Mijn mening: de beste manier om thuis koffie te maken

Koffiedik en water. Je mengt de twee en boem; je hebt een heerlijk bruin spul dat je helpt wakker te worden.

Het moet simpel zijn, toch?

Nou, niet echt 🙅

Er is een bijna eindeloze stroom van mogelijke manieren om koffie te zetten. En er worden ook steeds nieuwe methoden uitgevonden.

(Crowdfunding heeft de toegangsdrempel voor aspirant-koffie-uitvinders weggenomen, wat de reden is dat we tegenwoordig zoveel nieuwe gadgets zien)

Ik hou van veel van de nieuwe dingen – maar laten we eerlijk zijn; de meeste van deze koffiegadgets zijn niet essentieel op dezelfde manier als de vertrouwde, oude klassiekers die zichzelf in de loop van de tijd hebben bewezen.

In het volgende zal ik de verschillende manieren van thuis koffie zetten, en geef je mijn persoonlijke no-BS kijk op elk van hen.

Als je meer een visuele leerling bent, dan is hier mijn korte handleiding voor 21 van de meest voorkomende brouwmethoden die er zijn 👇

De 5 beste manieren om thuis koffie te zetten

Pour over is een eenvoudige en betrouwbare methode (Bex Walton – Flickr CC 2.0: Bron)

#1: Giet over

Koffie schenken is een antieke techniek, die teruggaat tot de eerste prototypes van Melitta Bentz meer dan honderd jaar geleden.

Giet over aka handdruppel koffie heeft de afgelopen jaren een enorme renaissance doorgemaakt.

Het begon allemaal toen Hario V60 plotseling uit het niets kwam en de favoriete brouwer werd in veel speciaalzaken in de VS en Europa.

Terwijl het Westen de minimalistische pour-over-benadering grotendeels had verworpen, had het zich opgebloeid en ontwikkeld in Japan, waar Hario vandaan komt.

Sindsdien zijn veel andere Japanse merken op de markt gekomen en hebben ze een plak voor zichzelf uitgesneden: Kalita, Origami, Cafec, Munieq en Kono om er maar een paar te noemen.

Giet over koffie lijkt eenvoudig en ongecompliceerd, wat het tot op zekere hoogte ook is, maar tegelijkertijd heeft het de potentie om een gecompliceerde en genuanceerde zetmethode te zijn.

Als je het mij vraagt, is het niet alleen een hype. Koffie overgieten is mijn favoriete zetmethode, punt. En ik denk dat het voor de meeste mensen zo zou moeten zijn.

Ik vind dat dit de beste manier is om de ware identiteit van een bepaalde koffieboon uit te drukken. Je krijgt mondgevoel, zoetheid, zuurgraad, body en nasmaak met deze brouwmethode.

→ Zie mijn gids om koffie in te schenken hier of bekijk de video hieronder, waar ik mijn methode deel.

Tegelijkertijd is het relatief democratisch in de zin dat het betaalbaar genoeg is dat de meeste mensen kunnen investeren in de benodigde apparatuur (een druppelaar, een goedkope digitale weegschaal, plus een zwanenhalsketel, en je hebt de basis gedekt).

Ook zijn de technieken een stuk eenvoudiger dan zoiets als espresso, wat jaren kan duren om onder de knie te krijgen.

Koffie schenken is enorm populair geworden, en daar zijn goede redenen voor. Als je het nog niet hebt uitgeprobeerd, raad ik je ten zeerste aan om een goedkope plastic V60 te kopen, zodat je lid kunt worden van de club.

  • Pros: Geweldige smaak. Veel duidelijkheid en afdronk. Standaarduitrusting, gemakkelijk te gebruiken en schoon.
    Tegens: Als je koffie zet voor meer dan 2-3 personen tegelijk, is overgieten niet ideaal. Ook niet zo geweldig voor de melkmassa.

#2: Aeropress

De Aeropress werd gelanceerd in 2005 en nu, 15 jaar later, is het moeilijk om je een koffiewereld voor te stellen zonder deze kleine efficiënte koffiezetpartner.

In eerste instantie dachten de meeste mensen dat de Aeropress speelgoed was. Het is immers gemaakt door Aerobie, een bedrijf dat voorheen alleen vliegende schijven maakte.

Maar langzaam groeide de Aeropress uit tot een cultklassieker met een eigen wereldkampioenschap.

Het goede aan de Aeropress is in de eerste plaats gemak. Het is snel en gemakkelijk om op te brouwen. Schoonmaken is supereenvoudig.

