Mokka vs Latte


De eindeloze stroom van keuzes in het leven kan overweldigend worden. En als het maken van een beslissing komt vóór je eerste zoete slok cafeïne, is dat alleen maar een extra belediging. Begrijpen wat het aanbod in je plaatselijke koffiezaak is en wat mokka vs latte echt betekent, kan in ieder geval één beslissing makkelijker maken.

Het verschil tussen mokka en latte is duidelijker dan het lijkt. Een mokka is in wezen een chocolade latte. Aan de espresso wordt chocoladesiroop of warme chocolade toegevoegd, en vervolgens wordt hij afgemaakt met gestoomde melk en een beetje schuim. Uw klassieke latte heeft een 2:1 verhouding tussen melk en espresso en gebruikt de zoetheid en zachtheid van de gestoomde melk om de bittere koffiesmaken te verzachten.

Er zijn nog een paar dingen om te overwegen bij de keuze tussen de verschillende koffiesoorten. Lees verder als we elk aspect van deze twee melkkoffieklassiekers bekijken:

Dit artikel kan affiliate/gecompenseerde links bevatten. Als Amazon Associate verdienen wij zonder extra kosten voor u aan in aanmerking komende aankopen. Zie voor meer informatie onze disclaimer hier.

chocolade icoon

Wat zit er in een mokka?

Een caffè mocha of mokka koffie wordt gemaakt van een shot espresso gemengd met warme chocolade of chocoladesiroop. Dit wordt vervolgens overgoten met getextureerde melk en een kleine hoeveelheid schuim.

De toevoeging van de chocolade direct aan de espresso geeft een intense pure chocoladesmaak. Er zijn ook randen van bitterheid en zuurgraad. Het is eigenlijk zoals het drinken van een 60% pure chocolade reep met een subtiele koffie smaak.

De meeste coffeeshops zullen een mokka aanbieden, maar het is ook echt eenvoudig om thuis te maken. Je hoeft geen ingewikkeld mokka koffie recept te volgen. Dat gezegd hebbende, omdat het een espresso gebaseerde drank isheb je een espressomachine nodig.

Na het maken van de espresso is het tijd om de chocolade toe te voegen. Je kunt kiezen tussen warme chocolademelk of chocoladesiroop, maar wij geven de voorkeur aan warme chocolade.

Waarom?

Zelfs de beste koffie siropen veranderen de textuur van uw koffie drank. Bovendien zitten ze vaak vol met zoetstoffen die een specifieke, ziekelijke smaak achterlaten. En waarom zou je moeite doen om je favoriete koffiedrank te maken om vervolgens met een vieze smaak in je mond achter te blijven?

Maar welke chocolademethode je ook kiest, je moet ervoor zorgen dat de chocolade volledig oplost in de espresso. Voeg voor elk shot espresso 1 el chocolade toe poeder toe en meng tot het is opgelost. Voeg voor de resterende tweederde gestructureerde melk toe met een klein beetje schuim bovenop.

melk voor latte icoon

Dus, wat zit er in een Latte?

Traditioneel wordt een latte gemaakt van 1 deel espresso op 2 delen gestoomde melk met ongeveer 10% schuim.

Deze kleine hoeveelheid schuim is wat barista’s (en bekwame thuisdrinkers) gebruiken om een mooie plaatjes te maken die bekend staan als latte art.

Deze 1:2 verhouding zoet de espresso en voegt een zijdeachtige textuur toe. Vaak worden lattes geserveerd met een veel grotere verhouding tussen melk en espresso, tot het punt waarop er nauwelijks koffie is vergeleken met het volume van de melk. Het resultaat is een koffie met een zeer lage sterkte en een veel romiger, melkachtiger smaak.

Infographic: Mokka vs Latte
geschiedenis van mokka icoon

Oorsprong van de Mokka

De mokka-koffiedrank vindt zijn oorsprong in Turijn, Italië, in de 18e eeuw.

In die tijd was er een zeer populaire drank bekend als de “bavaresia” die bestond uit koffie, chocolade en room. Alle elementen werden afzonderlijk geserveerd en vervolgens door de gast gemengd.

Een koffiebar genaamd Caffè al Bicerin begon toen met het serveren van reeds gemengde koffie die ze de “Bicerin”.. Niet alleen genoemd naar zichzelf, maar “bicerin” is ook de naam van het glas waarin het werd geserveerd en is vandaag de dag nog steeds te vinden in heel Italië.

