Mijn beste tips: thuis espresso maken

Espresso is niet zoals het maken van gewone koffie… het is rommelig en ingewikkeld.

In feite zou je jezelf waarschijnlijk een plezier doen door het aan de profs over te laten.

Het punt is dat espresso een nogal lastig ambacht is om onder de knie te krijgen. Het vereist aandacht voor detail en een serieuze investering van tijd en geld.

Maar gelukkig voor jou heb ik alle fouten gemaakt. Hier is je spiekbriefje voor geweldige espresso.

Voordat we aan de slag gaan

Gebruik altijd verse bonen

Je hebt een aantal relatief vers gebrande koffiebonen nodig. Donker of medium gebraden? Het is echt aan jou. Hetzelfde geldt voor de vraag of je een blend of single origin moet kiezen.

Als het gaat om de bonen, is het een gebied, waar je moet experimenteren. Sommige mensen houden van een Italiaanse espressomelange met robusta erin gemengd, terwijl anderen dol zijn op de fruitigheid van een medium geroosterde natuurlijke verwerkte arabica.

Idealiter zijn je koffiebonen niet te vers en niet te oud. Tussen 4 en 21 dagen na het roosteren werkt meestal geweldig.

Pro-tip: Omdat espresso zo’n sterke drank is in vergelijking met andere soorten koffie, moet je een koffie kiezen die minder zuur is dan je normaal zou doen. Dat kan betekenen dat koffie op een lagere hoogte wordt geteeld dan normaal, of een iets donkerder gebrand profiel.

Een paar avant-garde koffie snobs genieten van licht gebrande shots die bijna citroensap-achtig zijn, maar ik ben niet een van hen … en ik wed dat hetzelfde voor jou geldt.

Gebruik zacht water

Als het gaat om water en gewone koffie kan er veel gezegd worden. Veel van deze principes zijn echter niet op dezelfde manier van toepassing op espresso.

Met espresso heb je ook de levensduur van je machine om rekening mee te houden. Om die reden moet u altijd zacht, geurvrij water gebruiken. Gebotteld of gefilterd water is uw beste gok.

Vermijd (kraan)water met veel calcium omdat dit ervoor zorgt dat kalkaanslag zich ophoopt. De meeste storingen in espressomachines zijn te wijten aan schaal!

Uitrusting

Je hebt ook een aantal goed gebouwde apparatuur nodig als je een goed schot wilt maken. Allereerst heb je een espressomolen van hoge kwaliteit nodig. Dit is niet onderhandelbaar.

Ten tweede heb je een goede espressomachine voor thuis nodig – bij voorkeur een met een portafilter zonder druk.

Dat gezegd hebbende, tegenwoordig zijn er weinig manieren om thuis goede espresso te maken zonder een machine, zoals de Cafelat Robot of Flair Pro.

Hoe espresso thuis te maken

  1. Schakel het apparaat in: Uw machine moet minstens 10 minuten hebben om de juiste brouwtemperatuur te bereiken. Langere tijd als je een zware, old-school hebt.
    (Sidenote: Een paar van de nieuwe modellen van Breville starten binnen enkele seconden op, omdat ze geen grote ketel hebben om te verwarmen, maar eerder een thermospoel.)
  2. Meet de koffie: Gebruik een weegschaal en meet uw dosis. Als je een dubbele opname maakt, is 18 gram meestal een goede plek om te beginnen. Dit is echter ook afhankelijk van de grootte van je mandje. U kunt deze stap overslaan als uw molen doseert op basis van tijd of gewicht.
  3. Malen: Vind de juiste afstelling op uw molen. Houd deze stap voortdurend in de gaten, elke keer dat u koffieboon verwisselt, of als de bonen al een tijdje in de trechter zitten.
  4. Doseer en verdeel gronden: Dosering is belangrijk. Slijp niet direct in het portafilter. Het is meestal beter om te malen in een aparte doseerbeker of blinde shaker.
    Tik een paar keer lichtjes op de onderkant van het filter om het terrein te laten bezinken en om luchtzakken te voorkomen. Wees voorzichtig met deze stap – het kan echt van invloed zijn op de extractie van het schot. U kunt ook een moderne leveler/distributietool gebruiken om u te helpen met consistentie, of een speciale WDT-tool.
    ⚠️ Pro tip: Tegenwoordig geef ik er de voorkeur aan om alleen een nivellering in plaats van de traditionele sabotage. Resultaten zijn op deze manier consistenter en ik ervaar minder channeling
  5. Aanstampen: Druk stevig naar beneden, maar gebruik geen disproportioneel geweld. Als je de perfecte maalmaat hebt en in de eerdere stap goed hebt gedoseerd en gedistribueerd, moet het aanstampen soepel zijn. Gewoon één keer stampen om alle luchtzakken uit de puck te halen. Overdrijf het niet. Wees voorzichtig bij het verwijderen van de tamper – je wilt de puck niet storen en mogelijk scheuren creëren die kunnen leiden tot channeling. Zorg ervoor dat de tamp gelijkmatig is!
  6. Trek het schot: Plaats het portafilter en begin met brouwen. Het is een goed idee om een schaal te gebruiken en te streven naar een brouwtijd van 25-30 seconden en een verhouding van 1: 2. Dat betekent dat een deel koffie 2 delen espressovloeistof moet opleveren. Van daaruit kun je je aanpassen aan de smaak.
  7. Let op de Crema: De dikke gouden laag bovenop de espresso werd vroeger gezien als het kenmerk van echte espresso. Tegenwoordig beweren sommige koffiegoeroes echter dat het eigenlijk niets doet en niet goed smaakt.

