeveelheid kracht en stil is een stillere schoonmaakstand die helpt om de levensduur van de batterij te verlengen. Ik vond de stille modus ideaal voor harde vloeren, maar op tapijt zul je waarschijnlijk de turbostand willen gebruiken.

En let op: hoewel de stille modus stil is, zijn er genoeg zoemende en mechanische geluiden die je niet zou willen gebruiken terwijl je TV kijkt.

De RX3 is snel op te zetten en je kunt hem gebruiken zodra hij is opgeladen (wat vier uur duurt) via de onboard bediening of de meegeleverde afstandsbediening. Die laatste lijkt een beetje overbodig, maar als je huisgenoten hebt die de app niet willen downloaden, denk ik dat je hem wel kunt gebruiken.

Hij is ook compatibel met Amazon Alexa, dus je kunt hem starten en stoppen met spraakopdrachten. Er is echter geen ondersteuning als je een Google Assistant of Siri-huishouden bent.

De RX3 reinigt op een logische manier, in strepen, veel zoals een ideaal gemaaid gazon. Zijn sensoren zijn over het algemeen zeer effectief en stoppen hem net voor elk obstakel.

Behalve af en toe, wanneer ze dat niet zijn. Het kan een probleem hebben met het ‘zien’ van reflecterende oppervlakken, zoals een blinkende metalen voerbak, waar hij twee keer tegenaan botste (en wat hem leek te verrassen). Maar op andere momenten ramde hij tegen een ander voorwerp en ik kon geen verklaring vinden.

Toch is hij over het algemeen erg goed in het aan de kant houden van objecten, zodat hij nooit vast kwam te zitten, verstrikt raakte in een draad of strandde op een lampvoet. Ik heb hem ook nooit moeten redden.

Maar het is geen goede klimmer. Miele zegt dat hij een maximaal klimvermogen heeft van 1,7 cm (dat je in de app kunt verminderen), maar hij leek zelfs moeite te hebben met kleine oneffenheden, zoals een gewone metalen drempelovergangsstrip.

Erger nog, een van de kamers in mijn huis heeft een brede, verhoogde houten lip bij de drempel. Sommige robotstofzuigers glijden er zonder problemen overheen, andere weten hoe ze er overheen moeten manoeuvreren door achteruit te rijden of te draaien, en weer andere blijven steken.

De RX3 probeerde er twee keer overheen te gaan en gaf het toen, vreemd genoeg, gewoon op. Hij kon ook niet zien dat er een kamer aan de andere kant was, want die verscheen nooit op de kaart. Met de afstandsbediening kon ik hem zelf over de drempel rijden (te gek voor woorden), maar alleen wilde hij het niet proberen.

Afgezien hiervan was het enige probleem dat ik tijdens het testen met de machine had, dat het lang duurde voordat fouten waren opgelost. Ik tilde de robotstofzuiger in één keer op en kreeg de melding ‘F1 – wiel van de grond’. Het terugzetten van de RX3 op de grond loste de melding niet op. Uiteindelijk moest ik de machine twee keer uit- en weer aanzetten om de melding te wissen en het probleem op te lossen.

Camera

Wat de Miele Scout RX3 Home Vision HD onderscheidt van de andere RX3-modellen is de ingebouwde kleurencamera. U kunt hem door uw huis rijden en de videobeelden gebruiken om te navigeren en op afstand de voortgang te controleren wanneer u niet thuis bent.

De beeldkwaliteit is goed genoeg zolang de belichting redelijk is. Je moet dus de lichten aan laten of ze op afstand kunnen activeren als je hem wilt gebruiken als je niet thuis bent.

Miele RX3 video foto's

Qua rondrijden kun je de bediening in de app of de afstandsbediening gebruiken en dat gaat relatief gemakkelijk, al is het, omdat de camera omhoog wijst, niet altijd duidelijk of je ergens tegenaan bent gebotst totdat je niet meer vooruit kunt.

Maar het gaat er eigenlijk om of je het gaat gebruiken. Als u denkt van niet, dan kunt u misschien beter voor een van de andere modellen kiezen.

De Miele-app gebruiken

De Miele-app is gratis te downloaden en beschikbaar voor zowel Apple als Android. Het is eenvoudig en goed ontworpen – veel meer dan apps van veel concurrerende producten, in feite.

Via de app kun je het schoonmaken plannen (en verschillende schema’s instellen voor verschillende dagen van de week), je kaarten met favoriete en no-go gebieden bekijken en annoteren, de gewenste schoonmaakinstelling kiezen, toegang krijgen tot de onboard camera en de RX3 op afstand bedienen.

Miele app

De app is echter vrij eenvoudig. Hij kan bijvoorbeeld maar twee kaarten bevatten, wat een probleem zal zijn voor mensen met een huis met drie verdiepingen of een split-level indeling. Toch zijn de kaarten mooi gepresenteerd en zijn voldoende gedetailleerd om ze gemakkelijk te kunnen gebruiken.

De app laat je echter niet het reinigingsprogramma wijzigen terwijl de RX3 aan het werk is. Om bijvoorbeeld van de stille naar de turbomodus te gaan, moet je de RX3 terugzetten in het dock en opnieuw opstarten.

Prijs en beschikbaarheid

De Miele Scout RX3 Home Vision is
verkrijgbaar voor 859 pond bij Miele, waardoor het een van de duurdere robotstofzuigers is die we hebben getest. Echter, de functieset is vrij beperkt voor deze prijs en,
voor aanzienlijk minder kunt u een even krachtige robotstofzuiger krijgen die zichzelf leegt en een dweilfunctie heeft.

Maar als dit de robotstofzuiger voor u is, is de beste prijs die we kunnen vinden voor de RX3 Home Vision
£779 bij John Lewis – £80 minder dan Miele’s prijs.

Miele bij dok

Uitspraak

De Miele Scout RX3 Home Vision reinigt effectief en efficiënt en het ongewone ontwerp bevalt ons zeer. Hij is echter erg duur voor wat neerkomt op een bescheiden set functies. En hij is ook niet vlekkeloos: hij mist de fijnmazige bediening van concurrerende producten, zoals de mogelijkheid om het zuigniveau aan te passen terwijl u bezig bent, en hij is een beetje temperamentvol als het gaat om navigatie en foutrapportage.

Al met al is dit een luxe koop met uitstekende hardware, maar waarvan de software niet sterk genoeg is voor zijn prijspunt.

Voor meer opties en aanbevelingen, bekijk onze round-up van
de beste robotstofzuigers die we hebben getest.

Specs

Miele Scout RX3 Home Vision HD: Specs

  • Afmetingen: 35 x 35 x 9cm (ongeveer)
  • Gewicht: 3kg
  • Reinigingsduur: 120 minuten
  • Oplaadtijd: 237 min
  • Wordt geleverd met afstandsbediening