Het tweede voordeel is het compacte formaat. Met de nieuwe reisversie, de Aeropress Go, is dit aspect verder ontwikkeld. Als je koffie wilt zetten in een vliegtuig of als je aan het wandelen bent, kun je dat met dit apparaat doen.

AeroPress Originele Koffie en...

Wat de echte geeks zich echter al snel realiseren, is dat het leuk is om met de Aeropress te brouwen. Je kunt letterlijk duizenden verschillende recepten proberen en toch uitstekende resultaten krijgen.

Je kunt alles maken, van espresso-achtige shots tot ijskoffie en cold brew met dit apparaat.

  • Pros: Goedkoop, draagbaar, extreem durable, veelzijdig. Het kan allerlei soorten koffie zetten; alleen fantasie is de limiet.
  • Tegens: Beperkte portiegrootte; het beste als een single-serve koffiezetapparaat. Vanwege de ongelooflijke hoeveelheid recepten die er zijn, kan het ook een uitdaging zijn om de weinige echte technieken te vinden die werken.

(Humblebrag: Als je het volledige potentieel van de Aeropress wilt benutten, bekijk dan zeker mijn mammoet-gids)

#3: Franse pers

De Franse pers is een van die klassieke brouwapparaten die iedereen vroeg of laat moet bezitten. Het is goedkoop en eenvoudig, maar toch uitbundig een soort Europese oude wereld charme.

Ik heb gemengde gevoelens over de Franse pers. Aan de ene kant vind ik het geweldig dat het een no-nonsense brouwapparaat is dat niet beweert meer te zijn dan het is.

Aan de andere kant komt het zelden voor dat mensen weten hoe ze met dit apparaat moeten brouwen. Vaak is het niet voldoende schoongemaakt, wat wat smaaksmaak toevoegt aan een toch al teleurstellende beker.

Als je goede Franse perskoffie wilt maken, is het technisch mogelijk. Wees zorgvuldig met de reiniging, en let op de grootte van de maling en turbulentie, en je bent al halverwege.

Met de Franse pers wil je een robuuste en volle kop koffie, zonder dat er bezinksel in je kopje komt. Het is een evenwichtsoefening die moeilijk kan zijn.

Als je echter van een dikke cuppa Joe houdt met een echte cafeïnepunch, dan is dit een van de beste manieren om dit te bereiken.

De Franse pers vertrouwt op een mesh-filtratiescherm, waardoor veel lipiden in de beker kunnen komen. Dit maakt het minder levendig en schoon qua smaak, maar je krijgt wel meer van die oomph waar zoveel mensen naar hunkeren.

Je krijgt ook het gemak om relatief grote batches tegelijkertijd te kunnen brouwen. De grootste modellen hebben meestal een capaciteit van ongeveer 12 kopjes, wat zich vertaalt naar 51 ounces / 1,5 liter.

→ Bekijk hier mijn gids voor de Franse pers

  • Pros: Rustieke, sterke koffie met een oomph. Grote partijen. Goedkoop en rechttoe rechtaan.
  • Tegens: Moeilijk schoon te maken in vergelijking met andere koffiezetapparaten. Vergeet niet dat u ook het gaasscherm moet demonteren en bij elk gebruik moet reinigen. Het smaakprofiel is meestal modderiger en minder genuanceerd in vergelijking met papier gefilterde koffies.

Koffiebereidingsmethoden 101

Percolatie of infusie?
Loopt het water alleen maar door het terrein via de zwaartekracht? Dat staat bekend als percolatie. Of is het koffiedik aan het weken in het water? In dat geval heet het infusie.

Druk

Espresso gebruikt 9 bar druk om water door een gecondenseerde puck koffie te persen. In werkelijkheid kun je echter heerlijk smakende espresso maken met slechts 5 of 6 repen. De Aeropress en de Moka-pot zijn ook afhankelijk van druk, maar de hoeveelheid ligt meestal dichter bij ongeveer, respectievelijk 0,5 en 1,5.

Papier- of metaalfiltratie?

Een ander kritisch onderscheid om te maken is of de koffie wordt gefilterd via papier of metaal. Bij gebruik van een papieren filter kunnen oliën uit de koffie niet in het uiteindelijke kopje terechtkomen. Dit resulteert in een ‘schonere’ smaak die ook beter of zwakker kan zijn, afhankelijk van wie je het vraagt.

Elektrisch of niet-elektrisch?

Hoe geavanceerder een apparaat is, hoe groter de kans dat het kapot gaat. Niet-elektrische constructies gemaakt van plastic, staal of stevig keramiek hebben de neiging om eeuwen mee te gaan.