    Als je het mij vraagt, is crema echter een essentieel onderdeel van een goede espresso. Het ziet er niet alleen mooi uit, maar het vertelt je ook dat je uitstekend werk hebt geleverd door onder de juiste druk te extraheren. Als je alleen een dunne of zwakke crema ziet, kan dit een teken zijn dat je koffie te oud is, of dat er te weinig druk is gegenereerd tijdens het zetten.

hoe espresso te maken zonder een machine

Is het mogelijk om espresso te maken zonder machine? Het is een moeilijke vraag die ik zou beantwoorden met een ‘het hangt ervan af’.

Je kunt een aantal niet-elektrische handmatige constructies krijgen die geweldige espresso maken met crema en een behoorlijke hoeveelheid druk. Deze zijn meestal afhankelijk van hendels die helpen het water door je koffiepuck te persen.

Je kunt meer lezen over deze modellen in dit bericht.

Hier zit ik midden in het testen van de ROK. Het is een goede oefening.

Kun je espresso maken met een Franse pers?

Soms worden nieuwe gekke ideeën uitgevonden door klikhongerige sites. Een van deze ideeën is dat je espresso kunt maken met een Franse pers.

Dat is natuurlijk totale BS. Laat me snel uitleggen waarom …

Espresso heeft een paar niet-onderhandelbare eigenschappen:

    • Het wordt gebrouwen onder druk. Het hoeft niet precies 9 balken te zijn zoals sommige mensen beweren, maar het zou in dat bereik moeten zijn. Een Franse perszuiger doet helemaal niets als het gaat om het creëren van druk. Het enige wat het doet, is water en terrein helpen scheiden.
    • Espresso moet Crema en met een franse pers zal dat niet het geval zijn.

espresso maken met een aeropress prismo

Andere manieren om thuis espresso te maken

Een paar jaar geleden werd een apparaat genaamd de Prismo werd gelanceerd door het Amerikaanse koffiemerk Fellow.

De Prismo is een accessoire voor de Aeropress dat er een soort espressomachine van maakt.

In plaats van een gewoon deksel schroef je de Prismo vast, die een drukbediende klep heeft.
Ik bezit de Prismo en vind het over het algemeen leuk, maar ik zou het geen echte espressomachine noemen. Allereerst, hoewel er enige druk wordt gegenereerd, is het verre van 9 bar. Misschien 1 of 2.

De resulterende koffie is echter uitzonderlijk geconcentreerd en vormt een uitstekende vervanging voor espresso in dingen zoals cappuccino’s, lattes of ijs americano’s.

Meer recent werd de Joepresso gelanceerd op Kickstarter. Ik had de kans om het te beoordelen en te denken dat het eigenlijk een veel capabeler alternatief is voor de andere zogenaamde ‘Aeropress Espresso‘ methoden die er zijn.

Tot slot moeten we het hebben over de Moka pot, ook wel de kookplaat espressomachine genoemd. Hoewel dit apparaat afhankelijk is van druk en over het algemeen een krachtige en geconcentreerde kop koffie produceert, zou ik het nog steeds geen echte espresso noemen, omdat het geen crema heeft en alleen brouwt bij 1,5 bar.

Net als de Prismo werkt deze koffie goed met melk, dus als je op espresso gebaseerde drankjes wilt maken en je geen machine kunt veroorloven, is dit een geweldig alternatief.

Bovenste uitgelichte afbeelding: Nick Webb | Bron

FAQ

Hoe maak ik thuis espresso zonder machine?

Je kunt een aantal niet-elektrische handmatige constructies krijgen die geweldige espresso maken met crema en een behoorlijke hoeveelheid druk. Deze zijn meestal afhankelijk van hendels die helpen het water door je koffiepuck te persen.

Hoe maak je thuis espressoshots?

Je hebt een speciale espressomachine nodig voor het beste resultaat. Er zijn echter enkele goedkopere koffiezetapparaten die ‘espresso-achtige’ dranken maken. Ze kunnen de truc voor je doen.

Kun je espresso maken in de Franse pers?

Het korte antwoord is nee – ik zou het gebruik van een Franse pers niet aanraden. Zoiets als een Aeropress of een Moka Pot, geeft je een veel beter resultaat als het gaat om het maken van een faux espresso.