Deze drank verspreidde zich over Europa en Amerika.. In Amerika werd een drankje bestaande uit espresso, chocolade en gestoomde melk (in plaats van room) bekend als “mocha latte”. Na verloop van tijd werd dit afgekort tot gewoon “mokka”.

De komt van de beroemde koffiestad Moka in Jemen.hoewel het onduidelijk is welk verband de drank met de stad heeft. Het meest waarschijnlijke verband is dat Mokka koffiebonen, een soort Arabica koffie uit de stad Moka, werden oorspronkelijk gebruikt om de drank te maken. Toch zijn er veel koffiebonen met het label Moka, maar die nooit in de buurt van de stad zijn geweest.

italiaanse vlag icoon

Oorsprong van de Latte

Latte is een verkorte vorm van het Italiaanse caffè latte, wat simpelweg koffie met melk betekent.

In Italië is de latte een grote dagelijkse ochtend koffie drinken. Zij geven de voorkeur aan koffie met 2 delen melk op 1 deel koffie als eerste cafeïnehap van de dag, waarbij cappuccino een andere bekende koffiekeuze is.

Toen deze melkkoffiedrank zich wereldwijd verspreidde, werd het deel “caffè” geschrapt en werd het gewoon “latte” genoemd. Nu verwijst het naar een drank gemaakt van espresso en gestoomde melk, overgoten met een kleine hoeveelheid schuim. Zo kunnen ervaren barista’s ook hun koffiekunsten laten zien.

De verhouding melk/koffie is altijd groot en moet 2:1 zijn. Maar, van koffiezaak tot koffiezaak verschilt de sterkte van de koffie. Het enige waar je op kunt vertrouwen is dat een latte een zachte, melkachtige koffie zal zijn.

De meeste koffiebars gebruiken ook de latte als hun voertuig van keuze voor gearomatiseerde siropen. Het resultaat is dat je meestal overal een karamel latte of de seizoenssensatie – de pompoen gekruide latte – kunt vinden. Deze moderne latte-dranken lijken nauwelijks op de Italiaanse ontbijtkoffie waar ze van afstammen.

Twee identiek uitziende kopjes, één met caffe mocha en één met caffe latte.
naam icoon

Zijn Mocha, Mocha Latte en Mochaccino hetzelfde?

Ja, in wezen zijn de mokka, mokka latte en mochaccino allemaal dezelfde koffiedrank met chocoladesmaak.

Elke romige koffie optie volgt hetzelfde basisrecept: de chocolade wordt vermengd met de espresso en vervolgens overgoten met gestoomde melk.

Veel coffeeshops veranderen de melk een beetje op de mochaccino. In dat geval krijgt u meer schuim en minder melk met structuur, wat resulteert in een evenwichtiger melkachtige koffie zoals een cappuccino. Maar dit is geen vaste regel.

Het verschil tussen mokka en mokka latte zit meestal in het type chocolade dat gebruikt wordt.. Mocha latte wordt bijna altijd gemaakt met chocoladesiroop, terwijl caffè mocha *kan* worden gemaakt met warme chocolade. Maar het hangt af van de kwaliteit van je koffiezaak, want de meeste grote ketens, zoals Starbucks koffie, zullen voor beide siroop gebruiken.

mokka vs latte icoon

Latte vs Mokka: Wat is uw keuze?

Beslissen tussen de twee populaire koffiedranken komt neer op uw genot van chocolade en koffie.

Als je een fan bent van de chocolade kant van het leven, dan is een mokka is een geweldige decadente koffie keuze.

Maar, als je liever meer proeft van de genuanceerde espresso noten met een mooie zachte melkachtige deken, dan latte de keuze voor u.

Met de overvloed aan siropen en gearomatiseerde lattes in je favoriete koffiezaak (of thuis), is het volgens ons een beetje dom om je zorgen te maken over de zoetheid van een mokka. Maak je liever zorgen over welke zal winnen voor je volgende cafeïne hit: mokka vs latte? chocolade vs koffie smaken?

Misschien wilt u ook

  • Latte v Cortado, vergelijking van de verschillende koffiesoorten

    Cortado v Latte

    Cortado v latte is een wedstrijd tussen twee klassieke ontbijtkoffies van espresso en melk. Vind uw ideale metgezel om de dag te beginnen

  • Ijskoffie Americano

    Wat is een Iced Americano?

    Ooit afgevraagd wat een iced americano is? Ontdek de verfrissende espresso optie voor degenen die het graag iets donkerder, maar verfrissend hebben.