#4: Druppel koffiezetapparaat

Deze heeft niet veel introductie nodig, omdat het je klassieke druppelkoffiezetapparaat uit je kindertijd is.

De goede dingen over deze klasse van koffiebrouwers zijn duidelijk: je kunt grote batches brouwen zonder betrokken te zijn bij elke kleine stap van het proces. Voeg gewoon water en gronden toe; en druk vervolgens op een knop.

Als je van het gemak houdt en meestal tegelijkertijd enorme hoeveelheden koffie zet, zoek dan niet verder.

Vergeleken met de Franse pers krijg je een smaak die door de papierfiltratie wat verfijnder en subtieler is.

Bonavita 8 Kop Koffiezetapparaat,...

→ Op zoek naar een druppelkoffiezetapparaat? Bekijk hier deze modellen die zijn goedgekeurd door de SCAA.

Druppelkoffiezetapparaten zijn niet zo opwindend en sexy als de handmatige schenking over koffiezetapparaten, maar veel van dezelfde principes en technieken gelden ook voor een elektrisch koffiezetapparaat.

Als u voorgespoelde gebleekte filters, zacht water en bonen van hoge kwaliteit gebruikt, is er niets dat u ervan weerhoudt om een smakelijk kopje te krijgen.

Als je fancy wilt zijn, kun je zelfs een machine krijgen die een preinfusiestap heeft om de extractie te helpen.

  • Pros: Groot volume, niet te veeleisend. Klassiek smaakprofiel.
  • Tegens: Onsexy en een beetje saai. Qua kwaliteit een stap terug van handmatig overgieten. Schoonmaken en ontkalken zijn ook veel belangrijker dan de meeste mensen aannemen.

#5: Moka Pot

Dit is weer zo’n esoterische koffiezetapparaten uit de Oude Wereld. De Bialetti Moka pot is het ultieme koffiezetapparaat op de kookplaat. Het ontwerp gaat terug tot 1933, maar het voelt op de een of andere manier nog steeds modern en fris aan.

Dit apparaat produceert een koffie die qua sterkte dichter bij espresso ligt. Licht gebrande smaaktonen gaan vaak gepaard met de kopjes.

Brouwen op “La Moka”, zoals het in zijn geboorteland Italië wordt genoemd, is bijna als een klein spektakel op zich: de kleine cremakleurige bubbels die zich vormen wanneer het verdampte water eindelijk door de fontein naar buiten komt, gevolgd door een plotselinge uitbarsting van gloeiend hete koffie.

Als je van dit soort gecomprimeerde en robuuste koffie houdt, zoek dan niet verder dan het koffiezetapparaat op de kookplaat.

Alessi Espressomachine 9090 door...

→Bekijk hier een aantal goed uitziende Moka-potten.

Het brouwen op zich is niet moeilijk als je hebt geleerd hoe je het moet doen. Meestal is het eenvoudig omdat er geen weegschalen of maatschepjes bij betrokken zijn. Vul gewoon het water tot aan de veiligheidsklep en vul het reservoir met koffie.

Het is niet de meest nauwkeurige manier om koffie te zetten, maar het klaart de klus.

Tussen u en mij moet ik toegeven dat ik dit zie als de espressomachine van een arme man, maar dat gezegd hebbende, het is een goed compromis van prijs, prestaties en gemak. Als je geen nieuwe hobby wilt, maar gewoon een verdomd sterke koffie wilt, is dit waarschijnlijk logischer dan het diepe konijnenhol van de barista die nodig is om een echte espressomachine te kopen.

  • Pros: Sterke koffie, zetten is een beetje een spektakel zonder veeleisend te zijn. Moka potten zijn er in veel verschillende maten.
  • Tegens: Mist de precisie en finesse van espresso. Als het schoonmaken wordt verwaarloosd (wat het vaak is), kunnen veel spleten veranderen in beschimmelde bacteriebommen.

Espresso – de meest gecompliceerde koffiezetmethode

Espresso werd eerder gezien als de beste manier om koffie te zetten. Het lijkt op de een of andere manier geavanceerder en beter dan de rest.

Espresso is inderdaad uitdagender om te brouwen. Het is ook veruit de duurste koffiezetmethode. Niet alleen zijn de machines nogal prijzig, je hebt ook een molen nodig die in staat is om de ultrafijne deeltjes te produceren die nodig zijn voor een gecondenseerde koffiepuck.

Tegelijkertijd is espresso een soort verspillende manier om koffie te zetten in vergelijking met bijvoorbeeld druppelen.

Een dubbele espressoshot volgt meestal een ’18 gram in; 36 gram uit formule.’ Dat zijn veel gronden met een mager resultaat.

Ik ben dol op espresso; begrijp me niet verkeerd. Ik denk gewoon niet dat het de beste manier is om thuis koffie te zetten. Ga naar de plaatselijke coffeeshop, als je hunkert naar een shot. Espresso thuis is gewoon niet de moeite waard.

Espresso vergt veel oefening en geduld om het goed te doen. Ik weet het uit eigen ervaring.

In vergelijking met alle andere vormen van koffie kost espresso meer mentale energie en inspanning. Om die reden kan het beter aan de professionals worden overgelaten.

Natuurlijk, als je op zoek bent naar een nieuwe hobby, kun je espresso gaan gebruiken. Maar we hebben het over een niveau van toewijding en financiële investeringen, dat waarschijnlijk vergelijkbaar zal zijn met het maken van je eigen gelato of het brouwen van India Pale Ale in de kelder.

→ leer thuis espresso maken

Elk jaar kopen veel te veel mensen een espressomachine die alleen maar stof verzamelt in de hoek. Ik wil niet dat je deel uitmaakt van die deprimerende statistiek.

Oh, ik ben zelfs vergeten te vermelden dat espressomachines de neiging hebben om fragiele wezens te zijn die eerder vroeg dan laat kapot zullen gaan

  • Pros: Als je echt van koffie houdt en een nieuwe hobby wilt, ga dan in ieder geval door. Ik ontken niet dat het een genot is om die dikke druppels crema uit het naakte portafilter te zien vloeien. Eens, in een tijdje, trek je zelfs een god-shot waardoor het alle moeite waard is.
  • Tegens: Duur, frustrerend, tijdrovend. Een steile leercurve. Je zult uiteindelijk veel shots verspillen bij het inbellen van koffie. Moeilijk te brouwen voor meer dan een paar mensen tegelijk, tenzij je een meer geavanceerde machine hebt.

Conclusie: de beste manier om thuis koffie te zetten

Zoals je misschien al geraden hebt, ben ik een groot voorstander van de pour over-methode. Ik denk dat je de beste combinatie van smaak, brouwgemak en betaalbaarheid krijgt.

Maar ik besef dat het not de beste oplossing als je voor veel mensen tegelijk koffie zet.

Voor die gelegenheden zou ik willen voorstellen dat je een back-up druppelkoffiezetapparaat of Franse pers hebt. Dit zal je niet ruïneren en je kunt dezelfde tools gebruiken om met je back-upbrouwer te brouwen.

Ik geloof echt dat koffie goedkoop en lekker tegelijk kan zijn. Als je de keuze hebt, is het vaak beter om geld uit te geven aan de koffiebonen, in plaats van aan de brouwapparatuur.

Veel succes, en proost in goed geëxtraheerde koffie!

Ga dieper: Wat is de beste temperatuur voor het zetten van koffie?

FAQ

Wat zijn de beste methoden voor het zetten van koffie?

Giet over koffie en espresso zijn de twee meest populaire methoden onder koffie-geeks op dit moment. Maar er zijn talloze interessante brouwmethoden die er zijn, bijvoorbeeld AeroPress en French Press. Bekijk dit artikel om te zien welke methode ik voor u zou aanbevelen.

Hoe kan ik koffie thuis beter laten smaken?

Om koffie thuis beter te laten smaken, moet je altijd schone apparatuur gebruiken. De volgende stap is om een zacht, gefilterd water en vers gebrande bonen te gebruiken.
Als je een recept volgt en een weegschaal gebruikt, heb je ook een grotere kans op succes. Bekijk hier nog meer tips in dit artikel.

Is Aeropress beter dan French press?

In veel opzichten lijkt een AeroPress meer op een espressomachine omdat het afhankelijk is van druk om smaak te extraheren, terwijl een Franse pers dat niet doet. Fijne gronden probeerden te worden gebruikt met een AeroPress voor het beste resultaat. Naar mijn mening is het een betere en modernere manier van brouwen in vergelijking met de Franse pers.

Wat zijn de 3 stappen om koffie beter te laten smaken?

De 3 belangrijkste stappen voor het maken van geweldige koffie zijn koffiebonen van hoge kwaliteit, zacht water en een goede braammolen. De rest is gewoon oefening en techniek. In dit artikel leggen we alles uit wat je moet weten.